Komentar u tvojoj zadnjoj recenici je malo kontradiktoran u odnosu na predjasnji text a zasto sad cu pokusati da ti rastumacim. Zasto 8x68 za dalje i ceku a zrno 220grn ili 14,3grama? Koja je prirodna tezina za 8x68??? Opet od gotovog (po meni) pravis veresiju, da si rekao zrno 13grama ili 200 grejna onda ok jer ga tera oko 900m/s kao sto 300wm tera 11,7grama.
Za ds male velike blize dalje i sl. moje je iskustvo da projektil mora na ustima imati tih famoznih 900m/s brzinei zakonski dozvoljeni minimum tezine ili kupuj krvoslednika ako mislis da negubis divljac, i bas i samo zbog toga nevolim 30-06 jer sam od deset slucajeva gde sam trazio ranjene svinje trazio bas od tog kalibra. E sad danebudem nadzak baba ove sezone rekao sam to vec negde koristicu drugarov 30-06 bas da vidim dali ce i meni i od mojih pogodaka svinje bezati iz vatre.
Jos samo jedno ako bi ja birao kalibar samo za svinje to bi bio 325wsm i za pogon i za ceku jer ispunjava taj zahtev kao i 8x68s , 900m/s sa200 grn ili 13 grama a od tog opet ponavljam padaju ko krpe!!
kempi kaže:
Komentar u tvojoj zadnjoj recenici je malo kontradiktoran u odnosu na predjasnji text a zasto sad cu pokusati da ti rastumacim. Zasto 8x68 za dalje i ceku a zrno 220grn ili 14,3grama? Koja je prirodna tezina za 8x68??? Opet od gotovog (po meni) pravis veresiju, da si rekao zrno 13grama ili 200 grejna onda ok jer ga tera oko 900m/s kao sto 300wm tera 11,7grama.
Za ds male velike blize dalje i sl. moje je iskustvo da projektil mora na ustima imati tih famoznih 900m/s brzinei zakonski dozvoljeni minimum tezine ili kupuj krvoslednika ako mislis da negubis divljac, i bas i samo zbog toga nevolim 30-06 jer sam od deset slucajeva gde sam trazio ranjene svinje trazio bas od tog kalibra. E sad danebudem nadzak baba ove sezone rekao sam to vec negde koristicu drugarov 30-06 bas da vidim dali ce i meni i od mojih pogodaka svinje bezati iz vatre.
Jos samo jedno ako bi ja birao kalibar samo za svinje to bi bio 325wsm i za pogon i za ceku jer ispunjava taj zahtev kao i 8x68s , 900m/s sa200 grn ili 13 grama a od tog opet ponavljam padaju ko krpe!!
Prošle godine smo testirali 30-06 kroz hrono 730-760ms drugar je pet puta dopucavao te godine.
Kada je uzeo municiju i preoverio kroz hrono 880-890ms (ne mogu da se setim proizvođača,dal Fusion ili Federal) više nije imao problema
Nemam 270 ali sam jednom prilikom video kad je lovac pucao srnu na nekih 150-170m i padoše dve.slučajno nije video drugu iza.
Brzina ,težina,konstrukcija zrna su veoma važne.
Oduševio me jedan 6,5x57 kod starog lovca,kakvu kolekciju municije(težina,proizvođača,koliki raspon težina zrna!) i šta sve nije pogađao
To mi je sledeće.
