Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Polaganje lovačkog ispita

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Polaganje lovačkog ispita
zelhor
 E sad, zamislite i kakvom sam tragicnom okruzenju kad cu vas da pitam.. Grin
Oko mene sve lovci sa stazom od 20+ godina.
Mladi lovci sto su sad nedavno polagali ispite se ne pojavljuju na lov a glupo mi je da im banem kuci pa pomislih mozda vi mozete da mi pomognete. Smile
Radoznao sam kako izgleda taj lovacki ispit? Ako je neko od vas sad u skorije vreme polagao...
Ako sam dobro shvatio, polaze se samo usmeno?
Jel moze neko da mi da primere pitanja ili jos bolje svoja pitanja koja je imao na ispitu?
Nemojte me shvatiti pogresno, ne trazim SVA pitanja koja mogu da me pogode, znam da necu dobiti ista kao neko ovde na forumu ali sam samo radoznao kako sve to izgleda i koliko temeljno treba da ucim?

Lala
 Zelhor, prilikom učlanjenja u tvoje LD, sekretar LD ili LU, kojem tvoje LD pripada, je dužan da ti obezbedi 'Priručnik za polaganje lovačkog ispita', koji izdaje Lovački savez Srbije. Priručnik košta nekoliko stotina dinara, i u njemu je i deo za vodjenje pripravničkog dnevnika, koji ti nakon odsluženog pripravničkog staža od godinu dana, overava lovnik. Bez toga ne možeš polagati lovački ispit. Za vreme pripravničkog staža ne možeš loviti, a budeš dodeljen nekom od iskusnih lovaca, koji je tebi odredjen za mentora (učitelja), na obuku. Obavezan si da učestvuješ u svim akcijama tvog LD, ali bez oružja.
Lovački ispit se organizuje par puta godišnje, ako se ne varam. Sve detalje treba da ti objasni sekretar tvog LD.
Iskoristi pripravnički staž da što bolje upoznaš svoje lovište, metode lova koje koristi tvoje LD, municiju kojom se lovi itd. Koristiće ti kasnije. Ni slučajno nemoj da odbijaš neke naloge starijih lovaca, čak i ako ti izgledaju nepotrebne. Pripravnici se namuče, to je tačno, nateruju divljač, nose ranac sa doručkom, piće i vodu, obavljaju sve one 'sporedne' poslove, a ne love. Ali taj trud kasnije bude nagradjen, veruj mi! Bitno je da se kao mlad lovac-pripravnik, pokažeš u što boljem svetlu. I uvek pitaj sve što ti nije jasno, uvek će neko od starijih imati volje i živaca da ti objasni.
Znači, redosled je: prvo molba za prijem u LD, pa ako te upravni odbor primi, onda platiš članarinu, pa si godinu dana lovac pripravnik, ideš u lov bez oružja i ne loviš, ne dobijaš lovnu kartu, učiš, vodiš dnevnik, učiš propise, upoznaješ divljač, lov, metode lova, učestvuješ u radnim akcijama (iznošenje hrane u lovište, održavanje lovnih objekata-čeke, solišta, hranilice-, pa onda overa dnevnika, pa prijava za polaganje ispita, pa polaganje ispita, pa onda za godinu dana postaneš lovac, pa odstreliš prvu divljač, pa te onda stariji lovci 'krste' Grin
Tek onda postaješ pravi lovac! Ako misliš da je komplikovano, nije tako strašno, neke stvari moraš da nabubaš iz priručnika. Za utehu, svi su to morali da prodju, pa ako su mogli drugi, što ne bi mogao i ti!
A najvažnije je da naučiš nepisani lovački kodeks. Nešto o kodeksu ima ispisano i na ovom sajtu (na naslovnoj strani). O običajima koji vladaju kod lovaca ćeš saznati više od starijih lovaca, gledaj kako se ponašaju ugledniji članovi o izvlači zaključke, a baš kad nešto ne ukapiraš, pitaj. I da znaš: kršenje običaja i kodeksa se smatra vrlo lošom osobinom kod lovca, takav lovac nikad ne stekne ugled kod kolega.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

