Poluautomati ili dvocevke?
|
nenadx |
Objavljen 14.02.2010. 20:57
|
Moderator
Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Cvele,mladi smo lovci pa ponesto propusimo.U pravu si za jedan cok,sto je kazes mana,ja bih tu dodao i tezinu puske,pa opet sto kazes ponekad red krupnoce sacme,pa neznam zakon sta kaze,pa mozda jos nesto propusteno,za lov na neurbanu krmad posebna prica.Evo za ovo malo lovackog staza,ja nisam imao mnogo prilika za treci(a kamoli vise)metak,sem kad sam u startu pucao iz straha da nepobegnu odmah cim polete.Ali moguce je da 5,6 metaka daju osecaj moci i sigurnosti pa cu razmisliti o nabavci.Pozdrav,lov je i za mene zivot.
Dobar pogodak
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 14.02.2010. 23:05
|
Lovčina
Upisa: 3208
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
nenadx, zavisi koj poluatomat sto se tezine tice, recimo ruski je osrednje tezine, drzao sam Chehoslovachki Brno, ne znam koj model ali brate ono je tuc od puske ubistvo(radi se o bokerici) i u odnosu na nju poluautomat recimo ruski je tu negde ako ne i laksi, a sto se tice toga sto kazes ,,moci'' kada imas 5 metaka nije stvar u tome, vec kada ti preleti ili poleti jato pataka od 10-15 komada, imaces prilike vise primeraka da odstrelis nego klasicnom dvocevkom, ili kod svinja npr izadje ti vepar kapitalac koji pije patrone kao iz zebancije, sa vise dobih pogodaka mora da padne... ili izadje krdo, pa imas priliku za vise pucanja i td... sve u svemu ima prednosti i mane, ali po meni prednjace prednosti pozdrav!
Lov je za mene život =)))
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 15.02.2010. 14:25
|
Admin
Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
Uvek sam pre za dvocevke i jednocevke nego li za poluautomate.
Zar i sami korisnici poluautomata nisu navodili kako su u lovu na prepelice "obarali" po vise komada i da neke nisu mogli pronaci!?
Prednost u lovu na patke?! U redu naleti jato pa raspali ali opet pronadju li se sve odstreljene??
Nije li najveca steta i za lovca i za loviste IZGUBLJENA ODSTRELJENA DIVLJAC??
(ucestvovao sam u navedenim lovovima gde je ostajalo poprilicno odstreljene divljaci bas odstreljene iz poluautomata jer prve odstreljene padaju blizu a ostale sve dalje...)
Stvar ukusa i gotovo!!!
"ali moguce je da 5, 6 mataka daju osecaj moci i sigurnosti..." pa mozda i ja kad postanem nemocan i nesiguran nabavim nesto mocno... ( )
...sve u svemu prednosti i mane i mane i prednosti
Cvele pa sto od tog krda svinja ne ostavis neku i za sutra?!B) |
|
|
|
Boban |
Objavljen 15.02.2010. 15:39
|
Lovčina
Upisa: 2540
Pristupio: 21.09.2009. 18:04
|
Vodeni sve zavisi kakav si lovac i kakva ti je grupa,kod mene u mojoj grupi nema pucanja na drugu divljac ( ptice ) dok se ne nadje prva.Ja imam i poluautomat i jednocevku i imao sam i bokericu i sve su mi podjednako sluzile .
Ukusi su razliciti,svaka cast svakom. |
|
|
|
Cvele |
Objavljen 15.02.2010. 16:05
|
Lovčina
|
vodeni, ove sezone na divlje svinje nismo videli ni jednu jedinu a skoro svake nedelje smo izlazili u lov, pa kad ti se ukaze prilika za pucanje mozda je jednom u sezoni, eto zato ;)
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 15.02.2010. 18:10
|
Admin
Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
Ok drugari
nisam protivnik poluautomata!
(samo ih ne volem i zato ih i nemam)
ukusi su razliciti i svaciju odluku postujem!
Samo sam naveo neka desavanja a vezana za lov poluautomatom koja mi se nisu svidela!
