ЗАКОН О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ 2016.
|
kolega_LOVEc |
Objavljen 05.09.2024. 20:04
|
Veteran
Upisa: 664
Pristupio: 19.02.2012. 22:14
|
Žao mi je, nikako nisam hteo da budem kontra produktivan. Jedino sve treba sagledati realno i suštinski. Deci se može oprostiti ako" žive u nedodjiji" nama ostalima ostaje realnost odgovornost i istinito sagledavanje suštine stvari.
Podmladak se ne dobija zakonima već radom otprilike ono što smo mogli da vidimo iz pisanja davorcalic/a. Tako isto apeli kod te dve organizacije sa vekovnom već tradicijom ne vrede ništa, ako se pogleda njihovo stogodišnje delovanje zaključak je takav. Trenutno stanje je takvo da onima koji organizuju lov i lovstvo ne treba podmladak, neki deo tih ljudi iskazuje afinitete prema podmlatku al im se interesovanje ograničava na starijim tinejdžerkama a ostali ni toliko. Takodje i zakonska uredjenost nešto ne igra ulogu tu, jer se tu igra po nekim paralelnim pravilima.
Krivica za sve to i nije na onima koji parazitiraju na lovcima već na svima nama pojedinačno i kolektivno koji ne činimo adekvatne poteze za suzbijanje.
Vim vi repellere licet
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 06.09.2024. 21:12
|
Lovčina
Upisa: 1038
Pristupio: 08.06.2011. 12:45
|
Pa dobro istina je da ZOM i podmlađivanje kadra i imaju i nemaju veze ali ako država što reče Daki NS malo olakša proceduru za mlade lovce i smanji takse za prvu lovačku pušku i prvi karabin to bi malo olakšalo početnicima da se upuste u lov.
A pitanje mladih u gradu i lova zaslužuje posebnu temu.
Siguran sam da pored taksi ima još stvari koje se daju popraviti izmenama ZOMa samo da se napiše ko je na kakve probleme nailazio. |
|
|
|
rk |
Objavljen 07.09.2024. 08:46
|
Stari član
Upisa: 474
Pristupio: 08.05.2010. 21:54
|
Zom nema nikakve veze sa taksama. Taksa pd 2-3000x 2 dinara sigurno nikog ne odbraća da bude lovac ukoliko to zeli.
Zakon o divljači i lovstvu ima sa podmlatkom jer ga ne prepoznaje i sada možete da imate veliki problem ukoliko vodite decu u Lov upravo zbog zakonske neuredjenosti.
Ne postoji nikakva ideja a kamo li strategija podmladjivanja lovaca u srbiji pa ni stvaranja podmatka.
Jedno je sigurno lov se gasi, zbog pdnosa države prema lovu, strkture lovaca… pa planinko kolko ima lovaca u Beogradskom, knjazevackom i svim drugim koji vim se pojavila kuga prestali su da budu clanovi tih udruzenja kakvi su to lovci.
RK
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 07.09.2024. 16:59
|
Lovčina
|
I u selu i u gradu ima ljudi koji grcaju da prežive i ima onih kojima pretiče. Ovima prvima svako olakšanje znači pa bilo da ga donese ZOM, ZODIL ili neki drugi propis.
Kada biramo gde cemo loviti to zavisi od nekoliko faktora a pre svega mesta stanovanja, ljudi koje poznajemo i sa kojima cemo loviti, malo od ljudi iz uprave i politike koju vode.
Grupa sa kojom sam lovio u beogradskom se raspala, dugo sam lovio samo sa jednim drugarom i on je zavrsio sa lovom zbog godina i zdravlja. Mogao sam da pređem u jednu od dve grupe a ja se prebaci3o bliže kuci aa ljudima sa kojima se družim i privatno.
Mogao sam u još dva drustva gde često gostujem ali to je po 150km od kuce.
Meni je kuga pomogla da presečem nešto o čemu sam razmišljao
i bez nje. Jednostavno mi dosadila čamotinja i sedenje na čeki-25 godina puna kapa. |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 08.09.2024. 19:40
|
Admin
Upisa: 10238
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
kolega_LOVEc kaže:
Sačma protiv civilnih dronova je kao mahanje u mraku protiv komaraca, protiv vojnih ni toliko.
