Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov i zaštitarske NVO


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov i zaštitarske NVO
Lala
 

Stefan2002 kaže:

Kod nas u LU Obrenovac,slabo sprovode komercijalni lov nece da se dogovore da se sa novcem od komercijalnog lova napravi nesto za nase Lovacko Udruzenje ili bar kupi malo zeceva posto smo tanki sa zecom i ostanemo na lovostaju zeca jedno 2 do 3 godine i posle pocenmo polako d aga lovimo i da pratimo situaciju i brojno stanje divljaci nego svako sebe gleda i niko nece nista zato nam i jeste tako nemamo ni fazana Bog zna sta zeca nisam video 6 meseci a srna ima na sve strane.I nece komercionalni lov e to vam je drzava Srbija i njen narod.


Kolega, zeca nema dovoljno nigde u Srbiji, pad brojnosti je značajan čak i u nekad najbogatijim lovištima zecom, gde je nekad bio hvatan mrežama i prenošen u druga lovišta, sada ga jednostavno NEMA. Možete imati novca, džaba ga, kad nema ponude za prodaju. Uvoz zečeva iz inostranstva, ako i nadjete negde ponudu, je vrlo komplikovan zbog veterinarskih uslova.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
DakiNS
 Upravo je na Pinku u jutarnjem programu infektolog objavio da migratorne vrste ptica prenose virus zapadnog Nila !
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
tomo vrbas
 Znaci na fin i kulturan nacin ce nam zabraniti lov prepelice kao onomad kada se bio pojavio piciji virus?
 
kaludra
 huuhahahuha zar nije poenta sprecavanja zaraze eliminisanje legla zaraze
komarci su samo prenosioci a ptice izvor.
na talandari se eliminisu svi virusi , bakterije i paraziti (provereno).
a kad se sve to uzme u obzir preporuka vlade, lovacke i nvo organzacija bi bila da bi trebalo da ...Lupa
 
