Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Evropski kalibri ili američki ?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Evropski kalibri ili američki ?
ssekir75
 тачно друже канисе, испустио сам брЕзину Stidljiv мислио сам на тешка и спорија зрна (европски коЊцепАт) у односу на лака ибрза (америкењски коЊцепАт). у тем случају опет је 6,5 у предности.

подунавац, ригбија сам поменуо као тропски калибар који нема шта да тражи код нас. небитно порекло. ти европски "брутални" су толико ретки да су на нивоу статистичке грешке још мало. и управо о томе се води расправа, која је предност амера над европљанима кад су толко заступљени. увек би пре 6,5х68 него 25-06 или 7рм.

може да се издвоји у посебну тему амерички против европских калибара па да наставимо?
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

lovacbp
 Uuuuuu!

Bravo kolega ssekir75!Bravo 2

Bila bi to sjajna tema! Malo da PROpolemisemo sta kaze tablica, a sta evropski i belorepi jeleni! Pa da se vidi cija majka crnu vunu prede i ko su strani placenici, a ko domaci izdajnici Grin
Salu na stranu, usled najezde americkih kalibara mladi lovci koji tek prave svoje prve korake u nasoj divnoj strasti nemaju bas puno znanja, al vole da citaju ovaj forum. A posto imamo nekoliko ozbiljnih strucnjaka za oruzje i municiju na forumu bilo bi veoma zanimljivo cuti njihova misljenja na ovu temu. Mnogi su svoja razmisljanja vec pominjali ali smatram da bi ovo bila jedna vrlo zanimljiva tema gde bi se objedinila prica o jevropi i jamerima.Cool

Podunavac
 Ни једна реклама не може да убеди некога ко зна шта хоће, шта ваља и шта му треба, да купи нешта што није добро. А чињеница је да је калибар 30-06 најраспрострањенији на свету. Ни ја не волим амере, чак шта више и мрзим их добрано. Али не могу због тога да кажем да њихово ништа не ваља. Махери су за оружје и ту им скидам капу. Ништа лошији од шваба (које исто тако мрзим). Наравно мислим на употребну вредност, а естетика је у другом плану. Премда и амери имају врхунског оружја са којим мало ко може да се мери. Три америчка калибра изузетно поштујем. То су 223, 243 и 30-06. Наравно има ту још добрих калибара али са ова три може одлично да се покрије сва дивљач на нашим просторима. Не волим једино магнуме јер сматрам да за њима нема потребе (бар код већине наших ловаца). Али када би могао да си приуштим један Weatherby карабин, наравно да би био и у Weatherby магнум калибру.
Tri prsta 2Kolce

canis aureus
 ... evo teme koju ste tražili pa izvol'te, raspišite se!
Tražili ste znači imate šta da pišete
Confused
iveli 3
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

kolega_LOVEc

canis aureus kaže:
... evo teme koju ste tražili pa izvol'te, raspišite se!
Tražili ste znači imate šta da pišete
Confused
iveli 3

Hvala gospodinu Admin Power, al oladilo se gvojze..
treba maloKuvarraspaliti...Grin
Vim vi repellere licet

kolega_LOVEc

Podunavac kaže:
Ни једна реклама не може да убеди некога ко зна шта хоће, шта ваља и шта му треба, да купи нешта што није добро. А чињеница је да је калибар 30-06 најраспрострањенији на свету. Ни ја не волим амере, чак шта више и мрзим их добрано. Али не могу због тога да кажем да њихово ништа не ваља. Махери су за оружје и ту им скидам капу. Ништа лошији од шваба (које исто тако мрзим). Наравно мислим на употребну вредност, а естетика је у другом плану. Премда и амери имају врхунског оружја са којим мало ко може да се мери. Три америчка калибра изузетно поштујем. То су 223, 243 и 30-06. Наравно има ту још добрих калибара али са ова три може одлично да се покрије сва дивљач на нашим просторима. Не волим једино магнуме јер сматрам да за њима нема потребе (бар код већине наших ловаца). Али када би могао да си приуштим један Weatherby карабин, наравно да би био и у Weatherby магнум калибру.

