Koja rasa gonica je najbolja za DS
|
lovdzij@ |
Objavljen 06.01.2012. 22:02
|

Stari član

Upisa: 393
Pristupio: 20.09.2010. 08:05
|
Hvala svima kolege,na savetima Nije mi ovo prvi vepar koji je odneo brener po 2-3 kilometra,desavalo se da ga tek sutra nadjemo.Ovaj je dobio oba pogotka sto je utvrdjeno prilikom dranja.Brener ga rasturio,6 kuglice PP u mesu,ostatak verovatno pod ili iznad vepra otislo????Otisao od mesta pucanja 2 kilometra od prilike,nasla ga druga grupa,kojoj je javljeno da ide prema njima.Bio je ziv jos uvek,davao otpor kerovima,dobio karabin u glavu i to je to.Evo slike koju sam dobio od kolege iz te grupe i naravno deo mesa je dobila i moja grupa.Veliki pozdrav za sve kolege
Lovicu sa gonicima,dok je veka i sveta.I tacka 
|
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 07.01.2012. 00:53
|

Lovčina

Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
Ipak se dobro zavrsilo!B) Koliko je bio tezak? Za kljove necu da pitam jer, predpostavljam, jos uvek nisu sredjene?
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
|
|
|
Boban |
Objavljen 07.01.2012. 09:44
|

Lovčina

Upisa: 2540
Pristupio: 21.09.2009. 18:04
|
Sto kaze Neca ,dobro je da su ga pronasli i da se dobro zavrsilo.
Sa ove strane Jastrebca prema Banji ove godine slabo DS.
|
|
|
|
DESPERADOS |
Objavljen 07.01.2012. 11:08
|

Lovčina

Upisa: 1032
Pristupio: 25.11.2010. 20:19
|
U mom kraju je Posavac neprikosnoven ( sto ne znaci i najbolji ali ga ima ) , a primetio sam u zadnje vreme da ima i kopova .
----------------------------------------------------
DOBAR POGLED
1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m
7x64 KRALJ ..  .. 308W CAR.. 
|
|
|
|
Nikola Vojinovic |
Objavljen 07.01.2012. 13:41
|

Stari član

Upisa: 409
Pristupio: 15.05.2010. 20:38
|
Neca92 kaže:
Ipak se dobro zavrsilo!B) Koliko je bio tezak?  Za kljove necu da pitam jer, predpostavljam, jos uvek nisu sredjene?
Jeste da odosmo od teme, ali je za mene procena izazov! Nezahvalno je na osnovu slike, ali mislim da je tezina ne vise od 130 - 140 kg, vepar star do 5 godina sa kljovama do 19 cm ;)
Priroda, kerovi i lov!
|
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 07.01.2012. 20:09
|

Lovčina

|
Ja sam laik sto se tice procene tezine i duzine kljova, ali me bas interesuje jer lovimo na terenima koji su bas blizu, i u mom kraju se culo za tog vepra, vidjen je ogroman trag (predpostavljam bas tog vepra..)
|
|
|
|
lovdzij@ |
Objavljen 07.01.2012. 22:17
|

Stari član

|
Za kolegu Bobana.Ima kolega veliki copor oko Vukanje se vrti pa na gore prema svetloj steni.Provereno 100%.A ovaj vepar sa slike mislim da nema vise od 140 kila,ni gram vise.Nije meren nazalost,a slike katastrofa lose slikane.Ne moze se proceniti sa slika bas nikako.Neca90,mislim da nije to taj vepar,onaj sto seta po granici jos je veci trag od ovoga cini mi se.Sutra cu da vidim da li ga ima pa ti javljam.A mozda ga i doteram na nivi Ako nas pre toga ne pohvataju sumari.......
|
|
|
|
duskov |
Objavljen 07.01.2012. 23:04
|

Lovčina

Upisa: 1159
Pristupio: 18.10.2011. 23:34
|
Srećno momci i pazite se! |
|
|
|
DESPERADOS |
Objavljen 08.01.2012. 00:22
|

Lovčina

|
Mozda ni 140 kila nema , diskutabilno je kada ovako lezi na zemlji ali da nema puno sigurno je .
DOBAR POGLED
1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m
|
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 08.01.2012. 17:55
|

Lovčina

|
lovdzij@ kaže:
Za kolegu Bobana.Ima kolega veliki copor oko Vukanje se vrti pa na gore prema svetloj steni.Provereno 100%.A ovaj vepar sa slike mislim da nema vise od 140 kila,ni gram vise.Nije meren nazalost,a slike katastrofa lose slikane.Ne moze se proceniti sa slika bas nikako.Neca90,mislim da nije to taj vepar,onaj sto seta po granici jos je veci trag od ovoga cini mi se.Sutra cu da vidim da li ga ima pa ti javljam.A mozda ga i doteram na nivi  Ako nas pre toga ne pohvataju sumari.......  
Kod mene se za tog vepra prica da je "k'o fica"!
|
|
|
|
DESPERADOS |
Objavljen 08.01.2012. 18:17
|

