Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: 8x57

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
8x57
Lovac-80
 Hvala puno na pomoci.

kolega_LOVEc
 Što se tiče ppu zrna od 8mm koja su nešto uža od kalibra...
Eto kao što zastava obožava tehnologiju hitlerovih inžinjera tako i užičanima ne nedostaje te ljubavi.
Uža zrna su produkt vermahtove muke oko logistike i traženih karakteristika jer koristili su jedan mitraljez za više funkcija i to se pokazalo labavo. Pa su napakovali poseban metak za to čudo čeličan i bakarisan...al kad su metnuli taj metak u k98...bilo je belaja...rešenje uže zrno da ne izaziva velike pritiske.
To je preraslo u vojni standard, a to nasledili i ovi naši...a glavni snabdevač jna je još uvek postojeći naš dragi ppu.Smile...eto reko deda da je tako najbolje pa još ne menjaju recept. Još odlično dodje kad prodaju amerima 8mm mauser lakše se provuče kroz razlokanu cevku iz prvoga rata pa svi srećni i zadovoljni.
Čini mi se da američki kalibri , bar oni najpopularniji kod nas, nemaju te muke oko duplih standarda.
A pogotovo .308 win koga kauboji a bogami i indijanci na ovom svetu prave po istom receptu.itanje
Vim vi repellere licet

StefanS
 Jasno! Hvala na objašnjenju! Mada i dalje ne shvatam zašto to PPU danas radi na civilnim zrnima!?!? I kako se ta uža zrna (.322) ponašaju iz redovnih, lovnih cevi u odnosu na .323 zrna? Da li to može biti uzrok (ne)preciznosti iz neke puške?

tomo vrbas
 Вероватно да може јер неким пушкама се истроше жљебови и такво зрно нема најбоље пријањање у цеви већ долази до "преклизавања" зрна преко жљебова и за резулта имаш лошију слику погодака. Е сада зашто то конструктори раде то они најбоље знају могуће је да је код таквих зрна смањена почетна брзина и онда нема потребе да зрно толико иде тесно кроз цев, вероватно је у таквој муницији и другачији барут тако да то једино конструктори могу да објасне. На пример амери они када пуне ручно муницију користе више типова зрна из палете 7,62мм чак знају зрна за 308 да користе за пуњење 300w или 3006 и обрнуто шта тиме добијају треба тражити по јутјубу. Мада и овде има људи који су добро упућени у ту тематику али слабо се укључују у причу.

StefanS
 Moguće, mada je kod mene nova cev, prvih 20-ak metaka sam ispalio na strelištu pre 10-ak dana. A video sam da je i kolega Canis pisao da iz njegove puške taj PPU PSP BT ne radi baš najbolje što se preciznosti tiče. Doduše mislim da je pisao da HP BT radi kako treba, iako je i kod tog metka prečnik zrna 0.322 kao kod PSP BT. Uzeću u taj metak za probu kad se budem zadesio u radnji sledeći put. A što se zrna za .308 tiče, ona jesu ista kao zrna za .30-06 i .300 wm, prečnika .308, koliko ja znam, dok se to razlikuje od ruskih 7.62 kalibara kod kojih je prečnih zrna .311. Neka me neko ispravi ako grešim.

