Obrada trofeja.
|
nenadx |
Objavljen 11.10.2010. 09:43
|
Moderator
Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Lepo to deluje Petre,jos bolje bez hidrogena i sl.
Dobar pogodak
|
|
|
|
petar |
Objavljen 11.10.2010. 11:00
|
Lovčina
Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
Pa da ti kazem nenadx nisam nikada ni probavao hidrogen, ovako me je cale naucio i toga se pridrzavam, a ovako obradjenim trofejima sam prezadovoljan...
Detaljno sam opisao kako radim, pa ako hocete, mozete pokusati, nadam se da necete nesto pogresiti i ostetiti trofej...
Just like old times!
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 11.10.2010. 12:33
|
Moderator
Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Ma nisam ni ja,nego tako pisu neki.Pazicemo,samo jos da nadjemo trofej
Dobar pogodak
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 11.10.2010. 18:07
|
Moderator
Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
E nenade kad nisi odstrelio na vreme.....
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 11.10.2010. 18:20
|
Moderator
Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Ima dana druze moj,evo za vikend sam bio u okolini Zrenjanina i nisu mi bili za pucanje neki trofeji.....Pa nema trofeja,kad se mnogo bira.
Dobar pogodak
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 11.10.2010. 18:47
|
Moderator
Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
B)
|
|
|
|
petar |
Objavljen 11.10.2010. 21:24
|
Lovčina
Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
Gde si bio nenadx kod Zrenjanina?
Just like old times!
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 12.10.2010. 11:51
|
Moderator
Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Jel znas gde su Melenci,pa skrenes ka Kumanu...e ne tamo,vec na drugu stranu,blizu gde je kolega Bela Salim se,rekoh ti ja jednom da smo u komsiluku.
Dobar pogodak
|
|
|
|
petar |
Objavljen 12.10.2010. 21:29
|
Lovčina
Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
Pa ja mislim da je Bela iz Belog Blata, to je nasa opstina...
Just like old times!
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 22.12.2010. 16:25
|
Moderator
Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Nije trofej,ali je obrada.
Cesto lovci imaju kao ukras ili namenski detalj,papke srnece divljaci.Obicno sluze kao civiluk isl.Ovo se moze relativno lako uraditi samostalno.Nakon odsecanja na zglobu i zeljenoj duzini,papak se savije pod uglom,fiksira zicom i potopi u vodu sa veoma gustom koncetracijom rastopljene soli.Ovo odstoji 40tak dana.Papci se osuse i to je to,postavljati na dascicama isl.po zelji i ukusu.
Dobar pogodak
|
|
|
|
petar |
Objavljen 24.12.2010. 00:44
|
Lovčina
Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
Ja sam imao noz sa drskom od srneceg papka, verovatno se radi na slican fazon kao ovo sto si napisao...B)
Just like old times!
|
|
|
|
velimir |
Objavljen 24.01.2012. 11:05
|
Mlađi član
Upisa: 42
Pristupio: 04.01.2012. 20:55
|
Nešta slično može se obraditi papak od vepra, koža se svuće do zgloba kod samog papka i izvadi kost. Soljenje,formiranje u oblik vaze i sušenje. Video sam u jednoj lovaćkoj sobi kao vazu punjenu perjem Fazana. |
|
|
|
gpavlic |
Objavljen 16.07.2012. 22:32
|
Mlađi član
Upisa: 23
Pristupio: 10.08.2009. 11:57
|
Čestitke kolege na ovoj obradi ove teme. Odrastao sam sa lovcima a kasnije, tokom školovanja sam i nastavni predmet imao Lovstvo i kinologija. Prije kod obrade se nije koristila toliko hemikalija. Radilo se jednostavnije i što rekoše prenosom iskustva na mlađe. Za obradu trofeja najlakši naćin je bilo poslije pažljivog skidanja mesa da se kompletan trofej stavi u mravinjak. Samo pri tome zaštititi, paziti da se ne ostane bez njega, tj da ga životinje ne odnesu i ne unište. Mravi su odrađivali čitav posao, to sam već negdije ovdije na nekom postu i napisao. Oni skinu i najmanju trunku mesa i nema šanse da se kasnije osijeti neugodan miris. Pri tom oni obrade i samu lobanju sa mravljom kiselinom, da ona poslije vađenja i sapiranja pod mlazom vode ostane malo tamnija i ima se utisak da je kao i lakirana. Pazite ako vi budete pokušali sami da