Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Restauriranje oružja

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Lovačke kamere GAMEKEEPER

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Restauriranje oružja
PEZ
 ^^ ^ Necu nista reci....al' necu vas ni poslusati...pa mene li nadjosteiveli 3
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

270
 Evo i ovog MC 21-12 obrezanog, sunećenog ili kraćenog kome kako volja sa cevkom od 55cm slikan radi poređenja sa IJ 26E i sa svim svojim spoljnim čokovima (cilindar, polu, pun, paradox).
Inače ovaj kratež celo leto bez i jednog zastoja pucaše trap 24g raznih proizvođača na prepelice i grlice i to uglavnom sa cilindrom.
Demonstracija može kad god i ko hoće ako se najavi i ponese pečeno prase sa govornom manom (ne grokće nego bleji), pijenje ja davam!
Kolega Daki NS Pozdravi tog puškara koji ti reče da MC ne funkcioniše bez čoka ali nemoj da nosiš oružije na opravku i doradu kod njega, ako je dobar čovek evo kod mene ima jedna fabrika ŠPORETA čuvenog Smederevca "Milan Blagojević" pa ću da kažem neku lepu rač za njega, možda ga prime ko majstora ako malo ponovi gradivo a oko oružja nemoj više da prčka!!!
(klikni 2x za veću sliku)
If the hunter does his part, the 270 will not let him down!

AleksandarB78
 @ Pez & co
u Zastavu bruniraju puške samo toplim brunom i to samo Zastavine za oko 6 hiljada, bilo proletos.
A oko Schneler brunier preparata imam sasvim različite rezultate.
Pošto sam gledao na netu kako braća ameri sve rade u svojoj režiji odlučim i ja tako da se poigram u režiji sam svoj majstor. Brun sa puške skinem polirkom i polir pastom, rđu sa 0000 čeličnom vunom pa opet polirkom, odmašćivanje odradim sa Salgrasom (za rerne!) a ne Robla-om. I krenem...
prvi put mi je puškica bila šarena, a drugi put prilično dobro je ispala sem dela crno-zelenog bruna u predelu gde cevi ulaze u baskulu ali nije se primećivalo na prvi pogled. Štos je da se sve unapred pripremi kako bi u što kraćem vremenu premazali cevi jer Šneler brunir treba držati dva min, a posle skidati. Cevi su dugačke, a da se radi parcijalno.. uglavnom ja sam to radio u kupatilu nad kadom posložio komadiće vate nasuo šneler brun. u tanjirić da bi ga lakše pokupio i udri.. po isteku dva-dva ipo min istuširao cev obrisao starim peškirom i isprskao sa WD40. Kupatilo je smrdelo danima iz odvoda...
Tu mi se pokazao OK, dok na drugoj pušci gde sam krpio brun spada posle izvesnog vremena ili čišćenja pa taj deo cevi ostaje polako beo.
U svakom slučaju lepo iskustvo;)
Sada ne bih to radio sa Šneler brunirom već sa onom pastom Gun blue gel ali 400ml veće pakovanje pa ... šta bude

DakiNS

270 kaže:
Evo i ovog MC 21-12 obrezanog, sunećenog ili kraćenog kome kako volja sa cevkom od 55cm slikan radi poređenja sa IJ 26E i sa svim svojim spoljnim čokovima (cilindar, polu, pun, paradox).
Inače ovaj kratež celo leto bez i jednog zastoja pucaše trap 24g raznih proizvođača na prepelice i grlice i to uglavnom sa cilindrom.
Demonstracija može kad god i ko hoće ako se najavi i ponese pečeno prase sa govornom manom (ne grokće nego bleji), pijenje ja davam!
Kolega Daki NS Pozdravi tog puškara koji ti reče da MC ne funkcioniše bez čoka ali nemoj da nosiš oružije na opravku i doradu kod njega, ako je dobar čovek evo kod mene ima jedna fabrika ŠPORETA čuvenog Smederevca "Milan Blagojević" pa ću da kažem neku lepu rač za njega, možda ga prime ko majstora ako malo ponovi gradivo a oko oružja nemoj više da prčka!!!
(klikni 2x za veću sliku)

Vidim kolega da si oštar na pisanju, možda ipak treba da malo razmisliš pre nego nekoga javno izvređaš a tu osobu uopšte možda i ne poznaješ. Vidim da te je mentor uputio u neke stvari ali delimično , verovatno ti nije ispričao kako je jedna od retkih mušterija koje je taj majstor odbio . A njegova je frustracija još veća zbog bana koji je dobio na srodnom forumu . Sitna podmukla podyebavanja teško je tolerisati, šala je jedno a igrati se sa nečijim hlebom drugo. Što se tiče smederevaca vidim da su ti bliski pa slobodno zadrži to radno mesto . Kada budem imao više vremena dati ću vam linkove nekih ruskih sajtova, čisto da se prosvetlite. Za sada ću vas pitati zašto je konstruktor predvideo tu dužinu cevi i taj čok, i drugo pitanje ako tvoj kolega bez problema puca patrone sa 24 gr sačme kakva mu je opruga u MC, i šta će se desiti kada pređe na 32 ili 36 grama sačmenog punjenja.YesLovac 3
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

