Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Srneći kalibri

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Srneći kalibri
canis aureus
 Pored odabira kalibra za lov srneće divljači potrebno je obratiti pažnju na konstrukciju i tvrdoću zrna kojim se lovi ta divljač!!
... a o preciznosti pogotka ...Confused

i40.tinypic.com/i43a5i.jpg
-ovo je kolega SUMO prikazao ... odstrel na "velikoj daljini" kako je pisao a sa mekim SP zrnom u kalibru 8x57IS

i40.tinypic.com/n1c6kw.jpg
-toliko liči da bi se pomislilo da se radi o istom odstrelu ... ali ovde je u pitanju SP u kalibru .30-06Spr

U oba slučaja, u drugom sigurno a u prvom bi mogao SUMO da odgonetne i potvrdi, je pogodak bio od pozadi tj od buta ... što se ne može nazvati dobrim pogotkom ili uopšte gađanjem na "dobru poziciju" ... i sa ovakvim pogotcima i mnogo slabiji kalibri i sa lakšim zrnima, mekšim, bi napravili ovakvu štetu, nebitno dal se radilo o .243Win, .25-06 6,5mm koji su namenski pogodniji ...
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

arsa

canis aureus kaže:

U oba slučaja, u drugom sigurno a u prvom bi mogao SUMO da odgonetne i potvrdi, je pogodak bio od pozadi tj od buta ... što se ne može nazvati dobrim pogotkom ili uopšte gađanjem na "dobru poziciju" ... i sa ovakvim pogotcima i mnogo slabiji kalibri i sa lakšim zrnima, mekšim, bi napravili ovakvu štetu, nebitno dal se radilo o .243Win, .25-06 6,5mm koji su namenski pogodniji ...

Tacno tako Canis , pogodak u predelu stomaka(creva i zeludac) i sa manjim kalibrima ovako mogu da uk...aju stvar.

I jos jednom posto je rec o srnecim kalibrima : Akoneko zna nekog ko zna nekoga ko poseduje karabin u kalibru 5,6x50 Magnum ,naka mi se javi na pp. HvalaB)
lovac Joca i Luka srbijalov

sara planina
 Ja posedujem ""SRNEČI KALIBAR""?

i41.tinypic.com/2092iib.jpg
fazan

sara planina
 Nemam neka velika iskustva sa ovim kalibrom(5,6x52R).Do sada 3 komada srneče divjači. Jedna srna 10+godina pri pogodku zastala je za jedno 5-6 sekundi pa uradi jedan korak,ja pomisleo promaših nakon toka pada.Srndač oko 7 godina 16 kg pad u vatri,srna jedno godišnja pad u vatri sve to između 80-140 metara. A jednu lisicu na 115 koraka u plečku staviču kasnije sliku.