Lala
 Evo jednog lepog primera šta se dešava sa podacima o brojnosti nekih vrsta divljači, i kako se manipuliše sa tim podacima, ne samo od strane zelenih. Ova dva grafikona na slici jasno pokazuju šta se dešava i kod lovaca i lovačkih udruženja, i kod samozvanih zaštitara i kako se barata podacima u javnosti. Rezultat korišćenja i ovih grafikona i podataka (ne samo njih) doprineo da lov grlice bude zabranjen a da zeleni konstantno pritiskaju da se i lov prepelice zabrani. Ovi grafikoni su objavljeni na FB stranici 'STOP krivolovu nad pticama'. Grafikone je na osnovu podataka dostavljenih iz lovišta u Vojvodini obradio prof. dr. Zoran RIstić, trenutni predsednik Komisija i LSV i LSS za uzgoj divljači i profesor na departmanu za lovstvo PMF u Novom Sadu. Levo je grafikon za prepelicu, a desno za grlicu.
Hajde malo da analiziramo i komentarišemo: prvo, u prethodnih desetak godina po nekiim analizama i mišljenjima došlo je do pomeranja na istok migratorne rute prepelica i grlica sa pravca Panonska nizija-TIsa-Morava-Vardar (Axios u Grčkoj)-Mediteran-Afrika. Iz nekog razloga putevi selidbe su promenjeni, pa tako tih ptica (prepelica i grlica) nema više u onolikom broju kao ranije u lovištima Srbije. Putevi su pomereni prema istoku, po pravcu rumunski Banat, Bugarska-Grčka pa prema Africi. Tu pojavu su uočili i strani lovci turisti, nekada naši gosti, koji sve češće odlaze u lov prepelice u Rumuniju (ta zemlja je u EU, što lovcima turistima olakšava administrativne prepreke koje imaju u Srbiji). Kolone odstrela u grafikonima to jasno pokazuju: odstrel stagnira ili opada. Tu dolazimo do prve moguće manipulacije podacima od strane zelenih - oni tvrde da broj prepelica opada jer i odstrel to pokazuje, a gube iz vida opciju da su ptice promenile pravac. Zelenima takvo tumačenje odgovara i oni uporno vrte svoju ploču. Idemo dalje: plava kolona u grafikonima predstavlja podatak o broju prepelica u lovištima Vojvodine. E tu tek dolazimo do manipulacija podacima! Naime, kako je moguće i na koji način izbrojati prepelice, ko to može da uradi i koliko su tako prikazani podaci relevantni i pouzdani? Tvrdim da NIKO ne može da ni otprilike izbroji jedinke ove najmanje koke. U grafikonima je prikazan broj odstreljenih prepelica u oranž koloni, pa prema tim tabelama ispada da u Vojvodini 2009. godine nije uopšte bilo prepelica ali je zato odstreljeno 20.000 jedinki?!? Te podatke o broju prepelica dostavljaju lovačka udruženja i pojedinci u njima sa terena, a onda takve vrlo nepouzdane podatke koriste lovni radnici kao osnov za istraživanja. Rezultat: zeleni (i ne samo oni!) zaključe da je odstrel npr. 20 puta veći od broja jedinki i da lov treba zabraniti, a kao glavni argument potežu upravo te podatke koje sami lovci verovatno napamet prikazuju, a lovni radnici se na takve gotovo sigurno fabrikovane podatke pozivaju u svojim stručnim radovima; tu zaštitari vide svoju šansu i odmah naskaču sa konstatacijama o nekakvom 'masakru' i sve ostalo (npr. onaj podatak da se u Srbiji bespravno odstreli skoro 200.000 ptica, majko mila, dvesta hiljada, ali i to je iznošeno javno)!! Valjda i oni idu logikom onih koji štancuju falš podatke, pa se svako u svom domenu (i lovci i zaštitari) frljaju olako ciframa koje su pitaj Boga kako ustanovljene, pomoću one pouzdane 'ŠACOMETRIJSKE METODE'. Moglo bi se o ovome još pisati argumentovano... Dakle, hajde da mi lovci prvo podjemo od sebe, a zelene ćemo lako isprašiti ako mi budemo pošteni!
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Lala
 Evo još malo zanimljivih podataka u vezi ilegalnog odstrela i hvatanja ptica u Mediteranskom basenu. Tabelarni prikaz podataka obuhvata sve zemlje Evrope, Bliskog Istoka i Afrike koje su na migratornim rutama ptica selica (tu je i naša Srbija). Tabele su na engleskom jeziku, sa procenjenim (ne i egzaktnim) podacima. Ovaj materijal je uradila zaštitarska organizacija BCI (Bird Conservation International). E pa kad ovi domaći zaštitari manipulacijom lovačkih podataka napadaju lovce, evo da im vratimo istom merom: letimičnim pregledom podataka koje su zaštitari prikupili i objavili jasno je da Srbija NE PREDSTAVLJA pretnju po ptičje vrste po pitanju ilegalnog ubijanja i hvatanja! Samo kao primer: prema podacima iz studije BCI, u Hrvatskoj koja ima otprilike duplo manje stanovnika i duplo manju teritoriju ilegalno ubijanje i hvatanje je 3-4 puta rasprostranjenije! Po ilegalnom ubijanju i hvatanju prednjači Egipat, ali odmah za njim je Italija i Kipar, zemlje članice EU! O čemu onda pričaju i šta talasaju ovi naši domaći zaštitari, kome pričaju bajke? Najgore od svega, izgleda da neki u Srbiji baš vole bajke...
Evo link za studiju BCI, tabele sa podacima o ilegalnom odstrelu u pojedinim državama se nalaze na stranicama 5, 6 i 7. pa pogledajte. Zaštitarima koji su se već na vrh glave popeli svojim nerazumnim zahtevima i aktivnostima bi bilo bolje da se posle ovih objavvljenih podataka pokriju ušima i da ćute - ilegalnog lova je uvek bilo u nekoj meri i biće ga, kao i svakog drugog kriminala, ali podaci BCI pokazuju da LOVCI SRBIJE IPAK IMAJU VISOKU SVEST I DA NISU UZROK OPADANJA BROJA PTICA SELICA!

