Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Obrada trofeja.

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Obrada trofeja.
nenadx
 Lepo to deluje Petre,jos bolje bez hidrogena i sl.
Dobar pogodak

petar
 Pa da ti kazem nenadx nisam nikada ni probavao hidrogen, ovako me je cale naucio i toga se pridrzavam, a ovako obradjenim trofejima sam prezadovoljan...Grin

Detaljno sam opisao kako radim, pa ako hocete, mozete pokusati, nadam se da necete nesto pogresiti i ostetiti trofej...Smile
Just like old times!

nenadx
 Ma nisam ni ja,nego tako pisu neki.CryPazicemo,samo jos da nadjemo trofejBye
Dobar pogodak

Sniper Hunter
 E nenade kad nisi odstrelio na vreme.....SmekoStari

nenadx
 Ima dana druze moj,evo za vikend sam bio u okolini Zrenjanina i nisu mi bili za pucanje neki trofeji.....Pa nema trofeja,kad se mnogoOi bira.
Dobar pogodak

Sniper Hunter
 B)Grinsrbijalov

petar
 Gde si bio nenadx kod Zrenjanina?
Just like old times!

nenadx
 Jel znas gde su Melenci,pa skrenes ka Kumanu...e ne tamo,vec na drugu stranu,blizu gde je kolega Bela ByeSalim se,rekoh ti ja jednom da smo u komsiluku.
Dobar pogodak

petar
 Pa ja mislim da je Bela iz Belog Blata, to je nasa opstina...Grin
Just like old times!

nenadx
 Nije trofej,ali je obrada.
Cesto lovci imaju kao ukras ili namenski detalj,papke srnece divljaci.Obicno sluze kao civiluk isl.Ovo se moze relativno lako uraditi samostalno.Nakon odsecanja na zglobu i zeljenoj duzini,papak se savije pod uglom,fiksira zicom i potopi u vodu sa veoma gustom koncetracijom rastopljene soli.Ovo odstoji 40tak dana.Papci se osuse i to je to,postavljati na dascicama isl.po zelji i ukusu.
Dobar pogodak

petar
 Ja sam imao noz sa drskom od srneceg papka, verovatno se radi na slican fazon kao ovo sto si napisao...B)
Just like old times!

velimir
 Nešta slično može se obraditi papak od vepra, koža se svuće do zgloba kod samog papka i izvadi kost. Soljenje,formiranje u oblik vaze i sušenje. Video sam u jednoj lovaćkoj sobi kao vazu punjenu perjem Fazana.

gpavlic
 Bravo 2 Čestitke kolege na ovoj obradi ove teme. Odrastao sam sa lovcima a kasnije, tokom školovanja sam i nastavni predmet imao Lovstvo i kinologija. Prije kod obrade se nije koristila toliko hemikalija. Radilo se jednostavnije i što rekoše prenosom iskustva na mlađe. Za obradu trofeja najlakši naćin je bilo poslije pažljivog skidanja mesa da se kompletan trofej stavi u mravinjak. Samo pri tome zaštititi, paziti da se ne ostane bez njega, tj da ga životinje ne odnesu i ne unište. Mravi su odrađivali čitav posao, to sam već negdije ovdije na nekom postu i napisao. Oni skinu i najmanju trunku mesa i nema šanse da se kasnije osijeti neugodan miris. Pri tom oni obrade i samu lobanju sa mravljom kiselinom, da ona poslije vađenja i sapiranja pod mlazom vode ostane malo tamnija i ima se utisak da je kao i lakirana. Pazite ako vi budete pokušali sami da radite nešto sa mravljom kiselinom, ona nagriza i kosti. Takva ostane jako dugo i ne mijenja više boju, tj ne tamni. Drugi naćin koji je Petar najbolje opisao kao i Nenadx. Poslije skidanja kože sa glave, odstrani se donja vilica. Tad se ostavi u vodi 24 časa da se sva krv ispere i meso dijelimično omekša. Skinuti ga koliko se može da se ne ošteti trofej. Glavušu kuhati u vodi na maloj vatri, da ključa polako i prilikom ključanja voda da ne prska rogovlje, koje tada gubi na boji. U vodu se stavi kašika praška za veš, jer prilikom kuhanja pijeni. Ruža i dio roga se mogu zamotati u alu foliju da bi se sačuvali od prskanja vode. Kuvati 3 x 20 minuta izvaditi i ukloniti mesa koliko se može pa ponovo 20 minuta. Pri kuhanju povremeno skidati masnoću sa vode. Ako je potrebno može se i više puta postupak ponoviti, ali obavezno paziti da kosti ne omekšaju puno. Obično je 3 puta dosta uz ovakav naćin uklanjanja mesa. Na kraju toplo očistiti meso i kad smo zadovoljni staviti u kantu sa hladnom vodom da se rashladi. Poslije toga ružu s rogovljem dobro isprati mlazom hladne vode da se uklone sve dlake i nečistoča. Ako ko želi može da izbijeli što je Nenadx već i objasnio. Švabe u 30%hidrogen stave dosta krede u prahu kao čorbu načine i kad nanose, nanose sa četkicom ili četkom za zube temeljito. To ostave 24 h i postupak ponove. Kad je skroz suho, onda samo sa mekom četkom malo očetkaju i skinu višak krede u prahu. a stvar je ukusa dali neko želi rezati ili sačuvati cijeli trofej. Da bi se mogla utvrditi i starost trofeja može se i donja vilica obraditi