Ima jedna veoma efikasna *reklama*, rusi svojima rekli evo vam 7.62x54R, to je najbolji kalibar na svetu sa njim ratujete sa njim lovite a drugih nece biti, a i ako ih bude necete imati cevku iz koje se to ispaljuje...I svim rusima taj R bio najbolji bar sto godina zaredom...Smeko
A ni mi nismo mnogo odmakli od njih tada.Eto mozemo da govorimo o vojnim kalibrima, toga se malo nakupilo kod nas vremenom, i jos .243 verovatno i jos neki koga ne mogu da se setim.A sto se tice Svaba, pa za njihovu gospodu su i pravljeni (konstruisani) svi njihovi *lovni* kalibri, zato su i *retki* eksluziva nije za mase.
Meni se svidjaju kauboji, cisto zbog stava trebao nekom odredjenji kalibar pa ga smuckao kod kuce, za sebe da lovi a ne da bude idealan kalibar.Sto se tice upotrebne vrednosti svaki ima *nesto* u cemu je superioran ili neupotrebljiv, bilo da je amerski ili svapski...
Nama po nekom stanju stvari odgovaraju oni sto ih Zastava razbusuje a PPU puni..Smile posto nasih nemamo mozemo da hvalimo ono sto imamo.
Vim vi repellere licet

ssekir75
 руси су имали још којешта осим 7,62х54р. то што су ти калибри код нас непознаница друго је питање. ипак, овај калибар је био основа јер га је било доста због расходованих мосинки после увођења скс-а и калашњикова. мој деда-ујак (авиомеханичар по струци) био је својевремено (крај 60их, почетак 70их) на некаквој обуци у ссср и причао да је виђао код локалних ловаца једнометке са оловним зрнима. по свим приликама прастари бердан, али ко ће га знати. осим тога, погледајте мале калибре у којима су се радиле комбинирке и пушке за лов крзнашица.

код нас је 8х57 рађен масовно из разлога ОНО и ДСЗ. ловци се у случају рата дижу као сеоска стража и сличне ствари, па је много лакше само поделити по две кутије џебане на већ постојеће оружје са којим знаш да рукујеш него још и ту делити оружје и још изводити обуку. а ајде сад ти неком набављај 270, неком 7х64, оном тамо 243, оном 9,3х62... коЊпликовано бре братеConfused

колега ловец, е ТУ и јес зврчка, зашто се застави исплати да буши 300мангуп а не исплати 8х68? зашто може 243 а не може 6,5х68 и слично?
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

AcaNik
 Можда се застави то не исплати из једног једноставног разлога а то је економија! Вероватно нема довољно заинтересованих за те калибре да би Застава решила да треба и њих да понуди.
Мада реално, кад је па Заставу било брига шта хоће народ?
И само да се зна да 30-06 није најраспрострањенији калибар!

Planinko011
 Citam upise i svestan sam animoziteta protiv SAD usled poslednjih 30 godina vodjenja politike suprotno interesima srpskog naroda i 99te kao slaga na torti. Ali SAD u celom svetu vode svoju politiku po brutalnom pravu jaceg kako je cini mi se i u prirodi regulisano medju divljim zivotinjama.
A i pitanje je sto su neki radili sve vrste kriminala i punile dzepove americkim kongresmenima za podrsku i lobiranje dok su nasi isto to radili i punili svoje dzepove a zvali se po tome patriote?
E sad dal su tikve bez korena?
Pa SAD, Kanadu i Australiju su napravile evropske drzave pre svega pomorske sile Englezi i Nemci pa potom Spanci i Portuglaci po Latinskoj Americi i procitao sam podatak da je na referendumu pri izboru jezika u SAD engleski pobedio nemacki sa samo jednim glasom.
Pobednici pisu istoriju pa su u Africi cirka pre 50tak godina propisali da se Big 5 lovi sa engleskim kalibrima preko 10mm, .375 i sl. a ne sa nemackim recimo 9.3x74r a razlika samo 0.7 i ako je onaj neki cuveni lovac na slonove Karamojo Bell (ako Max laze mene i ja lazem vasSmile) je najvise odstrelio sa 7x57r i 6.5x54 Manalicher.
Ajd o realnom lovu.
Nek se svako ubaci u americki, francuski ili nemacki standard (finansijski) i neka izabere da li bi stavio Lovac 3 i spilhozne i na ceki za docek ispred pravilne sume cekao zvuk roga nekog debelog Nemca i cekao vreme za pucanj ili bi radje napravio kamp pored svog terenca na mestu gde grizli moze da te napadne i u maskirnom odelu tumarao nekom sumom 5-10 dana trazeci divljac za koju je kupio tiket tako reci na traficiHmmm?
Ja sam za drugu opciju a drago mi je i tumaranje i srpskim planinama i ravnom Vojvodinom dok izbegavam bilo kakva okupljanja u vojnickim poretku sem u kruznom lovu na zeca.

