Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov šakala i lisice zamkama


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov šakala i lisice zamkama
Lala
 Za vreme trajanja ovogodišnjeg sajma LORIST održano je jedno zanimljivo predavanje o oporavku populacije sitne divljači. Predavanje je držao jedan gospodin iz Lovačke komore Madjarske, inače magistar lovstva. Najveći deo tog predavanja je bio posvećen regulisanju populacije krznenih predatora (šakala i lisice) kao najvećeg uzroka smanjenja brojnosti sitne divljači. Nije to jedini uzrok, uzrok je i nestanak staništa i intenzvina upotreba hemije u poljoprivvredi, ali predatori su tu tokom cele godine u lovištima, i predstavljaju konstantan pritisak na sitnu divljač, dok su trovanja epizodna.
Šakal je na trenutno dozvoljeni način lova skoro pa neuhvatljiv, a sa obzirom na adaptivnu i reproduktivnu sposobnost samo je pitanje vremena kada će se proširiti na sva lovišta i demolirati sitnu divljač, čak bi se moglo reći da se to upravo i dešava, naročito u Vojvodini i u centralnoj Srbiji u dolinama velikih reka.
Zašto pominjem ovo poučno predavanje (koje na žalost nije bilo preterano posećeno – šteta!)? Pominjem zato što su komšije Madjari imali ranije isti problem kao i mi ali su uspeli da ga reše, i da drastično poboljšaju brojnost zeca, fazana iz prirode, a kao poseban uspeh predstavlja drastično uvećanje populacije poljske jarebice koja je bila pred nestankom! Madjari su problem sa prenamnoženim predatorima rešili LOVOM ZAMKAMA!!! Dakle, da ne bude zabune, kod nas je lov zamkama zabranjen, uz pozivanje na evropske standarde i propise itd.itd., ali eto jedna članica EU dozvoljava lov zamkama, štaviše, njihova iskustva su vrlo pozitivna i ohrabrujuća!
Ova tema je vrlo interesantna i poučna, i mislim da bi kolege lovci trebalo da iznesu svoje stavove u vezi toga, pa da to pitanje pokrenemo i iniciramo da možda i neki od naših dičnih lovačkih saveza pokrene inicijativu za izmene propisa (Zakon o divljači i lovstvu, Zakon o dobrobiti životinja i Zakon o zaštiti prirode), kako bi lov zamkama bio dozvoljen.

Ponavljam: u Srbiji je trenutno lov zamkama ZABRANJEN!
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Lala
 Malo da dodatno pojasnim: zamke za lov se generalno mogu podeliti na one koje usmrćuju divljač, i one koje hvataju divljač. Dakle, selektivne i neselektivne. Kada se pomenu zamke, svima na pamet prvo padaju tzv. 'kljuse', zamke sa nazubljenim čeljustima koje najčešće osakaćuju divljač. Ali ima mnogo vrsta zamki koje divljač hvataju neozledjenu, tzv. humane zamke. Lično sam veliki protivnik kljusa, žica davilica i sličnih stvari, ali kada sam odslušao predavanje i kada sam video kakvih mogućnosti ima, humane zamke mi se čine kao prilično dobro rešenje! To su zamke koje divljač hvataju neozledjenu i daju lovcu mogućnost da oslobodi divljač koja nije predvidjena za hvatanje.
Kada se pomenu zamke, problem bi mogao da predstavlja i mentalitet dela naših lovaca koji brate vole da ukradu pa više nego pivo da popiju! Ali problem sa krivolovcima nije vezan samo za zamke i nije sada tema.

Da iznesem (po sećanju) podatke o uspešnosti oporavka populacije sitne divljači (zec, fazan, jarebica...) posle dozvole lova humanim zamkama u Madjarskoj: populacija zeca se udvostručila, populacija fazana iz prirode je više nego udvostručena, a populacija jarebice utrostručena u relativno kratkom periodu! Populacija predatora je smanjena za 30%, ali je najvažnije da je uspostavljen balans izmedju brojnosti predatora i brojnosti divljači koja je njihov plen. Dakle, iskustva drugih su jasna i nedvosmislena. Zašto ih ne primeniti i u Srbiji? Zakonska regulativa je podložna promenama, i uz dobre argumente mislim da bi se moglo tu postići nešto. Jedan od jakih argumenata jeste upravo ovo iskustvo Madjarske.