A kakav sam lovac?! Pa eto trudim se!B) a i moja grupaB) bicemo i boljiB)
Poluautomate nemamo te ih nam samo gosti donose u loviste!
cvele mozda uvek odaberes bas ono pogresno mesto za docek!? mozda nisi propratio tragove!? mozda nisi dovoljno tih i miran na ceki!? mozda koristis suvise parfema te te namirisu!? mozda tu i nema te divljaci?! a mozda se uplase tvog poluautomata pa im ne pada na pamet da izadju na tak'u silu!!
-nadam se da se ne ljutis zbog svake sale!!
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 15.02.2010. 18:16
|
Lovčina
|
Epa ovako vodeni (naravno da se ne ljutim ;)) Mozda odaberem pogresno mesto, ali nije valjda svakog izlaska tako, tragovi se uvek proprate, ne sedimo na cekama vec na putevima, prolazima, po nekad u sumi, proplancima... tih i miran kao saliven, parfeme nikako ne koristim za lovacke stvari, divljaci ima, nekad manje nekad vise... a po meni najvaznija je sreca pa posle poznavanje terena, strelacka sposobnost i td...
|
|
|
|
Pemac |
Objavljen 21.02.2010. 22:14
|
Mlađi član
Upisa: 11
Pristupio: 21.02.2010. 22:06
|
DRUGARI POZDRAV!!! Interesuje me,ako neko zna,koliko poluatomat sa gasnim mehanizmom utice na daljinu efektivnog dometa kod koriscenja klasicne domace municije 12/70.Hvala!
Pravilo je prvo predstavljanje!
Srbijalov Tim. |
|
|
|
rokvic |
Objavljen 22.02.2010. 07:21
|
Član
Upisa: 184
Pristupio: 22.02.2010. 07:06
|
e da se i ja malo ukljucim u raspravu..zovem se Zoran iz Novog Sada sam...vidim da ste naceli razne teme....ovako..moje licno misljenje je da je poluautomat ok stvar za ljude koji preferiraju lov na barsku divljac... a sto se tice tih maskirnih,,suma sara,, koje su sada u ekspanziji,,pa se lovci kamufliraju kao paravojne formacije u Avganistanu..meni je to odvratno,,ali o ukusima se ne raspravlja...dobar pogled ...i veliki pozdrav za sve...... |
|
|
|
Cvele |
Objavljen 22.02.2010. 20:09
|
Lovčina
|
Pa da upravo tako... ;)
|
|
|
|
rokvic |
Objavljen 23.02.2010. 08:01
|
Član
|
JA licno lovim sa iz 27 mc1 sport.....doduse ona je prvenstveno namenjena za gadjanje glinenih golubova...alije sasvim ok i u lovu...... a sto se tice toga...polu automat vam niko ne moze zabraniti da korisrite u lovistima, posto procitah da neki se na to pozivaju... da koristite samo 3 patrona,sto je po zakonu 1 u cev i 2 u magacin,iz mp 153 prima 5,ali uzjeftinu prepravku kod puskara..problem je resen....pozrav............. |
|
|
|
Lala |
Objavljen 23.02.2010. 09:03
|
Moderator
Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Pa o tome se upravo i radi. Ne mogu lokalna pravila da budu jača od zakona, e sad, što svaki lokalni šerif misli da mogu, to je druga stvar.
Drugo je pitanje poštovanja lokalnih običaja; to je stvar svakog pojedinačno.