Efikasnost tih naprava se stavlja na marginu presecanjem komunikacije izmedju operatera satelita i uredjaja, "zaglavljivanje" frekvencija i mogućnost slanja signala sa pogrešnim informacijama uredjaju.
Ako neko i pogodi dron na njegovoj poslednjoj
lokaciji tuče artiljerija.
Kolega grešiš i to mnogo . Elise dronova su vrlo osetljive, a još više eksploziv koji nose , nije reč o velikim dronovima nego baš o malim civilnim na koje kače minobacačku minu ili nešto slično. Upravo ti mali dronovi su najveća opasnost za pešadiju. Ako uzmeš malo vremena i ispratiš na telegramu ili youtube videćeš mnoštvo klipova gde ih ruše najčešće poluautomatskim sačmarama koji su koristile posebnu municiju tipa K-100 . Pogledaj samo kako im se rame pomera posle pucanja.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
krilas |
Objavljen 09.09.2024. 20:44
|
Veteran
Upisa: 604
Pristupio: 02.11.2013. 17:40
|
Pitam se kud odoste ?! Jel se to snima neki naucno fantastini film ili se prica o aktuelnoj situaciji (nasoj na zalost!) sa razoruzavanjem ???
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 10.09.2024. 15:32
|
Admin
|
krilas kaže:
Pitam se kud odoste ?! Jel se to snima neki naucno fantastini film ili se prica o aktuelnoj situaciji (nasoj na zalost!) sa razoruzavanjem ???
Kolega probaj ispratiti temu ( https://www.srbij...ost_209153 )
Upravo je to velika šansa koju treba da iskoristimo da poboljšamo uslove lovstva.
|
|
|
|
krilas |
Objavljen 10.09.2024. 18:35
|
Veteran
|
Zao mi je reci, ali od toga nema ama bas nista. Da bi se poboljsali "uslovi lovstva" treba promentiti sve od vrha do dna, ceo drustveni sistem i poluge vlasti.
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 10.09.2024. 21:17
|
Admin
|
Put od hiljadu milja počinje jednim korakom!
|
|
|
|
rk |
Objavljen 26.10.2024. 19:28
|
Stari član
|
U toku su izmene Krivičnog zakona, nacrt je objavljen na interentu i interesantan je deo koji se odnosi na oružje.
Član 58.
Posle člana 347. dodaju se nazivi čl. i čl. 347a - 347v koji glase:
“Nedozvoljeno nošenje onesposobljenog vatrenog oružja i hladnog oružja na javnom mestu
Član 347a
Ko protivno zakonu na javnom mestu nosi onesposobljeno vatreno oružje, staro oružje i njegove moderne kopije koje ne koriste metak sa centralnim ili ivičnim paljenjem i hladno oružje,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.
Nesavesno držanje vatrenog oružja
Član 347b
(1) Ko nesavesno drži vatreno oružje za čije držanje ima odobrenje nadležnog organa pa usled takvog držanja oružje dođe u posed lica koje njime izvrši krivično delo, odnosno protivpravno delo u zakonu određeno kao krivično delo,
kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.
(2) Ako je usled izvršenog krivičnog dela, odnosno protivpravnog dela u zakonu određenog kao krivično delo, nastupila teška telesna povreda ili smrt nekog lica, učinilac koji je nesavesno držao oružje,
kazniće se zatvorom od dve do dvanaest godina.
(3) Vatreno oružje iz stava 1. ovog člana oduzeće se.
Obučavanje maloletnog lica za korišćenje vatrenog oružja
Član 347b
(1) Ko suprotno propisima daje uputstva ili obučava maloletno lice da koristi vatreno oružje,
kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine
(2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice streljačke organizacije ili strelišta koje suprotno propisima dozvoli maloletnom licu pristup strelištu.ˮ.
Član 59.
Naziv člana i član 348. menja se i glasi:
“Nedozvoljeno držanje i nošenje vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija
Član 348.
(1) Ko neovlašćeno drži vatreno oružje, njegove delove, municiju ili eksplozivne materije
kazniće se zatvorom od jedne do osam godina i novčanom kaznom.
