Da se malo osvrnemo na finasiski izvestaj ekperata iz LSS koji namerno sastavljaju izvestaj ne samo za vreme Popovicevog mandata vec i za vreme Zivoinovica kako bi lovackoj javnosti valjda pokazali da se pre kralo i trosilo mnogo vise nego sto to oni sada za vreme svog mandata rade...............da nije smesno bilo bi tuzno ali su UDRUZENJA U SRBIJI BAR TAD IMALA PUNA LOVISTA PA JE I PARA BILO VISE A I STANDARD je bio bolji.sta sad imamo???Prazna lovista a na papiru LSS i izvestajima Upravi za sume med i mleko a niko pismen da uradi bar jedno kontrolno brojanje i uveri se licno koliko se laze u izvestajima!!
Para nema i nece ih ni biti vise.....lovaca sve manje a garnitura u LSS ISTA!!!!!!!KAKO KO UMRE ZAMENI GA NEKO KO SEDI NA KLUPI I CEKA I MOLI BOGA DA MAKAR U 80-tim godinama udje u organe upravljanja LSS!!!
Mnoge je smrt pretekla.....................
ovi sto su zaseli mora da iz Afrike uvoze preparate kad im dolaze delegacije u vidu Africke sljive da sto duze .....lovce u Srbiji!!!!!!!!
Nije loše pogledati ni kako je koncipiran dnevni red za SKupštinu LSS, odnosno kojim redosledom su postavljene tačke dnevnog reda! Meni su posebno zanimljive tačke 5. i 6. dnevnog reda: prvo će da poisključuju koga treba i da eventualno prime koga treba, a tek posle toga će da utvrde broj delegata i kvorum. A koji je broj delegata potreban da bi Skupština uopšte počela sa radom? Da li će se kvorum utvrditi pre početka rada, i koliko je delegata potrebno da uopšte krenu sa radom, ili će raditi koliko god da ih dodje? Ovo opet smrducka na marifetluk u režiji već poznate ekipe koja se igra sa Statutom i Poslovnikom o radu Skupštine! Ili će kvorum biti utvrdjen odokativno, kao u SMederevu, rečenicom 'vidim da nas ima dovoljno!'?
Šta ovo u praksi znači i kakve mogućnosti ostavlja predsedavajućem, može da se nagadja i razmišlja. A pre toga će pod tačkom 3. da opet donesu neki novi Poslovnik o radu?!? A taj poslovnik će se primenjivati od kada?!?
Tek posle ovih 'pripremnih radnji' će se preći na Izveštaje o radu, što može da znači da će samo ona LU koja su izmirila članarinu moći da učestvuju u daljem radu, ako ja dobro tumačim? A koliko je takvih?!?
I jedna naizgled mala stvar, koja može da bude velika: zašto ovu Skupštinu u pozivu na zasedanje nazivaju 'konstitutivnom'? O čemu se ovde radi, pobogu? Pa LSS je davno konstituisan, šta ga sad nanovo konstituišu? Ili se to pravi neki novi LSS????
Hajde, pravni tim Srbijalov, da čujem tumačenje o konstituisanja, i koje to posledice može da ima?
Uostalom, pogledajte kako je zamišljen dnevni red:
Budale prijem i prestanak clastva treba uraditi tek kad se utvrdi KVORUM i cinjenicu koliko delegata ima pravo da odlucuje.........ovo je prevara za pozvana udruzenja bez prava glasa.................
Kvorum se mora utvrditi na početku skupštine...
Zna se koliko je delegata pozvano, i ako je tačno da su pozvani svi, onda se zna koliko članova broji skupština, i koliko je neophodno za kvorum.
Posle će ta skupština odlučivati o prijemu i prestanku članstva.
E onda će biti utvrđen NOVI BROJ DELEGATA KOJI ČINE SKUPŠTINU I NOVI KVORUM!
Zato neko misli da je ispravno ovu skupštinu nazvati kontitutivnom!
Zbog ovoga smatram da treba svi sa pozivima da dođu na skupštinu i spreče da se bilo ko isključi iz članstva.
Ako bi slučajno nekome palo na pamet da spreči nekoga ko je dobio poziv da ima pravo glasa na skupštini, to treba sprečiti, a ako ne može napustiti skupštinu i ponovo na sud!!!
Ovo sve naravno pod uslovom da su svi pozvani!
Kada kažem svi mislim i na one koji su svojevremeno nezakonito isključeni...
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
U današnjem broju 'Dnevnika' na lovačkoj strani je preneta izjava Marka Tice da je pozvano 238 delegata LU, a da jedino nisu pozvani delegati 19 LU (pretpostavljam da misli na šumadijska LU) koji su ranije na Skupštini već isključeni iz LSS.
Dakle, po ovome, kvorum bi trebao da bude minimum 119 delegata.
Sačuvaj Bože ako je nekom palo na pamet da poziva delegate nekih LU, pa da ih onda isključi, i da im uskrati pravo glasa pri usvajanju izveštaja o radu i izbora. A tačke 3. i 5. dnevnog reda upravo mi mirišu na to: prvo izmena Pravilnika o radu skupštine, pa onda isključenja i prijem novih, pa tek onda glasanje i izbori?!?
Redosled tačaka dnevnog reda otkriva namere. Ako se ostvari namera Marka Tice i ekipe, može se desiti da Skupština LSS zasedanje započne u jednom broju i sastavu, a da završi u sasvim drugom broju delegata i sastavu!? Van pameti!
Sve skupa gledano, ova skupština mi liči na konačan obračun dve koncepcije i dve (ili tri) struje unutar lovačkih organizacija. Pošto sudske instance nisu rešile problem sukoba do sada, i pored mnogih tužbi, izgleda se ide na to da se legalizuje podvojenost u lovačkim organizacijama, i da se aktuelnoj struji koja preovladava u ostatku LSS obezbedi dalji legalitet i legitimitet. Meni se čini da je preovladala želja da stari kadrovi i dalje ostanu u sedlu (osim Z.P.), pa makar upravljali i sa 'osakaćenim' LSS-om?