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
rokvic |
Objavljen 23.02.2010. 09:42
|
Član
|
lalo tako je....kod nas se bas ne mozemo pohvaliti lovackom etikom i kulturom...ali radi se na tome bar ovde kod mene pa valjda ce biti nesto.... ali kada nas vec ljudi pozovu u gostinski lov, trebamo ispostovati nase domacine maksimalno..ako oni kazu molim vas bez poluautomata,kod nas nije obicaj loviti sa tim, meni je to OK..bar se ja trudim da bude tako.....jer u suprotnom vredjamo i ljude koi su nas zvali a i sami ispadamo smesni.... |
|
|
|
rokvic |
Objavljen 23.02.2010. 09:51
|
Član
|
bio sam u nedelju u lovu na lisice...u Temerinu..ko je iz Vojvodine verovatno zna gde je to...bilo nas je 15-ak..izuzetno vetrovito vreme, licno sam bio na doceku i cekao..,,,ali zbog hladnoce sam se pomerao malkice i lukava lija me je opazila na nekih 150m i zbrisala.........ali ostali su bila uspesniji pa je i odstreljeno nekoliko......pozdrav p.s.sledeci put ne mrdam makar se pretvorio u kocku leda xaxxa |
|
|
|
Lala |
Objavljen 23.02.2010. 15:13
|
Moderator
Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Rokvic, ovaj post je više za temu 'Kako je protekao današnji dan', ali nema veze.
Liju ćeš dočekati drugi put, bitno je da ih je nekoliko manje u lovištu, nema veze ko je odstrelio. Uspešan lov na štetočine = uspešan lov na lovnu divljač.
Temerinci imaju dosta dobro LD. (Novosadjanin sam, pa znam ). Imali su ranije dosta problema sa nekim bivšim članovima, a i sa lovokradicama (Djapo i ekipa). Srećom, to je rešeno.
Kad pišeš post, molio bih te, da i zbog sebe a i zbog drugih, prvo pogledaš da li si na odgovarajućoj temi.
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
rokvic |
Objavljen 23.02.2010. 17:20
|
Član
|
ok,sledeci put cu malo vise da pazim gbe postavljam postove....
|
|
|
|
milave |
Objavljen 17.03.2010. 14:52
|
Mlađi član
Upisa: 37
Pristupio: 13.03.2010. 17:55
|
Ovo je isto jako interesantna tema.Licno posedujem i poluautomat i dvocevku,i moja iskustva su sledeca.Poluautomat koristim za lov fazana,prepelica.predatora i divljih svinja.dok zeca lovim iskljucivo dvocevkom.Nekako sam navikao.Dali treba stavljati granicnik u poluautomat to je posebna prica.Dali stavljate dva metka u karabin kada lovite DS.Verovatno ne.Pa neka mi neko objasni u cemu je razlika.Slazem se da treba koristiti granicnik prilikom lova prepelice,fazana zeca..,ali prilikom lovaDS. patke,guske ja broj patrona ne bih ogranicavao.Naravno zakon se mora postovati pa iako je naopak.;) |
|
|
|
x tream2 |
Objavljen 06.04.2010. 15:26
|
Pripravnik
Upisa: 5
Pristupio: 05.04.2010. 12:13
|
moje misljenje je da stvar izbora dosta zavisi od nacina lova i terena u kojem lovis ,inace lovim sa poluautomatom 12x89 i ima dosta prednosti ... lov zeca kod nas u cg se dosta razlikuje od lova u Sbiji...desavalo mi je se da sa sacmom 3,9mm punjenje 64g oborim i krupnu zvjerku....kretanjem kroz nase tvrde i teske terene cesto te divljac iznenadi !ja licno osjecam mnogo vecu sigurno i bez moje puske nebih ni isao u lov.... ali naravno da postujem i razlike u misljenjima... posto ove godine ja i moji drugovi dolazimo kod vas kao gosti u lov ,nadam se da to loviste nece imati blokade ....da ce moci 5+1 ;) |
|
|
|
milave |
Objavljen 06.04.2010. 22:02
|
Mlađi član
Upisa: 37
Pristupio: 13.03.2010. 17:55
|
xtream2Ne uvodi loviste blokade nego zakon.A mislim da ti 5 + 1 bez obzira na zakon nije potrebno. |
|
|
|
Cvele |
Objavljen 06.04.2010. 22:15
|
Lovčina
|
Kakvi crni 5+1 $aAa ja mislim da je 3, najvise 4 dovoljno, ali za lov na svinju, ili patke i guske, a za zeca 2, cak su i 3 mnogo...
|
|
|