http://www.seo.org/wp-content/uploads...rraneo.pdf

Treba dodati da su brojke u kolonama rezultat PROCENJENIH VREDNOSTI za svaku državu. Procene vrednosti daju nacionalne zaštitarske organiizacije koje su deo mreže organzacije BirdLife, dakle, u slučaju Srbije to je DZPPS i Milan (bin) Ružić, pa eto vrlo zanimljivog načina da se spinuje: prvo DZPPS daje svoju procenu za BirdLife, onda BCI obradi tako procenjene podatke, a na kraju se DZPPS na lokalnom (nacionalnom) nivou poziva na podatke BCI i zayebava lovce - iste one podatke koje pre toga isti taj DZPPS fabrikuje!!! L U D I L O!!! I uvek se nadje neko, i u medijima i čak i u državnim organima (Zavodi za zaštitu prirode, Ministarstva, Sekretarijati...) ko im poveruje u te priče! Eto tako funkcionišu samozvani zaštitari - prvo izmisle procene, plasiraju izmišljene podatke u inostranstvo na obradu, pa onda pokriveni zvučnim nazivima organizacija (sa obaveznim prefixom 'international') te iste podatke dopunjene raznim analizama plasiraju ovde! Grin
Evo i prevoda naziva kolona iz tabela sa stranica 5, 6, i 7 da bi se bolje razumelo šta zaštitari procenjuju. U tabelama nazivi kolona su:
1. Država
2. Broj vrsta ptica koje se pojavljuju
3. Procenjeni srednji broj ilegalno ubijenih i uhvaćenih ptica godišnje (brojevi u zagradama uključuju vrste ubijene i uhvaćene u značajnom broju)
4. Srednji rezultat baziran na procenama (1 = informisano expertsko mišljenje, do 3 = isključeno iz sistematskog praćenja)
5. Poverenje u procene ( vrednost 1 = potpuno nepoverenje; vrednost 5 = puno poverenje)
6. Srednja procena 10-godišnjeg trenda ilegalnog ubijanja i hvatanja
7. Srednja procena broja jedinki ptica uhvaćenih i ubijenih godišnje po km2
8. Srednja vrednost broja jedinki ptica ubijenih i uhvaćenih godišnje na 100 stanovnika ljudske populacije
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
DakiNS
 Dobih danas ovu prepisku koja pokazuje podlost , podmuklost i laži takozvanih zaštitnika ptica tapetara koji nisu hteli ni rodi da pomognu.
 Morao sam ovo kopirati sa FB tapetara, a radi se o podacima o brojanju ptica.

Vuk Sajdark Može li mi neko objasniti kako ste to prebrojali?
Свиђа ми се · Одговори · 23 минута
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nelegalan ulov prepelica uglavnom se broji tokom januara i februara, malo pre nego što lovci krenu da ih broje (tokom marta) dok su još u Africi. Isto važi i za grlice. Bitna je velika volja i mašta.
Свиђа ми се · Одговори · 16 минута
Vuk Sajdark
Vuk Sajdark Ništa mi nije jasnije. Broje se u Africi i sve lete za Srbiju?
Свиђа ми се · Одговори · 14 минута
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Da. Kad lovci rade lovne osnove za ptice selice, to je nalik Ezopu i braći Grim. Koriste se uzvišene tehnologije poput: gledanja u šolju, pasulj i tartar karte.
Свиђа ми се · Одговори · 7 минута
Vuk Sajdark
Vuk Sajdark I onda se to koristi kao zvaničan podatak?
Свиђа ми се · Одговори · 5 минута
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Naravno da se koristi. I mi se čudimo već deceniju, no pomaka nema.
Свиђа ми се · Одговори · 4 минута
Vuk Sajdark
Vuk Sajdark Znači tako izbrojaste 70 000 odstreljenjih?

Posle zadnjeg pitanja usledio je ban i obrazloženje kako je znatiželjni bio bezobrazan i vulgaran.
Očigledno je koliko su podmukli i bezobzirni jer pored izmišljanja i podmetanja se služe i notornim lažima . Na lažima se temelji kompletna njohova aktivnost , samo mi je čudno da članovi neće da pitaju Ružnića da im pokaže finansijski izveštaj , jer ako oni rade volonterski gde su novci koje su dobili iz inostranstva?
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
AcaNik
 Камо среће да их броје у Африци па да упознају фине припаднике исламске државе. Не би ме изненадило да чак неко и дојави исламистима да су то шпијуни ika
 
