Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Poluautomati ili dvocevke?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
37% [21 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
33% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
12% [7 Glasa]

Glasova: 57
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Poluautomati ili dvocevke?
Miroslaw
 Nidzo nemoj da shvatis pogresno ja samo razmisljam na glas i pitam da li je to moje razmisljanje ispravno. ZOM ne poznaje nacin lova ali je podelio oruzje po vrsti i nemeni. ZODL se isto ne bavi vrstama i tipovima olucenog i neolucenog oruzja ili se bavi u nekom o podzakonskih akata?? Razmumem sta me pitas i jasno je da ne postoji zakon koji deli te nehumane metoda ali sto je u nasem slucaju (mislim na lovce) gore postoji zakon koji je usko vezan za lov a pogotovo za oruzje a to je ZOM koji ima podelu.

nidzamotocross
 Ma i ja tako, lepo je da iskomentarišemo sa raznih gledišta i da pomenemo probleme koji mogu da nastanu iz svega ovoga. Odobreno

Pa znaš kako, pojedine delatnosti u lovstvu pored ZODL regulišu i Zakon o oružju i municiji, Zakon o veterinarstvu, Zakon o šumama, Zakon o vodama, Zaon o korišćenju poljoprivrednog zemljišta, Zakon o zaštiti prirode, Zakon o bezbednsti u saobraćaju, itd.

Ali tamo gde se time regulišu određeni delovi, trebalo bi da stoji ''u skladu sa Zakonom o oružju i municiji''.

U priručniku za pripremu polaganja lovačkog ispita srećemo na primer ovakav tekst:

''Vatreno lovačko oružje se deli na olučeno, neolučeno i kombinovano. Lovačko oružje sa glatkim cevima - sačmarica, pravi se kao lovačka puška prelamača sa jednom dve, ili više cevi i kao repetirka sa jednom cevi. Lovačka puška sačmarica repetirka ima fiksnu cev i cilindrični magacin za municiju ispod cevi. [...] Lovačka puška sačmarica repetirka se izrađuje kao poluautomat.''

A onda imam ovako:

''Reducir je tehnički dodatak lovačkoj puški sačmarici, jednocevki sa magacinom koja prima više od dva metka, a sliži da se zadovolji propis kojim je zabranjena upotreba lovačkih pušaka sačmarica koje imaju magacin sa više od dva metka.''

Namerno sam podebljao reč magacin jer zbog ovoga mislim da se i u ZODL misli na magacin a ne na pušku i zbog čega je dozvoljen i treći metak, a ne samo dva. Takođe nigde se ne pominje SAMO sitna divljač, tako da i one tvrdnje da je za krupnu divljač (divlja svinja) dozvoljeno u magacinu više od dva metka.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

