Ma bre to su budale klasicne,nikad niko nece razumeti lov i taj odnos coveka i prirode i lovca i divljaci sem nas lovaca,nikad niko niti cemo ikada moci da objasnimo nekome sa strane sta je to lovacka strast.... Bitno da mi znamo a ostale ko sisa.!B)
..vele kod nas i Lici, al si strašiv ka zec!! ..i bome su se meni puno puta smijali i tako mi govorili kad bi im zna ispričati kako sam omrkno u nekom drugom zaseoku, pa dok sam onako po pomrčini "jašio" po šipcima i drugim grmovima, nevideći prst pred okom, a s druge strane napo puščetinu misleći da mi je uvje nešto zaleđi.., pa još kad mi se čeno primakne i zacvili, a ja samo što se neupišam odstra..ali nije to tema nego zec...i nemojte me sad zezati kad se vidimo drugi put...taki sam i šta sad.. ..onda nije bilo farova na puškama.. ..nego đe stade..a da zec..malo koja divljač sačeka tako blizu i onda se digne malte ne ispod noge, pa uplaši on lovca, a ne on njega..e sad u vojvodini njega ima pa sam se nekako i oladio da la lovim, ali zato u Lici on mi je bio najdraža lovina, ma kad ona zavoza goniča ,pa se zabaci, pa ga eto nazad, a ja se maka malo višlje, a onda ga ovaj proćera, pa ga opet vrati za po sata ..ali ja sirovina sad siša niže i tako sam se zna ganjati sa zecom pocjeli dan..imao sam jednu kuju (kupio je kao štene u Drvaru) bila je Istarski kratkodlaki gonič i bila je izrazita zečarka, ta kad vrisne on je tu nema tu puno proštektavanja, ali kad opališ metak kuja je kod kuće i lov je završen..ma bojala se pucnja to je bilo čudo..tu me je zezno jedan kolega , ali drugom prilkom o tom..nego da konačno kažem ja onu o hrabrom zeki..tu neđe u kasnu jesen, ka i obično sjedi se u kući, jer nema se onda nekih poslova..odlučim ja tako jedan dan oko podne da ja uprtim pušku i rusak te sa mojim ljepim Rikijem odem do Bruvna do materini roditelja i brata (inače to je dio đe sam često išao u lovove pošto je bilo solidno divljači,a bilo je jako malo ljudi, te su prostranstva bila gotovo iskonski nedirnuta)..e sad ima do tamo bome jedno petnaestak kilometara, pa me mater napade.. đe si sad upro po ovoj rosulji (sitna jesenja kišica) uvatiće te mrak paš se neđe izgubiti, jadna li sam..ali ja zacrta i tačka..uze sve što mi treba nabaci kabanicu, odveza Rikija, pa pravac poprijeko preko neki polja, livada , gajeva , ali konstantno uz jednu riječicu koje se zove Otuča...vrijeme prohladno zebu ruke, ali sve u svemu uzo ja dobar tempo i ravno je nema puno brda,a računam nek i omrknem samo da se dočepam poznatije krajeva, pa onda neću zabasati (zalutati)..Riki otišo i samo u pravilnim razmacima projuri kraj mene da vidi đe sam i opet ode da traži..nešto je malo proštektavo, ali sam ga vratio jer nismo imali vremena da se zadržavamo..e sad reko onako u sebi bi valjalo da jednog zekana omrsim, pa da ujaka ka dođem večeras zezam, ali reko pusti snovi nisam ja te sreće..i tako bome idući izbi ja do ispod kuća na nekih stotinjak metara,,mrak već dobrano obuzo, vide se samo onako nejasne siluete,, ali reko tu sam blizu, pa polako usporim, jer sam bome dobar tempo bio nabio (onda nisam ima 130 kila).. tu ispod kuća kako se to kod nas kaže su tkz. vrtlići. to su pitomine ograđene kamenim zidinama u kojima se gaji povrće za kućne potrebe, i zna biti manji komad pod djetelinom..e u tom jednom vrtliću bacivši onako letimično pogled vidim ja na nekih petnaestak metara od mene ka da stoji kamen..he majku mu..gotovo se iznenadim, pa