I da manje vise svaki evropski kalibar ima engleskog tj americkog parnjaka i pitanje je ninajnsi sta vam upadne u ruke i da li ste izabrali na nagovor nekoga cije misljenje cenite ili ste sami pametovali ili ste jednostavno uzeli sta vam je bilo finansijski dostupno u nekom trenutku.

dzudzubajac

Planinko011 kaže:Nek se svako ubaci u americki, francuski ili nemacki standard (finansijski) i neka izabere da li bi stavio Lovac 3 i spilhozne i na ceki za docek ispred pravilne sume cekao zvuk roga nekog debelog Nemca i cekao vreme za pucanj ili bi radje napravio kamp pored svog terenca na mestu gde grizli moze da te napadne i u maskirnom odelu tumarao nekom sumom 5-10 dana trazeci divljac za koju je kupio tiket tako reci na traficiHmmm?
Ja sam za drugu opciju a drago mi je i tumaranje i srpskim planinama i ravnom Vojvodinom dok izbegavam bilo kakva okupljanja u vojnickim poretku sem u kruznom lovu na zeca.

Kolega, zaboravili ste tumaranje po savani u kratkim pantalonicama, sa čajem i dvokuglarom u ruci i monoklom na oku

Planinko011 kaže:I da manje vise svaki evropski kalibar ima engleskog tj americkog parnjaka i pitanje je ninajnsi sta vam upadne u ruke i da li ste izabrali na nagovor nekoga cije misljenje cenite ili ste sami pametovali ili ste jednostavno uzeli sta vam je bilo finansijski dostupno u nekom trenutku.

Bravo 2 Bravo 2 Bravo 2
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.

Barbarosa

Planinko011 kaže:
Ajd o realnom lovu.
Nek se svako ubaci u americki, francuski ili nemacki standard (finansijski) i neka izabere da li bi stavio Lovac 3 i spilhozne i na ceki za docek ispred pravilne sume cekao zvuk roga nekog debelog Nemca i cekao vreme za pucanj ili bi radje napravio kamp pored svog terenca na mestu gde grizli moze da te napadne i u maskirnom odelu tumarao nekom sumom 5-10 dana trazeci divljac za koju je kupio tiket tako reci na traficiHmmm?

I da manje vise svaki evropski kalibar ima engleskog tj americkog parnjaka i pitanje je ninajnsi sta vam upadne u ruke i da li ste izabrali na nagovor nekoga cije misljenje cenite ili ste sami pametovali ili ste jednostavno uzeli sta vam je bilo finansijski dostupno u nekom trenutku.

Kolega Planinko011 Bravo 2 Bravo 2 Bravo 2 ja sam takođe za drugu opciju Odobreno

rk
 Medju evropskim i americkim ima odličnih. Lovim sa američkim onim sto ga verovatno tamo krste "seljadin" .30-06 i jako sam zadovoljan. Da li bi ga menjao, menjao bi ga al ne iz potrebe nego čisto da probam nesto malo. Favorit .300 win.mag.
Da li bi izeo 8x68 verovatno ne, pre svega zbog manje dostupnosti nekog pristupačnog oružja, ali i zbog manjeg izbora municije joja je pri tom i skluplja.

Mislim da generalno mnogo veci izbor dobre a dostupne municije postoji za američke kalibre nego za evropske.

Inače kad se spominje kako .375hh nije za naše prostore nejasno mi je kako jeste 9,3x62, 9,3x74, 9,3x64....
RK

Planinko011
 Kolega, zaboravili ste tumaranje po savani u kratkim pantalonicama, sa čajem i dvokuglarom u ruci i monoklom na oku
@dzudzubajac

Ah da, taj divan osecaj da vas dovezu dzipom na 500m od divljaci, da se lagano prosetate tih 450m dok vac noupliz nosi tu pretesku dovkuglaru, od koje vam izbiju graske znoja samo gledajuci, i uz PH-a i dva nosaca sa po puskom za slucaj da bas i ne pogodite kako treba.
Cujem da ima mesta (Namibija i sl) gde taj lov je jos uvek pustolovina i opasna avantura ali ima i tih rezervata gde je to sprdacina od lova (pogotovo u SA).
Mada ostaje zal sto u trenutku kad sam imao neku ozbiljniju kintu na racunu taman za Namibiju i komplet kudu, orix, plavi bik, springbuk i svinjce (A NISAM IMAO DECU sto je jos znacajnije) ni odoh u Namibiju samo zato sto je meni bilo nenormalno da rezervisem u septembreu odlazak za mart mesec cini mi se. Hvala Bogu situacija je danas obrnuta a ja i neizmerno srecniji tj ne bih isao tamo ni da imam za Big 5 iveli.
Inace drugar koji je otisao, mislim da je ukupno platio 12-15000 za boravak, klopu po izboru, lov 15 dana jutro-vece, avion, spediciju, stavljenje i izradu trofeja.
Kome je skupo nek proba da odlovi u JP Srbijasumama ili Vojvodina sumama 15 dana jutro- vece netrofejne jelene, muflone, srndace i nazimad pa kad vam saberu Shock
Inace drugar sa kojim sam trebao da idem je slucajno ucestvovao i u poteri, uspavljivanju i transportu odbeglog nosoroga a i odveli ga domacini na izlet gliserom i pecanje na dan na okean dok je cekao avion.