radite nešto sa mravljom kiselinom, ona nagriza i kosti. Takva ostane jako dugo i ne mijenja više boju, tj ne tamni. Drugi naćin koji je Petar najbolje opisao kao i Nenadx. Poslije skidanja kože sa glave, odstrani se donja vilica. Tad se ostavi u vodi 24 časa da se sva krv ispere i meso dijelimično omekša. Skinuti ga koliko se može da se ne ošteti trofej. Glavušu kuhati u vodi na maloj vatri, da ključa polako i prilikom ključanja voda da ne prska rogovlje, koje tada gubi na boji. U vodu se stavi kašika praška za veš, jer prilikom kuhanja pijeni. Ruža i dio roga se mogu zamotati u alu foliju da bi se sačuvali od prskanja vode. Kuvati 3 x 20 minuta izvaditi i ukloniti mesa koliko se može pa ponovo 20 minuta. Pri kuhanju povremeno skidati masnoću sa vode. Ako je potrebno može se i više puta postupak ponoviti, ali obavezno paziti da kosti ne omekšaju puno. Obično je 3 puta dosta uz ovakav naćin uklanjanja mesa. Na kraju toplo očistiti meso i kad smo zadovoljni staviti u kantu sa hladnom vodom da se rashladi. Poslije toga ružu s rogovljem dobro isprati mlazom hladne vode da se uklone sve dlake i nečistoča. Ako ko želi može da izbijeli što je Nenadx već i objasnio. Švabe u 30%hidrogen stave dosta krede u prahu kao čorbu načine i kad nanose, nanose sa četkicom ili četkom za zube temeljito. To ostave 24 h i postupak ponove. Kad je skroz suho, onda samo sa mekom četkom malo očetkaju i skinu višak krede u prahu. a stvar je ukusa dali neko želi rezati ili sačuvati cijeli trofej. Da bi se mogla utvrditi i starost trofeja može se i donja vilica obraditi |
|
|
|
paninm |
Objavljen 17.05.2014. 01:20
|
Stari član
Upisa: 347
Pristupio: 29.11.2010. 11:56
|
da li neko zna koliko trofej moze da izgubi tezinu posle godinu ili dve ?
recimo ako trofej ima 400 gr posle 24 sata od iskuvavanja i ciscenja, koliko on moze da izgubi posle godinu dana? |
|
|
|
Dikavac |
Objavljen 17.05.2014. 17:26
|
Stari član
Upisa: 297
Pristupio: 19.09.2012. 12:46
|
Citam napise, i jos nisam nasao nista o stavljenju koze predatora... Starih majstora ``curcija``u okolini nema, ili ja za to ne znam . Ranije sam pokusao sa prepariranjem (pernate) divljaci , kupovao razne knjige..Ali opet nista jednostavno za stavljenje koze.Pominju se najstariji metodi sa hrastovim sisarkama, ``trice`` zatim hemikalije koje retko gde mogu da se nadju u trgovini ... Na koncu sam nasao neke koji koriste -krec(!!) gde kozica ostaje nekih 15 dana(bez dlake) kao raniji graficar znam da se ta koza koristi za poveze knjiga..Ali i dalje je misterija stavljenje -da ostane dlaka . Cenio bih da saznam neke detalje o stavljenju i kasnijoj obradi koze(predatora) . |
|
|
|
davorcalic |
Objavljen 17.05.2014. 22:32
|
Veteran
Upisa: 753
Pristupio: 14.02.2012. 16:25
|
Negde sam pročitao,al jako davno, da kožu trljaju BORAKSOM .... ali proveri ti dalje nisam baš nešto siguran u taj metod....
Žena mi Makedonka....
|
|
|
|
Josev |
Objavljen 29.10.2014. 21:23
|
Član
Upisa: 85
Pristupio: 25.09.2013. 21:43
|
Ljudi citao sam ovo dvaput i nikako da ukapiram kako da izvadim kljove od DS. E ovako glava vepra mi je u zamrzivacu vec 2 nedelje i sad neznam kako da izvadim kljove jer moze neko da mi opise kako da uradim to da kuvam celu glavu i koliko vreme i posle kako da izvadim kljove ?
Aj molim vas recite mi jer nemo da zaje*bem ovu stvar a prvi mi je
|
|
|
|
klaja |
Objavljen 29.10.2014. 22:08
|
Lovčina
Upisa: 1332
Pristupio: 10.03.2011. 21:02
|
Nemoras kuvati celu glavu,odrezes deo njuske.Samo moras paziti da ne odrezes previše blizu pa da skratiš kljove.Racunaj da jedna trecina viri napolju.Kad se dobro skuva kljove ceš lagano izvući napolje i iz kljova srž.
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic
|
|
|
|
Josev |
Objavljen 30.10.2014. 18:49
|
Član
Upisa: 85
Pristupio: 25.09.2013. 21:43
|
Hvala buraz vidcemo stace da izadje ;)
|
|
|
|
klaja |
Objavljen 30.10.2014. 22:01
|
Lovčina
Upisa: 1332
Pristupio: 10.03.2011. 21:02
|
Drugar mi skrenuo paznju da se nisam dobro izrazio u objasnjavanju.Znaci kad se dobro skuva kljove ceš lagano gurnuti unutra a ne izvuci kako sam napisao.
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic
|
|
|