Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Poluautomati ili dvocevke?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Poluautomati ili dvocevke?
Lala
 Stevane, to sa oslanjanjem na 3., 4. ili 5. metak je čista glupost!
Pogodak divljači u procentima je otprilike ovako: prvi metak 65%, drugi metak 25%, treći i ostali ukupno 10% (to je više pitanje sreće, a manje preciznosti lovca).
Samo se zapitaj kojom brzinom leti fazan, patka, pepelica, koliko brzo beži zec, pa najčešće nemaš dovoljno vremena da nanišaniš i pucaš treći ili već koji metak.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Stevan
 Tako sam i ja nešto razmišljao ali ajde reko da uzmem klasičnu pa će jednom doći vreme i za neke prave stvari...;)A zašto petometke moraju po zakonu da imaju reducir,koji je smisao onda proizvodnje puške sa 5 metaka,kada zakon ograničava samo na 3(2+1)?Nešto si već polemisao na tu temu ja mislim...Da li postoji neko logično i zvanično objašnjenje?Znaš kako je,početnici uvek imaju puno pitanja!Smile

Lala
 Hehehehe, to je pravo pitanje - logika zakona Sad

Kao i mnoge druge stvari kod nas u Srbiji, ni ovo pitanje nema neki logičan odgovor. Ono što je meni palo na pamet ranije, kad sam se pitao 'zašto', je bilo, da možda nije u pitanju indirektna zaštita domaćeg proizvodjača klasičnih dvocevki (Zastava) od konkurencije stranih poluautomata (koliko ja znam, Zastava ne pravi poluautomate). Jedino mi ovo ima neki smisao, mada je glupo to raditi (slično su uradili sa 'zaštitom' Yuga, pa znamo kako se završilo) tU.a

Lala
 Danas sam lovio sa BENELLI M1 Tactical sport inercionim poluautomatom, sa kompenzatorom trzaja - cev je pri vrhu izbušena sa 6 rupa prečnika 3 mm.
Dakle ovo je stvarno merak nositi: lagana puška, precizna... A mirna u ramenu posle opaljenja, jednostavno, ne gubi se ni za delić sekunde linija nišanjenja. Moguće je da je domet sa ovakvom cevi nešto manji, ali to je nadoknadjeno preciznošću!
Milina jedna, imati ovako nešto.

Boban
 Rodjo ja imam Beretu automat dok je nisam kupio nisam znao koliko je ekstra.

Stevan
 Imao sam priliku ove nedelje da pucam iz Benelijevog poluautomata,model Rafaelo...Extra je,puška je veoma lagana,a mehanizam radi odlično,što se tiče linije puške tu neću ništa više reći nego,prava Italijanka (moda im je na prvom mestu)...;)

Max011

Stevan kaže:
Tako sam i ja nešto razmišljao ali ajde reko da uzmem klasičnu pa će jednom doći vreme i za neke prave stvari...;)A zašto petometke moraju po zakonu da imaju reducir,koji je smisao onda proizvodnje puške sa 5 metaka,kada zakon ograničava samo na 3(2+1)?Nešto si već polemisao na tu temu ja mislim...Da li postoji neko logično i zvanično objašnjenje?Znaš kako je,početnici uvek imaju puno pitanja!Smile

Jel moraju poluautomati da imaju reducir u lovu na barsku divljač?!

Stevan
 Max011,mislim da petometka mora da ima reducir bez obzira koja divljač se lovi...Pozzz

Lala
 Max011, za sve vrste divljači reducir je obavezan, znači, možeš u poluautomat da staviš najviše 2+1 metka (jedan u cev). Ako se nadje neki revnosni lovni inspektor, podnosi se prekršajna prijava.

Sniper Hunter
 Jeli to sa reducirom vazi i u lovu na DS, ili samo na sitnu divljac?Jer koliko sam ja primetio kod mene u Homolju na DS niko ne koristi reducir.SmileI dali to 2+1 vazi i za poluautomatske karabine? DOBAR POGLED!

Lala
 Koliko ja znam, a tako mi je i rečeno, važi za SVE vrste divljači, pa i za DS, dakle, obavezan reducir. Druga je priča što ga vrlo malo lovaca koristi.
Za karabin ovo, koliko ja znam, ne važi.

Cvele
 lalo, iskreno, jel koristis ti reducir u lovu ?! Smile
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

Lala
 Cvele, rekoh već negde, ne koristim reducir, u početku sam koristio kad sam kupio poluautomat, ali sad i ne stavljam više od 2+1 metak, nema svrhe, samo tegliš težu pušku.