Zaista, meni LSS trenutno liči na organizam kojem su udovi zahvaćeni gangrenom, i kome su amputirali obe noge (LSV i LSCS). Da li takav organizam može da ozdravi? Glava bi da se telo pokrene, ali amputirane noge ne slušaju!
-------------
Do mene su ovih dana došli glasovi i priče koje plasira jedan naš bivši kolega, isključen sa foruma pre pola godine, koji komentariše pisanje na Srbijalov i tvrdi da izveštaje o radu organa LSS objavljujem da bih kamuflirao i skrenuo pažnju (maskirao) sa nekih radnji i namera ljudi u LSS?!? Komentari su upućeni indirektno na adresu Srbijalov i moju lično, jer smo mi (ja) jedini izveštaje objavili, jasno kao dan! I još dodaje da mi neimenovani kuriri dostavljaju izveštaje za objavu, da bih ja preusmerio pažnju lovačke javnosti sa glavnog cilja (kojeg?), itd. i sl.?!? Valjda misli da sam ja budala kojeg drugi vodaju kao mečku? Ili meri moje pisanje svojim aršinima, što je verovatnije? Eto, to piše čovek koji mi je pre godinu dana prilikom učlanjenja u drugo LU rekao da neće više da piše o lovnoj politici i vrućim temama (prave razloge sam shvatio kasnije)?!?
A da nije sada ta prozivka Srbijalov i mene izašla iz neke druge glave, i neke druge kuhinje? Sasvim moguće. Pa da nije možda taj ex kolega i ex prijatelj koji piše tako upravo orudje u tudjim rukama, da odradjuje posao za nečije druge interese? Pada mi na pamet ko bi to mogao da bude majstor koji kuva i zakuvava, i kome bi to odgovaralo... Sada, ovim njegovim pisanjem i pokušajima, se pokazuje da smo bili u pravu kada smo ga isključili sa foruma!
Dobro sam upućen u priče i spletke koje se već duže vreme plasiraju na račun Srbijalov i nekih administratora, pa i na moj račun, u SMS porukama i telefonskim razgovorima sa ljudima sa kojima sam ga ja svojevremeno upoznao i povezao. Mene bi kao čoveka bilo stid i sramota da se bavim takvim stvarima i bapskim spletkama najniže vrste. Nisam do sada reagovao jer me te stvari ne zanimaju, ali sad je predjena crta.
Tople pozdrave upućujem tom bivšem kolegi i sada bivšem prijatelju. Može slobodno moj broj telefona da izbriše iz svog imenika. Preporučujem mu da smanji svoju uvredjenu sujetu zbog isključenja sa Srbijalov, da prestane sa zlobnim komentarima na bilo čiji račun, da 'ne pljuje u tanjir iz kog je do juče srkao', i da pogleda oko sebe - šta je radio, zašto je radio i sa kim je to radio, spletkario i šurovao u poslednjih godinu dana (ili više?), pa da se zapita zašto je danas tu gde jeste. Nekoliko rezervoara goriva za auto, tona kukuruza, prijem i članarina za LU, skupo plaćena izrada čeke i neke sitne lične koristi i mrvice sa tudjeg stola umeju čudo da naprave od nekog kome sam ranije naivno verovao. Ogovaranja, ljubomora i spletkarenje nikad ne pomognu u naporu da druge diskredituješ, a sebe uzdigneš - po pravilu se desi upravo obrnuto, jer ljudi brzo prepoznaju dvoličnost.
Lala kaže:
A da nije sada ta prozivka Srbijalov i mene izašla iz neke druge glave, i neke druge kuhinje? Sasvim moguće. Pa da nije možda taj ex kolega i ex prijatelj koji piše tako upravo orudje u tudjim rukama, da odradjuje posao za nečije druge interese?
Ne verujem, obzirom kolika je posećenost i uticaj foruma na kojem su te insinuacije napisane!
Ko bi trošio vreme i uticaj na tako nešto!!!
To je samo kajanje, sujeta, ljubomora...
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Novosadski 'Dnevnik' prenosi izjavu Marka Tice:
PREDSEDNIK SKUPŠTINE LSS MARKO TICA: Zašto se ne bih kandidovao?
Titeljanin Marko Tica, aktuelni predsednik Skupštine lovačkog saveza Srbije, na pitanje da li će se ponovo kandidovati za tu funkciju (pred Skupštinu saveza 14. decembra), za Dnevnik je rekao:
- Za sada nisam, jer sam čekao da čujem kakve su ocene sa terena, tačnije kako lovci ocenjuju moj rad. U početku nisam razmišljao o tome, ali ne vidim razlog da se ne kandidujem, jer na savetima lovnih oblasti sam dobio pohvale za svoj rad i podršku za kandidaturu - rekao je Tica.
Kada je situiacija u LSS u pitanju, Tica se ne slaže sa mišljenjima da je savez u rasulu i da je situacija vrlo loša, već smatra da se krovna lovačka organizacija, kako kaže, stabilizovala i kreće putem oporavka.
- Mnogi koji su rušili LSS sada su u manjini, a srušili su sami sebe. Članarinu LSS - u ove godine platilo 33.000 lovaca, a očekujemo da se taj broj poveća. Glavni problemi Saveza su pokidane veze sa resornim Ministarstvom i Upravom za šume, a očekujem da će se i to rešiti. Velika greška LSS je što nije uradjena reforma Stručne službe - rekao je Tica.
