Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov i zaštitarske NVO


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov i zaštitarske NVO
tomo vrbas
 Daki nemoze da se otvori link?!

Sređeno !
 
Lala
 Почело је прозивање ловаца за све и свашта од стране самозваних зелених заштитара. Да не прође све баш олако побринуо се и председник мог ЛУ ''Бач''. Пошто мислим да ће његов коментар и слични коментари бити избрисани, сачувао сам слику са ФБ профила ''Стоп криволову на птицама''. Клик на слику за увећање:
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
davorcalic
 Samo bih ispravio predsednika LU Bač...Nisu zeleni plaćenici,oni su PREplaćeni-ci....
Žena mi Makedonka....ena Shock
 
davorcalic
 Moje pitanje: Za dimitrije_zastitar
Datum 29.01.2016. 14:13
Tema ORNITOLOZI NA DELU...
Bez obzira na sve,tj dali ćeš mi odgovoriti ili ne,baš me briga, al moram nešto da te pitam... Dali znaš koji ORNITOLIOG, ,,ugledni,, član dzzps-a ide sa lovcima,jer mu je cela familija lovačka i uzima pušku od njih i puca galebove s ovim komentarom,,jbt kako ih skida,po 20 kom,,...Dali znaš koji je ORNITOLOG,,ugledni,, član dzzps-a ujedino i lovac koji se javno zalaže za lov prepelica vabilicom??????????Dali znaš kako pojedini ORNITOLOZI komentarišu vašeg predsednika Ružića...e to ti neću napisati...ludilo,čoveče...
Vidiš,ja sam pošten lovac,i podjednako mrzim i krivolovce i vas cinične dzzpovce.... Al nema veze,sve ovo nije istina dok ne dobijem fotografije a možda i video zapis.... a onda na sva zvona.....DOBAR DVOGLED

Odgovor:Od dimitrije_zastitar
Datum 29.01.2016. 15:29
Tema RE: ORNITOLOZI NA DELU...
Zdravo Davore,

Ukratko, ne znam o kome pričate. Znam za neke ornitologe koji su radili sa lovačkim agencijama i udruženjima, a znam i one koji su se zalagali za liberalne predloge kao što je legalizacija vabilice. I lično i profesionalno mislim da je to pogrešno. Ne znam i nemam dokaz da neko ubija strogo zaštićene vrste inače bih to prijavio miliciji. U DZPPS postoji godišnja skupština na kojoj svi mogu da glasaju, pa je to odlična prilika da se Ružiću (ili bilo kome drugom) kaže šta ko misli o njemu.
Podržavam svako prijavljivanje krivolova, tako da - samo napred. Nadam se da ćete slučaj prijaviti policiji i inspekciji.
Na žalost, nemam dovoljno vremena za druženje na forumu zbog porodičnih i drugih obaveza, a nekad mi se čini da je ta komunikacija malo jednostrana, ali nadam se da će doći bolje vreme za diskusije o zaštitrskim temama.....

Nije mi baš drago da ovo objavljujem ali neka... Ovo je samo potvrda nekih stvari koje sam ga pitao...... slike i snimak koji se odnose na one galebove.... ako ih dobijem poslaću njima nek sami sebe prijavljuju.... nek osete malo...ako budu hteli da se prijave....
Žena mi Makedonka....ena Shock
 
sasaruma
 Evo ih i zeleni ebo te pa mi lovci cemo da bezimo sa ovi emigrantiPas 2
 
AcaNik
 Зар је могуће да ова смејурија од колоније не сме да истражи финансије оваквих ''удружења'' ?
 
sasaruma
 Pa kako da istraze kada su svi na istom platnom spisku kod onog Zorze SorosaShock
 
