Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Srneći kalibri

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Srneći kalibri
BRESTOVAC
 hallo nenadx.dali bi mogai vise da opiseso karabinu 243 ruski sa jednim metkom..kalibar municije itd..........hvala puno na informacije .mogu i drugi da pisu svoja iskustva sa ovakvim oruzjem koji ga imaju.bio bih zahvalan....poSpavanjeB)
B)epanjel breton.moj pomocnik u lovu!!!

nenadx
 Vidi druze,mogu samo da pretpostavim koji model puske je u pitanju,ali je svakako veoma dobra za novac koji si dao.Ali zanemarimo sada to,ako sam dobro razumeo kalibar ti je 243Win.Mislim da ti je izbor kalibra sasvim odgovarajuci za lov srndaca i krznasica ili zveri,mada i nesto krupnije.Sto se tice izbora zrna,zavisice od namene....neko ce reci tvdje,neko mekse zrno,za pocetak slobodno koristi nasa PPU,a imas i teme 243 Win.zatim karabinska zrna,....pa ces svakako doci do nekih zakljucaka.Pozdrav i javi nam kada nesto upucas sa njim.
Dobar pogodak

petar
 .223 je pravi kalibar za pirs, ne trza, nije tezak, odlican za duga pesacenja, ali sa cekanja, na velikoj udaljenosti po mom misljenju moze bilo koji od 243 pa na vise, inace moj prijatelj lovi sa 7mm Rem Magnum, kaze da je prezadovoljan, a taj kalibar mu pokriva sve, od lisice do jelena, preko srndaca i divlje svinje, i naravno svih predatora...