Lovčina

|
Dobro je Neco kad ne pricaju da je kao Yugo , tek tad bi bilo veselo .
DOBAR POGLED
1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m
|
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 08.01.2012. 21:28
|

Lovčina

|
To kazu, naravno, u sali! Ja licno nisam video taj trag, ali evo i Lovdzija kaze da je verovatno veci od traga ovog vepra koji je vec postavio. Nadam se da ga je video, a jos vise da ga je slikao, pa da podeli to sa nama.
|
|
|
|
lovac MK |
Objavljen 08.01.2012. 21:37
|

Pripravnik

Upisa: 9
Pristupio: 08.01.2011. 18:15
|
Zamolio bih nekog iskusnog kolegu ako je umogucnosti za savet.Evo o cemu se radi:Imam balkanca vec 5 godina cuvam ga od stene dobro radi zeca a posebno d.svinju.Problem je u tome sto vec zadnjih 5 lovova kako ga pustim na trag nevraca se nikako ili ga cekam do 24h ili idem sutra da ga jurcam po planine.Cudno da ranije nije radio to ide i do 1km. ali se uvek brzo vrati gde sam ga pustio.Unapred hvala za savet. Pozdrav!!! |
|
|
|
duskov |
Objavljen 09.01.2012. 08:19
|

Lovčina

Upisa: 1159
Pristupio: 18.10.2011. 23:34
|
Svakako da se radi o većem problemu koji možeš da riješiš. Pošalji mi na PP njegove karakteristike pa da mi ga prodaš. Da se pogodimo posebno ako dobro i dugo goni zeca. |
|
|
|
lovac MK |
Objavljen 10.01.2012. 00:28
|

Pripravnik

|
Nije mi za prodaju. Zeca nije gonio dugo ali sada ovih nekoliko lovova se nesto cudno desava pa me interesuje dali je poroblem u meni ili je nesto drugo. Pozdrav!!!. |
|
|
|
Boban |
Objavljen 10.01.2012. 10:53
|

Lovčina

Upisa: 2540
Pristupio: 21.09.2009. 18:04
|
Pa sta drugo nego da je ker iskusan u punoj snazi,vise puta je pred njim odstreljeno raznih divljaci a verovatno i dobar broj DS.
Kera za DS koi je iskusan i jak na tragu treba STROGO drzati na POVODCU sve dok se obruc sa lovcima ne zatvori i tek tada da se ker pusta na tragu,takvom metodom se lovi DS i tada je lov u 90% uspesan sa dobrim zavrsetkom.
Cuvaj tog kera jer se dobar svinjar tesko stvara,srecno i dobar pogled.B)
|
|
|
|
lovdzij@ |
Objavljen 10.01.2012. 12:53
|

Stari član

|
Moje licno misljenje sto se tice problema sa kerom je da tu nema "prepravke" Kad pocne da ide daleko i da goni svinje do besvesti,to se tesko ispravlja.Moj kolega iz grupe ima kera od 8 godina i mladog od 2 godine.Vracaju se kerovi obavezno posle sat-dva,kod nas.A moj ker koji je sada u 4 godine vrlo retko me nadje taj dan kad se dignu svinje,mozda se vrati jednom od 10 pustanja na trag.Pa pustao ga samog ili sa jos kerova isto se desava.Probao sam da ga pustim sa ovim starim kerom jer oni ne goni dugo i ne moze vise zbog starosti,ali nista stari se vrati a moj ide dalje do besvesti goni.I to nije prvi ker takve naravi,imao sam ih dosta i nijednog nisam uspeo da smirim.Opet kazem to je moje misljenje i neko moje iskustvo sa takvim kerovima.Lovi sa njim takvim i uzivaj.Pozdrav
|
|
|
|
Milorad |
Objavljen 10.01.2012. 14:30
|

Stari član

Upisa: 222
Pristupio: 17.03.2010. 09:53
|
Imam jednoga mesanca (barak i balkanac ukrsteni) lici najvise na srpske zute gonice sa malo probijene crne po ledjima i repu.
Star je oko 20 meseci terao mi je najvise kunu,zeca lisicu...ali veoma je brz tako da zeca dosta ispreskace i ne tera dugo...
Uoci Sv. Nikole odemo u lov na DS na Kablar,jos oko 8h dignemo copor od jedno 15 komada i ode nam u Turisticku zonu,ali trobojac jedan stari nastavi da ih tera i one napreve krug ka nama ali se razdvoje i 7-8 komada udari na mog kolegu (mlad lovac,prva sezona i promasi ih) e tu nastupa moj mesanac Zuco,krece da ih goni (sto bi mi rekli kao lud),mislim da ih je ih je preterao u Pozesko loviste,culi smo da je palo svinja tamo,a da li je pred njim to ne znam...Uglavnom tek je se vratio u ponedeljak vece i ja ga nadjem u utorak na mestu gde sam ga pustio...Sledece sedmice odemo na Ovcar u lov i on digne srnu,terao je jedno 45min do sat vremena ali otisla je pravoliniski,tako da postoji mogucnost da je se uplasio da se ne izgubi pa je se vratio...Moze to biti i prednost da ne ide daleko,da ne tera u sestom selu nekoj drugoj grupi  |
|
|
|
jhunter |
Objavljen 28.01.2012. 16:58
|