DakiNS
 Lalo lepo si ti to preveo i obrazložio - skidam kapu za trud. Samo nisi analizirao razloge.
Razlog broj jedan takve procene i takvih podataka , nisu uopšte broj ilegalno ulovljenih ptica , konkretno u Srbiji ! Razlog izmišljanja , preuveličavanja podataka nije želja za njihovom zaštitom , nego uvećanje mogućnosti traženja novaca od stranaca za bajagi finansiranje projekata zaštite. Ako se napišu realni podaci , normalno da su višestruko manji od Ružnićevih naduvanih , manji će biti i priliv sredstava. Nisu u pitanju ptice nego pare. Zbog para se spinuje, naduvava, laže , krade i ubija na kraju krajeva. Ovde se na forumu kratko oglasio i onaj mladi naučnik , pa ga brzo nestade , bez odgovora na pitanje koje sam mu nekoliko puta postvljao . Imao sam još pitanja , ali nije više smeo da se pojavi , verovatno mu Ružnić zabranio.
DakiNS priložio:
daki.png

KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
Lala
 

DakiNS kaže:
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nelegalan ulov prepelica uglavnom se broji tokom januara i februara, malo pre nego što lovci krenu da ih broje (tokom marta) dok su još u Africi. Isto važi i za grlice. Bitna je velika volja i mašta.
Свиђа ми се · Одговори · 16 минута
Vuk Sajdark
Vuk Sajdark Ništa mi nije jasnije. Broje se u Africi i sve lete za Srbiju?
Свиђа ми се · Одговори · 14 минута
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Da. Kad lovci rade lovne osnove za ptice selice, to je nalik Ezopu i braći Grim. Koriste se uzvišene tehnologije poput: gledanja u šolju, pasulj i tartar karte.


Eeee plakao sam od smeha kad sam pročitao ovu koverzaciju i prepametne zaštitarske misli!!! A koje tehnologije oni koriste u brojanju prepelica u Africi? Možda im tamo neki hodža saliva topljeno olovo u vodu pa im saopšti rezultat?
Nelegalan odstrel se broji dok su prepelice u Africi?!? Auuu pa kako ih onda odstreljujemo - balističkim interkontinentalnim raketama možda?!? Biser nad biserima: sve prepelice iz Afrike lete za Srbiju, potvrdio DZPPS!!! Lovci, nakupujte zalihe municije, prepelice vrše desant! Smeko
Lovci rade lovne osnove za prepelice?!? Opaaaa... Još jedno proklizavanje zaštitara - alooo bre neznalice, lovne osnove se rade za lovišta, a ne za vrste divljači!!! Sedi, JEDAN!!! Evo malo edukacije zaštitarima očito preko potrebne: za odredjene vrste divljači se rade planovi odstrela, a to je nešto sasvim drugo od lovne osnove, ili pravilnije, lovno-privredne osnove (LPO)!
Naglasio sam na kraju deo koji mi se najviše dopao - mučenik koji piše pod nickom DZPPS nema pojma jadan šta je hteo da kaže! Taj veselnik je hteo da ispadne pametan i duhovit, a zaj.ebao se za medalju: jadničak je pobrkao tartar i tarot! Tartar je vrsta sosa, a tarot je vrsta karata! Štitite možda Milana Tarota, mega proroka koji je opštu popularnost i gomilu sprdnje stekao baš pomoću tih tarot (a nipošto tartar) karata?!? HaHaHa
Pazi sad, ovo je za vrištati od smeha, ali šta ćemo ako sutra pobrkaju prepelicu sa propalicom, kao što već izgleda jesu, i medju koje neki od njih sigurno spadaju?!Ako krenu da štite propallice, naj.ebali smo! EyE
Sad će biti veselo ako neko pametan tamo bude hteo da ispravi ili briše ovu budalaštinu zaštitarsku! Džaba im, umazali su se i neće se oprati dugo vremena! Grin
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
tomo vrbas
 A mozda njima bas Milan tarot pomaze u brojanju tih prepelica?Hmmm
 
DakiNS
 Lalo nije greška!!!!!!!

Tapetari mogu povezati prepelice samo sa tartar sosom.