Lala
 Ova tema je malo zamrla, ali aktivnosti 'zelenih' usmereni ka zabrani lova na odredjene vrste i naročito na nepotrebnom zagoračavanju života lovcima ne prestaju. U tim aktivnostima prednjače u prethodnih par godina članovi 'Društva za zaštitu i posmatranje ptica Srbije' (DZPPS) - registrovani u APR kao tapetari - predvodjeni njihovim liderom Milanom Ružićem, obilato finansirani iz inostranstva, a izgleda iz nekog razloga (lična poznanstva?) dobrano podržani u Srbiji od strane relevatnih činilaca: republičkog i pokrajinskog Zavoda za zaštitu prirode.
Kratko ćemo podsetiti na skorašnje aktivnosti DZPPS: posle velike medijske kampanje na ocrnjivanju lovaca kao svojevrsnih 'ubica', preko plasiranja kroz medije potpuno neproverenih podataka o ilegalnom odstrelu, krivolovu i lovokradji, u maniru one 'hiljadu puta ponovljena laž postaje istina', osporavanja svakog lovačkog napora na poboljšanju uslova za ptice, uključujući i prehranu divljači, pa i prebrojavanja i procenu broja jedinki, pa preko vrlo rizičnih (i po njih i po lovce) 'špijunskih' aktivnosti po lovištima u vreme odvijanja lova skupa sa nekim novinarima i snimateljima (uključujući tu i IC uredjaje), uz delimično uspešne, po meni nepotrbene, zabrane lova na jedne po jedne vrste ptica i drastičnog smanjenja prihoda od inostranog lovnog turizma za lovačke organizacije a i za državu, pa do neobjašnjivih enormnih gubitaka i minusa koje su zaštitari napravili u svom poslovanju, približila nam se još jedna letnja lovna sezona.
Upravo u toj novoj nastupajućoj letnjoj lovnoj sezoni samozvani zaštitari izgleda nemaju nameru da odustanu od nastavka svojih spornih, nedobronamernih i rizičnih aktivnosti. Tako se na primer na FB profilu DZPPS pojavljuju objave u kojima se početak lovne sezone proglašava početkom masovnog krivolova, a indirektno se na taj način lovci paušalno proglašavaju krivolovcima. Pojavljuju se i raznorazni upisi i komentari u kojima se lovci nazivaju pogrdnim imenima, pa čak ima i poziva na svojevrstan linč i žigosanje lovaca-ubica koji samo 'ubijaju', i tako redom. U medijima se prenosi svako pa i nebulozno saopštenje DZPPS, dok se retko kada poštuje i osnovno novinarsko načelo da se objavljuje istovremeno vidjenje i druge strane - lovaca!
Na FB profilu DZPPS stoji naznačeno da je ta domaća organizacija članica BirdLife International, medjunarodne organizacije za zaštitu ptica, što je lepo, i što znači da DZPPS kao članica medjunarodne organizacije treba i mora da poštuje ciljeve, odluke i način rada organizacije u kojoj je član. Isto kao što Lovački savez Srbije, kao član medjunarodne organizacije za lovstvo i očuvanje FACE mora da poštuje ciljeve, odluke i način rada FACE.
Imajući to u vidu, a imajući u vidu neprestane napade na lovce od strane DZPPS, kao i konstantno izvrtanje činjenica i iznošenje potpuno neverovatnih i skoro sigurno fabrikovanih podataka o ilegalnom odstrelu ptica u Srbiji, moram da skrenem pažnju organizaciji DZPPS i njihovom lideru Milanu RUžiću na činjenicu da su još davne 2004. godine pod okriljem EU u Briselu zajednički Sporazum potpisali organizacije BirdLIfe International i FACE, u kojem su u deset tačaka pobrojana polja o kojima su se usaglasili (tekst Sporazuma na engleskom: http://ec.europa.eu/environment/natur...ent_en.pdf) Evo prevoda na srpski (prevod uradio Srbijalov Admin Tim):

U sklopu inicijative Europske komisije za održivi lov (SHI), a nakon niza sastanaka, FACE (Federacija udruženja za lov i zaštitu EU) i BirdLife International postigli su sledeći Sporazum:

1) Obe organizacije prepoznaju da je Direktiva o pticama odgovarajući pravni instrument za očuvanje i divljih ptica (uključujući lovne vrsta navedenih u Dodatku II Direktive o pticama) i njihovih staništa u povoljnom statusu zaštite na nivou EU. Obe organizacije se slažu da je prioritet da se rad po Direktivi odvija u skladu sa
Dokumentom o uputstvima za lov u skladu s Direktivom Veća 79/409 / EEC o zaštiti divljih ptica,
2) Kao rezultat tačke 1., ni jedna od organizacija nema nameru da podržava inicijative za izmenu teksta Direktive o pticama, Dugoročno, obe organizacije ne isključuju mogućnost konsolidacije postojećih pravnih instrumenata Europske unije za očuvanje divljih životinja, poštujući svoja temeljna načela i bez slabljenja trenutne važeće odredbe Direktive o pticama,
3) Obe organizacije priznaju istorijsku i trajnu važnost kompromisa ugrađenog u Direktivi o pticama koji se odnosi na lov, a da takvi kompromisi čine osnovu za zajedničku promociju strateških prioriteta zaštite, kao što je rad u cilju zaustavljanja pada biološke raznolikosti do 2010. godine, na zaštita lokaliteta i reforme CAP.
4) Obe organizacije podržavaju uspostavljanje mreže NATURA 2000 i prepoznaju važnost efikasne zaštite staništa i aktivnog upravljanja za očuvanje biološke raznolikosti. Obe organizacije ističu da u principu oznaka NATURA 2000 nije u suprotnosti s lovom. Priznaju i da se uz pravilno upravljanje lov može nastaviti unutar mesta sa oznakom NATURA 2000 ili održati tako dugo dok je to u skladu s ciljevima očuvanja takvih mesta. U tom smislu, oni se odnose na relevantno poglavlje 1.5 "Očuvanje staništa" u dokumentu 'Vodič',
5) Obe organizacije se slažu da je poželjno postići lokalne, regionalne ili nacionalne sporazume o praktičnom lovu ptica, uspostaviti konstruktivan dijalog između lokalnih učesnika, kako bi se postigla racionalna procena efekata i mera koje treba preduzeti. Nacionalni partneri ili članovi obe organizacije su slobodni raditi na postizanju ambicioznijih ciljeva za bioraznolikost, održivi lov i zaštitu ptica.
6) Obe organizacije su mišljenja da racionalno procena efekata i mera, uključujući i one koji treba doneti u zakonodavstvu i drugim propisima o lovu, se mora temeljiti na najboljim dostupnim i pouzdanim podacima, posebno za populacije ptica i lovne aktivnosti. Neophodno je vodjenje statistike o odstrelu, zajedno sa naučnim tumačenjem i pravilnom upotrebom tih podataka.
7) Obe organizacije pozivaju Komisiju i države članice da razviju, usvoje i provode planove upravljanja za Dodatak II-vrste koje se smatraju da su pod nepovoljnim statusom zaštite.
8) Obe organizacije pozivaju nadležna tela da preduzmu odgovarajuće inicijative kako bi se osiguralo poštivanje svih propisa za očuvanje ptica, posebno kroz pravilno sprovodjenje, ali i edukaciju i inicijativu za podizanje svesti. Oni nude svoju pomoć u tom pogledu.
9) Obe organizacije traže postepeno ukidanje upotrebe olova u lovu u močvarnim područjima širom EU što je prie moguće, a u svakom slučaju do 2009. godine najkasnije. Oni takođe naglašavaju rizike koji proizlaze iz uvođenja u divljini ne-autohtonih vrsta ili podvrsta ptica.
10) Nadalje, dogovoreno je od strane obe organizacije da se uspostavi redovni bilateralni dijalog u traženju konsenzusa, i da se u tu svrhu sastaju barem dva puta godišnje, plus svaki put kad budu smatrali takav sastanak kao koristan ili potreban za rešavanje po određenoj temi. Oni će i nadalje razmenjivati informacije, publikacije itd. i promovisati ovaj sporazum među njihovim nacionalnim partnerima ili članovima, kao i kroz saradnju s drugim relevantnim organizacijama i telima (poput Mejdunarodnih močvarnih područja, IUCN, CIC, ELO, itd).


Imajući u vidu Sporazum izmedju lovačke FACE organizacije i zaštitarske BirdLife organizacije, a imajući u vidu i ponašanje DZPPS kao člana BirdLIfe, moram da primetim da se aktivnosti i načini rada DZPPS na terenu u Srbiji kose sa tačkama sporazuma. U tom smislu, najljubaznije molim DZPPS, njihove čelnike i 'jurišnike', simpatizere i podržavaoce da se okanu više lovaca i rušenja lovačkog pozitivnog imidža, da batale instrumentalizovanje pojedinih medija i neukost ili neupućenost pojedinih novinara u cilju napada na lovačke organizacije i sistem organizovanog lovstva u Srbiji.
Ne sporeći da kao i u svakoj drugoj sferi života i u lovstvu postoji 'kukolj u žitu', i da postoji jedan broj pojedinačnog protivzakonitog ponašanja, postupanja mimo lovačkog kodeksa ili nemoralnog postupanja prema prirodi ili divljači, očekujemo da DZPPS, i slične organizacije sa sličnim metodom rada u vezi lova i lovaca, poštuju Sporazum koji je potpisan na globalnom nivou od strane organizacija čiji su i članovi i domaće NVO. Takodje evo molim DZPPS da prepusti lovcima da eventualne probleme sa svojim pojedinim članovima/prekršiocima propisa reše u okviru zakona, sopstvenih statuta, i na osnovu prenetih javnih ovlašćenja.
Bilo bi, smatram, daleko produktivnije kada bi DZPPS svoja eventualna saznanja koja su potrekpljena činjenicama i dokazima o bilo kom kršenju zakona pre upućivanja u javnost podelili sa lovačkim organizacijama-korisnicima lovišta, koji imaju mehanizme da se obračunaju sa prekršiocima!
Moram da podsetim da je nas nekoliko iz Srbijalov Admin Tima za vrlo kratko vreme bez nekog prevelikog napora uspelo da dodje do vrlo zanimljivih podataka o radu, recimo, DZPPS. Biće izgleda da ni zaštitarska priča nije baš onakva kakvu bi oni voleli da se predstavlja, nego da i tu ima koječega zanimljivog kako za javnost u Srbiji, tako i možda za neke državne organe? Mislite o tome - jedan manji deo smo objavili na Srbijalov, ali ima toga još!