Aktuelni predsednik Skupštine LSS je često napadan i okarakterisan kao jedan od glavnih krivaca za stanje u Savezu, a najžešće kritike stizale su iz Lovačkog saveza Vojvodine, te iz Šumadije od Lovačkog saveza centralne Srbije, te je Tica okarakterisan kao i kao glavni akter po mnogima nelegitimne lanjske Skupštine LSS u Smederevu, zbog sumnje da je radjeno bez kvoruma. I pored toga, Tica kaže da postoje statutarni uslovi za legalan povratak LSV u LSS, te da će na Skupštinu biti svi pozvani.
- Za Skupštinu 14. decembra biće pozvano 238 delegata. Neće biti pozvani samo predstavnici 19 udruženja koji su isključeni na Skupštini u Smederevu - rekao je Marko Tica.
Lala kaže:
Novosadski 'Dnevnik' prenosi izjavu Marka Tice:
- Za Skupštinu 14. decembra biće pozvano 238 delegata. Neće biti pozvani samo predstavnici 19 udruženja koji su isključeni na Skupštini u Smederevu - rekao je Marko Tica.
Ovo nedvosmisleno govori o nezakonitom sazivanju skupštine što će za posledicu imati ponovne tužbe za utvrđivanje ništavosti svih odluka donetih na toj skupštini i sudske presude kojima će ta ništavost biti utvrđena.
Vrzino kolo se nastavlja!
Pa ovde je neko stvarno izgubio kompas, kakva bre crna konstitutivna, vanredna bre mora biti i to samo za smenu ovih sto LSS dovedose na ove grane????
Pa ako je nazivate "konstitutivnom" zasto ne ispostujete sve statutom propisane procedure???
Pa pre konstitutivne sednice valjda trebaju biti raspisani izbori za clanove skupstine (mislim samo na clanove odredjene clanom 12. stav 2. alineje 1 i 2 najnovijeg Statuta). Ti clanovi se valjda biraju na sednicama skupstine LU. Da li su LU odrzala svoje sednice skupstine i izabrala svoje predstavnike za skupstinu LSS??? Pa valjda se i na konstitutivnoj sednici usvaja finansijski izvestaj za prethodnu poslovnu godinu, sa svim bilansima koji se predaju Agenciji za privredne registre i Upravi za prihode, a kako to uciniti kada je poslovna godina jos uvek u toku???
Ko li je sastavio ovaj predlog dnevnog reda??? Pa taj je braco za medalju????
Ko ima pravo davanja predloga i pravo odlucivanja prilikom izbora radnih tela: Zapisnicara i dva overaca zapisnika, Verifikacione komisije od 5 clana i Izborne komisije od 5. clana (tacka 1 dnevnog reda)??? Ko ima pravo davanja predloga i pravo odlucivanja prilikom izbora predsednika i potpredsednika skupstine (tacka 2 dnevnog reda)??? Ko ima pravo davanja predloga i pravo odlucivanja prilikom donosenja Poslovnika o radu (tacka 4 dnevnog reda)????Ko ima pravo davanja predloga i pravo odlucivanja prilikom Razmatranja i donosenja odluka po predlogu Upravnog odbora o prijemu u clanstvo i prestanku clanstva (tacka 5 dnevnog reda)???
Pa ovi definitivno nisu normalni!!!!! Znaci okupi se neki broj ljudi (namernih prolaznika, sto da ne) koji ce da izaberu zapisnicara i radna tela skupstine, predsednika i potpredsednika skupstine, usvoje Poslovnik o radu za mandatni period i odluce ko je clan a kome prestaje clanstvo u LSS, pa se tek na osnovu ove njihove odluke utvrdi broj delegata Skupstine, odnosno potreban kvorum za punovazno odlucivanje.
Ovo mi vise lici na osnivacku skupstinu udruzenja gradjana.
Pa ako zaista mislite da je ovo konstitutivna sednica Skupstine, onda trebate samo primeniti Statut koji ste doneli marta ove godine.
Prvo procitajte clan 12 Statuta, gde lepo pise ko je sve clan LSS, zatim clan 13 o nacinu raspisivanja izbora, pa clan 14 gde je nesto napisano o konstitutivnoj sednici. Pa zar nije jednostavnije da vam Strucna sluzba na osnovu zakonskih propisa i Statuta LSS, nacrta koja lovacka udruzenja imaju pravo na jednog predstavnika, koja lovacka udruzenja imaju pravo na dva predstavnika, koje asocijacije su clanovi i koje tri asocijacije imaju pravo na zajednickog predstavnika i ko su ostali clanovi i na koja tri pravna lica pripada jedan zajednicki predstavnik na skupstini LSS.
Da ste to ucinili, bilo bi vrlo jednostavno sprovesti ovu konstitutivnu sednicu, kojoj nije vreme u decembru, vec negde krajem februara 2014. godine.
Pokusavam da razumem clanove LU ali mi to nikako ne uspeva
Vidiš Gedžo da članovi NO pojma nemaju šta treba da rade. Nadzorni odbor ne bi smeo da dozvoli ovu zayebanciju od skupštine, a ne da nakon nekoliko godina donese neki papir na kojem piše da nije ništa urađeno kako treba. Bruka za kompletnu ekipu, ali oni su na to već navikli. Čega se pametan stidi , budala se ponosi! Vidi se kako predsednik skupštine izmišlja podršku sebi i svom radu , a i on je jedan od tvoraca ove budalaštine.
PREDSEDNIK SKUPŠTINE LSS MARKO TICA: Zašto se ne bih kandidovao?
Uvek će biti naivnih a i budala koji će za njega glasati.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Jedno pitanje a vezano je za LSS. Da li znate ili ste culi da neki korisnici lovista nedozvoljavaju gostovanje lovcima u svom LU ako taj sem oruznog lista na svoje ime i vazece lovne karte nema I clansku kartu LSS-a ?