paninm
 da li neko zna koliko trofej moze da izgubi tezinu posle godinu ili dve ?

recimo ako trofej ima 400 gr posle 24 sata od iskuvavanja i ciscenja, koliko on moze da izgubi posle godinu dana?

Dikavac
 Citam napise, i jos nisam nasao nista o stavljenju koze predatora... Starih majstora ``curcija``u okolini nema, ili ja za to ne znam . Ranije sam pokusao sa prepariranjem (pernate) divljaci , kupovao razne knjige..Ali opet nista jednostavno za stavljenje koze.Pominju se najstariji metodi sa hrastovim sisarkama, ``trice`` zatim hemikalije koje retko gde mogu da se nadju u trgovini ... Na koncu sam nasao neke koji koriste -krec(!!) gde kozica ostaje nekih 15 dana(bez dlake) kao raniji graficar znam da se ta koza koristi za poveze knjiga..Ali i dalje je misterija stavljenje -da ostane dlaka . Cenio bih da saznam neke detalje o stavljenju i kasnijoj obradi koze(predatora) .

davorcalic
 Negde sam pročitao,al jako davno, da kožu trljaju BORAKSOM .... ali proveri ti dalje nisam baš nešto siguran u taj metod....
Žena mi Makedonka....ena Shock

Josev
 Ljudi citao sam ovo dvaput i nikako da ukapiram kako da izvadim kljove od DS. E ovako glava vepra mi je u zamrzivacu vec 2 nedelje i sad neznam kako da izvadim kljove jer moze neko da mi opise kako da uradim to da kuvam celu glavu i koliko vreme i posle kako da izvadim kljove ? Confused Hmmm Stidljiv
Aj molim vas recite mi jer nemo da zaje*bem ovu stvar a prvi mi je
marka fazan

klaja
 Nemoras kuvati celu glavu,odrezes deo njuske.Samo moras paziti da ne odrezes previše blizu pa da skratiš kljove.Racunaj da jedna trecina viri napolju.Kad se dobro skuva kljove ceš lagano izvući napolje i iz kljova srž.
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic

Josev
 Hvala buraz vidcemo stace da izadje ;)
marka fazan

klaja
 Drugar mi skrenuo paznju da se nisam dobro izrazio u objasnjavanju.Znaci kad se dobro skuva kljove ceš lagano gurnuti unutra a ne izvuci kako sam napisao.
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Kolekcije trofeja! GALERIJA TROFEJA I UMETNIČKIH DELA 80 19.05.2015. 21:45
Pravilnik o uslovima za stavljanje u promet i načinu obeležavanja ulovljene divljači i trofeja di PROPISI O LOVU 5 13.03.2012. 07:37
OSPORAVANJE SA ILI BEZ ARGUMENATA TROFEJA SRNDAĆA ODSTRELJENOG U SRPSKOM KRSTURU 2009. GODINE STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 18 07.10.2011. 21:50
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
“ЈАСТРЕБАЧKИ ВУK” – 2025. год.
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,165,681 posete www.srbijalov.com