Tu ču da stavim karasteristike metka. SP 4,6 grama

V0 850 m/S 1662 J

V100 739 m/s 1258 J

V200 637 m/s 934 J

V300 544 m/s 681 J
fazan

sara planina
 i42.tinypic.com/5tona.jpg

izlaz zrna
i39.tinypic.com/ojnltd.jpgFrown
fazan

223rem

270 kaže:
Srneći kalibri??? Hmmm
U ovu grupaciju načelno po mnogima spadaju kalibri izmedju 6 i 6,5mm velike brzine i položene putanje koji omogućuju odstrele na velikim daljinama!
A da li nam je to stvarno potrebno za lov srneće divljači?
Ovom prilikom bih se osvrnuo na jedan stručni rad objavljen u tadašnjoj Čehoslovačkoj ranih 80-tih koji sam imao ptilike da pročitam kada sam tek sticao prva znanja o lovu i oružiju a koji mi se duboko urezao u pamćenje!
Navedeni rad odnosio se na podobnost kalibara za selektivni odstrel srneće divljači gde se procenjivala njihova efikasnost i mogućnost što manje oštete mesa koje nakon ovih lovova ide u prodaju!
Prilikom izrade rada stručnjaci su se bazirali na selektivne odstrele ove divljači u više lovnih gazdinstava od strane stručnog osoblja u toku više godina raznim vrstama oružija raznih kalibara!
Kao prednost nekog kalibra smatralo se sledeće:
1. Efikasnost kalibra odnosno njegova mogućnost da na daljinama na kojima se naj češće odstreljuje divljač istu obori na mestu ili da ona što manje odvuče pogodak.
2. Da divljač koja odvuče pogodak bude u što kraćem vremenu pronađena kako ne bi došlo do "kvarenja" mesa, odnosno da pogodak određenim kalibrom da sto jasniji krvni trag koji se može pratiti i brzo pronaći divljač da se obradi!
3. Da kalibar izazove što manje uništenje mesa, sa što manje krvnih podliva i zagađenja u okolini pogodka opiljcima zrna!
Prilikom odstrela korišćeno je sledeće oružije:
1. Obrtno čepni karabini marke Zbrojovka, Mauser i Mannlicher! (bez podataka o tipu)
2. Kombinirke i Drilinzi marke Brno i Suhl (bez podataka o tipu)
Kalibri su podeljeni u pet grupa:
1 Kalibri 5,6mm gde su korišćeni 222rem; 5,6x50Rmag; 5,6x52R savage i 5,6x57
2 Tzv. srneći kalibri 6-6,5mm gde su korišćeni 243win.; 6,5x54M.SH.; i 6,5x57
3 Grupa srednjih(unuverzalnih) od 7-8mm gde su korišćeni 7x57, 7X64 (i njihove "R" verzije) 308win i 8x64S
4 Grupa MAGNUMA sa predstavnicima 6,5x68; 300WM i 8x68
5 kalibri preko 9mm sa predstavnicima 9,3x72R i 9,3x74R
Prvo što je utvrđeno je daljina na kojoj su odstreli izvršeni i došlo se do podatka da je skoro 90% srneće divljači odstreljeno na daljini manjoj od 120m!!! (toliko o potrebi razantnih kalibara za ovu vrstu lova)
Analizom izvršenih odstrela sagledavajući tražene faktore kao naj podesniji i najvišu ocenu dobio je 9,3x72R!!! a odmah za njim 9,3x74R! Sa zrnima od 12,5 odnosno 18,5gr.
Ovi kalibri na daljinama na kojima se naj češće vršio odstrel bili su naj efikasniji i naj manje su oštećivali meso!
Za njima su odmah grupa "univerzalnih" 7x57, 7X64 (i njihove "R" verzije) 308win i 8x64S sa težim zrnima!(zadnja dva možemo posmatrati kao ekvivalentne kod nas naj češće korišćenih 8x57IS i 30-06spr.)
Tak na trećem mestu su Tzv. srneći kalibri 243win.; 6,5x54M.SH.; i 6,5x57 gde su se zadnja dva sa težim zrnima od 8-10gr. bolje pokazala obezbeđujući kraće vreme za potragu ranjene divljači i manje kvareći meso!
Na četvrtom je grupa 5,6mm koju ne preporučuju a jedva prolaznu ocenu je dobio balistički najinferiorniji 5,6x52R savage sa zrnima od 4,6g
Kod nas sve popularniji MAGNUMI ocenjeni su kao naj lošiji po traženim vrednostima!
Kao naj podesnijom vrstom oružija za ovu vrstu lova ocenjene su kombinirke zbog male mase, kompaknosti, lakog i brzog rastavljanja sto pomaže transportu a za ovu vrstu lova nemogućnost brzog prepunjavanja nije mana, Takođe sačmenim metkom su tokom lova odstreljene usput i mnoge sitne štetočine!
Ovaj rad nije u potpunosti sveobuhvatan jer nisu uzete u obzir i karakteristike raznih tipova zrna ali ga ja ipak smatram za dobru osnovu pri izboru kalibara i smatram da se nad njim treba zamisliti koliko smo u zabludi o traženim karakteristikama i podesnosti određenih kalibara za lov srneće divljači!Hmmm