Eto pokusaja monopola koliko ja vidim, takav sam odgovor dobio od predsednika LU Zemun. Sta da radim i kojim DELOM se moze smatrati ovaj prekrsaj i kome da se obratim za pomoc?
Unapred hvala!!
Pa to je i Vojvođanski lovac doo, konkretno g.Milenko zvani NVO - zeleni - Zelenko, propagirao na čuvenim "obukama za stručnog pratioca"....
Pa tek ako neko pita otkud to, onda kažu da se to preporučuje ali da nije obavezno!!!
A ako niko ne pita onda to ostaje kao amin, jer je to rekao drug istaknuti odgore!!!
Tako da ne treba da te čudi što se to dešava i van Vojvodine....pa oni su svi isti, i imaju isti cilj.....bajku od života za sebe!!!
Ja moram da priznam da sam odusevljen kolicinom hrabrosti takvih ljudi pocev od samog predsednika koji tvrdi to isto i osporava izdavanje dozvole. A sad postavljam pitanje sebi gde ja to u stvari zivim ?? Jel ovo Diznilend zanzibar ili nesto slicno...
Molio bih moderatore da otvore novu temu LU ZEMUN
pa da vidite sta su osioni nastupi pojedinaca koji su trenutno na funkcijama u LU ZEMUN
a i da vam pokazem svoju golgotu kroz koju prolazim samo za rad lova.
Da se vratimo na LSS i trenutna dešavanja. Kako je već ranije pisano, kandidat za novog predsednika LSS Šormaz je na nekim sastancima govorio da mu je jedan od prioriteta sredjivanje odnosa izmedju lovačkih saveza u Srbiji. To se naročito odnosi na odnose LSS-LSV, što je dobro primećeno kao problem koji nije prevazidjen od strane samih saveza u prethodnih par godina. Oni koji duže prate forum setiće se da smo davnih dana pisali da je po našem vidjenju (odnosi se na većinsko izneto mišljenje forumaša) suština krize upravo u odnosima na relaciji LSS-LSV. Počelo je to pre par godina još, kada su odlukom tadašnjeg rukovodstva LSV i njegovog tadašnjeg čelnika Beukovića po prvi put lovci u Vojvodini imali veću članarinu od svojih kolega, iako smo svi formalno bili članovi LSS, i jednaki!? Prethodno se od članarine za LSS koja pritekne iz Vojvodine, najveći deo vraćao LSV-u, koji su ovi potonji onda galantno trošili. Onda su, posle uvodjenja veće članarine za vojvodjanske lovce, čelnici LSV krenuli mic-po-mic da se udaljavaju od LSS, a u tome im je debelo pomogao Popović i ekipa iz LSS svojim nerazumnim odlukama i izjavama, sve do konačnog razlaza. Čak se vojvodjanski savez samostalno učlanio u CIC (setimo se krčedinskog poklona - ikone), promenio Statut... Iako smo pisali da su za razdor medju savezima krivci i u BG i u NS (za svadju uvek treba dvoje, a najbolje se svadja kad je troje), nije vredelo, a bledi pokušaji razgovora su se po pravilu završavali debaklom i još dubljim podelama, naravno, uvek oko para! Oko lovišta i divljači i lovaca se nisu svadjali! O lovcima, lovištima i divljači se malo ili nimalo razmišljalo - samo daj pare, da se dele onda abnormalno visoke plate, dnevnice, beneficije svake vrste, da se troškari i vozika! Pa onda, ko je iz Vojvodine želeo da bude član LSS, morao je posebno-dodatno da plaća! Pa se posle donošenja ZODL u Vojvodini navrat-nanos ušlo u ustanovljenje i dodelu lovišta na nezakonit način zahvaljujući nekom pojedincu ili nekolicini iz PSPŠV (o tome ima povedenih sudskih sporova protiv Sekretarijata), a smeo bih da se kladim da rukovodstvo LSV u toj priči itekako ima svoj udeo, imajući u vidu neukusno bliske odnose i velik uticaj na pokr. Sekretarijat za poljoprivredu, tj. na pojedine ljude u njemu koji već godinama žare i pale u lovstvu, a šibicu i ogrev im dodaje LSV i u poslednje vreme 'Vojvodjanski lovac', što Sekretarijat kasnije velikodušno vraća na svakojake načine, odlukama, dodelom sredstava-državnih para podobnima, pominjanjem inspekcija po narudžbi ili žmurenje na nepravilnosti 'onom koji zaslužuje' i sl.
Naše pisanje nije vredelo kod čelnika saveza, jer kad god smo ukazali na neki problem, govorili da ne rade neke stvari i predložili neko rešenje, uvek bi nekako najčešće iz BG od Popovića & ekipe stigao novi povod za razdor, što bi vojvodjanima (LSV) dobro došlo da nastave sa starom praksom. Nikola Jović (Sremac75), delegat skupštine LSV, i Slavoljub Stojadinović-Slava (tada član UO LSCS) su im u Futogu govorili i uspeli da ih bar privremeno dozove pameti, malo se smirilo ili primirilo, pa je opet eskaliralo. A sve to što su govorili njih dvojica je upravo ono što se pisalo ovde na Srbijalov! Posle je na godišnjoj skupštini LSV direktno rečeno rukovodstvu LSV (opet Jović) da su krivci za sukob i u BG i u NS, a da se vode različite politike lovstva i različiti sistemi lovstva u jednoj istoj državi! Odjeknulo je to u lovačkoj javnosti, ali se čelnici nisu obazirali nego su terali po svom, bavili se sami sobom i pravili sebi lagodnu zanimaciju na lovačkoj grbači! Žuljalo je gospodu iz LSV ono što smo pisali i iznosili, ali su i pored toga terali svoj projekat koji smo mi kolokvijalno nazvali 'BAJKA OD ŽIVOTA' (autorsko pravo na ovaj izraz ima M.B.). U mejduvremenu se čelnik LSV Beuković malo povukao u senku i isturio Milana Pažina, a konce je po svemu sudeći i dalje vukao baš on iz senke, zahvaljujući 'svojim ljudima' u UO LSV, baš on koji je učestvovao u stvaranju atmosfere podeljenosti svojim teranjem LSV prvo ka većoj članarini od ostalih u Srbiji, a kasnije sve dalje i dalje, ka praktičnoj samostalnosti. Popović nije imao hrabrosti, autoriteta ili volje (interesa?) da se suprotstavi na pravi način Beukoviću i ekipi, i kola su krenula nizbrdo.