270
 Srneći kalibri??? Hmmm
U ovu grupaciju načelno po mnogima spadaju kalibri izmedju 6 i 6,5mm velike brzine i položene putanje koji omogućuju odstrele na velikim daljinama!
A da li nam je to stvarno potrebno za lov srneće divljači?
Ovom prilikom bih se osvrnuo na jedan stručni rad objavljen u tadašnjoj Čehoslovačkoj ranih 80-tih koji sam imao ptilike da pročitam kada sam tek sticao prva znanja o lovu i oružiju a koji mi se duboko urezao u pamćenje!
Navedeni rad odnosio se na podobnost kalibara za selektivni odstrel srneće divljači gde se procenjivala njihova efikasnost i mogućnost što manje oštete mesa koje nakon ovih lovova ide u prodaju!
Prilikom izrade rada stručnjaci su se bazirali na selektivne odstrele ove divljači u više lovnih gazdinstava od strane stručnog osoblja u toku više godina raznim vrstama oružija raznih kalibara!
Kao prednost nekog kalibra smatralo se sledeće:
1. Efikasnost kalibra odnosno njegova mogućnost da na daljinama na kojima se naj češće odstreljuje divljač istu obori na mestu ili da ona što manje odvuče pogodak.
2. Da divljač koja odvuče pogodak bude u što kraćem vremenu pronađena kako ne bi došlo do "kvarenja" mesa, odnosno da pogodak određenim kalibrom da sto jasniji krvni trag koji se može pratiti i brzo pronaći divljač da se obradi!
3. Da kalibar izazove što manje uništenje mesa, sa što manje krvnih podliva i zagađenja u okolini pogodka opiljcima zrna!
Prilikom odstrela korišćeno je sledeće oružije:
1. Obrtno čepni karabini marke Zbrojovka, Mauser i Mannlicher! (bez podataka o tipu)
2. Kombinirke i Drilinzi marke Brno i Suhl (bez podataka o tipu)
Kalibri su podeljeni u pet grupa:
1 Kalibri 5,6mm gde su korišćeni 222rem; 5,6x50Rmag; 5,6x52R savage i 5,6x57
2 Tzv. srneći kalibri 6-6,5mm gde su korišćeni 243win.; 6,5x54M.SH.; i 6,5x57
3 Grupa srednjih(unuverzalnih) od 7-8mm gde su korišćeni 7x57, 7X64 (i njihove "R" verzije) 308win i 8x64S
4 Grupa MAGNUMA sa predstavnicima 6,5x68; 300WM i 8x68
5 kalibri preko 9mm sa predstavnicima 9,3x72R i 9,3x74R
Prvo što je utvrđeno je daljina na kojoj su odstreli izvršeni i došlo se do podatka da je skoro 90% srneće divljači odstreljeno na daljini manjoj od 120m!!! (toliko o potrebi razantnih kalibara za ovu vrstu lova)
Analizom izvršenih odstrela sagledavajući tražene faktore kao naj podesniji i najvišu ocenu dobio je 9,3x72R!!! a odmah za njim 9,3x74R! Sa zrnima od 12,5 odnosno 18,5gr.
Ovi kalibri na daljinama na kojima se naj češće vršio odstrel bili su naj efikasniji i naj manje su oštećivali meso!
Za njima su odmah grupa "univerzalnih" 7x57, 7X64 (i njihove "R" verzije) 308win i 8x64S sa težim zrnima!(zadnja dva možemo posmatrati kao ekvivalentne kod nas naj češće korišćenih 8x57IS i 30-06spr.)
Tak na trećem mestu su Tzv. srneći kalibri 243win.; 6,5x54M.SH.; i 6,5x57 gde su se zadnja dva sa težim zrnima od 8-10gr. bolje pokazala obezbeđujući kraće vreme za potragu ranjene divljači i manje kvareći meso!
Na četvrtom je grupa 5,6mm koju ne preporučuju a jedva prolaznu ocenu je dobio balistički najinferiorniji 5,6x52R savage sa zrnima od 4,6g
Kod nas sve popularniji MAGNUMI ocenjeni su kao naj lošiji po traženim vrednostima!
Kao naj podesnijom vrstom oružija za ovu vrstu lova ocenjene su kombinirke zbog male mase, kompaknosti, lakog i brzog rastavljanja sto pomaže transportu a za ovu vrstu lova nemogućnost brzog prepunjavanja nije mana, Takođe sačmenim metkom su tokom lova odstreljene usput i mnoge sitne štetočine!
Ovaj rad nije u potpunosti sveobuhvatan jer nisu uzete u obzir i karakteristike raznih tipova zrna ali ga ja ipak smatram za dobru osnovu pri izboru kalibara i smatram da se nad njim treba zamisliti koliko smo u zabludi o traženim karakteristikama i podesnosti određenih kalibara za lov srneće divljači!Hmmm

Sniper Hunter
 Ja sam se definitivno razocarao u .243 kao kalibar za srnecu divljac sa ppu municijom od 6.5 grama srndac mi je odvukao pogodak i to u plecku preko 100m pucano na oko 140 m a drugi isto tako samo sto je pucano na 50 -60m ja ga ostavljam za predatore i nastavljam sa starim dobrim 8x57js taj jos mi nijedean srndac cak i loisiji pogodak nije odvukao dalje od 30 m mozda je do municije posto skoro i nije bilo izlazne rane kosti polomljene a ni kapi krvi

canis aureus
 Većina lovaca na srneću divljač, kako domaćih tako i stranih, se složila da su kalibri 6-6,5mm najidealniji za uspešan odstrel navedene divljači. Verujem da to navode iz svog bogatog iskustva u odstrelu tim kalibrima.
Lično sam imao uspešnih odstrela sa .243Win i 6mmRemMag, gde je neretko divljač posle pogotka ostajala na mestu nastrela! Ima kolega na forumu koji itekako uspešno love srneću divljač sa .243 i prezadovoljni su učinkom. Kolega Lovac Stari koristi .243 i PPU SP i slike trofeja nisu izostaleConfused
Sniperu, 270 složio bih se sa vama o uspešnosti 8x57JS jer rado ga koristim ali morate se i vi složiti da i 8ica može poprilično da napravi štete na mesu.

uuh ti čehoslovaci
-sigurno da ima puno istine u tom njihovom stručnom radu ali radi se ipak o divljači mase 20-25kg!! Da su probali sa 12,7x99 verovatno bi isti zauzeo prvo mestoConfused Šta li bi tek preporučili za "big five"??