Sad videh ovu temu kad sam gledao nesto u forumu,i mogu se sloziti sa kolegom,ja sam lovio srndace i srne za sekciju sa karabinom 223rem ,rws zrno tmantel 3.56gr,i mogu vam reci da je pravilo dosta stete na mesu,krvnih podliva...I prosle godine uzmem nov zastavin 9.3x62 i resim da lovim srndaca sa njim.Necete mi verovati pogodak u plecku na 90m ,zrno nas dragoceni PPU SP 18.5gr ,ulazna rana debljine hemijske olovke ,izlazna rana isto takva nikakvi podlivi nikakvo ostecenenje mesa!!Odusevio sam se i nisam mogao da verujem.I naravno pad u vatri.Mada da je pogodak bio losiji tj.kosi pogodak normalno da bi od svakog pa i od ovog kalibra steta na ,mesu bila ogromna a i isprljalo bi se dosta,sto sam imao takvih slucajeva sa 223 rem.dobar pogled kolege lovci Bye

Podunavac
 Sasvim je logično da teže, sporije i tvrđe zrno manje oštećuje meso. Međutim bez obzira na sve, ipak kao kalibar za odstrel srneće divljači nikada ne bih koristio neki kalibar veći od srednjeg (8 mm). Po mom ličnom mišljenju kalibar 243 Win. je odličan, a može odlično da posluži i za predatore. U ovome članku nije navedeno na kakvom se terenu vršio odstrel srneće divljači. U Vojvodini i kod mene u Slavoniji i Baranji se često puca na daljinama do 200 pa i više metara, pošto je ravnica i teško je divljači prići blizu. A zrna kalibra 9,3 na tim daljinama imaju prevelik pad (pogotovo 9,3x72R i 74R). Ovde bi se jedino mogao izuzeti kalibar 9,3x64 koji je kod nas redak. Druga stvar dokazano je da puške obrto-čepnog sistema imaju bolju preciznost od kombinovanih pušaka na daljinama 200 i više metara. Znači izbor kalibra i oružja za odstrel srneće divljači prvenstveno zavisi od konfiguracije terena na kojem se lovi. Apsolutno se slažem da na daljinama do 120 m nema loše puške ni (uslovno rečeno) kalibra, ali za veće daljine treba pažljivije izabrati kalibar, oružje i optiku. Lično nisam pristalica malih kalibara sa ultralakim zrnom za odstrel srneće divljači (ispod 6 mm i 6 grama težine) niti magnum kalibara. Smatram da je sve između 243 win. i 8x57 IS dobar izbor, pa ko šta voli ili ima.
Tri prsta 2Kolce

223rem
 Podunavac slazem se sa tobom ,tvoj teren je takav gde ti pucas na i vise od 200m,al moji tereni nisu takvi i meni je pucanje na 200m max i to se ne secam dal sam nekad pucao na tu daljinu,a i pricam o ostecenju mesa,sto ce 243 mnogo vise naneti stete nego ovaj sa tezim zrnom

Podunavac
 Naravno kolega da će naneti više štete. Na početku mog prošlog upisa sam naveo da je logično da teža, sporija i tvrđa zrna preve manje štete. Sva brza i laka zrna meke konstrukcije izazivaju pravu eksploziju prilikom pogotka u telo divljači. Ali mora da se uzmu u obzir svi uslovi u lovu pri izboru kalibra. Što se tiče štete na mesu ona zavisi i od izbora zrna i mesta pogotka. Zato sam i rekao da ja lično ne smatram pogodnim za srneću divljač kalibre ispod 6 mm i ispod 6 grama težine. Ja lično nisam ljubitelj pucanja na divljač na velikim daljinama, i smatram da su lovačke daljine do 200 metara. Ali ima lovaca koji uspešno pucaju i odstreljuju na 250 m. Preko toga smatram da nebi trebalo pucati bez obzira na veštinu strelca i kvalitet sklopa puška-optika. Osim eventualno u nekom planinskom lovu na muflona i divokozu gde su prihvatljivi hitci do 300 metara (naravno ne za svakoga).
Tri prsta 2Kolce

223rem
 Slazem se kolega u potpunosti sa tobom!!B)

bojant
 Zdravo kolege !