Šumadinci (LSCS) su u priču o osnivanju svog saveza krenuli upravo na tom talasu po logici 'kad mogu vojvodjani, hoćemi i mi!', jer dobar deo lovaca i lovačkih rukovodstava nije hteo da toleriše upravo onaj povlašćeni položaj vojvodjanskog rukovodstva u okviru tada još jedinstvenog LSS (namerno ne govorim vojvodjanskih lovaca, jer oni nisu bili povlašćeni, nego su plaćali sve više i više, povlašćeni su bili rukovodioci LSV). Vojvodjani su podgrevali želje šumadinaca jer su im njihovi glasovi u tadašnjem UO LSS bili potrebni da bi mogli da rade na svom osamostaljenju, a obećavali su podršku Tomici, Guberiniću, Rudincu, Urošu i ostalima, pri osnivanju i radu LSCS. Kako su ih posle 'podržali' vojvodjani, izradili i ostavili na cedilu (primer: polaganje lovačkih ispita kada Popović nije hteo da dozvoli polaganje 600 kandidata iz LSCS), poznato je. Kako su ih (šumadince) tretirali vojvodjani najbolje govore neke kasnije nezvanične izjave njegovih čelnika (Beuković, Milkov).
LS KiM je tu negde egzistirao, ni na nebu ni na zemlji, nije se na vreme preregistrovao po Zakonu o udruženjima, pa je bilo pitanje opstanka tog saveza. To je nekako sredjeno naknadno (ne znam tačno detalje kako), pa je LS KiM i Ilija ELezović uskočio šumadincima oko lovačkih ispita, uprkos žestokom protivljenju Popovića.
Epilog: danas imamo trvenja na relaciji 'svako sa svakim' gde se po 'ad hoc' potrebi neki od saveza približavaju ili udaljavaju jedan od drugog, najčešće u zavisnosti od interesa čelnika saveza. Prave se neprincipijelni potezi, svako se sa svakim ...hmmmm... pa se čak u jeku najžešćeg sukoba LSS-LSV dva čelnika (Popović i Beuković) pojavljuju kao zajednički organizatori onog medjunarodnog Simpozijuma o lovstvu! A da ne pominjem da je u medjuvremenu kružila priča da su njih dvojica navodno svo vreme saradjivali na onom već antologijskom višegodišnjem projektu 'Ishrana srneće divljači', za koji još uvek nije poznato ni koliko je koštao, ni kakve rezultate je iznedrio, osim što je poznato po izveštajima iz lovišta da je srneće divljači sve manje, a da je trofejna struktura u opadanju... Ali se zato sipa gomila lovačkih para na raznorazne NIR (naučnoistraživačke radove) jer, Bože moj, čelnici saveza sve sami naučnici... Dobro smo i prošli od silne nauke!
Odnose izmedju saveza (čitaj: svadju oko novaca) su mnogi prepoznali kao osnovni uzrok sadašnjeg stanja u LSS. Nije bilo ličnosti unutar LSS koja je mogla da to prekine, a izvan LSS je to pokušao i dva puta najavljivao Danilo Golubović, drž. sekretar u Ministarstvu, mislim da je i Perica Grbić nešto na tu temu rekao, medjutim, dalje od najava se izgleda nije otišlo. Odnos saveza i državnih organa obeležavaju dve krajnosti: stalni latentni sukob na relaciji Uprava za šume-LSS, i krajnje blizak, takoreći familijaran (i bukvalno!) odnos na relaciji LSV- Pokr. Sekretarijat za poljoprivredu-sektor za lovstvo. Izmedju ove dve loše krajnosti se nekako smestio LSCS, koji blago osciluje u svom odnosu prema Upravi za šume.
Ovih dana se dobrano ustalasalo oko izbora u LSS, i oko priče da kandidat Dragan Šormaz, narodni poslanik, ima podršku političkog vrha da sredi stanje. Meni stvarno malo smeta to pozivanje na politiku i vezivanje lovstva i lovačkih organizacija za politiku, ali ako ne može drugačije da se sredi evidentno loše stanje u lovstvu, i unutar LSS i drugih organizacija, onda neka političari to izvedu! Ko nas lovce šiša kad smo dozvolili da do ovde dodje, neka političari presecaju, pa kako nam bude; što bi rekao Balašević 'Krivi smo mi što smo ćutali'.
Sremcu, Slavi, meni i ostalim kolegama sa Srbijalov je mirna savest, mi nismo ćutali, naprotiv, ali ćemo zajedno sa ostalim lovcima da plaćamo ceh sebičnog i nerazumnog rada naših dragih čelnika u prethodnih 5-6 godina. I to ne samo u lovačkim savezima, nego i pojedinaca u državnim organima.
Da još jednom ponovim: jako bih voleo da kandidat Šormaz na neki način predstavi lovačkoj javnosti pre Skupštine LSS svoj program rada, šta to želi da uradi i na koji način, sa kim od saradnika? Šta i koga da promeni, kako da totalno poremećen sistem lovstva u državi popravi, naravno u saradnji sa nadležnim državnim organima! Kako da iz tog sistema odlučivanja isključi sve one po savezima i državnim organima koji su svojim, rekao bih, nenormalnim, nemoralnim i ponekad suludim radom doveli do ovakve devastacije sistema lovstva, do praznih lovišta i katastrofalno lošeg stanja fonda divljači, smešno malim lovnim turizmom, a sve većim troškovima opstanka LU po ZODL (lovočuvarske i stručne službe)!