Kratke pantalone i bodlje afickih biljkica uz poneku mambicu? Ne hvala.
Caj? Pa moze viskic sa hledom kad vec nema ladan Jelen.

nidzamotocross

Planinko011 kaže:
ili bi radje napravio kamp pored svog terenca na mestu gde grizli moze da te napadne i u maskirnom odelu tumarao nekom sumom 5-10 dana trazeci divljac za koju je kupio tiket tako reci na traficiHmmm?

Živim za dan kada ću ovo moći na svojoj planini, samo bez terenca. Odobreno
A tada će mi najmanje biti bitno koji kalibar imam u rukama, neće biti ni evropski ni američki nego moj. iveli
Iako je debata bila žestoka na ovu temu, mislim da je nepotrebna kao i ona ''Poluautomati ili dvocevke'', jer neko voli popa, neko popadiju, neko... Dim
Ja iskreno više naginjem ka evropskim kalibrima, ali nemam pojma zašto. Ukusi su različiti. Confused
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

ssekir75
 колега планинко, нисам споменуо америчко понашање по свету и оно нема везе са америчким калибрима, из простог разлога што ни ови други (швабови) нам нису баш доносили јагње на ражњу и бечке колаче.

ако неко види европски лов као пуцање дебелог немца на звук рога, ја га видим као ломатање по алпима за дивокозом и козорогом. а ако неко мисли да ће тек тако да одпуца козорога, створење које чује прдеж миша на два километра и како расте трава, онда свака част. и управо зато што то ипак није могао свако, како да има леп кип или дрилинг, тако и да лови "рогату живину" по алпима, европски калибри (нарочито р-ови) имају много више ловачког духа од сировина преко баре. обориће сваки, али много "ловачкије" звучи 6,5х57(па још ако је р) него .243.

rk
 Inače mislim da medju lovcima iz evrope tu mislim i na austrijance i na nemce, spance.... koji love po celom svetu da vrlo često koriste .300wm .300wsm....., neko ko ih cesto vodi u lov bi ovo mogao mnogo bolje da prokomentariše.
RK

Planinko011
 Pa ja prvi ne bih davao prednost ni americkim ni evropskim kalibrima i mislim da je sve to slicno ako se posmatraju kalibri slicnih dijametara zrna i duzina caure.
Eto ja imam jednog Nemca 8x68s i dva amerikanca .243 i 30-06 ali ne bih nista ustvrdio posebno za njih a ne bi mi smetalo ni da lovim sa 7x65r, 7x54r a ni sa 6.5x57 ali ni sa po nekim amerikancem. Dobar pogodak je dobar pogodak i to je to.
Ipak lovove treba posmatrati u nekom proseku tako da sem Austrija ima te divokoze (kao i Makedonija i nasa Republika Srpska) ali bas ne verujem da prosecan evropski lovac je dosao do lova na kozoroga i divokoze.
Ostrasceniji da ali prosecan ne.
Isto tako da verujem da i u Srbiji bar 60% lovaca nije videlo u prirodi divlju svinju a ni 95% vuka sto ne umanjuje njihovo uzivanje u preletu pataka, aportu i marci pticara ili na kraju druzenju u prirodi sa ostalim kolegama lovcima. Ipak, nazalost po Evropu ona je gusto naseljena, sa masovnim poljoprivrednim povrsinama i u njoj nema previse pravih nenaseljenih bespuca i divljine kakve se mogu naci u SAD, Kanadi i Rusiji. A samim tim i broja lovne divljaci. Pa cela Nemacka ekonomska sila nema mislim ni jednog medveda a sumnjam i za vukove.
Teoretski lovi se divokoza i na Tari i Djerdapu ali mislim da bi neko dosao na red da je otpuca u Srbiji mora da ima urgenciju iz Vlade ili nekog ministarstva.