Vec duze vrijeme razmisljam o nekom kalibru iz klase 2 za lov srnece divljaci i za lov stetocina,lisica i sl. U uzi krug su usli 6XC Norma i 243 winchester. O kalibru 6XC Norma dosta sam citao na Svedskim lovackim forumima. Uglavnom svi se slazu da je ovo fantastican kalibar
i mnogi koji posjeduju 243 win bih ga rado mjenjali za 6XC. Problem je sto je ovo prilicno mlad kalibar i vrlo mali broj proizvodjaca lovackih karabina ga je ubacio u svoj proizvodni program. Namjera je bila Sako 85 bavarian ili neki drugi model 85-ice u ovom kalibru.Nazalost sako nema ni jedan lovacki model u ovom kalibru.
Vidim da postoji Sauer 202 Soft Touch u kalibru 6XC. Tu bi se mogla odraditi i zamjena kundaka za drveni. Sauer mi se bas ne uzima jer vec imam jedan u kalibru 30-06 i prezadovoljan sam sa kvalitetom i preciznoscu ovog krabina. Meni licno nijedan drugi karabin nema toliko lovackog smeka kao Sako.
Sta vi postovane kolege mislite o ovom kalibru 6XC ? Da li ga neko posjeduje ? Ima li neko neki dobar predlog o karabinu u ovom kalibru. Veliki pozdrav svima

Kale1204
 6XC je retka zverka u Srbiji...koliko sam video na norminom sajtu;sa zrnima iste tezine,balistika i putanja su skoro iste kao kod 243 win.
Rekao bih mu je duzi zivot cevi glavna prednost u odnosu na 243.
Ako ima izbora municije za njega i bas si se na njega namerio-sta da ne... merak nema cenu Smile

vlada lovac
 Bojane tesko da ce ti bilo ko sa ovog foruma reći svoje prakticno iskustvo sa pomenutim kalibrom, a vecina su za njega sad i prvi put culi, ako se ne varam reko bi da niko ne poseduje ni bilo koji model Sako karabina u bilo kojem kalibru. Ako ne radi Sako, nema ni Tikka u tom kalibru, tako da ako si se vec odlucio za taj kalibar moraces se zadovoljiti trenutnom ponudom, ili sacekati par godina dok jos neko ne zapocne proizvodnju cevi u tom kalibru.
Naravno u zemlji gde zivis imas mogucnost raznih kombinacija, a jedna od njih ti je odabir akcije po zelji i navrtanje cevi u pomenutom kalibru, zatim odabir tipa kundaka i svega ostalog sto sledi...kako to rade sportski strelci, ali sve to uz cenu bar tri puta vecoj od cene fabrickog Sako 85, kod dobrog majstora, pa sad sam racunaj. Necu te ubedjivati da menjas kalibar, ali javice ti se kasnije mozda problem sa adekvatnim tipom zrna, koji neces moci lako naci u svakoj prodavnici, ipak je u pitanju egzotični kalibar...

Max011
 Kolko vidim to je "trkački" kalibar i kod nas u selo ga niki nema. Sad u naše selo su malo munjeni i zatucani al što smo mi taki nije ni čudo neg se brinem za one iz PPU što ga i kod njih nema. Zato kad bude stigao prvi u Srbiju ima mlogi da mu se obraduju sem srndaći naravno. Mrka kapa mu je i za "trke" jer sg su skupe pare sg je oskudacija pa i dalekometno pucanje u nas malko je na posnoj rani.
Sad ću ja samo tetki lek da dam! Dikh tu kava ?!

Srki-037
 Postovanje drage kolege lovci,ovde sam mlad clan,ali po lovnom stazu nije taka prica...Ja posedujem nekoliko kalibara lovnih ozlCenzurisanoljenih cevi,medju kojima su sledeci kalibri...22 Hornet..223 Remington..243 Wincester..30-30 Wincester..270 Wincester..7x65R..8x57..9.3x62....Slobodno vam mogu reci da sam sa tim svim kalibrima koje ja posedujem imao odstrela srnece divljaci..Iskren da budem najmanje ostecenje mesa srnece divljaci koje sam imao dao mi je kalibar..9.3x62 zrno soft point PPU tezine 18.5gr.jako etsko zrno koje nema prepreku u srnecem telu,nema sta da ga otvori i da pocepa meso-tkivo..udje i izadje debljine kao kaziprst..cao zdravo..unutra sve ok...ali sve to zavisi i od ugla gadjanja srneceg tela.meni su i ovi SRNECI KALIBRI mnogo puta dali lepe odstrele sa ne monogo ostecenim mesom,sve je padalo u vatri,znaci zapamtite pogodak ubija a ne kalibar..poSpavanjezzzzHmmm

Obaveštavaju se svi članovi portala SRBIJALOV da je uvedeno obavezno predstavljanje u PROFILU.
Svi koji nemaju podatak imaće upozorenje.
Oni koji su već uradili predstavljanje u forum temi PREDSTAVITE SE mogu isti tekst da prekopiraju u PROFIL ili da ukucaju novi.
Podaci koji ne liče na predstavljanje biće brisani bez upozorenja, a članovi koji ne poštuju ovu obavezu biće banovani.