kolega_LOVEc
 Takva zrna u 8mm su koristili i kao snajpersku municiju, zbog logistike, zato su i odbili uvodjenje 7x64 kao snajperskog metka, mada su imali i posebnu snajpersku municiju nisu koristili samo nju, kao m76 onu sa ljubičastom bojom.
Mišljenja sam da to nema tolikog uticaja na preciznost pogotovo na tako blizu .Moguće je da takva zrna imaju neke prednosti u delu unutrašnje balistike i da predstavljaju neki kompromis optimalnih rešenja.
Na preciznost ( ako je sa oružjem sve u redu) najviše utiče geometrija zrna/ dizajn i unutrašnja balistika tipa kakva je pripala baruta , i kako se gasovi šire kroz cev. Ako se barut pali neujednačeno, eksplozivno i stvara velike pritiske koji naglo opadaju kad se metak pokrene onda se stvaraju pojačane vibracije u cevi pa i preciznost opada.
Jedan od lekova za to je i stari dobri švapski dugački prelazni konus .
Takodje BT zrna mogu biti tangentnog(sierra hpbt/mk),sekantnog(hornady match) ili hibridnog dizajna i karakteriše ih slaba tolerancija na turbulencije prilikom izlaza iz cevi.
Benčrest takmičari ne koriste zbog toga takva zrna kada imaju zahtev da pucaju grupe od po par milimetara.Nasuprot tome strelci f klase ih obožavaju jer održavaju supersoničnost na većim distancama.
Uzimajući sve u obzir svakako nije ni malo jednostavan zadatak odrediti zašto neko zrno nije precizno iz odredjene cevi ili pretpostaviti šta će koja cev bolje nositi.
Što se tiče ruskog x54 r to je tek kalibar za glavobolju što se tiče unifikacije .Kroz vremenski period svog postojanja punjen je svim i svačim a i danas nije puno bolje, prosto kalibar gde svako tera svoju priču.
Vim vi repellere licet

kolega_LOVEc
 Zrna za amere, 308 win, 3006, i 300 win.mag. su ista i 0.308 inch su prečnika. Kad se ta zrna pune u različite čaure uobičajno je da gledaju dužinu zrna pa samim tim i težinu, zbog okvira/ magacina i načina na koji je izbušeno ležište metka i koraka žlebova. Dakle bitno je da metak stane u pušku, da ne bude preblizu žlebova(nije pravilo ili isključivost) zbog pritisaka, i da bude stabilno u letu.
Recimo ima nekih koji u mali .308 mogu da spakuju i najteža zrna za 3006 al im karakteristike cevi podržavaju izbor takvog zrna, naravno mala čaura imaće još manje mesta za barut pa su takva zrna obično podzvučna. Uglavnom tražene karakteristike odredjuju finalizaciju metka a zrna su ista za sve.
Može da se desi da karakteristike dva različita punjenja odudaraju u svojstvima više nego dva različita kalibra.
Vim vi repellere licet

canis aureus

StefanS kaže:

Moguće, mada je kod mene nova cev, prvih 20-ak metaka sam ispalio na strelištu pre 10-ak dana. A video sam da je i kolega Canis pisao da iz njegove puške taj PPU PSP BT ne radi baš najbolje što se preciznosti tiče. Doduše mislim da je pisao da HP BT radi kako treba, iako je i kod tog metka prečnik zrna 0.322 kao kod PSP BT. Uzeću u taj metak za probu kad se budem zadesio u radnji sledeći put. .

Moj karabin je CZ M70 8x57js iz '87god
kod prethodnog vlasnika ispucao je mali broj metaka, 5-10 komada, tako da je "mator" po godinama ali bolji od bilo kog novog Presrean
Od municije iz PPUa sam sve u kalibru 8x57js probao i najbolje grupiše Grom i Z-Grom pa HPBT, Match FMJBT, SP 12,7g.... a najlošije PSPBT koji grupiše u fi 100mm Confused
Gromovi su u 0.322 kao i HPBT
Prvo su Grom pravili "uži" iz razloga što je tvrđe zrno pa da bi smanjili pritisak u cevi i trošenje cevi. Iz tog razloga su na Z-grom usečeni "kanali" kako bi se umanjilo trenje. I drugi proizvođači su pokušavali sa premazima(teflon i sl) ali su se uglavnom opredelili na "kanale" a sve iz istog razloga - trenja i smanjenja pritiska.
Iz pohabanijih cevi Grom slabo grupiše kao i iz cevi kod kojih je fabrički malo širi prečnik.... a SPBT je već u domenu naučne fantastike Grin
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

StefanS
 Za Groma mi je i jasno što je zrno uže ali za HP BT i PSP BT mi nema neke logike. Ali opet, verovatno oni znaju zašto to tako rade. PPU Match FMJ BT i običan FMJ, kao i HP BT sam svakako planirao da probam kako bih našao koji je najprecizniji od tih jeftinijih metaka i njega bih koristio na strelištu za vežbu. Tu je doduše Match malo skuplji, tj on je oko 170 dinara u jednpj radnji, treba da proverim na još mesta. Ali posle Vaših upisa ću svakako probati i groma iako me to zrno nešto i nije privuklo ispočetka. Za lov sam planirao da koristim Sierru GK kao što sam rekao ranije, dok imam. Ne znam da li je još negde ima po radnjama. A da li ste probali S&B SPCE na meti i na divljači i kakvi su utisci? Čitao sam raznih komentara o tom metku, neki ga hvale a neki kude što je mekan i što se raspada. Mene doduše najviše preciznost zanima. A vidim da mu cena po radnjama varira od 140 do 160 dinara.

