Psi i mačke lutalice-šta i kako sa njima?
|
davorcalic |
Objavljen 28.03.2015. 19:46
|
Veteran
Upisa: 753
Pristupio: 14.02.2012. 16:25
|
JEDINO rešenje je obavezno čipovanje pasa, pa čiji se pas nađe tamo gde netreba,ODRATI VLASNIKA novčanom kaznom......sve se to da srediti,nek se malo NVO založi u vezi toga.......ili ova nepopularna metoda odstrela pasa i mačaka lutalica u lovištu ili azili za njih gde gladuju do smrti (da nepišem sad,već viđeno x puta)...
Žena mi Makedonka....
|
|
|
|
davorcalic |
Objavljen 28.03.2015. 19:55
|
Veteran
Upisa: 753
Pristupio: 14.02.2012. 16:25
|
krilas kaže:
Lakse je pobiti zivotinje i resiti problem.
Kome god smeta odstrel pasa lutalica u lovištu,nek dođe i nek ih nosi kući....ja drugo rešenje nemam...najbolje da ga pustim da pustoši divljač,i da se sretne sa zaraženom lisicom i zarazi besnilom i vrati se u selo i izujeda neko dete.....MOLIM vas više da negovorite o njihovoj zaštiti....najbolje rešenje je odstrel jer to nekošta ni nečijeg života ni para za njihovo držanje..bla,bla,bla....
Draže vam džukele od plemenite divljači......
Žena mi Makedonka....
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 28.03.2015. 20:03
|
Admin
Upisa: 10233
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Treba naći generalno rešenje , a nije teško , već smo ga pominjali na forumu. A to su drakonske kazne za posedovanje nečipovanih pasa. Jedina i najveća zamerka tome bilo bi enormno trenutno povećanje broja pasa lutalica jer samo ako malo pogledate oko sebe , kod kolega lovaca , koliko njih posle sezone lova vežu psa na lanac , stave mu staro limeno bure i ne sete ih se do početka lovne sezone, a ukućani ako se sete da im daju jesti sete se ako ne , jadnici trpe. Jednom se mora preseći jer niti imamo para za neko ozbiljnije zbrinjavanje , niti volje koliko vidim . Nije slučajno to što se predlaže izmena zakona o dobrobiti životinja. Probajte naći podatke kolike sume para su isplaćene iz gradskih kasa za odštetu povređenima od lutalica a da ne pominjem dnevno održavanje azila. Ni mnogo bogatije zapadne zemlje nemaju azile gde doživotno zbrinjavaju pse. To je bajka koju proturaju NVO da bi što duže opstali. Šta mislite šta se sve nalazi u hrani - granulama za pse i mačke? Da ne nabrajam sve izvore sirovina za tu hranu , reći ću samo nekoliko: pregažene životinje na putevima , od ptica do sisara pa i leševi pasa . Klanični otpaci , veterinarski otpaci , uginule životinje sa farmi , dovoljno sam rekao jer sam sam sebi zgadio veče.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 28.03.2015. 21:27
|
Lovčina
Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Dakija za preCednika! A Davora za sekretara!
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 28.03.2015. 21:59
|
Lovčina
Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
Daki
Rad, pomenutih NVO se zasniva na objavljivanje fotografija jadnog napuštenog psa, gde mu daju šaku mrvica, komad hleba, uz tekst ''Pomozite, mi nemamo gde da ga smestimo''. To je sve što su uradili za sve ove godine... I takvi psi obično završe u gorim uslovima nego što su imali na ulici. Eventualno završe uspavani, u najboljem slučaju po njih. Napunili su azile, a šta sa ostatkom populacije lutalica? Kolega na prethodnoj strani lepo reče, treba ukloniti uzrok, a šta sa posledicama? Pustiti ih da se dalje razmnože? Neće da može.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 29.03.2015. 03:30
|
Lovčina
Upisa: 2436
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
колега крилаш, љутио се ти или не, једино решење је ликвидација тих животиња. намерно кажем ликвидација, јер неке можеш да успаваш а оне у атару богами не можеш јер беже надалеко чим виде човека. ту помаже само карабин. то је тренутно решење за превелики број џукаца. поред овог тренутног треба увести и обавезно чиповање као дугорочно решење, ја то уопште не спорим већ апсолутно подржавам.