Mnogo je različitih mišljenja, stavova, različitih iskustava .....

nenadx
 Zanimljiv je taj rad Ceha,Slovaka,dosli su do rezultata do kojih bi dosao i mali Perica.Bilo bi lepo da nam se kaze koja je strucna literatura u pitanju i eventualno autor...Cenim ceskoslovacku lovnu tradiciju,ali ovi zakljuci nemaju veze sa modernim shvatanjima lovstva.Naravno moze se diskutovati o svemu navedenom,ali bi se po navedenoj logici doslo do jednog univerzalnog kalibra za sve,verovatno u 9,3 mm.Eventualno sa kalibrom 7 mm za krznasice i to je to.Naravno sa jedno 2 gramaze i isto toliko konstrukcija.Sva divljac bi bila obarana po trazenom standardu.....Ovo je isuvise pojednostavljeno,da bi se uopste tako razmisljalo u okvirima savremenog posmatranja ove teme.To savremeno je ponajpre adekvatan kalibar za odredjenu divljac.Da bi smo ovo negirali potrebno je da bacimo u vodu godine ispitivanja i kazemo Neka hvala to nije ono sto nam treba...Mozda,hajde da probamo,nije to Bozije slovo
Dobar pogodak

270
 Naravno da navedeni rad nije sveobuhvatan što sam i naveo!
Sagledava učinak kalibara u smislu "efikasnost uz što manje oštećenje mesa divljači" gde je akcenat stavljen na "što manje oštećenje mesa divljači"
Ali po meni je zanimljiv iz dva razloga, odnosno ruši dva duboko ukorenjene "Tabua" kod naših lovaca!
1. "Srneća divljač se odstreljuje na velikim daljinama" iz navedenog rada vidimo da je 90% odstrela izvršeno na daljini ispod 120 metara, da se i u našim lovištima širom Srbije izvrši analiza daljine odstrela srneće divljači verujem da bi se došlo do istih ili približnih rezultata! Samim tim treba razmisliti o stvarnoj potrebi visoko rizantne municije za ovu vrstu lova!
2. "Kalibri većeg prečnika više oštećuju divljač od manjih" Upravo ovi kalibri sa tvrđim, težim i sporijim zrnima manje će naneti štete a zbog većeg prečnika imaće dobru predaju energije dok manji i brži kalibri manje mase zrna da bi predali dovoljno energije moraju koristiti meka zrna koja brzo ekspanduju često se potpuno raspadajući u telu divljači zagađujući meso a ne stvarajući izlazne rane koje bi omogućile praćenje krvnog traga i brži pronalazak ranjene divljači!
Nemam nameru da ovim putem preporučujem kalibre 9,3 ili 8mm za odstrel srndaća naroćito lovcima koji pucaju na 200 i više metara i sam sam za ove prilike nabavio 270win.
Ali ako često love divlje svinje a konfiguracija terena im je takva da pucaju na manje daljine i na srneću divljač zaista treba razmisliti da li im je potreban još neki kalibar osim 8x57IS sa na primer zrnom RWS HMK od 12,1gr.
Lično u 8x57IS nisam koristio ovu elaboraciju ali sam jednom sa 270win. metkom RWS HMK 8,4gr na 70m odstrelio srndaća kroz obe plećke koji je ostao na mestu a ulaznu i izlaznu ranu uspeli smo da vidimo tek nakon dranja! Pa smatram da bi u 8x57IS ova elaboracija bila još efikasnija!