kempi kaže:
Prošle godine smo testirali 30-06 kroz hrono 730-760ms drugar je pet puta dopucavao te godine. Kada je uzeo municiju i preoverio kroz hrono 880-890ms (ne mogu da se setim proizvođača,dal Fusion ili Federal) više nije imao problema
Jedino što sam siguran da je ista težina zrna jer uvek puca samo jednu istu težinu,ali ne mogu da pričam o detaljima ne sećam se proizvođača koje smo poredili tako da nema svrhe dalje pričati;)
kempi kaže:
Kolega kalibar 8X68 S zbog promera zrna i težine zrna sa odličnom putanjom i malim padom. RWS KS 14,5 grama ima početnu brzinu od 870 m/s što je više nego dovoljno. A pad na 200 m samo -3,5 cm. Apsolutno se ne slažem sa tobom da projektil mora da poseduje 900 m/s na ustima cevi za efikasan odstrel DS (ili bilo koje druge divljači). Najbolji namenski kalibri za odstrel DS imaju početnu brzinu ispod 800 m/s (9,3X62 i 9,3X74R) kao i 8X57 IS koji je odličan izbor za lov DS. A da ne pričam o brzini kalibara 45-70 Gov. i 444 Marlin koji imaju početnu brzinu ispod 700 m/s a odlično su se pokazali za lov DS na kraćim distancama (do 100-120 metara). Mnogo su bitniji promer zrna i njegova težina. Godinama sam lovio DS sa kalibrom 8X57 IS municijom PPU 12,7 grama SPRN, koja ima početnu brzinu oko 730 m/s. I nikada nisam imao problem sa gubljenjem divljači i retko kad potrebu za drugim metkom.
Ova teorija koju ti zagovaraš je američki pokušaj iz 70-ih godina prošlog veka da brzinom nadoknade malu masu projektila i izazovu hirodinamički efekat na divljači. Udarili su na sva zvona da je ovakav pristup izboru kalibra mnogo bolji, ali je ta teorija brzo pala u vodu. Projektil da bi izazvao hidrodinamički šok u divljači mora da poseduje brzinu preko 900 m/s u momentu udara u tkivo divljači, što znači na ustima cevi preko 1000 m/s, što retko koji (srednji) kalibar može.
Stari PPU SPRN u 8x57IS je imao brzinu na ustima cevi od 770-780m/s provereno!!!
Novi SPS ima brzinu oko 730m/s!!!
Zato sam mnogo više voleo, cenio i koristio ovaj stari i opet bi ga uzeo bez razmišljanja!
Svaki dobar pogodak obara divljač na mestu ili odvlači u krugu od 50m ako zrno i ako meko ima dovoljnu dužinu za penetraciju pa i ona od 6,5mm (.264)!
Što se idealnog kalibra koji obara i pored lošijeg pogodka i na veće daljine u nedostatku ličnog iskustva verujem mom mnogo, mnogo iskusnijem prijatelju koji kaže da je tu bez premca 338Win. Mag.!!!
If the hunter does his part, the 270 will not let him down!
Nisam proverevao koliku je brzinu imao niti sam imao čime proveriti, ali čisto sumnjam da mu je brzina bila preko 750 m/s. Kod PPU-a ni jedno zrno težine 12,7 grama ne postiže brzinu preko 750 m/s. Bez obzira na brzinu bio je odličan metak i nije mi jasno zašto su ukinuli njegovu proizvodnju.
Penetracija prvenstveno zavisi od tipa, tvrdoće i mase zrna, a dužina nema toliku ulogu. Ako je dobro izabrano zrno kalibra 6,5 mm nema razloga da nema dobru penetraciju. U HR nije ograničen promer zrna za lov određene divljači pa sa 6,5 mm može da se lovi i DS ali samo kalibrima kao što su 6,5X68 S i 6,5X57 jer je dozvoljeni minimum težine zrna 8,2 grama i kinetičke energije min. 2500 J na 100 metara.
Idealan kalibar koji obara sa lošim pogotkom ne postoji, samo može da bude razlika bolji i lošiji.
... e, šta će narod još izmisliti ...
Vid' 'vako, kempi druže, moje mišljenje je(siguran sam 100% da je tako) da bi tvoja sekcija najviše imala karabina u 7x64(.308Win, 8x57JS ...) da ti loviš tim kalibrom ili eventualno da im pokažeš pogotke u "papir" sa istim! Zar nije tako?!? Neki misle da će imati iste rezultate kao što ti imaš samo ako budu imali taj kalibar a drugi opet misle da ti imaš te rezultate zbog baš tog kalibra pa eto da dostignu i tako to, a na stranu oni koji tebi slepo veruju te ne isprobaju nijedan drugi kalibar nego grabe što im ti kažeš, eventualno u praksi dokažeš. Zar ne?!
