Kolega Nikola,potpuno si u pravu za ovo sto si napisao u predhodnom postu.Ja sam skoro na svakoj utakmici poslednjih godina,koja se odrzala na jugu,bio prisutan kao posmatrac.Nikad do sad nisam video da je pobedio lovan,proveren pas.Uvek je pobedu odnosio pas koji nije video planinu i sumu nikad u zivotu.Ovo govorim za utakmice na kojima sam bio prisutan.Ima par ljudi kod nas na jugu koji obucavaju pse samo u gateru i takmice se sa njima.Vole tako,verovatno.PozdravljamAli lovni,planinski pas za lov,e to je nesto sasvim trece
au, pa kada je bila ta utakmica, pre cara franje, ali je bila jako dobra, sećam se toga,
samo da se urade licence za gatere i krećemo, nadam se da će mo imati prilike da se družimo još puno na sličnim manifestacijama
živim za njih, moji psi su moj život, lov bez njih nije lov!
I ja se slazem sa Nikolom. Na kinoloskim utakmicama i priredbama
jedino volim da prisustvujem kao posmatrac zbog druzenja sa lovcima. Inace, radni psi, pred kojima je odstreljeno mnogo svinja, uglavnom se losije pokazu u gateru od pasa koji su u njemu svaki drugi dan a u sumi retko ili nikad.
Nikolin predlog disciplina koje bi se ocenjivale je sasvim u redu, ali pitanje je kako to tehnicki izvesti. Kako u "moru" tragova registrovati reakciju psa na utragu (nocni trag)?
Ja, inace, ovu sposobnost psa da registruje i prati trag star 15 i
vise sati, najvise cenim, jer to je u prakticnom lovu i najkorisnija osobina. Po reakciji kera sa kojim trenutno lovim, mogu mogu vrlo precizno da odredim, skoro u sat, starost traga, tako da ce napr. trag star 15 sat hteti da prati, a na trag star 4-5 sati ce se intenzivno oglasavati. Ima tu i niz varijacija koje kod svog kera samo ja prepoznajem a koje mi govore mnogo toga.
Da zakljucim, volim konoloske priredbe i manifestacije, ali sam svestan toga da one nece iznedriti sampione u radu na divlju svinju, niti su pokazatelj kvaliteta za pratkican lov.
Poenta je u tome, da ja nisam reko da treba odrzavati utakmice u gateru! Ovo o cemu sam pisao je konkretan predlog izmene pravilnika, a nakon toga utakmice bi se odrzavale na terenima koji te uslove ispunjavaju! Imam i konkretan predlog terena koji ispunjavaju ove uslove... Samo sto to zahteva ozbiljnu organizaciju! Ali bi dobili nesto svetski priznato, kao ispit kod nemaca...
Vrlo dobar predlogAli veoma,veoma tesko tako nesto odraditi i organizovati na terenu.Veoma tesko.To i da se organizuje,tek bi jedan ili dva psa bili ocenjeni za jedan dan.Siguran sam da je tako,jer i u gateru organizovati utakmicu u kojoj ucestvuje 25 pasa za dan,vrlo tesko za organizatore,sudije,i sve ostale ucesnike.Pricam iz iskustva,vec sam ucestvovao u organizovanju par utakmica u gateru.Ogroman posao za naj manje 10-tak ljudi.Pa stoga dajte neki predlog kako bi se to naj lakse moglo organizovati u prirodi,pokrenucu akciju bez problemahttp://www.youtub...ij3HLULk6E evo pogledajte jednu od utakmica(interno organizovana) u kojoj je ucestvovalo 20 pasa.
Proslogodisnji stenci, Bata i Seka, od mojih kerusa Gare i Tare, uparene sa psom Zujom moga drga Joce, u karejm juna Seka puni godinu a Bata pocetkom jula...Inece ovo su dva od pet stenaca koje cuvaju drugari u Despotvcu, a sve je pocelo kada je Smejan dosao i kupio prva dva steneta, rad u gatero 100%, sto svedoci o jakoj genetici! Drago mi je da se nismo obrukali!!!
nikola-79 kaže:
Naj bolji je ker za svinje , Bosanski barak za mene ili Kop .I posavci nisu losi i Istarski gonici .Ma sve zavisi kako ga naucis nista drugo .
Slazem se , sve zavisi od dresure, i terena na kom se lovi.Dodao bih SG,STG,Alpinci (CG) imao sam lepe lovove i sa zapadno sibirskom lajkom(samostoje gadjali par puta umesto vuka hm.... i tesko podnose nasu klimu zgod guste podlake..LT, a video sam cak i NOD u Bugarskoj da love d .s. Po ovome nezahvalno bi bilo odabrati samo jednu rasu kao najbolju...Citajuci redove, nekako se sa nostalgijom prisecamo ranije drzanih rasa .A 100% najvise zavisi od brojnosti divljaci u lovistu -da bi bilo koja rasa bila najbolja
Lala kaže:
Hajde da malo spustimo adrenalin.
Svako zna ono što zna, nema potrebe da se prepucavate. Raspravu vodite argumentima, a ne ličnim omalovažavanjem!
Bolje da razmenite medjusobno iskustva.
Tako je Lalo.Nisu svi tereni isti,ja recimo gde lovim vuka,(gust bor,jele,planinski teren) nacin na koji to praktikujem na svezem tragu, na nekom drugom terenu bi bio smesan, i covek jednostavno to ne moze zamisliti kako to po prilici izgleda..Ovde smo da se druzimo,d svinje po vrucini 80-90% lovaca izbegava loviti...Zbog rezima njihove ishrane mnogi ih i ne vole...Svaka cast dr Janku Lokaru koji davno kazao ``lovcu mozes ostetiti auto, opaliti samar,...sve ima to otrpeti...e oko kera se jako da naljutiti``Nisam hteo bas sve citirati, ali tako je.. Svi imamo pravo na svoje misljenje i iskustvo.Video sam puno rasprava u lovu, i nije prijatno, i to oko jednog omanjeg veprica...na pocetku sezone i po velikoj vrucini...