Inače svi oni su vegetarijanci , vegani , krkani , mrkani u javnosti , ali su slabi na pohovana pileća krilca , batake na roštilju , punjene pileće grudi , za uskrs se kucaju krompirima umesto jajima , ali zato tortu Japanski vetar obožavaju. Licemerni do dna zamrzivača. Nego mi je pomalo sumnjiv rođo Podunavac on ni za živu glavu ne bi dirnuo perje.Grin
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
Lala
 Još da dodam: u komentarima na vest o krivolovu u Mokrinu na svojoj FB stranici zaštitari i njihovi simpatizeri su sve nas lovce okitili sledećim rečima: 1.lopovi; 2. sise; 3. treba ih (lovce) je.bati; 4. majmuni us.rani; 5. treba ih (lovce) vezati bose i posuti solju; 6. secite im jaj.ca; 7. pare su vam (lovcima) u du.petu; 8. najveći narkomani 9. treba ih (lovce) isprebijati; 10. baciti ih (lovce) lavovima; 11. Djubreta lopovska; 12. ološ...
Sve ovo je doslovce prepisano iz komentara na njihovoj FB grupi. I onda ih administrator (onaj što ne zna razliku izmedju tartar i tarot , i što broji odstrel prepelice u Africi Grin ) kao upozorava da biraju reči, ali ne briše takve komentare nego ih ostavlja... Smile Akademski, kulturno i vaspitano, svaka čast! Ma jednom rečju gospodski, prepe...propalice jedne!! A vi lovci samo i dalje ćutitte i pustite da vas zapi,šava ko god stigne, kad niste u stanju ni dva reda napisati, a kamoli nešto drugo! Ja im neću oćutati, a vi kolege kako hoćete. A smeta im kada ih ja nazovem 'zaštitarskim talibanima' i 'zelenim mudžahedinima'? Ma smisliću ja još lepše nazive za njih, ali neću da budem vulgaran i prostačina kao oni, neću da koristim govor mržnje kao oni, nego ću da ih zezam kulturno, to ih najviše boli jer ne mogu da pariraju!
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
DakiNS
 Ne čudim se što nas tapetari toliko mrze . I oni su hteli biti lovci ali nisu prošli na lekarskom ! Psihijatar ih nije pustio!HaHaHa Sreća njihova pa nema ispit iz opšte kulture , oduzeli bi im i ličnu kartu.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
Lala
 Gledao sam večeras emisiju 'Nebo bez ptica' na RT Vojvodina, i svo vreme sam se pitao samo jednu stvar: kada će neka takva emisija o lovstvu i o popularizaciji lovačkih aktivnosti biti napravljena i prikazana, i zašto su zaštitari toliko medijski uspešniji?
U večerašnjoj emisiji je, mora se priznati, na izvanredan i prijemčiv način promovisano zaštitarstvo. Verujem da će posle ove emisije zaštitari dobiti jedan lep broj sledbenika i aktivista.
U celoj emisiji lovci nisu pomenuti ni jednom ni u kakvom kontekstu, ili samo jednom usputno, kada je jedan lovac proglašen istovremeno i krivolovcem pomoću lepka.
O zaštitarskim aktivnostima je jedan od glavnih učesnika emisije, novinar, rekao i sledeće (parafraziram): 'Slika nije crno-bela, nego je svetlo siva i tamno siva. Oni (zaštitari) provociraju, a hvatači mrežama i lepokom rade i danas ono što su njihovi dedovi radili, ali su se okolnosti promenile'. Rekao čovek suštinu.
Dobar deo emisije se odnosio na napade na zaštitare, fizičke napade i premlaćivanja, oštećenja vozila, kamera, i ostale opreme.

E sad mene jako zanima sledeće: ako već globalne organizacije akcenat stavljaju na hvatanje selica mrežama, zamkama i lepkom, zbog čega onda ove naše domaće zaštitarske organizacije uporno napadaju na lovce u Srbiji? Pa evo hiljaditi put ponavljam da SVI LOVCI U SRBIJI NISU I NE MOGU BITI UZROK PADA POPULACIJE PTICA SELICA - možda ad ovako vičem će ove reči da im dopru do mozga! POjedinačni slučajevi se ne mogu generalizovati!

