Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov divljih gusaka

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Lovačke kamere GAMEKEEPER

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov divljih gusaka
Kile_
 OK hvala.U sustini to su one kuske koje stalno vidjamo u preletu? najvise njih ima? a koje su onda te glogovnjace?
Samo 300 i 4x4

nidzamotocross
 Najviše viđamo lisaste i glogovnjače. E sada, među njima se sreću i Mala lisasta guska (Anser erythropus) i Velika divlja guska (Anser Anser) koje su zabranjene za lov. Teško ih je prepoznati u večernjem preletu, jedino mala lisasta guska odudara po veličini, jer je malo veća od gluvare, pa silueta joj liči na patku sa dugim vratom i kao lakša leti brže i energičnije. Ali ako se vidi boja guske, onda lako mogu da se odrede razlike.

Lisasta guska ima karakterističnu belu lisu iznad kljuna po kojoj je i dobila ime. Na grudima ima uzdužne šare nalik na pruge (mada treba obratiti pažnju, jer mlade lisaste nemaju takve šare). Tu onda treba obratiti pažnju na boju krila, jer lisaste imaju tamnije perje ispod i odozgo na krilima, koje tokom leta prema nebu prelaze u crnu boju. Takođe su noge kod velike divlje guske roze boje, a kod lisaste su narandžaste.

Razlike između Male lisaste i Velike lisaste sam već pomenuo gore.

Što se tiče glogovnjače ona ima karakterističan crnkast kljun i nema uzdužnih šara na grudima. Od velike divlje guske se razlikuje takođe po boji perja na krilima.

Velika divlja guska je teška u letu, ima roze noge, ume da bude prošarana crnim tačkama po grudima, ima belo perje ispod i iznad krila koje ih izdvaja od svih ostalih.

Glogovnjača
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d6/Bean_Goose_(Anser_fabalis).jpg

www.birdforum.net/opus/images/thumb/b/b9/ANSER_F_FABALIS3_by_LECURU.jpg/550px-ANSER_F_FABALIS3_by_LECURU.jpg

Velika lisasta
www.wildbirdgallery.com/images/birds/anser_albifrons/albifrons2.jpg

ibc.lynxeds.com/files/pictures/Blassgans_IMG_7688b.jpg

Velika divlja guska
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/72/Anser_anser_2_(Piotr_Kuczynski).jpg

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/XN_Anser_anser_196.jpg

Mala lisasta
www.luontoportti.com/suomi/images/6806.jpg

01271bfede0954168758-da1041207dde8e2d0a75af6fbedebedf.r83.cf1.rackcdn.com/20101221081007.jpg
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

Kile_
 To nidzo majstore stvarno si obajsnio! u sustini male su razlike u izgledu ali znacajne i to sto kazes nije lako prepoznati u letu.

A velika lisasta je u stvari ono sto ameri zovu Specklebelly Goose?
Samo 300 i 4x4

nidzamotocross
 iveli

Tako je, to je ta. ;)

ssekir75
 све да је не препознаш у лету без двогледа, осим ако није на 10м висине. а и тад ћеш је углавном гледати низ шину, тако да опет џаба вајда. у лету једино можеш да процениш је ли "од оне велике" или "од оне мале". а нијансе перја и боје око ока можеш да видиш тек кад она пољуби земљу. само што је тад касно ;)

п.с. има ли их негде уопште??? код нас је око српске нове године било, после тога их нема ни за лекCry
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Kile_
 Pa i to je istina ali da ostavimo to po strani jer te sto padnu pale su....nema nazad.

Kod nas ih je bilo oko 50000 na ribnjaku i pre 10 dana su sve otisle.ostalo je par jata.par dana pre ovih kisa sam video da lete nazad.
Samo 300 i 4x4

Kile_
 Pa i to je istina ali da ostavimo to po strani jer te sto padnu pale su....nema nazad.

Kod nas ih je bilo oko 50000 na ribnjaku i pre 10 dana su sve otisle.ostalo je par jata.par dana pre ovih kisa sam video da lete nazad.
Samo 300 i 4x4

nidzamotocross

ssekir75 kaže:
све да је не препознаш у лету без двогледа, осим ако није на 10м висине. а и тад ћеш је углавном гледати низ шину, тако да опет џаба вајда. у лету једино можеш да процениш је ли "од оне велике" или "од оне мале". а нијансе перја и боје око ока можеш да видиш тек кад она пољуби земљу. само што је тад касно.

No no no

Kile_
 U sustini ako vidis jato koje dolazi visina za pucanje,sve idealno.prvo mozes da ih raspoznas po nacinu oglasavanja jer ima razlike od sorte jedne ili druge,kada se priblize jedino vidis da li su to te male ili velike ..pa rokas....a sa druge strane verujem da u tom jednim jatu od 30 gusaka u naletu lete samo jedna sorta tako da ili pucas ili ne.
Ne verujem da su dve lisaste male dve velike dve glogovnjace i tako mesano zar ne?
Samo 300 i 4x4

nidzamotocross
 Umeju i da se promešaju, ali po dnevnom svetlu, mogu se prepoznati, bilo da je oblačno ili vedro... Kod velike divlje guske je dovoljno prepoznati belo perje po krilima, a kod male lisaste veličinu, ove dve preostale vrste su dozvoljene za lov, pa nije baš tolika šteta ako se te dve vrste zamene. Niko valjda ne puca na preko 100 metara?