Pametnog i istrajnog goniča je teško naći..a stvar je ukusa dali želiš jedno dizanje i da se vrati sutra iz gona ili više kraćih gonjenja..."dug" gonič mora na povodac i puštanje na trag u "prsten"...lično uvek sam volio pse koji gone do sat vremena i ili vrate ili ostave...po meni najbolje !!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Ne zelim da omalovazavam kinoloske priredbe i utakmice, ali moram da spomenem da vrlo mali broj pasa sa utakmica u radu na ds je UPOTREBLJIV ZA LOV!!! To tvrdim i stojim iza toga, pisao sam vec da sam kao gledalac prisustvovao utakmici u Humu, na kojoj je pobedila kerusa (mislim da je iz Krusevackog kraja) koja bukvalno nema dan lova i nije sposobna da lovi, a da je na ispitu pao pas pred kojim je u sumi palo bar 50 svinja!
Prednost keruse je u tome sto je ucena u gateru i trazi svinju od zbuna do zbuna, a pas o kome pricam je pravi lovni i trazio je svinju po tragu, u moru svezih tragova problem je naci pravi koji vodi do vepra, a u vecem gateru teze je naci vepra "nosem"...
Ovaj apsurd se desava stalno!
Po meni je prvo problem u pravilniku i nacinu takmicenja, treba ga uskladiti sa upotrebom pasa u lovu... Jer vidjao sam pse majstore u gateru, da na terenu podju stotinak (ili manje) metara za tragom i naravno nikada ne dodju do svinj
Kod pasa "svinjara" uveo bi sledece discipline, koje su i u lovu primenljive, a daju ocenu o 100% upotrebljivom psu:
1. Registrovanje nocasnjeg traga (nacin pokazivanja, intezitet u odnosu na starost traga)
2. Utraga na nocasnjem tragu (uz obavezno oglasavanje) istrajnost na utragu
3. Pronalazenje ds i oblajavanje u mestu (kontakt i duzina oblajavanja)
4. Gonjenje (duzina i sledoglasnost)
5. Pracenje krvnog traga, pronalazenje i oblajavanje ranjene/uginule divljaci
Kada se ove stvari budu ocenjivale i postovale, svako ko bude imao titulu sa psom ili ocenu, moci ce i da lovi sa tim psom, a ne da titula i ocene budu slovo na papiru![/quot
Kolega rad pasa u gateru na divlju svinju i rad pasa u planinskom otvorenom lovistu na pravu divlju svinju su dve potpuno razlicite stvari tako da si ti potpuno u pravu sa ovim sto si napisao. A kad pas dobije titulu u gateru ona i jeste titula za rad u gateru i nista vise i nikako ne znaci da taj pas ista vredi u planinskom otvorenom lovistu.....
Ne zelim da omalovazavam kinoloske priredbe i utakmice, ali moram da spomenem da vrlo mali broj pasa sa utakmica u radu na ds je UPOTREBLJIV ZA LOV!!! To tvrdim i stojim iza toga, pisao sam vec da sam kao gledalac prisustvovao utakmici u Humu, na kojoj je pobedila kerusa (mislim da je iz Krusevackog kraja) koja bukvalno nema dan lova i nije sposobna da lovi, a da je na ispitu pao pas pred kojim je u sumi palo bar 50 svinja!
Prednost keruse je u tome sto je ucena u gateru i trazi svinju od zbuna do zbuna, a pas o kome pricam je pravi lovni i trazio je svinju po tragu, u moru svezih tragova problem je naci pravi koji vodi do vepra, a u vecem gateru teze je naci vepra "nosem"...
Ovaj apsurd se desava stalno!
Po meni je prvo problem u pravilniku i nacinu takmicenja, treba ga uskladiti sa upotrebom pasa u lovu... Jer vidjao sam pse majstore u gateru, da na terenu podju stotinak (ili manje) metara za tragom i naravno nikada ne dodju do svinj
Kod pasa "svinjara" uveo bi sledece discipline, koje su i u lovu primenljive, a daju ocenu o 100% upotrebljivom psu:
1. Registrovanje nocasnjeg traga (nacin pokazivanja, intezitet u odnosu na starost traga)
2. Utraga na nocasnjem tragu (uz obavezno oglasavanje) istrajnost na utragu
3. Pronalazenje ds i oblajavanje u mestu (kontakt i duzina oblajavanja)
4. Gonjenje (duzina i sledoglasnost)
5. Pracenje krvnog traga, pronalazenje i oblajavanje ranjene/uginule divljaci
Kada se ove stvari budu ocenjivale i postovale, svako ko bude imao titulu sa psom ili ocenu, moci ce i da lovi sa tim psom, a ne da titula i ocene budu slovo na papiru![/quot
Kolega rad pasa u gateru na divlju svinju i rad pasa u planinskom otvorenom lovistu na pravu divlju svinju su dve potpuno razlicite stvari tako da si ti potpuno u pravu sa ovim sto si napisao. A kad pas dobije titulu u gateru ona i jeste titula za rad u gateru i nista vise i nikako ne znaci da taj pas ista vredi u planinskom otvorenom lovistu.....
Zoki potpuno si u pravu! Ja licno imam problem sa posavkom koja kada krene svinje ( ako se divljac ne odstreli ili kuja ne presece i uhvati ) ide po nekoliko sati kao luda! E onda sledi cekanje do veceri, nerviranje i drhtanje od hladnoce....
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?