okle kamen tu kad se to uvje pazilo i kamenje izbacivalo u zidine... a da nije zec ..ja onako polako izvučem puku ispod kabanice i nanišanim ka njemu, ali đe ću pucati selo uzbunjivati, a da neznam šta je..pa sve ja tumbam u sebi ,ali nemrdam nikud da ne poplašim..ma je zec, ma nije zec ..kad u tome izbi Riks od nekud i pravo preko zidine k tom "kamenu" vidim ja igra repina nema šta garanat je zec, srce udara kada je međed ispred mene..ma samo čekam da ovaj štekne, pa da ovaj pruži, a onda je moj....uf sutra ručka ka na dvoru!!! ..ali ona moja zvjer vrti tu neki sedam osam metar oko njega i ništa, pa sve odbija labrnjama da sve ječi. ali nikako da odapne šteket...i tako njušeći poče se kretati malo nadesno ka od tog čudnovatog kamena.. e reko onako sam sebi pa ko tu ostavi kamen, ko ga je samo da mi je znati tamo odnio?? ..i sad onako dok sam skida pušku iz ramena krenem ja u korak i onako nesvesno viknem ..BUUU.. kad ono neđelje mi svete đipi, ma imaš ti šta viditi prava komadina, a ja jadan trže onu kolčinu u rame, pa jednom ..NIŠTA..pa drugi put i jope NIŠTA..ma bi sebi i ruku i nogu odgriza i rikija još uz to zadavio zubima, ali sad je borba u punom jeku...odagna Riki za njim je na neki metar, čujem da ga praši gore kroz gajić, ali sad se više ništa ni nevidi, ali moj brte sletiše se tu još nečiji psi..e reko okle su ovi izbili, ma gone i oni ka ludi..kad nije proša koji minut leti odozgo ujak nosi puščerinu i viče ...ko je ?? ja mu se javljam , a on odma dobacuje našta si puca??? ..ma reko na zeca, ali ode...kaže on ma čujem ja pucanj, pa još jedan reko ovo garant Zoka tuče i maši, pa sam odma izletio i pse puštio...i normalno crkava od smija ..a ja sav u zemlju da propadnem..bome stajali smo ja i on tu sigurno još nekih pola sata dok se psi ne vratiše... e gladam ja poslje Rikija i govorim mu .. viđe li ti one barabe đe nas prevesla ko volove..i onda nek mi samo još neko kaže da se ZEC PLAŠI!!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
..pa ze tebe nisam ni sumnjao!!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
Ma kakvi, što bi te neko zezao!
Posebno te niko neće pitati da li si imao dozvolu za lov zeca pošto ga nisi ni odstrelio, iz dvaput!
I neće te niko ptati šta si radio sam u lovištu sa oružjem pošto si lepo objasnio da si "napo puščetinu misleći da mi je uvje nešto zaleđi..pa još kad mi se čeno primakne i zacvili, a ja samo što se neupišam odstra.."!
A i davno je bilo pa je zastarilo (mislim zakonski)!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Sremac, pa lepo ja napisao Zoki da 'samo što se ne upiša od stra..
Pucao u samoodbrani, jbt., vidiš da kaže da je to bio monstrum od zeca, cirka 10 kila minimum, takvi su nezgodni, ti lički zečevi, hoće i da razoružaju lovca, sreća pa mu ujak priskočio u pomoć!
...ratno doba moj kolega !!!!!...teško da sam imao koga pitati te 93-e da mi dade dozvolu za lov!!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
..reci "kineskom Tasku" da je krivu zverku našao da proziva..
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
... kod nas u je bila jedna dobra izreka ..budala i kamenja nikad neće nestati!!! ..
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
..moj mikac čuo sam da su posle u polju našli nekog crknutog zeca sa zaleđenim osmehom na licu...ja i danas mislim da je to taj, mora da je posle crka od smijanja..
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?