Trenutno je kod nas ogroman problem sa lisicama i šakalima. Brojnost lisice je u ekspanziji jer se vrši oralna vakcinacija od besnila, a šakal se nezadrživo širi jer nema prirodnog neprijatelja (osim vuka). Malobrojni lovci koji redovno love predatore nemaju šansu da svojim odstrelom zaustave ekspanziju ove napasti.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
AcaNik
 Да ли се и у Мађарској врши орална вакцинација од беснила?
Често се на пијаци у Бубањ Потоку могу купити замке. Кљуса углавном различитих величина. Није им нека цена. Полиција каже да нису забрањене за продају.
Лично сам против тих замки, посебно оних са сајлом јер се никада не зна ко ће туда да пролази. Па тако нешто двоножно нагази. На пример ја!
Има ли слика тих хуманих замки и како безбедно усмртити дивљач у њој?
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
 
mrwa22250
 Nije Madjarska usamljen slucaj u EU.Godinama u Ketnerovim i Frankonijinim katalozima imamo gomilu zamki i pratece opreme za lov predatora od kune do sakala.Tamo su cak i kljusa zastupljena u raznoraznim izvedbama,mada sam i ja licno veliki protivnik ove vrste zamki jer pored predatora osakacuju i ostalu divljac pa i ljude.
Upravo sam na temi o lovu fazana pisao o uzaludnom bacanju hiljada evra na fazane iz vestackog uzgoja,sve dok u lovistima imamo ovakvu ekspanziju svih vrsta predatora.Kada bi se jedan deo tog novca usmerio na suzbijanje broja predatora ili barem da retki zainteresovani mogu da dobiju dozvolu za lov istih,situacija bi bila mnogo bolja.Ovako uprave tvrdoglavo odbijaju da izdaju dozvolu ili kao kod mene izvrsni odbor izglasa da se lovi samo nedeljom,pa posle svi zajedno kukaju kako se fondovi gajenih vrsta iz godine u godinu smanjuju.Opet jedna sa terena.Otkad smo poceli intenzivno da lovimo predatore(govorim za moju grupu za ostale ne znam)i odstrel istih povecali za 300% stanje sa fazanskom divljaci se taman za toliko popravilo.Ima puno terena gde je cekanje tesko ili nemoguce zbog blizine kuca ili nepreglednog terena i mislim da bi na takvim terenima zamke bile pun pogodak,ali se bojim da se po tom pitanju nista bitno nece menjati jer nam sacica babetina i nedoyeba iz raznoraznih NVO i dalje kroji kapu.Confused

Aco,u Madjarskoj je oralna vakcinacija pocela 6-7 godina pre nego kod nas,imaju oni i dalje solidnu brojnost predatora ali im drze populaciju pod kontrolom i to se na divljaci odmah i vidi.
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase
 
tomo vrbas
 lov zamkama ili traperstvo zasto da ne!Nekada davno kljusama su hvatali od nutrija preko lisica do vukova i taj lov je kazu jako mukotrpan i tezak cak tezi nego sa oruzijem bar mi je tako pricala jedna starina na zalost sada je pokojni kako je po vrletima Crne Gore sa njegovim ocem i dedom lovio vukove.Lov zahteva veliko iskustvo pracenje tragova i navika lisice i vuka i sama sposobnost uhvatiti ih u zamku je sam vrhunac lovacke srece i iskustva po njegovim pricama mnogo puta su u zamci nasli samo sapu od vuka jer kazu kada ga uhvati on je u stanju sam sebi da je odgrize ako to znaci sloboda.Pravi traper ili lovac zamkama tacno zna koju ce zivotinju da lovi i greske da u nju upadne neka druga divljac su svedene na minimum te zamske postavljaju oko jazbina ili staza koje iskljucivo samo predatori koriste,a i sami znamo da na primer lisica uvek ide stazom koju jako dobro poznaje kad izlazi iz jazbine i vraca se u nju.Nebi bilo lose da se kod nas dozvoli neka vrsta traperskog lova gde bi lovci imali na primer sanse da predatore love sa lovackim oruzijem u kombinaciji sa zamkama i da takva vrsta lova bude u skaldu sa zakonom duza od redovne sezone i bez ogranicenja sa tipom dozvole,strucni pratilac itd.
 