међутим, шта имамо уместо тога? свирање оном аустријском политичару како су куце јадне и гладне, а ја не видох гладног луталицу. сви лепи па дебели, што рекле лале. од чега? од ваздуха? неће бити. јуче ми каже један колега, тракториста у пољопривредној фирми која има и приватно ловиште, како је током радње видо само три срне. јесенас их је било 20так у том делу. приватно је, понављам, па се тамо у лов не иде сем на патке (а и то није у том делу ловишта већ ближе нашем). АЛИ, кад смо пре месец дана ишли на патке избројали смо 11 луталица у једном чопору и још 5 у другом. СВИ ДЕБЕЛИ!!! кад су нас видли заждили су према граду колико их ноге носе, а видли су нас са брат-брату 400-500 метара. једног смо нашли упуцаног после пар дана, не знам ко га је оставио тако на сред орања. обавестили смо ловочуварску службу, али откад се завршила сезона ту нисмо ишли па не знамо има ли их још. свакако њихово физичко и кондиционо стање указује да су управо они вероватни узрок нестанка тих срна. притом не желим да кажем да су их појели (мада ни то није немогуће), већ да само њихово присуство их је отерало одатле. јесенас смо гледали како 6 џукаца опкољава зеца, и јадничко је извуко кожу само зато што смо ми наишли. јесмо ишли баш на зеца, али нико од нас није желео да га гађа после тога што смо видли. само смо га погледали и отишли даље. џукци су се удаљили на пристојну даљину и одатле нас посматрали, ко да с знали да им са сачмарицама не можемо ништа. дакле, рођеним очима сам видо да их је у атару превише, а у градовима да не говорим. поред тога, моја другарица је ономад отишла у франкфурт да ради, и прво што је приметила је да нигде нема луталица. иначе је и она од оних "јадне куце". и сама је признала да је тако боље него као код нас. е па онда питам се како швабе средише тај проблем, пошто знамо да ни они нису баш толико луди да доживотно хране луталице. а и то се зна, али овде није баш популарно да се каже. истина је да се ти пси користе у научне сврхе, а затим успавају и прерађују. ко жели да верује нек верује, ко неће не мора. тек овако се више не може и мора се решавати проблем. а може се решити само на један начин, а то је
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 29.03.2015. 12:18
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Slažem se sa kolegom Ssekir. Jedini efikasan način odstranjivanja lutalica iz lovišta je odstrel. I ja volim životiinje, pogotovo kerove, ali mi lovci nemamo nekog izbora. Ili plemenita divljač ili lutalice. Trećeg nema. Odstrel lutalica u lovištima je oduvek bio normalna stvar i vršio se organizovano. A sada došli kojekakvi pametnjakovići koji su sve okrenuli naglavačke i napravili problem. I to veliki problem. Ne samo nama lovcima u lovištima, nego i narodu u naseljima. Lutalica se toliko nakotilo da niko više nema kontrolu nad njima, a oni sve agresivniji. Po ovom sadašnjem zakonu država jednostavno nema efikasno rešenje ovoga problema. Zato sam ipak za eutanaziju u gradovima i odstrel u lovištima, koliko god to nekome zvučalo surovo ili nehumano.
|
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 29.03.2015. 14:27
|
Lovčina
Upisa: 2411
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
Варате се ако мислите да је само дивљач угоржена у ловишту од луталица. Шта је са децом која оду на пецање? Сама, завуку се негде и пецају. Лака мета а да се одбране имају шансе никакве! То је сасвим реалан сценаријо јер овде где ловимо Јужни Банат, деца пецају по каналима а то је већ ловиште. |
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 29.03.2015. 15:39
|
Lovčina
Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
I ne samo deca na pecanju, već svako malo nemoćniji da se brani, a koji se nađe u prirodi. Pa i da možeš da se odbraniš nikako nije prijatno da te napadnu desetak podivljalih džukela, od kojih neki budu veliki kao šarplaninci... Zatim su na udaru domaće životinje, uglavnom stoka, psi koji se nađu na terenu sa vlasnikom... Itd...