Mislim da lovci/gradjani koji svojim parama plaćaju celu ovu dosadašnju za*ebanciju imaju pravo da znaju ko šta namerava da uradi!
Ako je ideja i program rada kandidata Šormaza OK, onda će imati široku podršku lovačke raje da to sprovede, jer je dogorelo do nokata; ako nema programa, onda džabe političke podrške, jer će pre ili kasnije na terenu naletati na opstrukcije i nezainteresovanost lokalnih lovačkih moćnika i lovaca za sprovodjenje programa.
O starim kadrovima koji su bili učesnici dovodjenja LSS, ostalih saveza i sistema lovstva na ove grane, neću da trošim reči, sve je poznato. Nove ideje traže nove ljude. A stari kadrovi bi morali da ponesu neku odgovornost za ovo do čega su doveli, pa da više nikom ne padne na pamet da se zeza nekažnjeno. Ljudi su kvarljiva roba, nema garancije osim pretnji kaznama da se neko od novih neće polakomiti.
Sad se već polako javljaju oni koji svojim izveštajima, izjavama, moralnim piruetama, preletanjima, brljanjima, distanciranjima od samih sebe, posipanjem pepelom, sada pokušavaju da 'uhvate voz' za novu vožnju u još jednoj četvorogodišnjoj mandatnoj turi, dakle, svi oni treba lepo da 'pokupe svoje igračke' i da potraže novi pesak za svoju igru. Tu mislim prvenstveno na rukovodstva i jedan dobar dep sastava organa saveza u BG i NS!! Šumadincima ostaje da razmisle gde su sada i da li su ispali suviše naivni u par navrata, i ko se sa njima potkusurivao, a takodje i da vide kako će dalje i da li sa sadašnjim prihodima mogu da opstanu samostalno!
Ovaj malo duži upis je poruka ne samo za članove foruma, nego naročito za one koji ovih dana, kako čujem i saznajem posredno, pomno prate pisanje na Srbijalov, a učestvuju u aktuelnim dešavanjima oko izbora i već izvesne promene na čelnim pozicijama u LSS. Prate oni ovo jer znaju da se ovde iznosi vidjenje jednog dela običnih lovaca, koji nemaju neki svoj lični interes, i koji pišu pošteno i otvoreno, bez kalkulacija, a što je najvažnije, previše često su naše dijagnoze, razmišljanja i prognoze kasnije potvrdjene u praksi!!
Ja napisao, pa sad imate o čemu da pričate, gospodo rukovodioci i pretendenti na funkcije, po kuloarima na zvaničnim i nezvaničnim sastancima, po kancelarijama i restoranima!
Lalo, izuzetan upis koji je sublimirao sve ono što je godinama unazad pisano na ovom forumu.
Verno oslikano stanje srpskog lovstva i zadatak za kandidata G-dina Šormaza, ako želi da se uhvati u kolo sa problemima ( realno ).
Plan i program mora da ima jer je ovo jedna ozbiljna organizacija ( kad kažem ozbiljna mislim u onom organizacionom i zakonskom delu ) ali su je godinama zloupotrebljavali i vodili neozbiljni ljudi.
Pored plana i programa on mora da se izjasni da li računa u tom svom reformisanju na ove postojeće kadrove ili dovodi neke druge ljude jer ako ostane ova ekipa mislim da je onda "džabe krečio".
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
DakiNS kaže:
Ne poznajem gosp. Šormaza, kao što ne poznajem ni većinu "proslavljenih lovnih radnika" po savezima, njihova (ne)dela su najviše rekla o njima samima, pa zato mislim da bi Šormaz mnogo više uradio na svojoj promociji ako bi objavio javno svoje namere u pogledu unapređenja lovstva. Pošto sam skoro siguran da to ne može uraditi u aktuelnim lovnim glasilima, može to ekskluzivno objaviti u recimo Kuriru Predatoru. Stoka se drži za rogove a čovek za reč. Ovako ofiranje sa aktuelnom političkom vrhuškom je krajnje degutantno. Naslušali smo se priča tipa: Rekao je znate već tko da uradite ovako , ne pitajte znate već šta nego slušajte mene. Ja lično ne podržavam ljude koji se promovišu u nekom udruženju pod plaštom politike bez jasno izrečenih planova. Sa druge strane objavljujući pismo namere , kojim će javno izneti planirane poteze u poboljšanju uslova u lovstvu , pa i uz pomoć vlasti (poluga vlasti) ja lično ću ga podržati i sam se učlaniti u LSS.Do tada novinske članke smatram za rekla kazala . Jer smo se do sada nalovili novinarskih pataka i previše.
Lalo kažeš da Šormaz sam ne može mnogo ili možda ništa da promeni. Sam ne može, ali može kao predsednik LSS da zove finansijsku inspekciju ili da angažuje nezavisnu revizorsku firmu da se utvrde nezakonitosti u radu LSS Dobijeni rezultati siguran sam bili bi dovoljni za razotkrivanje marifetluka i krađa iz lovačke kase, a to je po meni sasvim dovoljno za angažman inspektora za privredni kriminal. Tada bi svima bilo jasno ko je uzimao nezakonito lovačke novce i svi učesnici u nezakonitim radnjama bi se bez problema razotkrili i krivično gonili.Sa jasnim rezultatima revizorske kontrole bi se preko sredstava informisanja mogla upoznati javnost a posebno lovci koji nemaju ni približnu sliku stanja u lovstvu Srbije. I to niko više ne bi mogao da zataška kao što smo imali prilike videti do sada.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Ovaj poslednji Lalin upis na ovoj temi, po meni se doslovno moze prepisati u nekoj buducoj savremenoj istoriji srpskog lovstva!!!