Za početak bi bilo jako dobro da DZPPS, sa Milanom Ružićem na čelu, a i ostale slične organizacije koje blate lovce po svaku cenu, razmisle o poštovanju pomenutog Sporazuma, i da prestanu sa svojim kontraproduktivnim, rizičnim i neetičkim aktivnostima.

Na žalost, Lovački savez Srbije i ostali regionalni savezi u Srbiji nisu ni prstom mrdnuli kako bi na konstantne napade zaštitara adekvatno odgovorili, makar i na ovaj način kako sam ja kao lovac sebi dao slobodu da odgovorim, jer me vredja trpanje u isti koš sa raznim mesarima po lovištima ili krivolovcima. Postalo je maltene ružno u Srbiji reći da si lovac, jer te dobar deo nelovaca gleda sa podozrenjem, kao nekog ko samo šparta lovištem u želji da 'ubije' što više divljači, i da to ukrade i od prirode i od društva (države). Pa neće biti baš tako, gospodo!
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
davorcalic
 Ček malo? Pa zar ružić nema ili ima agenciju u svom stanu...

http://www.paragr...nosti.html

Može da ima al nesme tu da stanuje.... ili jedno ili drugo... evo dokaza direktnog kršenja zakon o državnoj upravi i lokalnoj samoupravi.... bilo je na vestima kako su letele prijave svima koji imaju poslovni prostor po stanovima...
Wildlife Solutions je preselio iz Bukovca u Novi Sad gde je kupio stan i tamo mu je adresa boravka kao i sedište agencije a to NIJE po zakonu... imate tri dokumenta iz APR ( to su javno dostupne informacije Agencije za privredne registre).... biće još toga...
Žena mi Makedonka....ena Shock
 
tomo vrbas
 E kako bi bilo lepo kada bi ovaj Lalin post ugledao svetlo dana u Blicu ili Kuriru ovako lepo napisan citko i razumljivo da i ostatak ljudi ove nase Srbije vidi cime se pojedine organizacije bave i da im se koliko toliko otvore oci.Mozda bi mogli mi sa foruma da skupimo neku lovu i da platimo neke od ovih novina da ga objave to bi nam svima islo u korist?!
 
DakiNS
 Mislim da bi lepo sročen meil poslat BirdLife International od strane LSS sa navedenim aktivnostima tapetara , uperenim suprotno potpisanom sporazumu brzo zatvorio finansijsku slavinu ! Džepna rana - najbolnija rana. Nestalo bi para za stanove , ekskurzije pod plaštom posmatranja ptica , plaćene , lažirane tv priloge i slično , pa bi tapetari konačno morali da radom zarađuju za život , što u prevodu znači , ne bi im palo na pamet za,ebancije po lovištu. I druga mogućnost , a to je da traže prave krivce - tajfune koji zarad kojeg zrna više upropastiše lovište - stanište , bilo fizički ili hemijom. Današnji posao i priča agronoma svodi se na saobraćajca koji samo upućuje koja mineralna đubriva ili koju hemiju baciti na njivu ( normalno od proizvođača koji ih plaćaju).
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
stojkuki
 Ja ne Bik dase pnavljam po stoti put. ali, ...
Ako primetite zastitare u vasem lovistu odmah zovite policiju. Oni se u lovistu nalaze bez dozvole i mozda se bave krivolovom. Nije bio jedan slucaj da su oni koji bi trebali da se bave zastitom u stvari zloupotrebljavali polozaj i bavili se krivicnim delima.

Zato, ... ako se pojave bez najave i dozvole, .... receno je vec
a ako se najave ... i onda e zna sta se radi, ... lovci organizovano krecu u poteru za krivolovcima, ... Smile
Malo trebaju i ljudi iz LU i LD da rade svoj posao....

O agronomima nemojmo ovom prilikom. To je mnogo sira tema i bilo bi sta da se tu doda, ... ali otoom potom.
 