zelhor
 Ok, to mi je sve jasno. Idem u lov svake nedelje bez oruzja, radim sve sto mi se kaze, kodeks/etiku vec u nekoj prosecnoj meri i poznajem. Imam cak i prirucnik koji je star jedno 15 godina ako se ne varam. Receno mi je da cu novi dobiti, citiram, "pred polaganje lovackog ispita". Mentora nemam, niko mi nije rekao da treba da ga imam iako u sustini znam za to. Mozda ce se to resiti u hodu kako vreme bude prolazilo jer ja sam clan LD "samo" mesec i po dana.
E sad, ovo sto mene ustvari zanima je kako izgledaju pitanja na samom ispitu? Jel ima i pismeni deo ili samo usmeni? Znam da bi sve to saznao kad-tad ali eto nestrpljiv sam.
Koliko detaljno treba da ucim stvari iz prirucnika? Ako mi neko kaze kakva je pitanja imao na ispitu i koliko opsezne odgovore je potrebno dati da bi odgovor bio zadovoljavajuci, sve ce mi biti jasno. Smile

Cvele
 Evo ovako zelhor, i ja sam pripravnik, a od sledece godine i lovac, boze zdravlje nadam se... pitanja su tipa(koliko sam ja cuo) Kada se divlja svinja prasi, koliko mladih donese na svet, Kada je vreme parenja, Kojom se sacmom lovi koja divljac,..... i td... u glavnom ja od prilike sve vec i znam, i to bez ucenja, e sad normalno da mi jos po nesto promakne pa se nauci pred polaganje, ali ima vremena...;) Pozdrav ! Grin
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

Lala
 Koliko ja znam, priručnik treba da kupiš već sada, da bi mogao da vodiš dnevnik lovca pripravnika, koji je sastavni deo priručnika. Taj dnevnik ti overava lovnik, i moraš da ga predaš komisiji za polaganje.
Obavezan je deo iz poznavanja zakona o lovu, kao i deo o poznavanju oružja i balistike (koliki je domet i posip neke sačme, npr.), kao i bezbednost u lovu. Nešto moraš da naučiš i o lovačkim psima, i o štetočinama u lovištu, o bolestima pasa i divljači. Mislim da su mi mladji lovci rekli da ima i nešto oko organizacije lovstva, valjda.
Moraš da naučiš koja se divljač lovi u našim lovištima, kad je koja divljač u lovostaju (sezona parenja i odgoja mladih). Takodje moraš da naučiš koju divljač sa kojim oružjem i municijom smeš loviti, to je veoma važno.
Novi priručnik je izašao, ako se ne varam, negde 2005. godine.

zelhor
 Eto ja baksuz nabavio ovaj novi prirucnik i ladno mi fale neke stranice. Besan
Tacnije, tamo gde treba da su stranice 33-34 i 35-36, ja imam 139-140 i 141-142.
Tako da strane 139-142 imam dva puta u prirucniku a strane 33-36 nemam uopste.

Ako neko ima prirucnik i ako ima skener, bio bih vecno zahvalan da mi skenira te stranice i uploaduje negde na internet odakle bih mogao da ih skinem.

Fale mi pitanja (odgovori) za ZVERI od pitanja 24 do 38.
Hvala unapred.

zelhor
 Confused

Cvele
 Gde si kupio zelhore i koliko si platio ? Smile

zelhor

Cvele kaže:
Gde si kupio zelhore i koliko si platio ? Smile

Kupio na netu, ne znam koliko sam platio (300-400din), nije to ni bitno, platio sam vec jednom u lovackom drustvu ali ko zna kad ce to da stigne a bio sam nestrpljiv pa sam kupio na netu od nekog lika. Smile

Fale stranice, ako neko ima, neka pomaze. Smile

Cvele
 Epa ljudi dos'o je red i na mene Grin dana 09.07.2010.god ja idem da polazem Lovacki ispit, naram se da za toliko imam znanja i da cu ga poloziti, ali vi za svaki slucaj budite uz mene i drzite mi pesnice !!! Hvala u napred ! Grin Grin Grin