Voleo bih da cujem ili procitam pojedince koji ovakva pisanja na Srbijalovu tretiraju kao kamuflazu , skretanje paznje sa nekih radnji i namera pojedinaca u LSS ili skretanje paznje lovacke javnosti sa glavnog cilja (koji????), jer mentalni sklopovi pojedinaca (svaka slucajnost sa dr. Markom iz Titela , specijalistom za magnete, lakiranje elektricnih mostova i slicnih izuma posebne namene. je slucajna) ocigledno ne mogu da shvate da Srbija ima ljude koji i bez zadovoljavanja svojih sebicnih licnih ciljeva, zele da pomognu u ostvarivanju opstih interesa (da, svaka slucajnost sa ovim Aleksandrom Vucicem je takodje slucajna)????
Da, mozda Lala i cini nekima iz LSS ali gde su argumenti braco???? Dok Gedza iz Vlasotince ne bude upoznat sa tim argumentima, za ovakve upise ce reci da verno oslikavaju katastrofalno stanje u srpskom lovstvu i da osnovano ukazuju na verovatno odgovorne za takvo stanje sa strane visih korisnika lovista sa statusom odgovornih iz udruzenja gradjana!!!???. Jedino zameram sto se ovakvim upisima ne predlazu i odgovarajuce sankcija za to katastrofalno stanje, jer smo svedoci da se postojecim zakazalo na preventivnom delovanju , pa bi mozda trebalo zakonodavcu predloziti neke nove(??? ), koje bi dale bolje preventivne rezultate. Na primer, kacenje odgovornih na konopac i spustanje spod recnih mostova sa slabom promajom (da duze traje vreme pokajanja), u trajanju od najmanje 360 sati neprekidno ili nesto slicno???
Opravdavam onaj postupak Javne nabavke usluga (ono kreiranje javnog mnjenja) ministarstva poljoprivrede ali ne samo na tviteru i faceboku vec i na ovakvim forumima. Mislim, ako nas Lala dezavuise, treba to spreciti, zar ne??? Pitam se zasto se tako necega nisu setili i po visim lovnim asocijacijama udruzenja gradjana i ostalih asocijacija a narocito kako se toga nisu setili pojedinci iz njihovih privrednih ceda????
Gedza66 kaže:
Ovaj poslednji Lalin upis na ovoj temi, po meni se doslovno moze prepisati u nekoj buducoj savremenoj istoriji srpskog lovstva!!!.....Jedino zameram sto se ovakvim upisima ne predlazu i odgovarajuce sankcija za to katastrofalno stanje....
Gedžo, druže, ti kao pravnik dobro znaš da su sankcije za brljotine u lovstvu predvidjene pozitivnim zakonskim propisima, pre svega Zakonom o udruženjima, pa i Zakonom o divljači i lovstvu, a bogami moguće je da u nekim slučajevima i Krivični zakonik može da se primeni, i još neki zakoni.
Dakle, složićeš se sa mnom da je problem u slaboj i lošoj primeni važećih propisa, ili još gore, u selektivnoj primeni istih!!
Evo ti samo jedan primer: da nije tako kako sam napisao, ne bi se desilo da se u Vojvodini onako ustanovljavaju i dodeljuju lovišta, a da u drugim delovima ove naše države taj proces nije ni započet! Da nije tako, evo još jedan primer: šta se desilo sa 3 krivične prijave protiv ex rukovodstva LD Jelen B.Palanka, od kojih je jedna podneta po službenoj dužnosti? Ništa se nije desilo! Stoji sve status quo, čak se ex presidente LD Jelen na Skupštini LSV odbreca na Sremca kad sa govornice iznosi kritike!? Ne da se odbreca, nego ga još posle toga pokušava ocrniti... Šta se desilo u Bojniku, sa tamošnjim rukovodstvom koje je radilo one stvari o kojima smo pisali? Šta se desio u V. Plani, pored gomile dokumenata i dokaza o brljotinama, a kazne? Novčane, 5-10 hiljada dinara, daleko ispod zakonskog minimuma, a mega brljotine napravljene?!? U mom matičnom LU ja na zboru sekcije iznesem očigledne nezakonitosti, i doživim da 'oće da me pojedu, uz kanonadu uvreda, pa kad su malo kasnije shvatili šta su uradili i koje posledice mogu da snose, onda predsednik LU podnese ostavku, a ostali bukači se primire, mekani kao pamuk, ne smeju u oči da me gledaju!? Reci Gedžo druže, iz kog kraja Srbije hoćeš primer nesporovodjenja propisa, ima na sve strane!
Kada je LSS koji je još uvek zvanični korisnik mnogih lovišta kojima gazduje preko LU, uradio pravu kontrolu poslovanja i gazdovanja nekog LU kojem je poverio lovište? Kada je Uprava za šume, osim onog pionirskog poduhvata kontrole 5 LU, uradilo pravu kontrolu rada nekog LU? Kada je Uprava za šume proverila podatke iz planskih dokumenata, vezano za fondove divljači?!? Kontrolno brojanje makar srneće divljači mislim da bi dalo frapantne podatke! Zamisli, Uprava za šume i republička lovna inspekcija nije nadležna za Vojvodinu, odnosno nadležna je u drugom stepenu!?!? A u lovstvu pokrjinski organ obavlja poslove iz oblasti lovstva kao POVERENE!?!? Ministarstvo im poverilo poslove, ali ne kontroliše kako se poslovi obavljaju, ili još gore, žmure na očigledne stvari?
Niko neće vruć krompir da zagrize, eto to je. Lakše je raditi bez talasanja, platica ide uredno, poslići se obavljaju kad se stigne (čast izuzecima koji rade kao crnci), sistem 'ne diram te - ne diraš me' deluje, i mirna Bačka!