Za sasvim dobar dokumentarni film častim Milana (bin) Rižića i njegove zaštitarske talibane sa jednim velikim špilom tartar karata, ili tarot sosom na švedski način! U stvari, možda je trebalo obrnuto - tartar sos i tarot karte?!? Ko će to znati? Možda da pitamo experte iz DZPPS... Recept za tarot sos će pročitati u tartar kartama! Ili je obrnuto?!? Koja dilema, sunce ti ljubim... Konsultujte lovnu osnovu za prepelice... Šabani! GrinHaHaHa
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
bogoljub
 

Lala kaže:
E sad mene jako zanima sledeće: ako već globalne organizacije akcenat stavljaju na hvatanje selica mrežama, zamkama i lepkom, zbog čega onda ove naše domaće zaštitarske organizacije uporno napadaju na lovce u Srbiji? !

Zbog Evrića kako reče Šojić.
Gledala mi Ciganka u dlan i kaže:
- Do 35. godine nećeš imati para i mučit ćeš se.
Ja je pitam:
- A poslije 35.?
A ona će:
- Će se navikneš na to.
 
AcaNik
 

Lala kaže:

Gledao sam večeras emisiju 'Nebo bez ptica' na RT Vojvodina, i svo vreme sam se pitao samo jednu stvar: kada će neka takva emisija o lovstvu i o popularizaciji lovačkih aktivnosti biti napravljena i prikazana, i zašto su zaštitari toliko medijski uspešniji?
U večerašnjoj emisiji je, mora se priznati, na izvanredan i prijemčiv način promovisano zaštitarstvo. Verujem da će posle ove emisije zaštitari dobiti jedan lep broj sledbenika i aktivista.
U celoj emisiji lovci nisu pomenuti ni jednom ni u kakvom kontekstu, ili samo jednom usputno, kada je jedan lovac proglašen istovremeno i krivolovcem pomoću lepka.
O zaštitarskim aktivnostima je jedan od glavnih učesnika emisije, novinar, rekao i sledeće (parafraziram): 'Slika nije crno-bela, nego je svetlo siva i tamno siva. Oni (zaštitari) provociraju, a hvatači mrežama i lepokom rade i danas ono što su njihovi dedovi radili, ali su se okolnosti promenile'. Rekao čovek suštinu.
Dobar deo emisije se odnosio na napade na zaštitare, fizičke napade i premlaćivanja, oštećenja vozila, kamera, i ostale opreme.

E sad mene jako zanima sledeće: ako već globalne organizacije akcenat stavljaju na hvatanje selica mrežama, zamkama i lepkom, zbog čega onda ove naše domaće zaštitarske organizacije uporno napadaju na lovce u Srbiji? Pa evo hiljaditi put ponavljam da SVI LOVCI U SRBIJI NISU I NE MOGU BITI UZROK PADA POPULACIJE PTICA SELICA - možda ad ovako vičem će ove reči da im dopru do mozga! POjedinačni slučajevi se ne mogu generalizovati!

Za sasvim dobar dokumentarni film častim Milana (bin) Rižića i njegove zaštitarske talibane sa jednim velikim špilom tartar karata, ili tarot sosom na švedski način! U stvari, možda je trebalo obrnuto - tartar sos i tarot karte?!? Ko će to znati? Možda da pitamo experte iz DZPPS... Recept za tarot sos će pročitati u tartar kartama! Ili je obrnuto?!? Koja dilema, sunce ti ljubim... Konsultujte lovnu osnovu za prepelice... Šabani! GrinHaHaHa

Нешто смо прпустили. Када се ово десило и где?
 
Lala
 

AcaNik kaže:

Lala kaže:
Dobar deo emisije se odnosio na napade na zaštitare, fizičke napade i premlaćivanja, oštećenja vozila, kamera, i ostale opreme.

Нешто смо прпустили. Када се ово десило и где?


Pa Aco, očito si propustio taj deo, prikazivali su snimke isečenih guma i sllike okrvavljenih aktivista, pričali kako su jednom čak pucali na njih, pričali o prebijanjima i slomljenim nosevima, o mlaćenju motkama, o gaženju na zemlji, i još ponešto. Ako nisi gledao, nemoj da ti prepričavam. Ako si gledao pa zaboravio, tvoja stvar.