270
 Daki, al si ti neki uvredljiv čovek!
Više puta sam rekao da ja za razliku od mnogih na ovom forumu ne pišem o nečemu sa čim nemam LIČNOG iskustva!
Imao sam MC 21 a ova je od mog prijatelja, opruga je standardna fabrička a pucano je bez problema sve do 36g., evo probaću za vikend i 40g. 1050 bara pa prenosim utiske ako je to nekom bitno!
Ne znam o kom si puškaru pisao, pretpostavljam o kome se radi i nikad kod čoveka nisam ništa radio ali što znam, znam a to je da dužina cevi i čok nemaju ama baš nikakve veze sa ovim sistemom funkcionisanja!
U ovom sistemu imao sam i "Browning magnum evolve" sa cevi od 82cm sa punim čokom koji je u kompletu imao 2 različite opruge za lakšu i težu (magnum) municiju a imao je i opciju kraće i lakše cilindrične cevi sa nišanima koja je išla na iste opruge, što znači da ovi iz Browninga su po tebi ne prosvećeni i treba neki puškar iz Srbije da im objasni da to tako ne valja, i da mora cev da ima dužinu i obavezno čok da bi puška repetirala??? Ma ajde molim te!
Što se tiče koleze Shekia njega poznajem i cenim ali daleko od toga da mi je mentor!
Inače od puškara u Srbiji, mada znam da ću da navučem gnev mnogih, oni koji važe za najbolje kod nas bi preko grane u zemljama sa ozbiljnom proizvodnjom kvalitetnog lovačkog oružja od 1-10 jedva dobili ocenu 2+ !!!
Pozz...! Bye

DakiNS
 Vidiš ja nisam do tvog upisa pominjao ni jednog puškara. Nisam uvredljiv nego je u prethodnom upisu pomenut mentor , pa mi je malo intrigantno kako si odmah pogodio o kome se radi. Što se tiče naših puškara ima ih raznih kao i u svakoj profesiji. Kao i fabrika oružija, tako da je možda neprimereno porediti način izrade i rada dva različita proizvođača, slično kao i u auto industriji gde su u istoj klasi benzinaca sa istom kubikažom dva po kvalitetu različita automobila.Ovo što napisah je upravo zbog pomenutih različitih opruga koje MC nema. Na kraju krajeva kada smo kod puškara , meni je pamelu radio Kolega IJevtićYes

270
 Pa pogodio sam jer pratim malo i onaj drugi foruma a znam koga je cenjeni koleza Sheytan tamo od puškara malo isprozivao, ne ulazim u to da li opravdano ili ne!
Jesta Daki imao je Browning 2 opruge al iste idu na obe cevi i dužu i kraću, znači kad pucaš Magnum za obe cevke tvrđa a 12/70 na obe cevi mekša!
Inače ja sam imao i koristio samo tvrđu magnum oprugu i bez zastoja je repetirala sve teže od 30g a po neku jaču laboraciju i sa 28g!

dejantucovic
 Dobar dan
imao bih jedan karabin za restauraciju
u pitanju je Austrijski Steyr Daimler
star je dosta, i nije u zavidnom stanju, ali mislim da moze da se obnovi
molim vas da ne pricamo o isplativosti vec o tome moze li da se uradi i koliko kosta

sta bih ja hteo
da se sredi ceo kundak i da se doda odozgo kao na fabrickom do kraja cevi
imate na snimku
cev srediti ili zameniti
brunirati
i dovesti ga u ispravno stanje
mislim da biste vi znali bolje sta i kako
znam da ne mogu da napravim novu pusku od njega
Ali bi mi bilo drago da imam ovakav karabin u kolekci

https://www.youtu...UyP1sIwqxA

AcaNik
 Прво и основно је колико је та пушка легална. Пушкар ти неће узети оружје да ради ако није легално.

dejantucovic
 Pa legalna je, ne bih ulagao u nesto sto nije legalno

DakiNS
 Kolega da li planiraš da radiš sam restauraciju koliko možeš ili tražiš majstora da ti to odradi?

dejantucovic
 Pa trazim majstora, cuo sam se s covekom iz Kragujevca koji moze da odradi restauraciju, i njemu nosim po praznicima..
Da li vi znate nekog ko bi mogao?
Napominjem da sam uz Pozege kod Uzica, pa bi bilo dobro da je blizu...