Nikom nije dlaka sa glave falila zbog brljotina, pa kad drugi vide da to može tako, onda će svi vrlo rado da muljaju, jer sankcije izostaju!
Nego, hajde da otvorimo kladionicu, i da vidimo šta misle forumaši, da li će LU iz Vojvodine ići na skupštinu LSS (navodno su svi pozvani)?
Da li će LU južno od Save i Dunava ići na skupštinu LSS (navodno su svi pozvani osim 19 LU iz LSCS)?
Ja za sada mogu samo da mislim da LU Vlasotince neće ići!
Hvala kolegama za komplimente u vezi mog prethodnog upisa, šta da radim, naišao mi trenutak inspiracije, mada je moglo tu da se napiše još štošta! Morao sam da prikočim jer bi i onako dugačak upis bio još duži! Kod mene sve nešto dugačko...
Gedza66 kaže:
Ovaj poslednji Lalin upis na ovoj temi, po meni se doslovno moze prepisati u nekoj buducoj savremenoj istoriji srpskog lovstva!!!.....Jedino zameram sto se ovakvim upisima ne predlazu i odgovarajuce sankcija za to katastrofalno stanje....
Gedžo, druže, ti kao pravnik dobro znaš da su sankcije za brljotine u lovstvu predvidjene pozitivnim zakonskim propisima, pre svega Zakonom o udruženjima, pa i Zakonom o divljači i lovstvu, a bogami moguće je da u nekim slučajevima i Krivični zakonik može da se primeni, i još neki zakoni.
Dakle, složićeš se sa mnom da je problem u slaboj i lošoj primeni važećih propisa, ili još gore, u selektivnoj primeni istih!!
Evo ti samo jedan primer: da nije tako kako sam napisao, ne bi se desilo da se u Vojvodini onako ustanovljavaju i dodeljuju lovišta, a da u drugim delovima ove naše države taj proces nije ni započet! Da nije tako, evo još jedan primer: šta se desilo sa 3 krivične prijave protiv ex rukovodstva LD Jelen B.Palanka, od kojih je jedna podneta po službenoj dužnosti? Ništa se nije desilo! Stoji sve status quo, čak se ex presidente LD Jelen na Skupštini LSV odbreca na Sremca kad sa govornice iznosi kritike!? Ne da se odbreca, nego ga još posle toga pokušava ocrniti... Šta se desilo u Bojniku, sa tamošnjim rukovodstvom koje je radilo one stvari o kojima smo pisali? Šta se desio u V. Plani, pored gomile dokumenata i dokaza o brljotinama, a kazne? Novčane, 5-10 hiljada dinara, daleko ispod zakonskog minimuma, a mega brljotine napravljene?!? U mom matičnom LU ja na zboru sekcije iznesem očigledne nezakonitosti, i doživim da 'oće da me pojedu, uz kanonadu uvreda, pa kad su malo kasnije shvatili šta su uradili i koje posledice mogu da snose, onda predsednik LU podnese ostavku, a ostali bukači se primire, mekani kao pamuk, ne smeju u oči da me gledaju!? Reci Gedžo druže, iz kog kraja Srbije hoćeš primer nesporovodjenja propisa, ima na sve strane!
Kada je LSS koji je još uvek zvanični korisnik mnogih lovišta kojima gazduje preko LU, uradio pravu kontrolu poslovanja i gazdovanja nekog LU kojem je poverio lovište? Kada je Uprava za šume, osim onog pionirskog poduhvata kontrole 5 LU, uradilo pravu kontrolu rada nekog LU? Kada je Uprava za šume proverila podatke iz planskih dokumenata, vezano za fondove divljači?!? Kontrolno brojanje makar srneće divljači mislim da bi dalo frapantne podatke! Zamisli, Uprava za šume i republička lovna inspekcija nije nadležna za Vojvodinu, odnosno nadležna je u drugom stepenu!?!? A u lovstvu pokrjinski organ obavlja poslove iz oblasti lovstva kao POVERENE!?!? Ministarstvo im poverilo poslove, ali ne kontroliše kako se poslovi obavljaju?
Niko neće vruć krompir da zagrize, eto to je. Lakše je raditi bez talasanja, platica ide uredno, poslići se obavljaju kad se stigne (čast izuzecima koji rade kao crnci), sistem 'ne diram te - ne diraš me' deluje, i mirna Bačka!
Nikom nije dlaka sa glave falila zbog brljotina, pa kad drugi vide da to može tako, onda će svi vrlo rado da muljaju, jer sankcije izostaju!
Ne znam za druge ali meni si ti odgovorio na sve dileme oko krivicnih sankcija predvidjenih pozitivnim zakonskim propisima??? Odgovorio na dilemu koju ja i nemam, jer sam svestan da su postojece propisane sankcije pokazale neadekvatnost u pogledu preventivne funkcije (!!!), pa zato i razmisljam da treba uvesti neke nove, naravno radi ostvarivanja preventivne funkcije kaznjavanja.
Na primer, kada vlasotinacki krivolovci vide par ljudi (zgrcene koze, bog da prosti ko egipatske mumije) kako se obeseni konopcem za ramena lelujaju ispod plavog mosta na Vlasini, sigurno ce se zapitati da li vredi krasti po lovistu??? Verujem da ce slicna pitanja postaviti i pojedinci po BG-u (a i sire), kada bi videli neke poznate face za koje se osnovano sumnja da su sebi priustili neosnovane i protivzakonite koristi od lovackog novca????
Mozda ja i gresim ali dokle god nam sudski vestaci odlucuju o nameri, nehatu ili slucaju a iz krivicnog zakonodavstva izbacen glavni lek, nema nam resenja problema!!! Ma treba to ko u Kini!!!???
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?