Velika divlja guska (Anser Anser) jasno se vidi svetlija nijansa na krilima i odsustvo uzdužnih šara.
jv-photo.wz.cz/husy_25_12_08.jpg

us.123rf.com/450wm/anagram1/anagram11302/anagram1130200018/17924939-three-greylag-geese-anser-anser-in-flight-against-blue-sky.jpg

previews.123rf.com/images/anagram1/anagram11302/anagram1130200029/17924965-flock-of-greylag-geese-anser-anser-flying-in-formation.jpg

Problem samo na večernjem preletu, koliki stručnjak bio, lovac neće moći sa sigurnošću da odredi vrstu.

Glogovnjače, jasno se vidi crna boja glave i krila.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5f/Tundra_bean_goose.jpg

ssekir75
 ниџо, ја се нагледах гусака и као пецарош и као ловац, и тврдим ти да не можеш да је разликујеш голим оком ако су иоле више. време кад се лови је предвече, најбоље по магли, леденој киши, суснежици, дакле смањена видљивост. говорим о прелету, јер на чекање са локерима нисам ишао. тад вероватно имаш времена да их оцениш кад слећу. и да, умеју и да се промешају, али опет, разликујеш их само као мале или велике. можда има неко ко види ко соко па да може да им види шаре, али таквог ја не знам.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

nidzamotocross
 Viđao sam razne na Moravi, od onih pataka kašikara, preko šarenih utvi, pa malih lisastih gusaka, bilo je i onih crvenovoljki, ili crvenki kako ih ovde zovu. Teže je različiti glogovnjaču od velike divlje guske, mada kao što rekoh po dnevnoj svetlosti se razlikuju po nogama i po belom perju na krilima... Na pedesetak metara se već vide krila savršeno, a i narandžaste noge odudaraju za razliku od nogu koje su tamne roze boje.

Lisastu nema šanse da pomešaš, prvo se oglašavaju drugačije, a šare, garantujem, se prepoznaju po dnevnom svetlu, kakva god da je vidljivost, jedino da nije vidljivost do pred nos. Smile

Saznanja koja sam izneo sam dobio od iskusnih guskaroša, nisam na osnovu gugla i vikipedije...

Ja sam neiskusan, što bi mi ovde rekli dibidus, ali ako sam ja uspeo da ih razlikujem, što ne bi i ostali...

ssekir75
 овде их обично има гомила, мада су ове године подбациле, и кажем ти шта сам ја лично приметио. могу да их разликујем само по величини у лету, а кад им видимо ноге обично гледамо низ шину. углавном ја сам видо само глоговњаче и лисасте (ајд, њој се виде шаре на грудима и на 50так метери), мада, кажем ти, овде их деле на велике и мале.

nidzamotocross
 Odobreno iveli

Kile_
 Zeka
Samo 300 i 4x4

Kile_
 Vratio se sa cekanja svinja....negde oko 20h sam bio cuo prepoznatljiv zvuk... guske u preletu, krenule su Smile
Samo 300 i 4x4

Cvele
 Kile, kod vas je i dalje dozvoljeno cekanje svinja?
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

Kile_
 Ne razumem, zasto ne bi bilo?
Samo 300 i 4x4

Cvele
 Pa kod nas je cekanje dok su usevi, da se odbrane... od 01.10 je zabranjeno cekanje...
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

Kile_
 Ma kakvi kod nas ne tako. Od 1.5 do 31.01 se love divlje svinje bez prestanka utorak,cetvrtak,subota,nedelja....ali nije ovde tema za to

A to je jako onda glupo..kad ces da lovis vepra na kukuruzu ako ne sad? I kad se skine vracaju se tu...dok se ne uzore
Samo 300 i 4x4

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Upotreba PP sačme u lovu divljih svinja i predatora-da ili ne? MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 516 25.11.2016. 21:15
Poligon za lov divljih svinja LOV NA KRUPNU DIVLJAČ 10 01.03.2013. 13:46
STRUKTURA I BROJNOST POPULACIJA DIVLJIH SVINJA U OTVORENIM LOVIŠTIMA I FLUKTIRAJUĆI FAKTORI STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 1 25.02.2013. 17:09
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,448
Najnoviji član: zlatiborac3006

Poslednje vesti
ОДРЖАН ПАРАСТОС КРАЉУ МИЛАНУ
LU "Kraljevo" - Kraljevo
Naknada štete od divljači
Orlovo oko
Pirot

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,709,629 posete www.srbijalov.com