Lala
 Zeleni, a naročito DZPPS i Milan RUžić, ne miruju, pa ne miruju, uprkos dobronamernim upozorenjima. Najnoviji slučaj napada na lovce se desio ovih dana, ovaj put na način koji pokazuje da zaštitari dobro znaju šta rade i gde i kako plasiraju svoje stavove u evo već višegodišnjoj akciji ocrnjivanja lovaca, a ovaj put su se na njihovom 'nišanu' našli i neki državni organi i službe, i neimenovani političari. O čemu se radi?
Evo priče: na beogradskom aerodromu 'Nikola Tesla' se ovih dana distribuiraju novine na engleskom jeziku 'Belgrade Insight' (Beograd iznutra), dakle namenjene strancima (izmedju ostalih i lovcima turistima), u kojima se nalazi opširan tekst povodom početka letnje lovne sezone na prepelice i grlice u Srbiji (grlica je trenutno pod zabranom). Već i sam naslov teksta dovoljno govori: 'Srbija žmuri nad pokoljem retkih ptica', mada u samom tekstu nema ni pomena ni podataka o nekakvom konkretnom pokolju, daleko bilo, ni slovca jednog o tome gde i kada se taj izmišljeni pokolj dogodio, ko ga je izvršio, koliko jedinki je stradalo u tom pokolju - nema nikakvih konkretnih podataka ni o kakvom pokolju, ali ima u naslovu teških optužbi da Srbija žmuri!!! Tekst je napisao novinar Dragan Gmizić, isti onaj čovek koji je imao zanimljivu prepisku na Twitteru sa predsednikom LSS Šormazom, vezano za onu čuvenu Šormazovu izjavu o tome šta lovi ili voli da lovi i gde lovi (tetreb na KiM, jarebica...).
Tekst obiluje već poznatim i ponavljanim stavovima i pričama iz zaštitarskog repertoara i nekim proizvoljnim stavovima Milana RUžića iz DZPPS, ali ovaj put i uz prenet stav druge strane-lovaca, kroz izjave Dragana Šormaza, predsednika LSS. Ipak, tekst ima negativnu konotaciju što se lovaca tiče, i neće nikako doprineti povećanju ugleda lovaca Srbije i njihovog saveza, pa ni Srbije kao države, jer se u tekstu ne po prvi put kritikuju i neke državne službe i organi u vezi krivolova i krijumčarenja (MUP, Carina, Ministarstvo, sudovi, tužilaštva...).
Takodje, u samom tekstu,sa opisom atmosfere koji liči na opis priprema u nekom štabu za ratne operacije, se najavljuje nova pojačana aktivnost zaštitara po lovištima - džaba njima govoriti da neke stvari ne rade, jer nije bezbedno niti pametno, oni kao da su gluvi i slepi na sva upozorenja - pa zar treba da se desi ne daj Bože neki incident da bi ukapirali da nije pametno ni bezbedno da se muvaju lovištima bez dozvole korisnika, da se ne šunjaju po kukuruzima i žbunovima u lovištima, i da ne izigravaju Džemsa Bonda dok se odvija lov - u lovu se puca vatrenim oružjem, a sakriveni ljudi mogu biti nehotične žrtve, i eto nesreće i za žrtvu i za lovca!
I ovaj najnoviji istup zaštitara potvrdjuje da DZPPS, kao član BirdLife International nema nameru da poštuje sporazum koji je 2004. pod okriljem EU potpisan izmedju zaštitarske organizacije BirdLIfe International i lovačke medjunarodne organizacije FACE. (link: http://ec.europa.eu/environment/natur...ent_en.pdf )
Nije teško zamisliti kakav utisak na strance i lovce turiste ostavlja jedan ovakav članak koji ih sačeka na aerodromu kad stignu u Srbiju da bi se odmorili, da bi sklapali poslove ili jednostavno uživali u svom hobiju. Uopšte mi ne ide u glavu zbog čega recimo DZPPS i njihovi aktivisti, Milan Ružić & co, sa toliko žuči i toliko vatreno bukvalno kidišu na lovce u svakoj prilici? Može svako imati principe za koje se bori i svoje mmišljenje koje zastupa, ali ovoliki polet i elan i trud da se ocrne lovci verujem da nije samo altruističkog porekla,nego da je debelo 'podmazan' i materijalnim interesima - izgleda da treba dodatni opravdati silne novce,oko milion evra, koji stižu zaštitarima u Srbiji iz inostranstva!

Napravio sam prevod teksta članka iz novina sa engleskog, pa možete pročitati o čemu se radi:

'NASLOV: Srbija žmuri na pokolj retkih ptica

Tekst ispod Šormazove slike: naš savez nema nikakve veze sa ilegalnim lovom

Kako se nazire zvanični početak lone sezone na prepelice 1.avgusta, tako je atmosfera u Društvu za zaštitu i posmatranje ptica Srbije je sve uzavrelija.
Dok neki članovi tog društva održavaju kontakt sa ornitolozima širom Srbije, drugi dodaju detalje na mapu lokalnih lovišta. Što više detalja imaju, to će biti pripreljeniji za nadolazeću sezonu, kažu članovi DZPPS.