(2) Ako je predmet dela iz stava 1. ovog člana vatreno oružje, municija, eksplozivne materije ili sredstva na bazi eksplozivnih materija, disperziono ili gasno oružje, čija izrada, prodaja, nabavka, razmena ili držanje nije dozvoljeno građanima ili je u pitanju veća količina oružja, municije ili sredstava ili se radi o drugim sredstvima velike razorne moći,
učinilac će se kazniti zatvorom od dve do dvanaest godina i novčanom kaznom.
(3) Ko neovlašćeno nosi predmete iz st. 1. i 2. ovog člana,
kazniće se zatvorom od pet do 15 godina.
(4) Ko neovlašćeno nosi predmete dela iz stava 1. ovog člana za čije nabavljanje i držanje ima odobrenje nadležnog organa,
kazniće se zatvorom od jedne do osam godina.
(5) Oružje, njegovi delovi, municija, eksplozivne materije ili sredstva iz st. 1- 4. ovog člana oduzeće se.ˮ.
Član 60.
Posle člana 348. dodaju se nazivi čl. i čl. 348a - 348g koji glase:
“Nedozvoljena proizvodnja vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija
Član 348a
(1) Ko neovlašćeno izrađuje vatreno oružje, njegove delove, municiju ili eksplozivne materije ili vrši 3D štampanje vatrenog oružja, njegovih delova i municije ili ponovo aktivira onesposobljeno vatreno oružje,
(2) Ako je predmet dela iz stava 1. ovog člana vatreno oružje, municija, eksplozivne materije ili sredstva na bazi eksplozivne materije, disperziono ili gasno oružje, čija izrada, prodaja, nabavka, razmena ili držanje nije dozvoljeno građanima ili su u pitanju veće količine oružja, municije ili sredstava ili se radi o drugim sredstvima velike razorne moći,
učinilac će se kazniti zatvorom od dve do dvanaest godina i novčanom kaznom.
(3) Ko poseduje 3D nacrte za proizvodnju vatrenog oružja iz st. 1. i 2. ovog člana,
(4) Vatreno oružje, njegovi delovi, municija, eksplozivne materije, sredstva ili 3D nacrti za proizvodnju vatrenog oružja oduzeće se.
Nedozvoljen promet i krijumčarenje vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija
Član 348b
(1) Ko bez ovlašćenja uvozi, izvozi, ili na drugi način stiče, prodaje, isporučuje, premešta ili vrši prenos vatrenog oružja, njegovih delova, municije ili eksplozivnih materija na teritoriji Srbije ili iz ili preko teritorije Srbije u drugu državu i iz druge države na teritoriju Srbije,
kazniće se zatvorom od tri do dvanaest godina.
(2) Ako je predmet dela iz stava 1. ovog člana vatreno oružje, municija, eksplozivne materije ili sredstva na bazi eksplozivnih materija, disperziono ili gasno oružje, čija izrada, prodaja, nabavka, razmena ili držanje nije dozvoljeno građanima ili su u pitanju veće količine oružja, municije ili se radi o drugim sredstvima velike razorne moći ili oružje nije označeno ili je nepravilno označeno,
učinilac će se kazniti zatvorom od pet do petnaest godina.
(3) Ako je delo iz st. 1. i 2. ovog člana izvršeno od strane grupe, ili je učinilac ovog dela organizovao mrežu preprodavaca ili posrednika,
Učinilac će se kazniti zatvorom od najmanje pet godina.
(4) Ako je delo iz st. 1. i 2. ovog člana izvršeno od strane organizovane kriminalne grupe,
učinilac će se kazniti zatvorom od najmanje deset godina.
(5) Vatreno oružje, njegovi delovi, municija i eksplozivne materije oduzeće se.
Neovlašćeno ispitivanje, žigosanje i obeležavanje oružja, naprava ili municije
Član 348v
(1) Ko neovlašćeno ispituje, žigoše i obeležava oružje, naprave ili municiju, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom.
(2) Oružje, njegovi delovi, naprave, municija i sredstva namenjena za izvršenje dela iz stava 1. ovog člana oduzeće se.
(3) Pod oružjem, napravom ili municijom iz stava 1. ovog člana podrazumevaju se oružje, naprave i municija, određeni u smislu zakona koji uređuje ispitivanje, žigosanje i obeležavanje oružja, naprava ili municije.