Nikola od Fruske Gore
 Pozdrav kolege, ja bih ipak za izbor puske se odlucio na poluautomat i to iskljucivo za poluautomate ruske proizvodnje konkretno mislim na baikal mp 153, u prakticnoj primeni puska guta sve vrste municije bez obzira na gramazu, jer kao sto svi znamo bash kad treba desi se da zaglavi drugi metak. U kolekciji imam zastavu polozaru staru 30.godina sa kojom sam poceo da lovim,puska koja je extra kvaliteta i izrade za razliku od danasnjih zastavinih pusaka koje posle prve kise pocrvene,ova moja ima cevi duzine 74 cm znaci na udaljenosti od 50 do 100m sve pada nisam zadovoljan na blizinu desavalo mi se da masim na 5 do 10 m a da pogadjam fazana ili zeca na 70-80m. Moj otac lovi sa poluautomatom mc21 ruske proizvodnje,puska je ekstra iz nje je ulovio valjda sve sto se moze uloviti,ali ima jednu manu kao i vecina poluautomata mehanizam zna da zataji,metak da zaglavi recimo u primeru prosle godine smo lovili divlju svinju na fruskoj gori organizovan lov pogonom,izasao je copor na nas dvojicu iz prvog metka je ubio nazime,drugi mu je zaglavio, ja sam iz polozare ubio dva nazimeta od 8okg iz tri u red. Na mc21 posao odradjuje cev, dok na mp153 zatvarac, koji od skoro imam i to u varijanti 12/76 polimer znaci plasticni kundak i podkundak dosta je laksa od drvene varijante i podkundak je dosta uzi od drvenog koji je jako kabast i nezgodan,moras da imas sake ko Vlade DivacSmile Znaci ispucao sam iz nje preko 20 kutija metaka razlicitih proizvodjaca i razlicitih gramaza, znaci guta sve od trapa od 24 grama do magnuma od 50 grama. I sto bi znao moj pokojni deda da kaze koji je bio lovac sine samo ruskinja,dodjes iz lova operes pusku pod cesmom i ostavisSmile) Probao sam da pucam iz velikog broj automata ali mp153 za mene licno vrh.
Poluautomat ili bokerica,polozara hm... stvar licnog ukusa, ne lezi nama svima isto oruzje i ne mogu svi da pucaju isto iz svake puske, ja pucam sa levog ramena i volim puske sa engleskim kundakom opet napominjem stvar ukusa.. Da kazem za poluautomat punim i po 6 metaka guske prelet,patke,divlje svinje,lisica,sakal za to kazem poluautomat... A bokerica,polozara da za fazana,prepelicu,zeca,dva metka ako nisi pogodio neces ni 3,4,5 ......

A sto se tice cesme i pranja puske ispod nje mozda ima i malo istine aj pogledajte, ovakva je moja http://www.youtub...-GbVKwDfNU

nikola-79
 POZDRAV ZA KOLEGE LOVCE .POSEDUJEM 4 SACMARICE IMAM M 153 12 JENU BOKERICU U KALIBRU 20 JEDNU U KL 12 I JEDNU U KALIBRU 16 IZH 43 1 C .PETOMETKU KUPIJOSAM SAMO DAJE IMAM ZA MENE JE NAJ BOLJA BOKERICA ILI DUPLICA ZA LOV SPRCKI 2 , METKA A NE KO NEKI NOSE 5 METAKA PA MASE I SA 5 .NAJVISE VOLIM IZ 27 1 C PRAVA PUSKA .DOBAR POGLEG .Smeko

Boban
 Pozdrav Nikola,vidi svako ima svoje misljenje o oruziju.
Neko voli poluautomat neko bokerice neko polozare i tako dalje,nismo svi isti.
Svaka puska ima svoju prednost i svoju manu,sve zavisi ko je kako navikao koju vrstu divljaci lovi i td.
Ja recimo imam i petometku i bokericu i jednometni karabin i jednometnu sacmaricu i jos po nesto i sve to naravno koristim u lovu na raznovrsnu divljac.

Nikola od Fruske Gore
 Pa to sam i napisao, ali izgleda nisi sve procitao;)

nikola-79
 POZDRAV ZA KOLEGE .MENIJE BILA PUKLA CEV NA M 153 STAVLJO BELOT MUNICIJU I CEV PUKLA BILA MUNICIJA SA FILCOM PA CEV PRSNULA POSLE 10 METKA .STA VI KAZETE NA TO BALISTICARI .DOBAR POGLED .Frown

Nikola od Fruske Gore
 Kazemo da sledeci put pogledas da nemas nesto u cevima;))

draza
 O kojoj se municij tacno radi ?
Bilo bi dobro da to malo poblize objasnis

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac
Otkazana manifestacija Lovac i pas

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

64,019,908 posete www.srbijalov.com