Isti slučaj je i kod kolege 270 sa 8x57JS(.270Win) a takođe i kod mene sa istim tim zastarelim ... neki pitaju pa na osnovu toga odaberu/odluče se a neki vide kako je to nešto najbolje kod tebe/mene/njega odluče se za isto pa kasnije
A što se tiče "900m/s" s tim se ne bih složio! Imao sam prilike i probao sam i brže i sporije ... TIG 9,7g u .30-06 iako ima 910m/s na ustima nikada nije bolje "odradio" od TIG 12,8g u 8x57JS iako ovaj ima samo 800m/s, takođe ni od SIERRAe 14,3g u 8x57JS koja ima samo 750m/s na ustima ...
Za lov DS ipak sam za što teža zrna
A drago mi je što ne spadam u tih 90% koji moraju da se drže daljine od 100m pošto love sa 8x57JS!!;) Pojedinima daljinu ne bih povećavao iako koriste .300WinMag jer džaba ultramegagiga ako je znanje plitko!
PPU SPRN 12,7g u 8x57JS ima brEzinu preko 780m/s ... iako ga užičani reklamiraDu sa 795m/s srednja brEzina mu bijade oko 785m/s ... rek'o hrono!
sta se sada desava sa 270,da li je dozvoljen za lov divlje svinje ili nije? i ako nije da li vi koji ipak lovite svinje sa njim imate problem prilikom ulaska u loviste,tj da li je precutno dozvoljen? hvala.
270 Win. Bullet diameter: .277 ili 7.0 mm. Znači da je dozvoljen za lov sve naše visoke divljači, sa zrnom od 9g ili težim i jelena evropskog i divlje svinje. Tako kaže zakon, nema mu se šta tolerisati. Ranije su mu gledali kroj prste jer je minimalna dozvoljena težina zrna bila 11g. Sada je minimalna dozvolena težina 9g i tu nema više nikakve dileme.
Opet se pokrece pitanje o upotrebi .270 za lov DS.
Zakonodavac u clanu 77.kaze-kalibar 7mm ili veci,a promer zrna niko ne pominje.Ako je tacno da je kalibar promer cevi izmedju dva polja(ne dva zlyeba) .270 ne ispunjava zakonsku normu osim za odstrel podmlatka navedenih vrsta(jelen i DS).
Ne kazem da je odredba dobra ali zakon je zakon.Po istom dozvoljen je odstrel tih zivotinja sa 7,62x39 koji je smesan u odnosu na .270 i recimo 6,5x68,ali tako je kako je.
Ko sto rece zemo Podunavac,hrvatski zakon je tu mnogo bolje napisan,gledajuci energiju koju zrno donosi na cilj a ne kalibar oruzja.
Ovi nasi tantuzi ni prepisati ne znaju
To sam i kazo(napiso) jer kolega Aca rece da je dozvoljen zbog promera zrna.277 odnosno 7mm.
Ako je kalibar i promer zrna isto,zasto se jednostavno ne oznacava sa .277
Ovaj zakon je jos jedan u nizu dokaza da je struka u lovstvu zaspala 70-tih godina proslog veka.
Mislim da je jedina greška u mom ranijem postu što sam napisao .277 a trebalo je .278 kako kaže ova slika. Inače puška kalibra 270 Win ispaljuje municiju čiji je kalibar tj prečnik zrna 7,06mm. Nazivi američkih kalibara mogu se razlikovati od stvarnih dimenzija, zaokružuju se ponekad, i ne treba ih (nazive) uzimati zdravo za gotovo.