Falsifikovanje žigova ili oznaka za ispitivanje, žigosanje i obeležavanje oružja, naprava i municije
Član 348g
(1) Ko u nameri da ih upotrebi kao prave, napravi lažne žigove ili oznake za ispitivanje, žigosanje i obeležavanje oružja, naprava i municije ili ko u istoj nameri takve prave žigove ili oznake preinači ili ko takve lažne ili preinačene žigove ili oznake upotrebi kao prave,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.
(2) Žigovi ili oznake iz stava 1. ovog člana oduzeće se.
(3) Pod oružjem, napravom ili municijom iz stava 1. ovog člana podrazumevaju se oružje, naprave i municija, određeni u smislu člana 348v stav 3. ovog zakonika.ˮ.
RK
|
|
|
|
rk |
Objavljen 31.10.2024. 07:34
|
Stari član
|
Vidim nazalost da ove izmene nisu izazvale neku naručitu pažnju.
RK
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 01.11.2024. 18:53
|
Lovčina
Upisa: 2437
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
последица игре оног клинца. по мени је то за обуку деце дебилана тотална. боље да зна како се рукује него да не зна. ако хоће свакако ће да научи. пун јт снимака. а 3д нацрт ће да направи свако ког то интерресује, само је питаење за које време. остало је мање-више ок.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче
|
|
|
|
rk |
Objavljen 01.11.2024. 23:17
|
Stari član
|
Sta je tacno ostalo ok?
Nošenje peroreza do 2 god zatvora, nepravilno prenosenje krivicno delo… to su stvari koje su bile do sada tretirane kao prekrsaj
RK
|
|
|
|
krilas |
Objavljen 03.11.2024. 13:23
|
Veteran
|
Mladi kolega RK, sta nam predlazes ?! Ova "zaba" je skuvana odavno. I za mnogo vaznije i prece stvari nema reakcije (odgovarajuce), ceo sistem je unsiten i pretvoren u samovolju i diktaturu, i jos uz to i "cerupanje", naravno ne za sve. Sve institucije su unistene i ne funkcionisu osim po partijskoj liniji (vladajucoj naravno) i zakoni (koje su oni doneli, ne postuju), o Ustavu da i ne pricamo ... Ima samo drzava to sam ja.
|
|
|
|
rk |
Objavljen 03.11.2024. 18:39
|
Stari član
|
Dragi kolega hvala na ovom mladi.
Za početak, LSS, Streljacki savez, Naos… su imali mogicnost da daju sugestije i predloge u vezi ovih izmena, da li se neko od njih oglasio.
Ovo je nešto što pogadja sve nas i nije iskorišćena prilika da se neke od ovih odredbi preciziranu i izmene a bilo je mogiće.
RK
|
|
|
|
krilas |
Objavljen 03.11.2024. 19:07
|
Veteran
|
Pa nema na cemu, to ti dodju fakti, za mene si mladi, jer ja imam vise lovackog staza nego ti godina.... A sto se tice ostalih koje si naveo, svi oni su deo vladajuceg politickog sistema i to dugi niz godina, i niko od njih ne radi u korist svojih clanova, naprotiv ! Njima je vazno da imaju sigurnu platu i radni staz. Ocigledno da nisi pratio "rasprave" ovde na forumu zadnjih desetak godina."Na istoku stare price, na zapadu nista novo !" sto pevase Bora Corba, BICE BOLJE neko vice, na papiru mrtvo slovo ! Kolega Daki rece da sve pocinje sa prvim korakom, i u pravu je ! Samo sto mi taj PRVI KORAK ne napravismo evo vec brat bratu vise od 30 godina, sve po sistemu " Djekna jos nije, a kad ce, ne znamo !"
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 04.11.2024. 07:52
|
Lovčina
|
Ova tema nikada nije bez paznje mada je od maja prosle godine nekako sve oko oruzja otislo u nekom sasvim drugom pravcu od onog kakav je u zemljama koje su nam kao uzor, ne bi li se oprali od medijske i druge odgovornosti, iako je kristalno jasno ko je odgovoran. Norveska je imala Brejvika pa ne znam da li su pravili lomove na onima koji se ponasaju u skladu sa zakonom a imamo ko o tome da nam napise.