ssekir75
 шакал је толика напаст да је већ и појединим месарима дошло из дупета у главу да треба да се иде на њега. на жалост још не свима. о управама да не говорим. случај од прошле недеље: изашло нас пар "на патке". у ствари циљано смо отишли да чекамо шакале. зла судбина је да нико од нас нема комбинирку, а ићи са карабином на патке, Smeko. елем, шакали, комада три, дошли на неких 100м и ни макац даље. кад сам поменуо то управнику, он је само слего раменима и рекао, схватам ја тебе, и у праву си, али не могу да ти дам дозволу за лов карабином јер је таква одлука донета. за лисицу су увели отпис 1000 дин од чланарине, за шакала колико сам ја схватио још ништа. ипак, у задњих пар недеља (од оног снега) колеге су имале одређен успех, одстрељено је на чекању 8 комада. и две лије. јес да ја нисам имао ни шансу да пуцам, али драго ми је јер је бар мало смањен број. направљено је још једно мрцилиште и данас ми је колега јавио да су га пронашли и очистили. однео је свеже изнутрице. на жалост није се могло на чекање јер сам ја заглавио вирус па сам под високом температуромCry сутра ако ми буде боље одосмо па макар умро.

деда ми је причао да су својевремено постављали замке за лије и куне. то нису била кљуса, већ нешто на принципу сандука од жице попут замке за слепо куче. каже да су имали успеха са тим и да су у то време (пре ипосле другог светског рата) узимали лепе паре од тога. једино је било муке кад у замку упадне твор HaHaHa
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer
 
ProfiHunter
 

ssekir75 kaže:

шакал је толика напаст да је већ и појединим месарима дошло из дупета у главу да треба да се иде на њега. на жалост још не свима. о управама да не говорим. случај од прошле недеље: изашло нас пар "на патке". у ствари циљано смо отишли да чекамо шакале. зла судбина је да нико од нас нема комбинирку, а ићи са карабином на патке, Smeko. елем, шакали, комада три, дошли на неких 100м и ни макац даље. кад сам поменуо то управнику, он је само слего раменима и рекао, схватам ја тебе, и у праву си, али не могу да ти дам дозволу за лов карабином јер је таква одлука донета. за лисицу су увели отпис 1000 дин од чланарине, за шакала колико сам ја схватио још ништа. ипак, у задњих пар недеља (од оног снега) колеге су имале одређен успех, одстрељено је на чекању 8 комада. и две лије. јес да ја нисам имао ни шансу да пуцам, али драго ми је јер је бар мало смањен број. направљено је још једно мрцилиште и данас ми је колега јавио да су га пронашли и очистили. однео је свеже изнутрице. на жалост није се могло на чекање јер сам ја заглавио вирус па сам под високом температуромCry сутра ако ми буде боље одосмо па макар умро.

деда ми је причао да су својевремено постављали замке за лије и куне. то нису била кљуса, већ нешто на принципу сандука од жице попут замке за слепо куче. каже да су имали успеха са тим и да су у то време (пре ипосле другог светског рата) узимали лепе паре од тога. једино је било муке кад у замку упадне твор HaHaHa


Nije mi jasno da jos uvek postoji neko LU koje ogranicava lov na predatore,pa jos i ogranicenje sa cim sme da se lovi a sa cim ne sme,to je toliki bezobrazluk da nije normalno ni malo.Kod mene u LU se predatori love cele godine,na ceki i kada je dozvoljeno pogonom,za svaku lisicu se dobija 15 patrona,a za sakala 25 patrona,mislim da to nije lose i da se bar koliko toliko nagradjuje lovac koji ulovi stetocinu.