tomo vrbas
 Ја тај СПЦЕ користим у 7х64 и ја сам презадовољан са прецизношћу и са учинком на ДС и на лисицама.

kolega_LOVEc
 Grom je super zrno, ako ga cevka voli.
A ti žlebovi na z gromu meni više liče na našminkan modni detalj nego na proračunatu stvar.
Nije da znam kako ide proračun oko smanjenja pritisaka i trenja al kad uporedim gmx , češki xrg i groma, poslednji deluje nedorečeno sa svojim žlebovima.Bez obzira na moja subjektivna zapažanja, odlično radi posao.

Zanima me @Canis da li gadjaš namerno kosti na npr. šakalu sa gromom iz osmice.
Imao sam prilike da vidim .308, 3006, i 7x64 al iz osmice samo krmad videh otpucana gromom a nikako telesno malu životinju.
Vim vi repellere licet

canis aureus
 Što se tiče Groma i šakala, gađam u što vitalnije. Lov k'o lov - ne namesti se uvek "za poziranje" pa predatore u takvim slučajevima bijem gde stignem Confused
Bude i pogodaka po stomaku gde je najmekše ali Grom napravi šalter tako da lako i nedaleko budu pronađeni. Na manjim daljinama, do 100m, i štencima pogodak po stomaku bukvalno izbaci creva napolje dok na većim daljinama, 200m, pravi manje štete recimo izlaz bude veličine loptice za tenis...
Ove sezone odstrelio sam 29 šakala, 24 sa 8x57js + Grom-om i 5 sa 243Win... i još tri nisam našao u gustom trnju, dva pucana 8com jedan 243Win, krvnog traga je bilo ali trnje nije dozvolilo dalje....
Ovaj na slici, od skoro-02.12, je bio na daljini oko 130-140m ako se dobro sećam, odvukao je pogodak 30tak koraka... vidi se učinak Groma - izlazna rana
(imam još dosta slika ali su previše morbidne Yes )
canis aureus priložio:
screenshot_20211226_110917_copy_489x369.jpg

Dim

ssekir75
 [xhide]колега ловец, је ли довољно?[/xhide]
ssekir75 priložio:
wp_20171008_10_06_49_pro.jpg

ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

canis aureus
 ssekir Gromom?
Dim

ssekir75
 дааа Namigivanje пре 2-3 године, у време брања јабука, пуцано са неких 60м искоса са задње леве стране. тад нисам ни имао другу муницију него ппу гром.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

kolega_LOVEc
 Hvala...znao sam da na kratkim distancama nema problema sa otvaranjem, video sam i ja loše pogotke sa gromom u ostalim kalibrima i z .. takodje a neke sam i ja otpucao.
Medjutim osmica ima najmanju brzinu, i nisam video kako radi grom pri malim brzinama a kroz priču znao sam da vi imate iskustva.
Groma retko stavljam u cev, uvek kada se love ds i nema prilike da pucam na dalje, a i inače se ne bih usudio na tako nešto jer mi cevka ne obožava baš groma.Confused
Vim vi repellere licet

kolega_LOVEc
 Eh šta je iskustvo, ja se ubih vabeći , pa iznosim svakave lešine i otpatke brojim crvićeIznenadjen
dok ih vi mamite jabukamaHmmm
Vim vi repellere licet

canis aureus
 ... isto tako - vabilice, mrciništa, klanični otpad, riba,... Moram da probam sa jabukama, ovo sve navedeno da batalim Confused

Grin
Dim

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,457
Najnoviji član: draganito

Poslednje vesti
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara
Lovna sezona u Srbiji
Vuci se baš odomaćili

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,253,209 posete www.srbijalov.com