Srbijalov Admin Tim!

Zivot je jako kratak..budite lovac i ucinite zivot lepsim..Pas

bojant

bojant kaže:

vlada lovac kaže:
Bojane tesko da ce ti bilo ko sa ovog foruma reći svoje prakticno iskustvo sa pomenutim kalibrom, a vecina su za njega sad i prvi put culi, ako se ne varam reko bi da niko ne poseduje ni bilo koji model Sako karabina u bilo kojem kalibru. Ako ne radi Sako, nema ni Tikka u tom kalibru, tako da ako si se vec odlucio za taj kalibar moraces se zadovoljiti trenutnom ponudom, ili sacekati par godina dok jos neko ne zapocne proizvodnju cevi u tom kalibru.
Naravno u zemlji gde zivis imas mogucnost raznih kombinacija, a jedna od njih ti je odabir akcije po zelji i navrtanje cevi u pomenutom kalibru, zatim odabir tipa kundaka i svega ostalog sto sledi...kako to rade sportski strelci, ali sve to uz cenu bar tri puta vecoj od cene fabrickog Sako 85, kod dobrog majstora, pa sad sam racunaj. Necu te ubedjivati da menjas kalibar, ali javice ti se kasnije mozda problem sa adekvatnim tipom zrna, koji neces moci lako naci u svakoj prodavnici, ipak je u pitanju egzotični kalibar...

bojant
 Kolege hvala vam na pomoci i dragocjenim savjetima
oko ovog kalibra.

Planinko011
 Pa mozda bi 12.7 pravio jos manje stete na mesu jer bi verovatno rupa bila savrsenog oblika ali se nisu setili da testiraju. Sve ima svoje i niko ne puca bas samo srndaca ovim karabinom i nista vise. Ne smeta nista srndacu ni 9.3 ni africki kalibar ali ako lovis srndaca u Vojvodini ili dolinama reka kojih ima puno po Srbiji pa i po proplancima mislim da je sansa za pucanj na daljinama od 150-250m velika. Zatim za nekog ko puca dosta lisice ovih lepih dana kada ima dosta snega u brdima mislim da je sve preko 8m prilicno neprakticno. I zato i postoje ti .243, .223, 22-250 a sta bi mi lovci cistili i pokazivali jedan drugom da ih nemamo;)
?

viktor
 kolega BOJANT 6xc je dobar kalibar za srecu divljac a i za planinski lov.Propozira ga sauer i blaser r8.Verovatno u svedskoj ako si tamo moze da se menjaju cevi ,sto znaci da ako nezelis blasera ili sauera kupi remingtona seven ili 700sa, njihova akcija odgovara za 6xc, kupis cevi zamenis i to je to (bar u francuskoj).Inace idealna duzina bi bila 61cm a blaser nudi od 58cm.OD municije nosler balistic 95grena ,orux 100grena ili za mene naj bolje zrno hornady 87gr vmax ako ti punis rucno.
Ja sam za blasera r8 uzeo drugu cev u kalibru 6xc ali rucno cu da punim.Mogu ti reci da i 7.08kal mnogo dobar za srnecu divljac s kojim sam imao i vise lisica odstreljenih tokom letnjeg lova na srndaca.
pozz...

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Stari karabinski kalibri MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 43 09.10.2018. 22:11
Bolesti kod srneće divljači! DIVLJAČ 40 31.12.2017. 01:08
Evropski kalibri ili američki ? MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 199 28.01.2017. 18:29
Uzgojni odstrel srneće divljači LOV NA KRUPNU DIVLJAČ 337 27.01.2017. 09:25
Brojnost i trofejnost srneće divljači STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 1 13.07.2016. 21:56
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
“ЈАСТРЕБАЧKИ ВУK” – 2025. год.
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,157,225 posete www.srbijalov.com