Kako su neki povezani sa LSS znali da reaguju na kritike na ovom forumu nadao sam se da citaju i nasu diskusiju o ZOMu i da ce to pretociti u neke predloge.
Ja na ovoj temi predlozih 2-3 neka po meni smislena predloga npr da nase starije kolege koje ne ispunjavaju vise neke zdrastvene kriterijume mogu predati uz neku godisnju taksu u MUP ili neku registrovanu firmu oruzje na cuvenje do 5 ili 10 godina cekajuci unuka da stasa za oruzje ili dok ne dobiju neku fer cenu za oruzje. Predlozih i da se za mladje izjednaci pregled za oruzje sa onim za vozacku kao i da npr se omoguci da lU dobiju dozvole za prigusivace zvuka koji bi mogli da sa daju na revers na nekoliko sati lovcima na sakale i lisice radi omogucavanja 2-3 pucnja za jedan lov. Tako bi se znalo kod koga je tacno prigusivac i gde on treba da se nalazi.
Stanjem na trzistu a i nedonosenjem pravilnika i ostalih propisa vidim da je pokopana ideja o samostalnom punjenju karabinske municije makar za svoje potrebe.
Prodavcima lakse da prodaju metak a inace mislim da je u radnjama jadna situacija po pitanju birkanja municije pogotovo onima koji preferiraju da su poznavaoci i bolji strelci (ja doduse i nisam u toj kategoriji).
Ovo oko nozeva bi bilo smesno da nije zalosno. Npr ja profesionalno koristim macetu i sekiru zbog secenja grana. Normalno da mi treba i za lov pri izgradnji ceka.
Sta li ce da rade ljudi koji pruzaju usluge klanja stoke i obrade mesa i idu od domacina do domacina sa desetak nozeva, satara ..? Verovatno ce biti proglaseni za potencijalne serijske ubice na radost vegana.
Nazalost nasa drzava i drustvo su tu gde su a iskreno u pristalicama opozicije je jos vise vegana, mrzitelja lovaca, padavicara raznih fela pa nam buducnost, pored starosne strukture nije bas sjajna. |
|
|
|
krilas |
Objavljen 04.11.2024. 17:21
|
Veteran
|
Bez imalo zelje za polemikom ili necim drugim, kolega Planinko, to sto ti predlazes je utopija. Namere i ciljevi ove vlasti ( i ne samo nase vlasti, vec i nekih stranih vlasti, i to je njihov prioriteni cilj !) je potpuno razoruzavanje gradja Srbije po bilo kom osnuvu, i ZABRANA bilo kakve odbrane i samoodbrane ! Znaci da nemamo ni sa cim da se branimo ili da nekoga ili nesto branimo, i da je to zabranjeno ! Jedan od organa unutrasnjih poslova mi rece, da ce onaj ko nekoga ili nesto napadne ili osteti da odgovara, i da ne sme da se brani i nanese bilo kakvu stetu napadacu !
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 04.11.2024. 17:32
|
Lovčina
|
Svi mi koji lovimo ili idemo na strelište želimo slično, neko želi isto àto imaju Skandinavci ili Ameri npr a neko odrastao u socijalizmu i ne može da zamisli tu slobodu.
U ovo vreme prigušivači jesu utopija ali tražimo ih danas da ih dobiju neki za 20 godina.
Političari se plaše mafije a lovci lovokradica zato rekoh pa nek ih dobiju lovačka udruženja.
Druga dva predloga i nisu baš neka utopija.
Ja pišem na forumu samo o oružju za lov a namerno izostavljam čak i kratke cevi.
A čime ce se neko braniti i da li država treba sutra da se brani nek zasad drugi misle. |
|
|
|
krilas |
Objavljen 04.11.2024. 18:17
|
Veteran
|
To se zove uskogrudost i zavlacenje glave u pesak, a onda, kada je glava u pesku, guzica je na izvolte ! Ni na kraj pameti ti licno ne zelim da dozivis da te neko napadne , ali posledice bi osetio itekako ! Samo se ti oslanjaj na zastitu drzave i na njenu pravdu !
|
|
|