ssekir75
 дивокозу и козорога сам навео као оличење европске ловачке традиције. наравно да много више ловаца лови ситну дивљач,али овде говоримо о карабинској мунцији па а се држимо "крупног". поред саме дивљачи, европски лов (у европи, а не тропски) садржи и ону чувену традицију. не, не говорим о шпилхознама и ловачком рогу, мада и то има своје, већ о самом поштовању дивљачи. тога код амера нема. код њих је лов нажалост брутално убијање а не одстрел. имали смо прилике да гледамо снимке, како на ситно тако и на крупно. европљани то ипак не раде иако могу. откуд реч "пирш" коју користимо? из немачког (значи претрага за оне који не знају). значи исто је део европске ловачке традиције. лов са псима такође је европски "специјалитет". па погледајте само порекла раса керова па ће вам бити све јасно. према свему томе су и амери формирали своје одреднице. нација настала на принципима бруталне силе такве је и стандарде за лов поставила. код нас се сматра неловачким пуцање на дивљач преко 200м, амер ће то ладно да уради и на преко 900м (1000јарди) са .50 калибром. циљ ће пасти, наравно, али у чему је ту поЈента? ок, дај прагу о'ма да се не мучим да пешачим до гуде, него је са 2км свирнем под тибу, екплозивна граната уради своје и са све возилом до тамо да је покупим. јел то лов? Sad е таква је америчка филозофија лова и зато сам једино у лову и моторима европски оријентисан.

AcaNik
 Није се исто развијало ловство и нису били исти терени. Не треба заборавити да највећи део 19 века је америчко рурално станонвишто, посебо радници на железници зависило од меса дивљачи. Европа је у то време истребила већ углавном највеће примерке и од лова направила строго организовану делатност. Мало пре тога је у европи и престало право да само племићи могу да лове. Тај део се не би многима сада допао, зар не?
Лов тим калибром .50 је од скора и код амера. Није он тамо присутан не знам колико и пре је баш реткост него правило.
Одавање последње поште дивљачи у овом облику како сада знамо је новијег датума и тај обичај прописан геринговим правилима код мене никада неће заживети!
При том ја сам Хришћанин и помињање неке паганске богиње никако није пожељно.

ssekir75
 ацо, док је у одређеном делу европе лов заиста био привилегија племства, у средњевековној србији било је властеоских забрана, али и терена где је могао ловити ко год је хтео. звучи невероватно али је тако. у србији под турцима у 19. веку лов је био дозвољен свакоме ко је имао пушку, и тек је краљ милан преписао од аустријанаца ловне карте и ловачки кодекс. колико сам ја имао увид у то (тад нисам био ловац па ме није интересовало), и тад је био прописан ритуал одавања почасти дивљачи. какав је тачно био немам благог појма, али га је било. успут, данашњи облик одавања почасти није прописао геринг већ чеси 20тих година. а и да јесте, не може му се спорити да је био загрижени ловац (могло му се). многи се позивају на тај исти кодекс кад је у питању маскирна униформа која шатро квари ловца, али кад је у питању "стрељање" на вееееликим даљинама е онда ко шмиргла и кодекс и традицију кад су ту дивни и брутални амерички калибри којима је могуће гађање на велике даљине. (оно може се и са појединим европским, али они су тешка егзотика и заступљени на нивоу статистичке грешке ако не и мање).

за лов калибром .50 ја знам од 1991. кад сам у неком страном часопису о оружју читао о томе. баба мог друга из гимназије продавала је старе стрипове и осталу периодику, па се некако и то нашло међу папирима. ни тада, а ни сада, тако нешто не одобравам и сматрам га иживљавањем. са друге стране, поштујем приличну слободу коју америкењци имају у избору начина лова, као и могућност да лове луком и стрелом, оружјем на црни барут и мк оружјем. са тим треба да будеш мајстор и ту свака част, али иживљавање са сировинама од калибара макар они били из фамилије .22 заиста не схватам.

хришћани имају ловачког заштитника св. јевстатија, и никакве паганске богиње мене не интересују. и да ме интересују, то свакако не би биле грчке и римске, већ словенске богиње и богови.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Stari karabinski kalibri MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 43 09.10.2018. 22:11
Srneći kalibri MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 119 12.03.2015. 21:04
Kalibri 375 H&H mag. i 458 Win. mag. MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 65 03.11.2012. 15:48
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,461
Najnoviji član: Cikazuba

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

64,544,967 posete www.srbijalov.com