nenadx
 Eto imamo par tema,rekao bih.Sto manje ostecenja mesa je veoma diskutabilno,evo zbog cega.Zavisice vise od konstrukcije zrna prilagodjenoj kalibru,pa ce se ostecenje u tom slucaju meriti milimetrima,ako se na to obrati paznja.Rekao bih da tako,svaka laboracija mora imati svoju konstrukciju jer se cesto drugacije ponasa ista konstrukcija u razlicitim kalibrima....Ili recimo ako je to potreba strucnih sluzbi,kako je navedeno za stto manje ostecenja,onda se gadja u glavu,sto je slucaj u skoro svim zemljama gde se divljac lovi za prodaju mesa,pa mi je cudno da su dosli do takvog zakljucka o kalibru...Naravno ovo je slucaj kada se nelovi rogonja.O tabuu za gadjanje na velikim daljinama se slazemo jer licna iskustva u lovu na srndaca(koja nisu mala)kao i drugih,mi govori da se ustvari najveci deo odstrela dogadja na daljinama oko 100m najvise,Cak i u Vojvodini je to retko preko 200m.Ali se postavlja i eticko pitanje gadjanja na velike daljine.Sa jedne strane se zagovara sigurno gadjanje,a pitanje je koliko je prosecan lovac siguran za preko 200m.Ovo svakako treba prodiskutovati.I da dodam koristio sam(a pricali smo o tome ranije na forumu i na par mesta)243W imao losih i dobrih iskustava,ali je najcesce uzrok za to bio odabir konstrukcije zrna,koristio sam za ovaj lov i 270W i 3006 i dosao do istih iskustava.Navodili smo slucajeve sa 8x57,300WM,pa cak i par sa 375 HH i svi ce uraditi slicno(razlika u mm) sa dobrim odabirom konstrukcije zrnaZakljucio bih da svi imaju dovoljnu energiju za obaranje,samo ce efekat biti razlicit,zavisno najvise od pogodka i zrna.E u cemu je stvar za odgovarajuci izbor srneceg kalibra,neka kaze neko drugi,
Dobar pogodak

canis aureus
 Sezona se bliži(valjda će te lovne karte i da podele ako su uopšte napravljene) pa valja podgrejati ovu temu, da vidimo ko sa čime planira u novu sezonu ...

-ova sva tri "amera ljuta" (.223Rem, .243Win, .308Win) zakonski, moralno, etički ... i svakako mogu a ostaliZbunjen
canis aureus priložio:
9-87.jpg

Podunavac
 Zaboravio si 22-250 ? Može i 25-06 i 6 mm Rem.
Tri prsta 2Kolce

canis aureus
 Zaboravio?!Hmmm
Ne, nikako! Samo pokrenuo temu koja je malo zaostala a sezona je na vratima ...
A stvarno misliš da može to što si naveo?! A što misliš?! Probao si? Neko ti negde i nekada pričao? ...
Zbunjen

ohotnik
 Ja sledece nedelje idem na streliste na malo pucanja pred sezonu Ove godine planiram 7x57 i 25-06 za srndaca.

canis aureus
 7x57B)
Rade, a kako ti se pokazao .25-06?
Viđao sam odstrele sa tim kalibrom i uglavnom su rane bile ogromne tako da sam dobio neku odbojnost prema njemu i nikada ga nisam poželeo u svom arsenalu!
Lisicu prospe u 2 kvadratna metra pa i na većim daljinama sa iole mekšim zrnom a tvrdo zrno divljač itekako odnosi ...

