Obrada trofeja.
|
Lovac Stari |
Objavljen 12.02.2010. 18:34
|

Lovčina

Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
Na koji nacin i kako obradjujete trofej Srndaca, Vepra i druge lovne divljaci.
Kako iskuvavate, koliko dugo kuvate, np cime kljove Vepra ispunjavate?
Dali odkuvavate lobanje predatora i slicno?
Koliko u procentima jak Hidrogen za belenje koristite?
Dobar pogled.
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 12.02.2010. 18:47
|

Lovčina

Upisa: 3208
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
E Lovac pazi, ja sam cuo da stavljaju lobanju(odranu-bez koze) u mravinjak i tako sedi neko vreme, i oni sve odrade...
 Lov je za mene život =))) 
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 14.02.2010. 17:36
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Cvele mangupe,mlad a vec znas fore.Doduse ja nisam isprobao tu varijantu iz prakticnih razloga.Bilo bi mi zao da nestane trofej iz mravinjaka,U vezi teme za pocetak cu reci da u kljove stavljam parafin,samo postepeno da nebi pukle od toplote.To se desi pri kraju punjenja gde su i najtanje.Inace neki jednostavno naliju drvofiks,vazno je da da kljovama potrebnu otpornost na eventualni udarac.
Dobar pogodak
|
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 14.02.2010. 18:19
|

Lovčina

Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
A sta cemo uraditi sa trofejom kada ga Mravi ulepe zutom mravljom kiselinom?
Ko ce to ocistiti?
Kljove mogu drvofiksom ili belim voskom.
Dobar pogled.
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 14.02.2010. 18:50
|

Lovčina

Upisa: 3208
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Lovac Stari, ne znam, nisam probao, ali sam video kako izgleda jedan trofej srndaca koji je ,,cutao'' u mravinjaku izgleda sasvim normalno
 Lov je za mene život =))) 
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 07.06.2010. 19:24
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Pa niko nepise,a ima sitnih caka,bar bitnih mladjim lovcima.Recimo divljac sa rogovljem.Odere se,sto pre to bolje i dobro ocisti,od svih masnoca.Dobro je kada se to uradi da lobanja odstoji u vodi jedan dan.Zatim iskuvavanje.Vreme iskuv.zavisi od vrste ali i starosti odstrelj,divlj.Recimo srndac 4 do 5 god,2 do 2,5 sati.Mada ce to svako iz iskustva saznati precizno.Bitno je da rogovlje ne ulazi u vodu.To se postize fiksiranjem(zelene linije) Ako nakon ovoga ima i dalje masnoca,proces ponoviti a u vodi se moze dodati deterdzent.
Dobar pogodak
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 07.06.2010. 19:29
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Onaj gore je precrtan crvenom,jer se tako neradi.Obavezno rogovlje uviti u zavoj ili krpe,da se ne bi ostetila boja pod dejstvom vrele pare. Ovako
Dobar pogodak
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 29.06.2010. 16:39
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Posle dranja,ciscenja,iskuvavnja......Lobanju tofeja divljaci sa rogovljem,pojedini lovci ostavljaju celu a neki odrezuju deo.U novije vreme se ostavlja cela,a obrazlozenje je da treba sacuvati zubalo,radi eventualnog proucavanja.Ovakvom trofeju se prilikom ocenjivanja oduzima 90 grama od tezine.Trofeju kojem se odreze deo lobanje sa zubima se oduzima 65 grama.Odsecanje rade lovci koji smatraju da cela lobanja nedeluje estetski,tj lobanja isuvise odvraca paznju sa rogovlja,pa cak pomalo deluje i morbidno.Licno sam pristalica ove druge varijante,ali stvar shvatanja....Pri odsecanju nema pravila gde se ono pravi,ali vremenom se doslo do dva mesta na kojima se radi rez,pa evo ih na slici.
Dobar pogodak
|
|
|
|
petar |
Objavljen 15.07.2010. 10:04
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
Ovo sa odsecanjem dela lobanje je zastareo fazon, svako nesto voli, ali po galerijama i sajmovima su vecinom cele lobanje, bez odrezivanja. Cele su prirodnije su i modernije.
pozdrav |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 15.07.2010. 23:03
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Nema tu zastareo fazon,moderno....Recano je ranije.Odrezivanje dela lobanje je opsteprihvacen nacin,bas iz estetskih razloga.Ovaj sa ostavljanjem cele lobanje,je noviji prihvacen zbog potrebe eventualnog proucavanja, zubala.Preko njega se odredjuje starost grla ali jos neke moguce stvari,kao genetsko nasledje isl.A svakako je u igri i licni ukus.
Dobar pogodak
|
|
|
|
Milan J |
Objavljen 15.07.2010. 23:25
|

