ЗАКОН О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ 2016.
|
Planinko011 |
Objavljen 25.10.2023. 09:12
|
Lovčina
Upisa: 1032
Pristupio: 08.06.2011. 12:45
|
Nazalost ta tendencija pravljenja baba od muskog dela omladinske populacije traje od 2000te (a nisam bas ljubio Slobinu ekipu) i koliko god gen predaka je stamen u nama, jako je zalosno stanje duha mladih u gradu i meni je tesko gledati krajnosti dok sa jedne strane imamo nevaspitane mrgude u krimi -dzimi fazonima a sa druge strane imamo seka perse posvecene modi dugine boje, zavisnim od igrica.
Svaka cast onom delu omladine koja zna za pesacenje u priridi, kampovanju ali malo njih ima.
Ja doduse kazem da je omladina uvek dobra a za ono sto ne valja krivi smo mi stariji.
Ja im stvarno ne zelim da okuse ono sto omladina u Izraelu i Palestini sada dozivljava a sto smo mi dozivljavali 90tih ali cini mi se da bi se 90% omladine poonesvescivalo kad bi morali da zakolju pevca od koga bi da jedu supu. |
|
|
|
kolega_LOVEc |
Objavljen 31.10.2023. 02:49
|
Veteran
Upisa: 664
Pristupio: 19.02.2012. 22:14
|
...bar bi "živnuli" na momenat,ovako smo istruleli od dobrog života i dekadencije.
Vim vi repellere licet
|
|
|
|
7x57 |
Objavljen 22.02.2024. 14:14
|
Član
Upisa: 113
Pristupio: 17.12.2013. 18:49
|
Da podsetim kolege da rok za "preregistraciju" oružja ističe 5. marta. Na e upravi postoji opcija da se prijavite i time ulazite u proceduru. To je najvažnije, da ne bi ostali bez oružja. Dalje će vas kontaktirati preko mail-a šta vam je potrebno i kada.
Dakle sve što vam je u ovom trenutku potrebno je da se registrujete na e upravi i da se prijavite. Ko ne zna neka pita nekog mlađeg.
Pozdrav.
Draško
|
|
|
|
rk |
Objavljen 29.02.2024. 22:43
|
Stari član
Upisa: 465
Pristupio: 08.05.2010. 21:54
|
Marijan risticevi ponovo predlozionizmene zakona da se produzi rok za preregistraciju!!!
RK
|
|
|
|
krilas |
Objavljen 09.06.2024. 18:43
|
Veteran
Upisa: 594
Pristupio: 02.11.2013. 17:40
|
Izgleda da je krenuo novi ciklus razoruzavanja, ali ovaj put prisilnog.
|
|
|
|
rk |
Objavljen 09.06.2024. 19:12
|
Stari član
|
Koji pa nije bio prisilan, na sta sad mislis?
RK
|
|
|
|
krilas |
Objavljen 09.06.2024. 19:19
|
Veteran
|
Pa prvi je bio propagandni (da kazemo "dobrovoljni"), drugi je bio ekonomski (poluprisilni), a sada ... iako ispunjavas sve zakonske uslove i nista nisi srivio, nalaze se otudjenje u "nekom" roku ili ce postati "vlasnistvo drzave".
|
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 09.06.2024. 21:19
|
Lovčina
Upisa: 1291
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
А који је разлог тог отуђења? Овако све нешто штуро не разумљиво. Исто као што су многи рекли, јбт одузели ми пиштољ, а нико није рекао да су добили могућност да положе за руковање оружијем, одраде лекарски, купе сеф и поднесу захтев за одобрење. |
|
|
|
krilas |
Objavljen 10.06.2024. 08:12
|
Veteran
|
"Po nasoj proceni licna bezbednost vam nije ugrozena"... Dzaba lekarski, dzaba sef, dzaba sto si mirniji od bubice, dzaba sto su izdali novi orzni list ....
|
|
|
|
dzudzubajac |
Objavljen 10.06.2024. 09:44
|
Veteran
Upisa: 554
Pristupio: 09.12.2014. 09:40
|
O maćehinskom odnosu države prema vlasnicima legalnog oružja možemo da pričamo do prekosutra. Ko želi da zadrži pištolj, prebaci ga na sportsko i gotovo. Kao bonus u nekim opštinama se onda ni ne plaća porez na oružje.