Podunavac

canis aureus kaže:
Zaboravio?!Hmmm
Ne, nikako! Samo pokrenuo temu koja je malo zaostala a sezona je na vratima ...
A stvarno misliš da može to što si naveo?! A što misliš?! Probao si? Neko ti negde i nekada pričao? ...
Zbunjen

Probao sam 22-250, 223 Rem. i 243 Win. a druga dva sam naveo zato što po balističkim karakteristikama odgovaraju za ovu divljač, a PPU proizvodi municiju i Zastava oružje. Što se tiče priča o uništavanju mesa, više volim da bacim malo mesa keru, nego da mi pobegne cela divljač i ugine negde u mukama, pa je na kraju pojedu strvinari.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac
 Imao sam 308 Win. i sasvim sam zadovoljan bio sa odstrelom sve divljači, ali ga ne smatram srnećim kalibrom. Ovaj kalibar spada u univerzalne, koliko god pojedinci pokušavaju da ga omalovaže. Lovio sam sa njim i DS i ne mogu da se požalim.
Tri prsta 2Kolce

canis aureus

Podunavac kaže:

Probao sam 22-250, 223 Rem. i 243 Win. a druga dva sam naveo zato što po balističkim karakteristikama odgovaraju za ovu divljač, a PPU proizvodi municiju i Zastava oružje. Što se tiče priča o uništavanju mesa, više volim da bacim malo mesa keru, nego da mi pobegne cela divljač i ugine negde u mukama, pa je na kraju pojedu strvinari.

Ima logikeB) što se tiče uništavanja mesa ali sa nekim "laganim, mekim a brzim" više mesa ćeš baciti keru nego što ćeš iskoristiti za ljudstvoYes
6mmRem sa SP zrnom toliko ošteti plećke srneće divljači(ako je pogodak u taj deo) da mogu samo poslužiti kao hrana za pse a istom tom prilikom izazove eksploziju unutrašnjih organa pogođene divljači pa se i onaj ostatak mesa mora "prati" ...
Lovio sam sa 6mmRem pa iz iskustva znam da je ... recimo brz i ...
I .243Win sa SP zrnima zna plećke da pretvori u hranu za pseConfused

Podunavac
 Voleo bi da probam 240 Weatherby, 5,6x57, 6x62 Freres i 6,5x68. Ali... željo pusta.
Tri prsta 2Kolce

najic
 Hm moram se sloziti sa canisom moj 22-250 nikada ne bi menjao i smatram da je cudo ali sada ugledah njegov post o pranju mesa i moram priznati da sam imao tih problema , naime vise puta su pucala pluca i dziga pa sam imao darmar i morao da drzim meso u vodi .....

ohotnik

canis aureus kaže:
7x57B)
Rade, a kako ti se pokazao .25-06?
Viđao sam odstrele sa tim kalibrom i uglavnom su rane bile ogromne tako da sam dobio neku odbojnost prema njemu i nikada ga nisam poželeo u svom arsenalu!
Lisicu prospe u 2 kvadratna metra pa i na većim daljinama sa iole mekšim zrnom a tvrdo zrno divljač itekako odnosi ...
Koristio sam Hornady superperfomans 117grens i nisam koristio druge Nabavio sam solidnu kolicinu i nisam dosada imao priliku da koristim drugu municiju i poredim utiske.Nisam imao mnogo odstrela sa tim kalibrom ukupno sest srnece divljaci i dva divojarca za sto sam ga i uzeo Nisam imao neka velika ostecenja mesa ima ga ali nista vise od drugih kalibara Svidja mi se sto je kao munja pucas sa njim kako na sto metara tako i na trista Divojarce sam pucao preko kanjona na litici i samo su klekli i spali me par sati izvlacenja.Ipak sto se tice srnece divljaci moj ljubimac je 7x57 i s&b.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Stari karabinski kalibri MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 43 09.10.2018. 22:11
Bolesti kod srneće divljači! DIVLJAČ 40 31.12.2017. 01:08
Evropski kalibri ili američki ? MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 199 28.01.2017. 18:29
Uzgojni odstrel srneće divljači LOV NA KRUPNU DIVLJAČ 337 27.01.2017. 09:25
Brojnost i trofejnost srneće divljači STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 1 13.07.2016. 21:56
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 11
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,457
Najnoviji član: draganito

Poslednje vesti
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara
Lovna sezona u Srbiji
Vuci se baš odomaćili

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,253,090 posete www.srbijalov.com