Podunavac
 Kao što već rekoh zakon u Srbiji je prilično nedorečen i ostavljena je mogućnost različitog tumačenja. Druga stvar zastareo je i prepisan iz doba komunizma. I ono što nije prepisano i što je trebalo da ide u korak sa modernim zakonima po ugledu na evropske zakone, loše je urađeno. Konkretno kod ovoga zakona o reduciranju količine metaka u puški (magacinu). Ili je onaj ko je pisao zakon bio totalni laik, pa je nepisao reč puška, umesto reči magacin. Ili su naši zakonodavci hteli da budu veći evropejci (humanitarci) od evropljana, pa su redukovali količinu municije na 2 (1+1) metka. Ako je tako da je dozvoljeno samo dva metka u puški, onda ni jedan reducir koji se isporučuje sa puškama nije po zakonu. Jer bi u magacin trebalo da može stati samo jedan metak, pošto drugi stane u cev. Znači sve PA sačmarice u Srbiji se prodaju bez zakonom propisanog reducira, u stvari sa pogrešnim reducirom koji ne udavoljava zakonu RS.
Već sam više puta uspređivao zakone o oružju i lovu RH sa zakonima RS. Hrvati nisu mnogo izmišljali toplu vodu, nego su jednostavno prepisali većinu zakona iz zapodnoevropskih zemalja i napravili dosta dobre i prihvatljive zakone za vlasnike oružja i lovce.
Konkretno oko ovoga kapaciteta magacina (puške).
Zakon o lovstvu RH, Čl. 66. st. 4. Zabranjeno je odstrjeljivati divljač automatskim oružjem, a poluautomatskim oružjem s glatkim ili užlij.ebljenim cijevima ako nabojnik može sadržavati više od dva naboja. Da prevedem, nabojnik je magacin, a naboj je metak. Što znači dozvoljena su dva metka u magacinu i treći u cevi kao i svuda u ostatku evrope. Ovaj je kapacitet standardizovan svuda u evropi, zato svi proizvođači PA sačmarica sa svojim puškama isporučuju reducir za dva metka. A verujem da je tako i u ostatku sveta. Jedino su naši zakonodavci u Srbiji najpametniji (ili najneodređeniji) pa bi proizvođači oružja trebali za srpsko tržište da isporučuju poseban reducir za samo jedan metak. E sad ovi koju su dobili kazne za treći metak treba da se pozovu na to da reducir koji su dobili sa puškom kupljenom u trgovini nije po zakonu, pa bi uvoz takvog oružja trebalo zabraniti ili naterati uvoznike da naručuju posebne reducire prilagođene zakonu RS. Smešno, zar ne? Ili je možda bolje reći žalosno.
Tri prsta 2Kolce

Miroslaw
 Ne znam da li treba da stoji ''u skladu sa Zakonom o oružju i municiji'' ali da napravimo jedan primer naglasavam PRIMER: Recimo da se nekom muceniku sudi zbog prijave da je imao jedan metak vise, da li bi taj lovac mogao da se brani prirucnikom o polaganju lovackog ispita koji nije ni zakonski ni podzakonski akt ili bi taj neki sudija morao da bude lovac ili strucnjak u oblasti oruzja ili bi jednostavno taj sudija razmisljao kao ja i osudio tog lovca na neku sankciju???

nidzamotocross
 Kao što je teoretski moguće da se to desi, jer naravno taj priručnik nema zakonsku snagu, tako je moguće i pronaći način za odbranu od takve tužbe, na prvom mestu može se pozvati na nedorečenost zakona, a onda još dosta načina od kojih je Podunavac naveo par, pa da se ne ponavljamo.

Ja sam na priručnik mislio kao literatura koja pomaže u tumačenju ovog zakona. Zanima me kako bi od reči do reči glasila takva jedna tužba?

Miroslaw
 Nidzo imaj brate ogranicenja prema meni ja nisam pravnik. Mislim da bi trebalo jos neko da se ukljuci u diskusiju ko ima vise znanja iz prava, mislim da je kolega Sremac pravnik pa da ga zamolimo ako moze i on kaze koju. Mogao bi prirucnik da se koristi za tumacenje i sve sto je kolega Podunavac rekao a sta ako bi neko rekao znate magacin se reducira na dva patrona iz razloga bezbednog punjenja oruzja tako sto se dva patrona ubace u magacin zatim se oruzje repetira i time dovede metak-patron u cev.

nidzamotocross
 Ni ja nisam pametan više, iskreno. Jer sam rekao svoje neke teorije i argumente. Confused

Prestao je štrajk kolege advokati, uključujte se. Grin

davorcalic

Miroslaw kaže:
Nidzo imaj brate ogranicenja prema meni ja nisam pravnik. Mislim da bi trebalo jos neko da se ukljuci u diskusiju ko ima vise znanja iz prava, mislim da je kolega Sremac pravnik pa da ga zamolimo ako moze i on kaze koju. Mogao bi prirucnik da se koristi za tumacenje i sve sto je kolega Podunavac rekao a sta ako bi neko rekao znate magacin se reducira na dva patrona iz razloga bezbednog punjenja oruzja tako sto se dva patrona ubace u magacin zatim se oruzje repetira i time dovede metak-patron u cev.