Stari član

Upisa: 252
Pristupio: 18.05.2010. 18:11
|
Na obradu trofeja mogao bi dodati da je potrebno 24 sata da ostoji u hladnoj vodi,po mogućnosti menjati vodu,i prilikom odkuvavanja dodati kafenu kascicu soda bikarbone i sve ostalo u navedenim tekstovima,a izbjeljivanje to cemo kasnije...;)
milan j

|
|
|
|
petar |
Objavljen 27.07.2010. 00:11
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
Odrezivanje lobanje srndaca je nepravilno, treba ostaviti prirodno sve, bez donje vilice, i nikako se ne smeju lakirati rogovi ili na bilo koji drugi nacin ukrasavati, samo se izbeli lobanja i nista se vise ne dira...
pozdrav |
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 27.07.2010. 07:10
|

Lovčina

Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
Stvar ukusa i tradicije!
Vecina Nemackih i Austrijskih Lovaca sece(reze) lobanju (kratka celenka).
Dobar pogled.
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 27.07.2010. 19:21
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Da nebi mladji lovci ostali uskraceni u dobijanju pravilnih informacijama,moram da dodam.Odrezivanje dela lobanje je pravilno koliko i ostavljanje cele,svaka druga prica je licni stav.Kada se nesto kaze to se potkrepi necim(narocito kada se insistira).Za ovo sto rekoh,postoji pravilnik za ocenjivanje po CICu koji je merodovan na ovim prostorima...Gore sam ukratko naveo zbog cega se ostavlja cela lobanja,a iz istih razloga se ostavlja i donja vilica(obelezi se i ostavlja naravno po strani)Ostalo je u redu ne lakirati,bojiti isl.
Dobar pogodak
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 19.08.2010. 17:25
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Izbeljivanje,rece Milan da ce opisati,pa da sacekamo i tu ima raznih tehnika i hemije.posle toga zastita,gde pojedini grese pa lakiraju.Do tada da se prebacimo na kratko na kljove DS.Do iskuvavanja je sve isto kao i obrada lobanja samo se vilica sa kljovama odsece(zbog lakseg baratanja i iskuvavanja).Najbolje testerom sa sitnim zubima.Gornja celjust se reze izmedju 7.i 4,predkutnjaka,a donja izmedju 1. i 2. kutnjaka.Ovo mozda deluje komplikovano pa moze orijentaciono 12 do 15 cm od mesta izlaza zuba iz lobanje.Znaci bolje malo dalje da se nebi ostetio deo zuba.koji je u lobanji orijentaciono 2 trecine duzine i koso postavljen.Nakon iskuvavanja,pristupa se vadjenju zuba.Pazljivo,klimanjem,lagano....izvlaci se,,,,i to je to.Izvadjeni zubi se ociste iznutra,isperu...Boja smedje crna na brusnim povrsinama se neskida,ona daje lepotu trofeju.Poslednja faza je punjenje zuba,zbog davanja cvrstine.Ovo se radi na razne nacine,ali obicno punjenjem natapanjem belom svecom,ali lagano kap po kap da nebi napukle od toplote.Ili dvokomponentnim auto kitom isl,Sustina je nikad poroznim materijama,npr,gips isl.koji upijaju vlagu.
Dobar pogodak
|
|
|
|
petar |
Objavljen 19.08.2010. 23:30
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
Hvala nenadx...
Just like old times!
|
|
|
|
Milan J |
Objavljen 19.08.2010. 23:57
|

Stari član

Upisa: 252
Pristupio: 18.05.2010. 18:11
|
Obrada trofeja kljova d.svinje,u suštini slično obrađujem kako je naveo Nenadx,stim što ja koristim drvofiks za naljevanje i samo na kraju kada se stegne drvofiks(odradi svoj proces)nalijem krajeve belim parafinom. Odlično Nenadx vidi se da dobro poznajes ovu tematiku.
milan j

|
|
|
|
petar |
Objavljen 20.08.2010. 14:51
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
Hvala vam, ja sam po tom pitanju samo pocetnik, nisam to nikada radio niti sam video kako se radi, ali cu iskoristiti ovo uputstvo nenadx pa cu pokusati, naravno kad budem odstrelio...
Just like old times!
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 20.08.2010. 15:47
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Milane koristio sam i ,drvofiks, odlicno sluzi svrsi,tako da je tvoja preporuka takodje dobra.A Petre,vidim avatar ti je sa odstrelom lisice....znaci ako obradjujes lobanju imas vec neka iskustva.Poznavao sam lovocuvara sa Brezovice,Jovu,on je u sobi koja je vise licila na indijanski vigman,imao 50.tak lobanja lisica.U kombinaciji sa ostalim lobanjama krznasica,osusenih trava,divljeg voca nanizanog na konac i osusenog....stare drvene,keramicke predmete,to je delovalo zaista lepo i zanimljivo
Dobar pogodak
|
|
|
|
petar |
Objavljen 20.08.2010. 17:00
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
Nenadx, to je srndac na slici...
Imam iskustva sa obradom rogovlja i lobanja predatora, ali sada znam kako cu i divlje svinje da postavim na zid...B)
Just like old times!
|
|
|