Da li zamke ili neko drugo sredstvo nemam pojma sta,al nesto bi trebalo pod hitno da se preduzme,i odmah da se izjasnim,SAKAL nam je nejveci problem,ne lisica,e sad na koji nacin i sa cim to je pitanje.Sve se plasim da bi mi sa nasim mentalitetom svasta uradili sa zamkama,to ipak treba neko strucniji da uradi,a ne obicni lovci,ili bar neko ko ima maloooo vise iskustva i dokazani lovac na predatore.
Dakle nesto pod hitno treba se preduzeti za sakala al neznam bas sta?
Lako je stici do vrha,mnogo je teze tu i ostati
 
kolega_LOVEc
 [xhide]Ista stvar svuda izgleda, kad sam pitao za dozvolu, pre neki dan, kazu tesko da ce vuk sada. A kad spomenuh sakala i njihovu brojnost bilo je pihhh sta ce ti to.....na kraju samo ostade bice dozvole...nekad...Trt Milojka [/xhide]
Vim vi repellere licet
 
DakiNS
 Kada u pretraživač ukucam: traps for predators. Vidi se mnoštvo humanih ali i nehumanih klopki , sve su u principu iste u svojoj klasi . Ali postavlja se pitanje usmrćivanja kada se u humanoj klopki nađe lija ili šakal.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
tomo vrbas
 Ja sam gledao da u Americi traperi koji hvataju u klopke te "humane" obavezno nose i mk oruzije radi usmrcivanja divljaci.
 
DakiNS
 To bi značilo i izmene zakona o oružiju , a to će biti na sveto nikada.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
ssekir75
 профихантер, не брани нама нико да идемо, али колико сам ја схватио, а јесам, лов специјално штеточина захтева присуство ловочувара/стручног пратиоца. то је мало компликовано извести са два ловочувара на 10так друштава у исто време, па се иде на дозволу или на свиње или на патке. пошто се на патке иде сваки дан (а и не плаћа се дозвола) онда користимо ту могућност, али нас ограничава домет сачмарице... к100 и силверхок јесу неко решење, али нисам сигуран у њих ко у карабин.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer
 
ProfiHunter
 

ssekir75 kaže:

профихантер, не брани нама нико да идемо, али колико сам ја схватио, а јесам, лов специјално штеточина захтева присуство ловочувара/стручног пратиоца. то је мало компликовано извести са два ловочувара на 10так друштава у исто време, па се иде на дозволу или на свиње или на патке. пошто се на патке иде сваки дан (а и не плаћа се дозвола) онда користимо ту могућност, али нас ограничава домет сачмарице... к100 и силверхок јесу неко решење, али нисам сигуран у њих ко у карабин.


U tom slucaju ne bi ni 2 % lovaca imalo pravo da ide na stetocine,u svakom LU je to isto potrebno,ali isto tako se to resilo na opstu korist pre svega lovaca pa posle i uprave,ovako trpe najvise pasionirani lovci na stetocine a i loviste jer niko ne lovi predatore,a i kada lovokradice znaju da nikog nema u lovistu nocu,onda se lakse odlucuju za krivolov,dakle od toga samo oni imaju korist i niko vise.
Lako je stici do vrha,mnogo je teze tu i ostati
 
mrwa22250
 

ProfiHunter kaže:

,ovako trpe najvise pasionirani lovci na stetocine a i loviste jer niko ne lovi predatore,a i kada lovokradice znaju da nikog nema u lovistu nocu,onda se lakse odlucuju za krivolov,dakle od toga samo oni imaju korist i niko vise.


Najcesce su te iste lovokradice na celnim pozicijama u LU i LD,a posto smo ih mi tamo postavili-ponavljam,kakvi smo i dobro nam je.Ko yebe divljac i zasto je ona uopste i bitna,bitno da se"druzimo"i da se popije koja litrica.Onda nam kriva drzava,a ne mozemo ni sopstveno dvoriste pocistiti i na dnu smo se nasli jer nam je tu i mesto(cast sve redjim izuzetcima)Sad
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase
 
ssekir75
 види, овде та прича не пролази, јер се на патке и гуске може сваки дан од 2 до 6, а немаш ограничење кретања по атару (прелет иде и тамо и овамо). дакле у то време ми смо негде где се лако набаса и на свињу и на срну, тако да тај ко мисли ту да криволови свакако ће да буде виђен. мука је само то што не можемо да носимо карабине па нам то ограничава ефикасност.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lov Lisice i Jazavca jamarenjem METODE LOVA 79 08.08.2018. 22:38
Hajka na šakala Staro Selo-Velika Plana LOVAČKA UDRUŽENJA 852 19.02.2013. 01:17
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 22
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,444
Najnoviji član: Hunternight1

Poslednje vesti
Naknada štete od divljači
Orlovo oko
Pirot
14. Међународни сајам лова, риболова и ловног т...
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,526,051 posete www.srbijalov.com