Svako tumači zakon kako njemu odgovara ako nije dorečen... Ja se slažem sa vama,dva u magacin i repetiranje,to je pisac hteo da kaže....Odobreno

PA ima magacin i patroni se NE ubacuju direktno u zatvarač, već iz magacina....jer zato sliuži magacin...
Žena mi Makedonka....ena Shock

sheytan
 ^ Netačno, po meni. Tako je kod pištolja, a kod sačmara nije. Npr., nije dovoljno samo povući zatvarač nazad i pustiti ga da odleti napred, da bi metak iz cevastog magacina ušao u cev, nego se treba pre toga pretisnuti i neko dugme/poluga, da bi metak iz magacina došao na donosač/"kašiq"... Smile

Znači, PA sačmara se uobičajeno puni tako što se ubaci metak u cev, a nakon toga ubace mečići u magazin... Smile
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

davorcalic

sheytan kaže:
^ Netačno, po meni. Tako je kod pištolja, a kod sačmara nije. Npr., nije dovoljno samo povući zatvarač nazad i pustiti ga da odleti napred, da bi metak iz cevastog magacina ušao u cev, nego se treba pre toga pretisnuti i neko dugme/poluga, da bi metak iz magacina došao na donosač/"kašiq"... Smile

Znači, PA sačmara se uobičajeno puni tako što se ubaci metak u cev, a nakon toga ubace mečići u magazin... Smile

To je zato što nigde nije napisano da se nesme...dva u magacin a treći u cev ako hoćeš-jer konstrukcija PA to dozvoljava... mislim da to pokriva obe verzije...
Žena mi Makedonka....ena Shock

PEZ
 Šta ste se bre uvatili za taj Zakon, pa ' bem ti sunce valjda vam je jasno da sve te Zakone pišu neki ljudi koji pojma nemaju ni sa oružjem ni sa lovom a obično u svakom tako nestručno napisanom Zakonu postoje "rupe" pa se dođe do toga da si kriv ili nisi kriv sve u zavisnosti kakvog advokata imaš i koliko je on "voljan"(a voljan je onoliko koliko ćeš ga platiti) da te odbrani. U redu, slažem se da je korektno ograničiti magacin na 2 metka ali opet ne vidim problem u tome( prekršaj) ako se prilikom punjenja puške u cev ubaci i taj treći metak a eto garantujem kad bi se našao neko da pita zakonodavca ili koga već da ni taj zakonodavac ne bi imao valjane argumente koji bi potkrepili slovo zakona po pitanju tog trećeg metka.
Šta je onda sa trocevnom sačmaricom, znači po našem Zakonu i njome ne smemo loviti sitnu divljač dok joj ne začepimo jednu cev, čiste gluposti.
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

nidzamotocross
 Bata Pez, trocevne jesu zabranjene, bar mi tako reče Boki iz SUP-a, jer je imao par slučajeva gde su takve puške oduzimane (?!)

Glupost teška, nego ajde sad... U nekim važnijm zakonima se prave ogromni propusti, na primer u Zakonu o bezbednosti saobraćaja, pa nikom ništa, a kamo li ovde. "Dobra" stvar je što za sada niko ne gleda to...

Davore, druže, može se PA puniti iz magacina, ali ne svaka. Mnoge nemaju tu mogućnost. ;)

PEZ

nidzamotocross kaže:
Bata Pez, trocevne jesu zabranjene, bar mi tako reče Boki iz SUP-a, jer je imao par slučajeva gde su takve puške oduzimane (?!)