Jer slika koju stvaraju o ''napuštenim jadnim psima, iznemogli i gladni'' nikako ne pije vodu. Takvih kučića ima najviše po naseljima, gde su zaista napušteni od strane nesavesnih vlasnika, koji su posebna priča jer, zaboga, malo hleba, vode i malčice pažnje je previše što pas traži.
Ali kad pričamo o lutalicama u lovištu, kod mene ih najčešće ima u čoporima. Po danu love čoporativno, stalno se viđaju na terenu, dok noću idu ko zna gde, jer noću gospodari vuk. Drže se zato blizu naselja i dalje od planine. Hvala Bogu, pa su ih vukovi eutanazirali o čas posla. To su sve samo ne nedužni psići. Podivljali predatori koji su gori od bilo kog vuka, šakala, lisice...
Tako da i da ovaj zakon zaživi, nešto ne vidim način na koji će da ih pohvataju po takvom nepristupačnom terenu i takve podivljale. Nemoguća misija. Zato i treba u takvim slučajevima da dozvole odstrel od strane lovaca. A ja jedva čekam...
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|
|
viktor |
Objavljen 29.03.2015. 20:11
|
Član
Upisa: 67
Pristupio: 05.10.2012. 20:12
|
Da se ja pitam ,to bi bilo kako vi kazete kolege(sve lutalice odstreliti)jer nema sta da traze u lovistu ili na ulicama.Svaki pas treba biti cipovan, i verovatno bi resili problem,ali znam da kada se popisuju psi po selima dosta njih nema psa ,a istina je da imaju i po par dzukaca.Sve se to moze resiti, da se ima volje, ali nema ili mi se samo cini??? |
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 29.03.2015. 20:25
|
Lovčina
|
тако је. најмањи џукац ког смо видли у тим чопорима био је величине нкд-а, али још крупнији, да не кажем дебљи. ипак му то није сметало да трчи невероватно брзо кад нас је видо. а то значи да исто тако добро трчи за срном и зецом, али и да нико не може да му побегне па макар био и усеин болт. поготово кад су у чопору, а јесу.
ономад су неки од локалних луталица кренули да реже на мене кад сам пошао да бацим ђубре. оштар поглед их је уразумио, бар привремено, па су се држали подаље, али су зато нешто касније налетели на жену која се вероватно враћала са посла. ишла жена пешачком стазом, пристојно обучена, чак ни торбу није имала (чудно, зар не?). ови су се стуштили ка њој и срећом је била бржа па ушла у зграду. после су одлајали на неко камионче. одавно говорим да ће превелики број луталица да изазове људе да почну да постављају отров по насељима, а то је још горе него да ради шинтерска служба.