Boban
 Pa Cvele uz tebe smo i drzimo ti palceve ,
nemoj da brines nije to nista komplikovano obican test.
Uz tebe smoB)

Laki_90
 E drugar...ja sam bio u komisiji za polaganje lovackog ispita i mogu ti reci da je totalno opustena varijanta.Ne traze neko veliko znanje samo ono osnovno i druga stvar , trebas da vodis dnevnik pripravnika koji se nalazi na poledjini prirucnika za polaganje lovackog ispita.U njemu pises utiske sa akcija na kojima si bio,misljenja i slicno (prebrojavanje divljaci,gradnja lovno-tehnickih objekata...) bey tog dnevnika nece da te puste da polazes.Takodje dnevnik mora da bude overen pecatom kod tebe u L.U. od strane strucnog radnika-upravnika lovista.tadokje imas na pretposlednjoj jedan list na kome tvoj instruktor treba da se potpise i da napise ocenu koju ti daje i svoje misljenje.Najbolje je ako opsirno napises akcije na kojima si bio tj svoje vidjenje i misljenje sa njih.

Ako te jos nesto zanima pitaj na vreme posto ce da bude kasno kad odes tamo sa praznim prirucnikom tj dnevnikom.
P.S. dnevnik se cepa ali ga komisija cepa tj izvlaci iz prirucnika.

Cvele
 Dobio dnevnik danas, a u petak polazem Angry, dali moze moj otac da bude instruktor, on je lovac, i ima polozen lovacki ispit ? Smile

Lala
 Što ne bi mogao otac da ti bude instruktor? Naprotiv, to je još bolja varijanta, ćale može da te ćušne kad nešto zabrljaš, drugi neko ne može Grin
Nabubaj ti samo to (naročito zakon o oružju, i balistiku), i popuni dnevnik, lovnik neka ti overi, i skrkaj taj ispit lovački, da te možemo zezati ravnopravno, a ne kao pripravnika Grin

Cvele
 Hahaha Grin nadam se da cu poloziti ! Grin

zelhor
 Cvele kako si prosao? Grin
Koja si pitanja izvukao? Jel bilo tesko? Smile

mikisa
 ko polozi , polozi !
I ja sam danas polozio lovacki ispit . Ne bese tesko ! u nedelju nesto da se ostreli i postade i ja lovac!
Dobar pogled!

Lala
 Nisi još lovac, kad imaš prvi odstrel, uopšte nisi lovac, Mikisa! Čeka te najvažnije u celoj priči - čeka te lovačko krštenje, malo da te kolege lovci ispraše po zadnjici! Biraj već sad lovačkog kuma, i delji prut za krštenje Smile, a pogledaj kod kineza neke deblje gaće, pa uzmi par komada i obuci pre lova Smeko
A spremi i neku kintu za čašćavanje kolega lovaca, posle krštenja!
Tvoji iz grupe će se već pobrinuti za tužioca i sudiju, ne brini Smile
E kad tu proceduru prodješ, onda si pravi lovac!

Čestitam ti na položenom lovačkom ispitu!

petar
 Ih, Lalo, uplasi coveka, plasice se da odstreli zbog batina, samo opusteno mikisa...Grin
Just like old times!

Lala
 Šta ima da ga plašim! Ja sam ponosito nosio modricu na dupetu jedno nedelju dana Smeko pitajte Rančera! Grin Grin Grin

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovačke priče - stvarni dogadjaji! LOVAČKE PRIČE 877 13.01.2025. 14:39
Lovački karabin KARABINI 1756 04.01.2025. 11:13
Lovačko udruženje LOVAČKA UDRUŽENJA 550 11.12.2024. 09:59
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Stara lovačka municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 213 12.06.2024. 20:37
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,457
Najnoviji član: draganito

Poslednje vesti
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara
Lovna sezona u Srbiji
Vuci se baš odomaćili

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,254,898 posete www.srbijalov.com