Max011
 Pitanje je koji je tehnicki zadatak posatavljen pred "majstora" . Da sam majstor ne bih se izjasnjavao dok puska nije potpuno pregledana. Zato dalje ni bih komentarisao. Dalje da sam na tvom mestu (a nisam)prvo bih utvrdio kalibar koji nam nisi rekao. Da li je to 8x50R/56R/57IS? Ako je u prva dva a želi se "živ" kalibar potrebno je uraditi konverziju u 57 (potrebno odobrenje iz Supeta) da bi karabin bio u nekoj funkciji .A ako se ostaje na ova druga dva zaboravljna opet je potreban "papir" za zamenu cevi iz supeta. Dalje, konverziju ove puske u 8x57 radila je uspesno Zastava, kojoj bi taj posao poverio ma koliko bila aljkava jer posle tog posla puška treba da ode u ZIZ na atest. Nadam se da je i to majstor objasnio. Dakle, Zatava je to radila, doduse drugacije se zvala a oblik drustvenog uredjenja bese kraljevina. Verovatno se neki primerak ove puske i cuva u muzeju naoruzanja u Kragujevcu pa se ima etalonska vrednost. Tek tada bih bio sigarun da sam restaurirao a ne budzio oruzije. Dakle ima tu puno pitanja na koje treba dati jasan odgovor a ne okruglo pa na cose i kako bude bice il majstorsko to ti je to a ti meni dodjes ohoho. Samo da se ne misli da sam protiv ove ideje ! Ja sam za sredjivanje ali uz veliki oprez.
Sad ću ja samo tetki lek da dam! Dikh tu kava ?!

tomo vrbas
 Ja imam isti ovakav karabin u 8x57 kalibru toboze je malo kao sredjen da lici na lovacki i otac i ja smo mu odradili kundak ali cev je losija gledacu da ga uslikam i okacim mu slike po meni nista posebno jedino sto je direktne akcije mada sam gledao par komada lepo odradjenih ali verujem da to i kosta!I jedno pitanje moze li se na njega ugraditi cev od MG 42?

dejantucovic
 Hvala na savetima, mi imamo ovu pusku x godina i svakako cu je srediti, kalibar je 8x57. Ja u ponedeljak idem u Kragujevac i nadam se da ce vesti biti pozitivne pa kacim slike kad je sredim... Ako Bog da.

PEZ
 Ako je u kalibru 8x57 onda znači da je "prepravka" već odrađena, nekada u VTZ, neće onda biti problem ni nova cev koja je ista kao na M24. Da li planiraš ovom puškom da loviš ili će ti služiti kao kolekcionarski primerak?
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

dejantucovic
 pa ja imam 3 puske, bavio sam se lovom i opet cu poceti.
Mnogo bih voleo da lovim ovom puskom, ako to bude moguce tako ce i biti...

PEZ
 U tom slučaju ti ne treba kundak do kraja cevi jer ako hoćeš štuc karabin trebao bi kratiti i cev, ovako samo dobijaš na težini puške. Restauracija , ako se tako može nazvati, je moguća ukoliko na zatvaraču i sanduku nema oštećenja, najlakše je izraditi kundak i promeniti cev.
P.S.

Max011
 Dejane oprosti meni dosadnome, ... ali koliko vidim u ovom slucaju ne radi se o restauracija jer pod istom podrazumeva se da sto vise delova i izgleda orginalne konstrukcije /konkretno konvertovanog modela/ bude sacuvano. Dakle radi se o preradi konverzije za lovne potrebe. U tom slučaju potrebno je obratiti pažnju na koji način će majstor rešiti nišane za lov.Pogotovo fiksne jer su na konverziji bili klizni Mauzer. Posebno mi je intrigantan zahvat eventualnog prihvata za optiku gde se može opraviti više štete nego koristi. U tom slučaju bolje je da puška bude prerađena u varijantu kraće pogonske sa meahničkim nišanima. A ako nije tajna podeli sa nama ime majstora. Pozdrav i da ti sve ide k*o *ladna voda ! Odobreno
Sad ću ja samo tetki lek da dam! Dikh tu kava ?!

lovac junior
 Pozdrav kolege, zelim da restauriram pusku (bruniranje, hromiranje, kundak, potkundak), znate li gde bih mogao to da uradim? I koliko to u opste kosta, okvirno da znam
Kinologija ZivioRodjoTri prsta 2
Elmermarkafazan

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
LOVAČKO ORUŽJE - PRODAJA PRODAJEM 54 06.09.2023. 06:07
Održavanje lovačkog oružja ORUŽJE - SVAŠTARA 402 22.02.2023. 21:48
Antikviteti lovačko oružje ORUŽJE - SVAŠTARA 73 01.02.2021. 10:32
LOVAČKO ORUŽJE - KUPOVINA KUPUJEM 34 26.08.2020. 10:35
Sajam FeHoVa - Lov, ribolov i oružje Budimpešta LOVAČKI SAJMOVI 43 20.02.2020. 18:20
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,448
Najnoviji član: zlatiborac3006

Poslednje vesti
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
55. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA
ПРОСЛАВЉЕНО 120 ГОДИНА ЛОВА У ГРУЖИ
ОДРЖАН ПАРАСТОС КРАЉУ МИЛАНУ
LU "Kraljevo" - Kraljevo

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,787,145 posete www.srbijalov.com