Mislim da je jedina greška u mom ranijem postu što sam napisao .277 a trebalo je .278 kako kaže ova slika. Inače puška kalibra 270 Win ispaljuje municiju čiji je kalibar tj prečnik zrna 7,06mm. Nazivi američkih kalibara mogu se razlikovati od stvarnih dimenzija, zaokružuju se ponekad, i ne treba ih (nazive) uzimati zdravo za gotovo.
Nisi me razumeo kolega.Kalibar nije precnik zrna vec rastojanje izmedju dva polja u cevi,a to je .270 iliti ispod minimalnih 7mm.Da je tako kako si ti napisao i kalibar bi se zvao.278.
Razumeo sam te kolega.
Ja sam mišljenja da je trebalo da ostane ovako kao u starom zakonu. Ali ja se ne pitam, mislim da i ne treba.
Stari, nevažeći ZAKON O LOVSTVU
(Objavljen u "Sl. glasniku RS" broj 39/93, 44/93, 60/93)
Član 47.
Zabranjeno je loviti lovačkom municijom za olučene cevi, i to:
1) medveda municijom kalibra ispod 7x64 mm i težinom zrna lakšom od 11,0 grama;
2) jelena i divlju svinju municijom kalibra ispod 7x57 mm i težinom zrna lakšom od 11,0 grama, odnosno 9,0 grama;
3) jelena lopatara, virdžinijskog jelena, muflona i divokozu municijom kalibra ispod 6,2x51 mm i težinom zrna lakšom od 6,0 grama;
4) srneću divljač municijom kalibra ispod 5,6x41 i težinom zrna lakšom od 3,5 grama.
Ali nije pa su se po novom zakonu provukli 7,62x39, 30-30 i drgi, slabiji KALIBRI sa zrnima KALIBRA 7mm i većih.
Važeći ZAKON O DIVLJAČI I LOVSTVU
(Objavljen u "Sl. glasniku RS" broj 18/2010)
Zabrane u korišćenju oružja i municije
Član 77.
Zabranjeno je loviti:
1) jelena evropskog i divlju svinju, osim podmlatka ovih vrsta, lovačkom municijom kalibra ispod 7 mm i težinom zrna lakšim od 9,0 g;
2) divlju svinju municijom za neolučene cevi, osim kugle;
3) jelena lopatara, virdžinijskog jelena, muflona i divokozu, osim podmlatka ovih vrsta, lovačkom municijom kalibra ispod 6,2 mm i težinom zrna lakšim od 6,0 g;
4) srnu i podmladak vrsta iz st. 1. i 3. ovog člana lovačkom municijom kalibra ispod 5,6 mm i težinom zrna lakšim od 3,5 g.
Znači li to da su svi koji su po starom zakonu lovili medveda kalibrom 308 Win (7,62x51) i 8x57 su bili u prekršaju (a možda i u krivičnom delu) a oni koji su im to dozvolili u privrednom prestupu jer im dužina čaure nije 64mm i više. Oni sa 308 Win su bili u prekršaju i sa jelenom i svinjama. Sa 243 su bili u prekršaju sa svom divljači osim sa srnećom jer je to kalibar 6,17 (najčešće korišćena vrednost, a kako su mu bušili cevi zaista neznam). Kalibri 222, 223 i 22-250 (5,56mm) su bili dozvoljeni samo za divljač koja nije zaštićena lovostajem, odnosno štetočine, zar ne.
Istada da su naši lovci sve sami kriminalci. Sada kada malo bolje razmislim, ona odredba u starom zakonu "odnosno 9,0 grama" u tački 2) se odnosi na divlju svinju i da je kalibar i po starom zakonu bio dozvoljen za lov divljih svinja. Mislim da je baš tako, da ako je negde nekome bilo uskraćeno pravo da lovi divlju svinju kalibrom 270 Win, da je oštećen. Nisam tada razmišljao puno o tome, moj izbor je drugi kalibar.
