Restauriranje oružja
|
Kobac |
Objavljen 24.04.2013. 16:50
|
Mlađi član
Upisa: 42
Pristupio: 07.05.2012. 21:03
|
Miroslaw kaže:
Kolega za hladno bruniranje kod nas se ne mogu naci adekvatni preparati a za toplo treba odredjena oprema tj kada,kiseline... i td, kada sve to kupis i napravis ima vise da te kosta nego da si odneo pusku kod majstora a da ne pricamo koliko toplo bruniranje moze da bude opasno. Zakljucak, ne isplati se. Hvala na odgovoru htio sam da nosim kod puskara ali mi je trazio skoro 3puta vise nego sto puska vredi. A to hladno bruniramje mozete li da mi napisete nesto vise o tome?
|
|
|
|
I Jevtic |
Objavljen 24.04.2013. 21:50
|
Veteran
Upisa: 780
Pristupio: 02.03.2011. 23:02
|
Kobac kaže:
Miroslaw kaže:
Kolega za hladno bruniranje kod nas se ne mogu naci adekvatni preparati a za toplo treba odredjena oprema tj kada,kiseline... i td, kada sve to kupis i napravis ima vise da te kosta nego da si odneo pusku kod majstora a da ne pricamo koliko toplo bruniranje moze da bude opasno. Zakljucak, ne isplati se. Hvala na odgovoru htio sam da nosim kod puskara ali mi je trazio skoro 3puta vise nego sto puska vredi. A to hladno bruniramje mozete li da mi napisete nesto vise o tome?
kolega miroslave objasni nam zasto je bruniranje malokaribarke na toplo opasni bas me interesuje
najbolja je ona puska koja se non stop kvari
|
|
|
|
Miroslaw |
Objavljen 25.04.2013. 00:37
|
Stari član
Upisa: 362
Pristupio: 16.11.2009. 23:02
|
Kolega Jevticu ukoliko malo preciznije procitate upis necu morati da vam objasnjavam shvaticete i sami ili smatrate da tekucina koja se koristi za bruniranje nije otrovna i da ne isparava prilikom zagrevanja??? |
|
|
|
I Jevtic |
Objavljen 27.04.2013. 10:00
|
Veteran
|
Miroslaw kaže:
Kolega Jevticu ukoliko malo preciznije procitate upis necu morati da vam objasnjavam shvaticete i sami ili smatrate da tekucina koja se koristi za bruniranje nije otrovna i da ne isparava prilikom zagrevanja???
normalno da isparava i moze da bude otrovna ako bruniras pored sljive a ukoliko imas pravilno uradjeno kupatilo kao sto si ti napisao za bruniranje onda nije otrovno i ta otrovnost je daleko blaza od recimo sestovalentnog kancerogenog hroma koje koriste za hromiranje pa evo ljudi jos uvek zivi i hromiraju jos nego druze ti si malo pomesao nije zato toplo bruniranje stetno za lovacko oruzje nego zbog sasvim neceg drugog ali to otom potom pozdrav
|
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 27.04.2013. 16:39
|
Veteran
Upisa: 503
Pristupio: 15.11.2010. 13:01
|
I Jevtic kaže:
Miroslaw kaže:
Kolega Jevticu ukoliko malo preciznije procitate upis necu morati da vam objasnjavam shvaticete i sami ili smatrate da tekucina koja se koristi za bruniranje nije otrovna i da ne isparava prilikom zagrevanja???
normalno da isparava i moze da bude otrovna ako bruniras pored sljive a ukoliko imas pravilno uradjeno kupatilo kao sto si ti napisao za bruniranje onda nije otrovno i ta otrovnost je daleko blaza od recimo sestovalentnog kancerogenog hroma koje koriste za hromiranje pa evo ljudi jos uvek zivi i hromiraju jos nego druze ti si malo pomesao nije zato toplo bruniranje stetno za lovacko oruzje nego zbog sasvim neceg drugog ali to otom potom pozdrav
Alka si mu ga reko za sve pare, svaka ti je ka u Njegosa tek sad nista ne razume.A ono za sljivu je tacno mada ispod tresnje mnogo manje skodi jer tresnja apsorbuje otrovne supstance.Ili kako vec. |
|
|
|
Miroslaw |
Objavljen 28.04.2013. 02:14
|
Stari član
Upisa: 362
Pristupio: 16.11.2009. 23:02
|
I Jevtic kaže:
Miroslaw kaže:
normalno da isparava i moze da bude otrovna ako bruniras pored sljive a ukoliko imas pravilno uradjeno kupatilo kao sto si ti napisao za bruniranje onda nije otrovno i ta otrovnost je daleko blaza od recimo sestovalentnog kancerogenog hroma koje koriste za hromiranje pa evo ljudi jos uvek zivi i hromiraju jos nego druze ti si malo pomesao nije zato toplo bruniranje stetno za lovacko oruzje nego zbog sasvim neceg drugog ali to otom potom pozdrav Ja rodjace nisam ni rekao da je iz tog razloga toplo bruniranje stetno vec TI, procitaj upis ponovo. Isto tako se bitno razlikuje kada posao radi profesionalac i covek koji nikada nije radio takav posao vec procitao na forumu u tom slucaju rizici su veci, mislim da ne polemisemo dalje o tome apsurdno je. Ako napravi kupatilo za bruniranje samo da izbrunira jednu cev kao sto sam mu i rekao nema ekonomske isplativosti. Kolega ne znam sta ste hteli reci tj postici ali to svakako niste uradili. Ziveli |
|
|
|
I Jevtic |
Objavljen 28.04.2013. 17:31
|
Veteran
|
Posto je tako evo resenja za gospodin kobca kolega imate od mene besplatno bruniranje vase malokalibarske puske da se nemucite i koim slucajem nedaj boze otrujete
A ti joe hunteru ima da zavrsis u kadu za bruniranje kao dodatak ha hahahah
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 28.04.2013. 17:38
|
Lovčina
Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
^
(za frei brooniranje, ne za joe the dodatak! )
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
Kobac |
Objavljen 04.05.2013. 16:01
|
Mlađi član
|
I Jevtic kaže:
Posto je tako evo resenja za gospodin kobca kolega imate od mene besplatno bruniranje vase malokalibarske puske da se nemucite i koim slucajem nedaj boze otrujete
A ti joe hunteru ima da zavrsis u kadu za bruniranje kao dodatak ha hahahah Kolega sad vidjeh da ste pisali izvinjavam se sto nisam odgovorijo na vrijeme izvinite jos jednom i HVALA!