Informacije za koje su ornitolozi najviše zainteresovani su vezane za strane lovce i za odredjene terene za lov prepelica. Početak lovne sezone se poklapa sa vremenom migracije prepelica i grlica, koje kreću u selidbu sa severnih delova Evrope u južne delove i na Bliski istok. Pošto se nalazi na jednoj od najvažnijih migratornih ruta, predstavlja atraktivno odredište za lovce na te vrste. Prema tvrdnjama iz DZPPS najviše lovaca na prepelice i grlice dolazi iz Italije, Kipra, Grčke, kao i iz Austrije, Madjarske i Nemačke.
Važnost lova na prepelice i grlice za turizam je tema oko koje se već godinama raspravljaju lovci i zaštitnici. Dok lovci i lovno turističke agencije tvrde da se nedovoljno koristi potencijal lovnog turizma, ekolozi kažu da je lov glavni razlog što se brojnost ovih ptica menja. Podaci Medjunarodne unije za očuvanje prirode pokazuju drastičan pad brojnosti prepelica i grlica još od 1970. godine.
Prošle godine grlice su se pridružile 'crvenoj listi' ugroženih vrsta jer je broj opao za oko 80% u proteklih 30 godina.
Istarživanja BIRN pokazuju da, u skladu sa nedostatkom osoblja i tehničkih kapaciteta, institucije zadužene za kontrolu lova u Srbiji imaju malo interesovanja da pooštre svoj pristup prema krivolovu. Novinari BIRN-a lično su bili svedoci da lovni inspektori ignorišu pozive ekoloških aktivista i jednostavno odbijaju da izadju na teren i formalno zabeleže dokaze o krivolovu.
Ekološki aktivisti vide ovu nezainteresovanost institucija kao rezultat političkog pritiska. 'Postoji trgovina uticajem, pa se državne institucije često trpe pritisak lovaca koji se nalaze na visokim položajima u politici' kaže predsednik DZPPS Milan Ružić. Kao dokaz za to Ružić navodi važne izmene koje su napravljenje u Ministarstvu poljoprivrede povodom dvogodišnje zabrane lova na grlicu, usvojene juna meseca 2015. godine. Na parlamentarnom zasedanju održanom samo nekoliko dana posle odluke ministra, 02.jula 2015. član Skupštine Nenad Čanak se usprotivio toj odluci tvrdeći da že dvogodišnji moratorijum uništiti lovno-turističke agencije. Komentarišući da 'ga baš briga za afričke grlice' premijer Aleksandar Vučić je prihvatio tvrdnje poslanika. Jedan viši zvaničnik Ministarstva poljoprivrede rekao je BIRN-u da su bili pod političkim pritiskom da menjaju zabranu. Poslanik Nenad Čanak je priznao da je razgovarao sa ministarkom Snežanom Bogosavljević Bošković u vezi ove zabrane. 'Pitao sam je o afričkim grlicama' rekao je Čanak na panel diskusiji u beogradskom omladinskom centru u novembru 2015. 'Ona naravno nije razumela o čemu ja pričam. 'Kakve afričke grlice?' rekla je... 'Vi ne znate pod kakvim sam ja pritiskom od strane nevladinih organizacija da zabranim lov' rekla mi je.'
Iste godiine, zajedno sa fotografijama sa njim i stranim lovcima i tucetima odstreljenih ptica, Branislav Ardjanski koji vodi lovno turističku agenciju u Banatu postavvio je na Fejsbuku zajedničku fotografiju sa Nenadom Čankom. 'Zahvaljujući mom prijatelju, premijer Vučić je obećao da će grlice biti lovljene ove godine.' piše ispod fotografija Ardjanskog.
Prema podacima Lovačkog saveza Srbije odstreli se oko 7000 grlica i oo 40 000 prepelica svake godine. Mnoge od tih odstreljenih ptica se verovatno ilegalno izvoze, pošto je izvoz mesa divljači zabranjen u Srbiji zbog neuskladjenosti veterinarskih propisa sa propisima EU. Lovci svaku odstreljenu prepellicu plaaju oko 3 eura. Na kraju ilegalnog lanca, u ekskluzivnim restoranima u EU servirana prepelica može koštati čak 60 eura.
'Nema precizne informacije o biznisu vrednom nekoliko miliona eura godišnje. Grlice i prepelice se love u Srbije ne za trofej nego isključivo zbog novca' kaže predsednik DZPPS Milan Ružić.
U sudnicama se takodje malo čini da se ograniči krivolov divljih ptica. U prethodnih deset godina DZPPS je podneo preko 100 prijava protiv ilegalnog lova, držanja i trgovine divljim pticama. Oni tvrde da sudije i tužioci često nemaju poznavanje zakona u vezi krivolova ili te zakone pogrešno čitaju.
Istraživanje pokazuje da u poslednjih deset godina srpski graničari i carinici presreli samo dva puta ilegalne pošiljke grlica i prepelica. U istom periodu Madjarska i Hrvatska su zaustavili deset puta više pošiljki. Godine 2001. u operaciji kodnog imena 'Balkanske ptice' italijanska policija je zaplenila preko 100.000 odstreljenih ptica koje su prokrijumčarene iz Srbije u Italiju preko ilegalnih ruta. Dok su u Italiji nekoliko ljudi kažnjeni u vezi sa ovim slučajem, u Srbiji niko nije odgovarao.
Da bi uhvatili što je moguće više ptica lovci koriste zakonom zabranjena sredstva kao što su elektronske vabilice koje emituju zvuk oglašavanja ptica i mame ptice u zamku. Aktivisti DZPPS rutinski podnose prijave za masovnu upotrebu ovih uredjaja.
Ministarstvo poljoprivrede Srbije u medjuvremenu kaže da je nacrt novog Zakona o lovstvu u pripremi, koji će uvesti daleko strožije kazne za krivolov i nezakonit lov. Deo toga će uključivati i zabranu lova i gubitak prava za držanje oružja.
Dragan Šormaz, predsednik Lovačkog savveza Srbije, kaže da njegov savez 'nema ništa' sa nezakonitim lovom. 'Ja lično sam urgirao u MUP da formira operativnu grupu, kako ih oni zovu, za fokusiranje na oblast krivolova, koja bi sprečavala krivolov i pomagače krivolovaca – ali ti ljudi nisu lovci' rekao je. 'Stvari su često izbrkane, pa se krivolovci povezuju sa lovcima. To je pogrešno ine treba to raditi. Kao kad bi rekli da je krijumčarenje povezano sa policijom i carinom. Kakve veze to ima sa Lovačkim savezom – nikakve' dodaje on.'