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 10.06.2024. 09:52
|
Lovčina
|
Svesni smo ( bar vecina nas) da smo daleko od pristupa oružju kakav imaju vlasnici u zemljama koje imaju livelaran odnos prema njemu. Kako držimo oruzje pokazuje i slučaj od pre dva dana iz Knjaževca gde momak ubi oca njegovom puškom i dedu i babu pride. Neki dan gledam prilog iz Austrije gde čovek u svojo varošici upucava karabin u TUNELU ( ne Beč, Salcburg ili neki veci grad)za upucavanje i gde ima pokretnu liniju i bira 50-200m sve sa kamerom za pracenje slike pogotka.
Imaju i Norvetžani svoj Brejvika i razne ludake ali niko ne maltretira ostale koji ne krse zakon. |
|
|
|
krilas |
Objavljen 10.06.2024. 17:20
|
Veteran
|
I sta je zakljucak ? Da je Srbija ista kao i Austrija ? Sta je kolega Planinko hteo da kaze ? Zao mi je reci, ali se ovde mesaju babe i zabe. U krajnjoj liniji, KO je taj sto dovodi do jedne ili druge situacije ( ili mogucnosti ?) ?
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 10.06.2024. 21:53
|
Lovčina
|
Pa tunel je stvar standarda ali i pristupa oružju.
Kod nas tunele za karabin verovatno ima mozda vojska, PPU, Zastava...ali da recimo neko mesto poput Negotina ili Vlasotinca to ima za mene je zadivljujuc.
Šta bi kod nas prosečan lovac rekao da mu neko propiše proveru sposobnosti da pogodi sa 4 metka od 5 recimo maketu lisice na 150m i da mu od toga zavisi korišcenje karabina te godina?
Bilo bi kuknjave, psovanja itd.
A za držanje i našeg opustenog odnosa kao deda to držo, nece niko ja sam uvideo cec sa 25 godina o čemu sam pisao i zbog čega sam kupio metalnu kasu od 150kg mnogo pre nego što ja zakon propisao.
U Beogradu dva upucavanja dece vazdušnim oružjem u dva dana, zatim ovaj unuk ( šta bi bilo da je krenuo van kuce kao onaj u Jabukovcu) a malo malo neki problem.
Šta da se radi? E pa nisam pametan ali bi meni svi oni lomili ručno kamen u nekom kamenolomu.
Goli otok nemamo a kamenolome imamo.
Ono što je sigurno je da ne bi trebalo da ispaštaju oni koji se odgovorno ponašaju prema oružju. |
|
|
|
krilas |
Objavljen 10.06.2024. 22:19
|
Veteran
|
Kolega Planinko, KO je odgovoran ? KO treba i mora da stvara uslove da se sve promeni (u pozitivnom smilslu) u zemlji i drustvu ? KO ?? KO propisuje i primenjuje zakone i propise KO ? KO je to sto Srbija i srpski narod drzi daleko u svakom smislu od ostatka sveta i normale ? KO ???
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 10.06.2024. 22:38
|
Lovčina
|
Imam utisak da kolega Krilas zna odgovore.
Ja nekako kad uvidim da problem postoji pogledam i u ogledalo pa onda gledam i dalje. Neki imaju percepciju o svom savršenstvu pa su im sve drugi krivi. Vlast kao biramo mi kao i predstavnike u LU, LSS itd pa valjda počinje id nas. E sad kad pomislim šta bi nam uradili iz ostalih opcija pomislim da me hvata dtokholmski sindrom. |
|
|
|
krilas |
Objavljen 11.06.2024. 07:32
|
Veteran
|
E bravo kolega Planinko, ja znam odgovore isto kao i ti, samo za razliku od tebe, to smem da kazem. I da znas, dobra ti je ona sa ogledalom. Kad stanes ispred ogledala, koliko normalnih i obicnih lovaca, moze da sebi da priusti odstrel kosute ili srndaca (na placanje) ?!? O ostalim sitnicama necemo ni da govorimo. I sta kaze to ogledalo kad stanes ispred njega ? A da, beogradjani nisu deo Srbije (za njih vaze neka druga pravila u svim sferama zivota i oduvek) tako da je to normalno.