Mlađi član

Upisa: 23
Pristupio: 12.01.2011. 17:43
|
sve znas bre Nidzo,mani bre vise te dzukele i zeni se 
mi svi se poozenismo pa se uvatismo da trcimo po kucecu pamet,a ti sve suprotno 
Nikola Vojinovic kaže:
Gedza66 kaže:
...
Ja u svom poslednjem postu na ovoj temi nisam pisao o lovačkim psima koje ima ili je dobio "Koja" iz Crne Bare, već o istinskim pravim svinjarima, kojih je u poslednjih 30 godina bilo samo 7-8 kom. Možda su moji kriterijumi mnogo stroži od tvojih ali ja govorim o kerovima koji umesto njuške imaju termovizijske kamere i neki prostiji oblik radara na divlje svinje.
Ukusi su različiti, što je normalno.
Više uspeha u narednom izlasku. Pozdrav tebi i tvojoj lovačkoj ekipi.
Pozdrav Gedzo, sto se tice mog poznavanja kerova za lov divlje svinje i kriterijuma, navescu samo sledece, u tvojoj okolini znam za sledece kerove...
Kerusa koju cuvaju Stajkovcani, koji love u Crnoj Travi, kupljena u selu Golema Njiva na Babickoj gori,
kad smo vec kod Goleme Njive tamo izvesni Tasa cuva dobrog balkanca,
Novica iz sela Tupulovce je do pre neku godinu imao strahovitog kera ali je uginuo, od njega znam dobrog muzjaka koji lovi u Crnoj Travi, cuva ga Laza a njegova sestra Milica je kod Sinke u Leskovac, (o ovim kerovima raspitaj se kod Dragana - Srecka iz Vlasotinca)
cuveni Copsa, koga cuva Penzija,
onda neki barak koga je cuvao Zoran sumar, ali mu je rano nestao...
Koja je inace moj nesudjeni pobratim i dobar drug, trobojac o kome pises je na slici Capa (crniji pas) on i onaj drugi pas koje drzim Rasa na slici su dva razlicita legla moje keruse, jednog sam poklonio kao stene Malisi, a drugog sa dve godine, oba nisu zadovoljavali moje kriterijume, ali su ipak trenutno najbolji psi u tom kraju! Pred njima je prosle nedelje odstreljen vepar, da li su lovci iz Vlasotinca ili Zaplanja, stvarno ne znam, kada su podignuti ti veliki copori, a cuo sam da su copore podigli "na gazenje"...
Najbolji pas je tu Rasin brat iz legla Blek, sa kojim su lovili u 8 meseci, bio je cak i cepan a nastavio da goni, o tome moze da ti prica Cungur... Taj pas je trenutno kod mene u komsiluku i retko ide u lov, ne zato sto nije dobar vec ga je Malisa koji ga cuva u strahu da ne ostane bez njega doveo i cuva kuci u Nisu, a vodi ga samo kada ide u lov u Crnu Baru...
Mislim da se iz dosada napisanog i prilozenog vidi koji su moji kriterijumi i moje znanje o psima za lov DS, u grupi trenutno imamo kerusu od 9 godina i psa od 6 koji su najbolji (u pronalazenju DS), nemaju termovizijske kamere, ali nosem i mozgom uspevaju da odrade...
Evo slike "tog ostrijeg" trobojca u lovu sa slike je bio pocepan od vepra, vepar je otisao dalje a i psi za njim, samo jos da kazem da se radi o letnjem lovu i da tada sem nas nije bilo lovaca u lovistu, dobio sam objasnjenje da se kod vas retko lovi leti...
 |
|
|
|
lovac MK |
Objavljen 01.02.2012. 15:32
|

Pripravnik

|
Jhunter svaka cast o poznavanju kerova za lov.Ja sam iz Makedonije pa bih te zamolio ako si u mogucnosti da mi pomognes. Kad sam video ove slike odmah sam se setio na moje kerove koje sam pre neke deset jedanajest godine kupio. Sada se ne secam dali je bio Gornji ili Donji Matejevac okoline Nisa.Kera su mi otruli nakon godinu ipo dana a kerusa je stradala u trecoj godini.Kupio sam ih na cetiri meseca do dan danas nisam imao takve kerove ali od vlasnika sam izgubio sve koordinate samo znam da je radio u nekoj zadruzi u to selo i da mu je supruga radila u nekom dragstoru.Veliki lovac imao je preparirane glave od D.S. na terasi i jos tada su lovili sa profesionalne radiostanice.Evo toliko pa ako nesto mozes mi pomoci oko sela ili imena ili telefona unapred hvala.Ili ako te put nanese u Makedoniji slobodno najavi se preko privatne poruke.Pozdrav!!! |
|
|