Da ne bude da samo kontriram zaštitarima: predsednik LSS je, po mom mišljenju, ponovo uspeo da sroči spornu izjavu, koja će verovatno izazvati polemike i možda još oštrije napade na lovce i lovačke organizacije. Stavom da 'savez nema ništa sa nezakonitim lovom' Dragan Šormaz se opet okliznuo - pobogu, kakva je to izjava?!? Opet nepoznavanje materije!? Pa zar nije LSS korisnik lovišta u Srbiji (osim u Vojvodini), a da lovištima gazduje preko LU?!? Pa kako onda LSS nema ništa sa krivolovom?!? Zar nezakonit odstrel po lovištima ne nanosi direktnu štetu lovcima i korisniku lovišta umanjenjem fonda divljači u lovištima, a divljač i lovišta kao prirodno bogatstvo države ta ista država poverila na čuvanje i upravljanje lovcima i lovačkim organizacjama? Zar nije zakonska obaveza da svako lovište ima lovočuvarsku i stručnu službu koju plaćaju lovci, i koja treba da vodi računa o lovištu? Zar nije po Zakonu o divljači i lovstvu da zaposleni u stručnoj službi mogu i trebaju u svom radu na čuvanju i upravljanju lovištima tražiti asistenciju policije u legitimisanju, privodjenju, kontroli i eventualno pretresu lica zatečenih u nezakonitim radnjama u lovištu? Pa zar lovci treba da sede i čekaju da im pripadnici MUP preko 'task forces' reše probleme sa krivolovcima, u sprečavanju krivolova? Koliko ja znam, na terenu prilično dobro funkcioniše saradnja stručnih službi po lovištima sa lokalnom policijom, koja na svaki poziv veoma brzo reaguje, i u skoro svakoj uspešnoj akciji protiv lopuža u lovištima su učestvovali i pripadnici MUP. Ne brane se takvim predsedničkim izjavama lovci, nego se, pobogu, takvim spornim stavom posredno priznaje nesposobnost lovaca i stručnih službi LU u zaštiti divljači i lovišta! Ako lovačke organizacije gazduju lovištima, zašto odgovornost prebaciti na MUP? Hajde da malo karikiram, pa da pitam a zašto ne bi po toj Šormazovoj logici i vojska pomogla, a našlo bi se posla i za spec. jedinice!!! Smile
A gde je u toj priči Lovačka komora? Neki put je bolje dva puta razmisliti pre nego što se izjavi nešto.

Evo fotografija tih novina sa tekstom čiji prevod sam napravio.
Lala priložio:
207x6wx_3.jpg

Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
DakiNS
 Danas na RTS 1 u emisiji Ovo je Srbija u 16 časova emitovan prilog o povređenoj rodi u Rusandi. U prilogu su jasno i glasno naveli sva navodno "zelena zaštitarska udruženja" između ostalih i tapetare DZPPS da pomognu oko zbrinjavanja rode. I pokazaše tapetari pravo lice, nije bilo nikakve reakcije .Meštani su je sami zbrinuli . Rode ih ne interesuju jer verovatno nisu profitabilne pošto nisu lovna divljač. Znači DZZPS nije hteo da pomogne povređenoj rodi . Pokazaše opet pravo lice , računajući i ono "ubijanje" galebova na ribnjaku.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
davorcalic
 To je bio MASAKR galebova sa komentarom ,,jbt,kako ih skida,20 komada!!!!,,...
Nažalost nisam više u mogućnosti da nabavim slike i snimak tog ubijanja zaštićenih ptica od strane ornitologa i člana dzzps-a....