|
|
|
|
Kobac |
Objavljen 04.05.2013. 16:09
|
Mlađi član
|
I ne samo njemu nego hvala svima koji su pokusali da pomognu!
|
|
|
|
miletic |
Objavljen 12.05.2013. 13:32
|
Mlađi član
Upisa: 22
Pristupio: 31.12.2012. 10:23
|
Postoji li mogucnost popravke(poliranja )ili bilo koji drugi nacin da se neutralisu ostecenja unutar cevi u putanju su sacmene cevi i to od lezista patrona jedno 10 cm ka napred ? Molim za odgovor ili na upucivanje na nekoga ko bi mogao da mi pomogne! |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 12.05.2013. 14:33
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Cevi mogu iznutra da se poliraju specijalnim rotacionim polir šajbama, ali ako su oštećenja duboka to ništa ne vredi.
|
|
|
|
miletic |
Objavljen 12.05.2013. 19:19
|
Mlađi član
|
Podunavac kaže:
Cevi mogu iznutra da se poliraju specijalnim rotacionim polir šajbama, ali ako su oštećenja duboka to ništa ne vredi. u donjoj cevi nema dubokih ostecenja ali u gornjoj ima desetak malo dubljih rupica dali to znaci da ne postoji resenje za takva ostecenja! |
|
|
|
I Jevtic |
Objavljen 12.05.2013. 20:07
|
Veteran
|
|
|
|
|
kelt |
Objavljen 12.05.2013. 20:17
|
Lovčina
Upisa: 1618
Pristupio: 12.01.2011. 09:05
|
to je izgorelo od varnica zivinog fulminata od starih kapisli. nema joj leba. okaci o zid i cekaj 100 g. vredece kao antikvitet...
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 12.05.2013. 21:01
|
Lovčina
Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
kelt kaže:
to je izgorelo od varnica zivinog fulminata od starih kapisli. nema joj leba. okaci o zid i cekaj 100 g. vredece kao antikvitet...
Bata kelt kako to mislis izgorelo od varnica zivinog fulminata...
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
|
|
|
kelt |
Objavljen 12.05.2013. 21:43
|
Lovčina
Upisa: 1618
Pristupio: 12.01.2011. 09:05
|
sta mislis pez kolko temperature ima varnica u staroj oxid kapisli koje su radjene sa zivinim fulminatom i sta mislis zasto su izbacene iz upotrebe. vremenom temperatura promeni povrsinsku strukturu celika i tu se pojave krateri. uvek je to u prvih 10-15 cm od lezista metka. narocito su na ovu pojavu osetljive puske koje nemaju hromirane cevke shulovke, monte karlo itd.. mada sam video i jedan toz34 ubivenu u donjoj cevi total. ustvari nisu izbacene jos ih ima da se kupe u italiji marke martigoni ili tako vec nesto.
|
|
|
|
miletic |
Objavljen 12.05.2013. 22:24
|
Mlađi član
|
kelt kaže:
to je izgorelo od varnica zivinog fulminata od starih kapisli. nema joj leba. okaci o zid i cekaj 100 g. vredece kao antikvitet... Ne razumem zasto o klin puska je funkcionalna cak sta vise izgleda extra, uradjen brunir, nov kundak i podkundak !? |
|
|
|
PEZ |
Objavljen 12.05.2013. 22:36
|
Lovčina
Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Ne znam kolika je temperatura ali sam mislio da se to nagrizanje pojavljuje vise kao hemijski proces posle neciscenja oruzja ...
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 12.05.2013. 22:45
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
pez kaže:
Ne znam kolika je temperatura ali sam mislio da se to nagrizanje pojavljuje vise kao hemijski proces posle neciscenja oruzja ...
I ja sam ovoga mišljenja. One puške koje su redovno održavane su i dan danas u odličnom stanju bez obzira na municiju (kapislu) koja je upotrebljavana. Nedavno sam video jednu Monte Carlo kojoj je unutrašnjost cevi kao nova, a stara je bar 30-40 godina. U ono vreme su sve kapisle bile sa živinim fulminatom. A video sam i nekoliko Merkel pušaka u savršenom stanju koje su možda još i starije od ove mađarice. Koliku god temperaturu da postiže, to malo smese koja ide u kapislu ne može da otopi čelik. Krateri nastaju vremenom ako se puška ne čisti redovno posle upotrebe.
|
|
|