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 11.06.2024. 10:20
|
Lovčina
|
Kolega krilaš nisi ti nikog naveo pa da se praviš hrabar a i da jesi to ništa nisi promenio.
A novac za lov zavisi od mogucnosti.
Ja sam zadovoljan kad u LU lovim fazana, šakala a kad pretekne puca se koliko se može. Bilo je toga vise a i trofeja dok nisu deca pristigla ali i ovako nekad bude. Kad padne srndac krčka se gulaš za drugare, kolege, družimo se.
Čini me tuznim kad neko Srbe deli umesto da ujedinjuje a uočio sam da ljudi mrze svoje rođake i komšije koji su otišli u Beograd.
Beograđanin si kada su ti deda i baba rođeni u Beogradu i to do 5-6 km od Trga Republike. Za mene je svaki Srbin isti bio iz Like, Dalmacije,:Kosova, Crne Gore i gade mi se oni koji se beče šta ce oni u Bgu, NS ili gde vec žive.
Ja se i ne osecam Beograđaninom jer mi to ni otac nije bio i ako bi mogla lova da se zaradi bilo gde ne bih imao problem sa preseljenjem. Malo za mene kasno ali...
Ali demografija i uništenje sela je mnogo veci problem u Srbiji nego pitanja oružja. |
|
|
|
rk |
Objavljen 11.06.2024. 10:24
|
Stari član
|
Ne bih se slozio bas sa svim sto je napisano. Mnogo smo lezerni sto se mase stvari tice i retko gledamo sebe u ogledalu a precesto druge.
Uslove koje je zakonodavac propisao moras da ispunis bez obzira da li mozes da ih priustis.
Svake godine kad moram da registrujem auto od 3000 meni je tesko da to ispunim al ako hocu da ga koristim moram. Tako je i sa uzlovima za bezbedno cuvanje oruzja.
Daleko smo pd austrijanaca sto se tice cuvanja oruzja. Sto neko rece ako sam nemaš svest otome da vuvas pravilno oruzje nema tu pomoći.
Problem oduzimanja je sto ti ne daju nikakve razloge, neke opste formulacije i sto su to sustinski besmislena rešenja pored toga 2/3 ljudi se ni ne zale sto im je oduzeto oružje kad bi svi koristi sva pravna sredstva ne bi ni donosili tako besmislena resenja.
RK
|
|
|
|
krilas |
Objavljen 11.06.2024. 12:31
|
Veteran
|
Da kolega planinko. Za to je odgovorna VLAST. Vlast je ta sto unistava sve u Srbiji. Ona je odgovorna kad nesto valja ili ne valja. Vlast je u jos uvek u fazi "tranzicije" citaj pljackanja naroda i prirodnih resursa, i stvaranju "elite" u svakom pogledu. Elitizam (pa i u lovu) ce nas sahraniti. A Beograd je posebna prica, to je pijavica koja vec ceo jedan vek pa i malo vise ispija celu Srbiju, a i to je deo elitizma. "Mogucnosti" o kojima ti pises su upravo deo tog elitizma. Boze moj, proslo je vreme kada je "svako" mogao da bude lovac. Ali ne vredi, u ovoj nasoj jadnoj zemlji koja zivi evo jos malo pa ceo vek u lazima i prinudi i otimanju, sve price su ispricane nema novih. Realnost boli. Vlast zabole za "ostatak" Srbije, sete ih se samo za izbore koji odavno to nisu (ako su ikad i bili!).
|
|
|
|
krilas |
Objavljen 15.07.2024. 13:41
|
Veteran
|
Odoh danas u nameri da podnesem zahtev za nabavku karabina, kad tamo, nove vise cene taksi, kako za nabavku jos i vise za registraciju kupljenog oruzja. Za karabin (bez oruznog lista), taksa za nabavku 6.650 dinara, a za registraciju istog 8.330 dinara, isto vazi i za MK puske i tzv kratko oruzje.
|
|
|