Sad čeprkam projekat pod nazivom RODA-BARA gde su dodeljena sredstva u iznosu od ,pazi, 3.000.000 din za brojanje roda.... NEVEROVATNO!!!!!! našao sam ranije dokument za tu godinu gde su sve i koliko dodeljivana sredstva za što-šta... i ja ludak nisam skinuo to na komp... to da vidite, al ,,iskopaće tebe Bili,, ...
Sećam se da su dodeljena sredstva recimo za društvo prijatelja Vlaha i Bugara u iznosu od 140.000 din, pa neki jubilej isto oko 200.000 din u nekom selu itd... al 3.000.000 din ZA ŠTA?...
U Risovači su jedan lovac (lovočuvar) i jedan ornitolog sami za dve godine popisali preko 200 vrsta ptica.... Pošto to nije plaćeno iz fonda nije ni objavljeno....
Projekat brojanja sova u Kikindi je finansiran iz fonda,a ceo naučni rad je prepisan od Puzovića od pre više godina i predan kao izveštaj gde su potrošene pare... Koji su to šalabajzeri
Žena mi Makedonka....ena Shock
 
Lala
 

davorcalic kaže:

To je bio MASAKR galebova sa komentarom ,,jbt,kako ih skida,20 komada!!!!,,...
Nažalost nisam više u mogućnosti da nabavim slike i snimak tog ubijanja zaštićenih ptica od strane ornitologa i člana dzzps-a....

Sad čeprkam projekat pod nazivom RODA-BARA gde su dodeljena sredstva u iznosu od ,pazi, 3.000.000 din za brojanje roda.... NEVEROVATNO!!!!!! našao sam ranije dokument za tu godinu gde su sve i koliko dodeljivana sredstva za što-šta... i ja ludak nisam skinuo to na komp... to da vidite, al ,,iskopaće tebe Bili,, ...
Sećam se da su dodeljena sredstva recimo za društvo prijatelja Vlaha i Bugara u iznosu od 140.000 din, pa neki jubilej isto oko 200.000 din u nekom selu itd... al 3.000.000 din ZA ŠTA?...
U Risovači su jedan lovac (lovočuvar) i jedan ornitolog sami za dve godine popisali preko 200 vrsta ptica.... Pošto to nije plaćeno iz fonda nije ni objavljeno....
Projekat brojanja sova u Kikindi je finansiran iz fonda,a ceo naučni rad je prepisan od Puzovića od pre više godina i predan kao izveštaj gde su potrošene pare... Koji su to šalabajzeri


Ko je raspisao konkurs taj za dodelu 3 miliona za brojanje roda, Davore?
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
davorcalic
 Neznam... to je bio spisak odobrenih sredstava iz konkursa za tu godinu i na tom spisku se nalaze sva udruženja građana,kulturno umetnička društva i sl. kome je koliko odobreno... nemogu naći pa od jutros tražim.... našao sam za crnu goru i bosnu al za Srbiju još tražim....
ovako to izgleda na opštinskom nivou a ja sam video spisak na republičkom nivou i imao je jako puno stranica...

http://prijedor24...ijedor.pdf

Tražim dalje,naću valda..
Žena mi Makedonka....ena Shock
 
davorcalic
 Ovde možete videti kako to izgleda i gde ode i na šta 2.000.000 din...za mesec Mart, 2013god.
Obratite pažnju na redni br.9 http://www.ekourb...5B1%5D.pdf
Baš me zanima jel su ojačali populaciju modrovrane....
Žena mi Makedonka....ena Shock
 
Lala
 

davorcalic kaže:

Ovde možete videti kako to izgleda i gde ode i na šta 2.000.000 din...za mesec Mart, 2013god.
Obratite pažnju na redni br.9 http://www.ekourb...5B1%5D.pdf
Baš me zanima jel su ojačali populaciju modrovrane....


Ovo je pos vemu sudeći rezultat nekog konkursa na nivou Vojvodine, pretpostavljam da je konkurs raspisao Pokrajinski sekretarijat za ekologiju. Pokrajinski sekretar je bio g. Puzović. Odobrili 60.000 DZPPS za istraživanje modrovrana. To je sića za ono što njima treba i što dobijaju iz drugih izvora.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Stefan2002
 Kod nas u LU Obrenovac,slabo sprovode komercijalni lov nece da se dogovore da se sa novcem od komercijalnog lova napravi nesto za nase Lovacko Udruzenje ili bar kupi malo zeceva posto smo tanki sa zecom i ostanemo na lovostaju zeca jedno 2 do 3 godine i posle pocenmo polako d aga lovimo i da pratimo situaciju i brojno stanje divljaci nego svako sebe gleda i niko nece nista zato nam i jeste tako nemamo ni fazana Bog zna sta zeca nisam video 6 meseci a srna ima na sve strane.I nece komercionalni lov e to vam je drzava Srbija i njen narod.
OdobrenoStefan Andreic
 
Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 17
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,444
Najnoviji član: Hunternight1

Poslednje vesti
Naknada štete od divljači
Orlovo oko
Pirot
14. Међународни сајам лова, риболова и ловног т...
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,526,110 posete www.srbijalov.com