некако запостављамо мачке. руку на срце, њих има углавном непосредно око села и то су домаће мачке које изађу да лове ситне птице или мишеве. ми њих не дирамо јер су у непосредној близини села, где се не пуца, а притом су мање опасне од џукела и ретко коју да комшије-ловци не познају.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
|
|
|
|
Vuja |
Objavljen 29.03.2015. 20:51
|
Stari član
Upisa: 204
Pristupio: 15.07.2011. 14:55
|
E kolege moje izgleda da svi mi imamo isti problem LUTALICE. Nadomak Beograda mest u kome ja zivim, u sred sela neki bivsi direktor ili vec tako nesto nase Kragujevacke Zastave napravio azil od moje kuce deli ga jedna njiva( koju ja obradjujem). On cesto dolazi donese po dzak dva hleba baci tim dzukelama a oni svi mrtvi gladni, osugani ma katastrofa neki nemaju ni dlaku na sebi ja danas pustim ovce u tu livadu malo da pasu a dzukci izlaze i pocinje markiranje kao bre nemac petla. Ruka me je zabolela koliko sam kamena bacio da ih oteram odu na mint dva i eto ih opet a bokerica stoji u kuci u soski.Da ne pricam da su mog drugara iz grupe napali i izujedali, da su jednu baku napali i uhvatili za suknju, a da ne pricam o tome kada krenemo sa psima da prodjemo koje je to zaletanje noga me dva dana bolela kada sam jednog upoznao sa Reebok 43, inace ja bi im bio jos jedna recka na zubima. Gde je sad ta DRZAVA da zastiti nas a nedaj boze da sam upotrebio Tozu iz soske pa odoh na robiju, ode toza ode sve . Gde su sad zeleni da mom drugaru plate odstetu od napada gde su onoj baki da kupe suknju a meni da plate pretrpljeni strah???? Da me neko ne shvati pogresno imam 4 psa imao sam 6 ali svi su ili na lancu ili u boksu volim ih kao boga ali za ove nemam milosti kad god mogu da pomognem u resavanju problema tu sam prvi. |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 23.04.2015. 08:13
|
Admin
|
Treba se dobro zamisliti posle gledanja ovog filmića
https://www.youtube.com/watch?feature...PKn0hL9aBs
|
|
|
|
krilas |
Objavljen 23.04.2015. 08:26
|
Veteran
Upisa: 593
Pristupio: 02.11.2013. 17:40
|
! Da nije "OVAKVIH LJUDI", ne bi imali problem lutalica!
|
|
|
|
Bigman86 |
Objavljen 23.04.2015. 09:38
|
Član
Upisa: 159
Pristupio: 06.10.2012. 14:28
|
|
|
|
|
IvicaL |
Objavljen 23.04.2015. 15:48
|
Veteran
Upisa: 779
Pristupio: 07.02.2013. 10:13
|
Na zalost precesta slika kod nas. Malo je samo auto drugaciji,... sve ostalo mozda i gore
lala, pa sta
|
|
|
|
krilas |
Objavljen 23.04.2015. 16:13
|
Veteran
Upisa: 593
Pristupio: 02.11.2013. 17:40
|
Konacno da se shvati da lutalice nisu pale sa Marsa, nego da su ih "LJUDI" napravili na takve, i da je sva ODGOVORNOST na takozvanim ljudima!
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 23.04.2015. 22:08
|
Lovčina
|
то ипак не решава проблем постојања луталица. знамо шта га решава ().
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 27.06.2015. 09:28
|
Moderator
Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Da li će se aktivisti 'zelenih', samozvani zaštitnici pasa lutalica, zamisliti malo šta rade kad pogledaju i ovu sliku?
Da li će nadležni iz državnih organa konačno uvideti da je postojeći Zakon o dobrobiti životinja jednostavno NEODRŽIV I NESPROVODIV u praksi?
Prilikom snimanja ove fotografije nastradala je košuta, napadnuta od strane tri psa lutalice. Šta je sledeće? Kako bi 'zeleni' rešili dobrobit ove košute koja je stradala živa iskidana?!?
Da postavljam slike i snimke napadnute dece, ima ih na internetu koliko hoćeš, da bi usijane glave shvatile pogubnost ovako zamišljenog Zakona o dobrobiti životinja?
DOKLE BRE VIŠE?!?
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 27.06.2015. 10:20
|
Admin
|
Lalo ti zelembaći uglavnom nemaju decu inače ne bi imali vremena za lutalice , tako da uzalud apeluješ na njihovo majčinstvo i očinstvo.
|
|
|