Nego, eno me izgleda lepo pominju na zaštitarskoj FB stranici 'STOP krivolovu nad pticama'; pominju kako sam nepismen i koriguju moje pominjanje BCI kao organizacije, i kažu da je u pitanju žurnal periodični. Sve u redu, to ne menja ni za dlaku ono što sam napisao o fabrikovanju i 'slobodnoj proceni' podataka i validnosti istih o ilegalnom odstrelu ptica u Srbiji, procenjeno od strane DZPPS, jelte, čak i potvrdjuju da te podatke prikupljaju i dostavljaju, ali ne kažu ništa o verodostojnosti i pouzdanosti tih podataka koje oni pomoću neke metodologije (ne kažu koje?) koriste u radovima, metodologije koju su neki čuveni eksperti iz inostranstva (koji su to experti?) odobrili kao takvu! Pominju moju pismenost i poznavanje engleskog jezika - milina ih je gledati kako se upetljavaju oni koji ne razlikuju tarot i tartar? Koji ne znaju šta je lovna osnova a šta plan odstrela? Oni koji broje odstrel prepelica u Africi? Oni što tvrde da sve prepelice iz Afrike lete u Srbiju? Grin
E tu dolazimo do najnovijeg bisera zaštitarskog: pominju moju pismenost i poznavanje engleskog jezika oni koji u prozivanju mene u istom tekstu pominju 'Kejmbridž', umesto 'Kembridž', kako bi trebalo! Ja pomislio da ima neki 'Kejmbridž' univerzitet, otkud znam, pa probao na na Google potražim, ne vredi, Google (na srpskom) me vraća stalno na KEMBRIDŽ. Šta ćemo sad, pismeni?
Pa ko se to onda našao da mi priča o pismenosti, prop... prepelice jedne nepismene?!? Vi nepismeni i neznalice - sa mnom ste našli o zanju, pismenosti i engleskom? Nemate pojma! Čisto da znate: ako mi i zapne u prevodu sa engleskog neki put, tu je jedna osoba iz mog vrlo bliskog okruženja da pomogne, doktorand filozofije i aktivni prevodilac stručnih radova sa 4 jezika, uključujući tu i engleski.
Po svemu sudeći, biće da su zaštitari krenuli sada lično na mene da me po svaku cenu probaju diskreditovati ako je moguće (a nije! Grin ) jer sam izgleda pogodio u pravo mesto kada sam im (zaštitarima) provalio šemu kako štancuju potpuno proizvoljne podatke, da iste te tako fabrikovane podatke dostavljaju u inostranstvo tamošnjim organizacijama (jel možda za pare?), pa onda neke čike u inostranstvu takve nepouzdane i potpuno proizvoljne podatke zaviju u oblandu raznih analiza i tabela, pa tako obradjene podatke daju ovim našim mučenicima iz DZPPS, koje ovi potonji lepo koriste za unutrašnje potrebe i nabijaju na nos i lovcima, i javnosti i državnim organima! A te podatke su oni fabrikovali, oni iz DZPPS, da bi imali na čega da se pozivaju u napadima na lovce! Pa se olako frljaju zaštitari tim fabrikovanim podacima, misleći da su svi drugi blesavi? Ma zeznuli ste se gospodo... vid' mene, koga ja to krstim gospodom?!?
Bolje im je (zaštitarima) da me ne čačkaju, jer nedorasli zaštitari samo ispadaju smešni - kad porastu i uozbilje se, možda će i shvatiti i naučiti nešto - za početak neka nauče razliku izmedju tartara i tarota, jer ni to ne znaju... Ružiću (bin) Milane, pa jel imaš ti neke ozbiljnije igrače od ovih amatera koje si napujdao i koji te brukaju? Da li posle Milana Tarota, sledi Milan (Ružić) Tartar? Ili si ti sam, Ružiću, pisao ovako nepismeno i neznalački, k'o sa 'Kejmbridža'? Smeko Posle naučene razlike izmedju tartara i tarota mogu zaštitari da nauče kako voditi neku organizaciju bez pravljenja minusa u poslovanju od 40 miliona dinara godišnje... A posle toga ide za njih visoka nauka o patriotizmu i poštovanju svoje države koju pred strancima ja nikad ne bih pljuvao i otrcavao kao što oni rade govoreći i tvrdeći bez dokaza da su u ilegalni lov i šverc ptica direktno umešani državni organi Srbije (carina, policija, sudstvo, ministarstva...)! Daleko od toga da je u Srbiji sve idilično, ali to što ne valja se rešava i treba da se rešava ovde u Srbiji, a ne u nekakvim 'Kejmbridžima', Štokholmima ili ko zna gde, šabani oni jedni prodani kratkovidi i nepismeni! Da ne bude zabune: gadim se svakog krivolova, a naročito masovnog hvatanja ili ubijanja, ali me to neće navesti da lupetam okolo tek tako protiv rodjene države. Tvrdim, dalje, da zaštitari potpuno proizvoljno i bez ikakve osnove izmišljaju cifre o krivolovu u Srbiji, tvrdim da podatke o brojnosti npr.prepelica takodje proizvoljno izmišljaju ili koriste iz nepouzdanih izvora (uključujući i onu Ristićevu tabelu, ono je tek van pameti, podaci iz tabela su nepouzdani takodje), tvrdim da je DZPPS u stvari samo jedna interesna grupa ljudi koja nekad vešto a nekad manje vešto manipuliše i podacima i volonterskim radom svojih aktivista na terenu, koja manipuliše medijima i javnosti u Srbiji, tvrdim... Ma znate sve,ne moram da nabrajam.