Da li sada i po novom zakonu, 243 win nije dozvoljen za ništa osim za srneću divljač i štetočine,jer ne odgovara po kalibru. 223, recimo, nije dozvoljen za srneću divljač jer nije 5,6mm nego 5,56mm. Da li sam sada bio jasniji? Ili sam samo još više zakomplikovao?
Naravno da ne mislim tako, ali ako primenimo takav pristup "problemu" tako ispada.
Što se energije tiče (kinetičke) nigde nikada nisam pročitao o njoj kao o zakonskoj odredbi, već samo kao preporuku da zrno treba imati kinetičku energiju u momentu pogotka: za srnu 1000J za divlju svinju 2000J. Ali i to sa energijom ne može biti, da kažemo, relevantno. Kalibaru .17 (4,5mm) kao najmanjem lovačom metku u serijskoj proizvodnji, u teoriji možemo dodeliti toliku brzinu da mu kinetička energija bude drastično veća od jednog 375 H&H magnuma. Šta mislite sa čime bi trebalo ići u lov na slona ili nosoroga?
I da "remiziramo". DA, sa kalibrom 270 Win dozvoljen je lov divljih svinja. Ko smatra da nije neka ih lovi kalibrom sa kojim smatra da može. Dok ga ne uhvate, ako greši ili ako onaj koji se pita misli drugačije. Ja zaista ne bih više na ovu temu. Pozdrav kolege.
Kalibar 270 Win. je realno pogodan za lov DS jer postiže veliku kinetičku energiju. Ali ako bi se slepo držali slova zakona onda ne prolazi zakonski minimum jer mu je kalibar 6,9 mm. A kalibar je promer cevi između dva polja, a ne promer zrna. I to ne može da se tumači ovako ili onako.
I kalibar 6,5x68 je sasvim dovoljan za odstrel DS po svojoj kinetičkoj energiji, ali ne zadovoljava zakonske norme u Srbiji. Ali je zato dozvoljen u većini evropskih država sa zrnom od minimum 8,2 grama.
Vidim da se ista polemika vodila i 2011 godine, u temi MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI, strene 6,7... Sada sam malo googlao, da vidim šta je to "kalibar". Na internetu ima tekstova gde tvrde da je to promer između polja, nađoh i jedan gde piše da je to promer između bregova, jedni navode da je to prečnik zrna a ima onih koji tvrde da je "kalibar" sve to. I ja mislim da je Kalibar sve to. I promer između polja i žlebova, i prečnik zrna. Zapadnjački kalibri se često označavaju zaokruženim vrenostima u delovima inča, u ovom slučaju na manju vrednost. Otkud je to kalibat 270Win. 6,9 mm? Dobijeno konverzijom OZNAKE kalibra 270 u milimetre? Ja sam pronašao sam da je kalibar 270Win. 7x65,5mm. Da li je bilo nekog stručnog tumačenja, relevantnog i obavezujućeg? Ako su ti kriterijumi koje navodite jedino ispravni i pravilni, odgovorite zašto se to ne odnosi i na druge kalibre, nego samo na 270 Win. U prilogu, slike metaka kalibra koje potvrđuju moje navode. Naš zakonodavac u objašnjenju pojmova ne navodi pojam KALIBAR već samo pojam MUNICIJA a to je citiram: municija su meci za vatreno oružje sa olučenim i glatkim cevima. Kraj citata. I svi tekstovi o oružju gde se govori i obajašnjavaju kalibri imaju šeme metaka a ne šeme i dimenzije cevi, unutrašnje i spoljašnje. Kako ZAKON O DIVLJAČI I LOVSTVU kaže "Zabranjeno je loviti: ...lovačkom municijom kalibra ispod..." odredba se odnosi na KALIBAR MUNICIJE, ne na promere između polja i žlebova. Kako je moguće da ovo nije jasno?
Izvinite, greška u kucanju. Klibar 270WIN. je 7x64,5 ( a ne kako sam u prethodnom postu napisao 7x65,5mm) U prilogu slika koja to potvrđuje.