Ne sumnjam da jesu oduzimane
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

nidzamotocross
 Oduzete nisu bile isprva zbog ovoga, a onda u obrazloženju stajalo i ''neadekvatno lovačko oružje''. Bar mi je tako rečeno, nisam to video svojim očima. Odobreno

Lala
 Evo malo doprinosa raspravi na temu, pogledajte ovaj video:

Bogu 'fala, što sam Lala Smile

DakiNS
 Lalo nemoj više da doprinosišGrin. Momak dobro puca , ali za vojno -policijske potrebe, ono što je snimio nema blage veze sa lovom, a i brate napričao se za sve novce. Možda je trebao na kraju sa nekim tekstom da obrazloži šta je u stvari bio cilj ovog snimka. Gledao sam njegove prethodne klipove koji su perfektni , ali ovaj me totalno razočarao.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

nidzamotocross
 Ima tu moj komentar ispod, rekao sam mu upravo što je Daki napisao. ;)

Lala

DakiNS kaže:
Lalo nemoj više da doprinosišGrin. Momak dobro puca , ali za vojno -policijske potrebe, ono što je snimio nema blage veze sa lovom, a i brate napričao se za sve novce. Možda je trebao na kraju sa nekim tekstom da obrazloži šta je u stvari bio cilj ovog snimka. Gledao sam njegove prethodne klipove koji su perfektni , ali ovaj me totalno razočarao.

Pa ajd sad, nisam siguran da je to neko specijalno dobro pucanje. Pucao sam ja kao amater par puta IPSC poligone sa reprezentativcima Srbije, nakon malo njihove obuke na licu mesta pucao sam barem tako dobro kao ovaj momak sa snimka.

Ni ja nisam shvatio šta je momak hteo da kaže i dokaže ovim snimkom, a naročito me neke njegove tvrdnje ubiše u pojam (bokerice lakše od poluautomata npr. ?) - el da mu dam bilo koji moj poluautomat pa da uporedi i proveri? Našao da uporedi 153 koja je teška kao tuč. OKo balansa i težišta puške ja mislim da je pametnije da je odredjivanje težišta radio sa napunjenom puškom, a ne sa praznom.

Obaška što mi se nikad ama baš nikad nije desilo da stavim klip u magacinu naopačke.

I malo mi išlo na živce njegovo stalno ponavljanje reči 'generalno', 20 puta je tu reč upotrebio.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Tomash

DakiNS kaže:
...Gledao sam njegove prethodne klipove koji su perfektni , ali ovaj me totalno razočarao.

Vidi, ti si verovatno gledao njegove snimke sa pistoljima,
Sto se lovackog oruzja tice, NEMA BLAGE VEZE!

Ja sam gledao jedan njegov snimak, gde je objasnjavao o lovackoj pusci, nalupao se gluposti za sve pare, napljuvali ga ljudi u komentarima (i ja medju njima),
prestavljao je bas ovu bokericu, i gde pise na lezistu 2 i 3/4 (odnosno 70mm), on je to opisaqo kao 3/4 chok, odnosno 2 choka po 3/4!!!

I rekli mu ljudi u komentarima, i on jos potencira da ima 2 choka 3/4!!!

Jos je bilo gluposti da se uneredis, ali zbog obilja komentara od strane lovaca, uklonio je snimak...

DOPUNA:
Evo sad pogledah i njegov snimak punjenja patrona...

Merica za barut 185 Unci !!!! sto je po njemu ok 1.55grama(Unca je inace preko 28 grama)....
Onda kapislu kod rucnog punjenja, pokazuje da treba udariti metalnim cekicem po njoj! Pa neko ce stvarno OPALITI kapislu mertalnim cekicem kada ovo vidi !

Ostatak snimka necu komentarisati, jer bi to preraslo u vredjanje inteligencije doticnog, a to nije po pravilima foruma.

MMilos
 Momak nema veze (nisam gledao ostale klipove).

I za ovu Brno Super je rekao da je obe cevi po 3/4 čok, iako i sam reče da je to 571.7 , tj skeet - cilindrične cevi Smile

A i gleda balans sa sve redenikom i municijom na kundaku Sad

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,458
Najnoviji član: gorstak1972

Poslednje vesti
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara
Lovna sezona u Srbiji

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,374,568 posete www.srbijalov.com