Izvinjavam se kolegama forumašima što sam donekle zloupotrebio ovu temu za moj odgovor zaštitarima, ne mogu da im odgovorim tamo gde su me prozivali jer mi je odavno zabranjeno pisanje i iznošenje argumenata na njihovim FB stranicama - morao sam ovde da im zapušim usta i očitam bukvicu, jer znam dobro da su propalice...upppssss... prepelice non-stop na Srbijalov i da prate šta se ovde piše. Oni (zaštitari) mogu ovde na Srbijalov da dodju i pišu kada god im se prohte, mi poštujemo pluralizam mišljenja, ali potkrepljeno argumentima.
Počeli su zaštitari da se malo bave i svojim finansiranjem, provocirani pitanjima pojedinih ljudi koji (još uvek) mogu da pišu na njihovim FB stranicama. Tako eto DZPPS kaže da oni pored svojih sredstava od članarine (obzirom na malu brojnost zaštitara vrlo skromna cifra) koriste i domaća sredstva iz budžeta dobijena po raznim projektima, što je legitimno, ali opet u toj priči počnu da lupetaju govoreći da i lovačke organizacije to rade povlačeći sredstva iz Fonda za razvoj lovstva. Zaboravljaju (namerno ili slučajno) da lovačke organizacije direktno pune svojim uplatama taj Fond za razvoj lovstva koji se jedino tako i puni, a da recimo DZPPS nije ni dinar uplatio u fondove iz kojih se finansiraju njihovi projekti, osim onoga što po zakonu upaćuju i svi ostali ljudi i organizacije u Srbiji! Dakle, ogromna je razlika u finansiranju izmedju DZPPS i nekog LU ali to 'zeleni talibani' ili ne znaju ili neće da znaju ili možda namerno spinuju, što je i najgore, a nije im prvi put!
Dakle, zaštitari, pokrijte se ušima, i bolje ćutite, jer čim probate nešto da se batrgate, odmah se umažete i ostanete umazani. Već vodim protiv vas sa cca 4:0, a ako mi se ćefne mogu još koju evrogolčinu da vam zabijem jer sam 'ušao u šut' (mada, ima tu i autogolova vaših, ne kažem) dok vi jurite EURO golčinu (na račun ili na ruke?).
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
mb-bb
 Volonteri placaju clanarinu, dobijaju pare iz fondova u kojoma je jedan dio nasih para a Ruzic koristi sluzbenu daciju za privatne potrebe... Valja se iskoristiti dok traje Sad
Svaka budala ima svoju srecu u zivotu, a ja imam lov...
 
AcaNik
 Нисам гледао. Забранио ми доктор строго било какво нервирање после онога зимус.
Ако је то пуцање она патетична монтажа када су се крили у кукурузу са оном фрустрираном, онда је то стварно смешно!
Ако их је неко тукао стварно. Поручио бих тима, јбв вас килаве зар нисте могли боље да их ударате!?
 
Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 27
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,444
Najnoviji član: Hunternight1

Poslednje vesti
Naknada štete od divljači
Orlovo oko
Pirot
14. Међународни сајам лова, риболова и ловног т...
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,525,139 posete www.srbijalov.com