Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Dilema pri odabiru kalibra

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Dilema pri odabiru kalibra
ssekir75

Finnskogen kaže:
Mauser K98 je u sustini ako je nedoradjen i u orginalnom stanju perfektan primer ovoga o cemu smo pricali jer zbog svog relativno lose konstruisanog kundaka upravo pojacava recoil efekat

кундак к98 и (нарочито) м48 су цепанке и нису џабе такви. разлог је прост, и лежи у првој реченици упутства за употребу... да не тражим сад, гласи отприлике овако: "пушка је ватрено оружје које служи за неутралисање живе силе ватром, ножем и кундаком".

кад сам први пут гађао из карабина са монте карло кундаком гледао сам шта се дешава, да није лоша муниција, да ли је зрно напустило цев и слично. тек после опаљених неколико метака, што ловачких што војних, слегао сам раменима и наставио да гађам. није ми било јасно како уопште не трза у односу на војне карабине на које сам ја био навикао. а цела фора је бољи кундак.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

rk
 Meni lično jedna od najboljih geometrija kundaka koju sam ima prilike da probam hogue kundak. Cena je negde oko 200€ i mislim da je jako dobro rešenje doduše prihvatam i argumente ljudi koji ne vole plastiku.
RK

Milan98
 Ja na momZastavinom M70 8x57js imam monte karlo kundak. Pre njega mi je bio kundak ,,svinjska ledja" iposle plafon 5metaka rame je otkidalo. Sa ovim sada, kutija se ispuca bez problema. Milina za pucanje
Dimitrijević

Finnskogen
 Mene je moj otac od koga sam naucio i dugujem mnogo toga, da kod puske ne ubija nisan nego kundak. Za mene su pri izboru oruzja kundak i balans oruzja najvaznije stvari. Necu reci da je izbor kalibra sporedan ili nevazan ali ja u sustini u napred znam koji kalibri su za moje potrebe aktuelni i ne koristim previse vremena na to. Puno je vaznije da mi puska lezi. Kada kazem lezi onda mislim da mi pri ubacivanju oruzja u rame nisan ( kako mehanicki tako kasnije i opticki ) lezi kako treba u minimum 90+ slucajeva upravo kao i kod oruzja sa neolucenim cevima, a u ostalih 10- slucajeva su potrebne samo male korekcije. Ako to nije slucaj tada gledam da li i kakve korekcije mogu da napravim da si prilagodim/upasem oruzje ako je moguce. Sledeca stvar je balans/konstrukcija samog oruzja. To su osnovne stvari koje svaki lovac treba da obrati paznju pri odabiru svog oruzja. U svakom slucaju koji kalibar moze da kompenzira los pogodak ili promasaj

AJDUK
 Kolege molim za neki savet imam u ponudi da kupim karabin u kalibru 308win ili 7x64.Probao sam oba na strelištu na 100m oba u dlaku pogadjaju.Koristio bih za predatore (lisica šakal) i za DS.Oba su Zastavina i novi su t.j. kupljeni pre 25god ali sad prvi put pucano.I sta sad?🤔

tomo vrbas
 Који је то ауто бољи од Москвича??? Исто тако који је то калибар бољи од 7х64!? 😉👍😇

AcaNik
 Ма узми оба.
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.

AJDUK

AcaNik kaže:

Ма узми оба.

Ime bi ja al hvale šuške😭

davorcalic
 Kolege molim za neki savet imam u ponudi da kupim karabin u kalibru 308win ili 7x64.
Da te savetujem a da ne uvedem polemiku, bez obrazloženja, glasam za 308 win...
Žena mi Makedonka....ena Shock

coolerns
 Ako necemo da cepidlacimo, a verovatno ima onih koji bi voleli Grin, mislim da u lovu izmedju ta dva kalibra razlike nema, i nema toga sto jedan moze a da drugi ne moze podjednako dobro. Tako da kolega iskren savet bi vam bio da uzmete koji vam je drazi kalibar.
Licno verovatno malo vise naginjem evropskom, zbog tradicije, ali ne bih se stideo ni americkog.

AJDUK
 Hvala kolege kaparisan zastavin štuc 7x64.U zdravlje da se služim 😄😄😄

davorcalic
 Čestitam kolega, nek te služi u zdravlju 100 godina... Još davno, čuo sam jednu reč koja ga opisuje kao " Gospodski" kalibar...
Žena mi Makedonka....ena Shock

ssekir75

AJDUK kaže:

Hvala kolege kaparisan zastavin štuc 7x64.U zdravlje da se služim 😄😄😄

одличан избор! у здравље да се служиш, тј да те служи.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Finnskogen
 Vidim da sam malo okasnio sa komentarom ali cu napisati za svaki slucaj.

Kada je u pitanju stuc ili skracena verzija cevi 308 je uvek u velikoj prednosti nad 7x64

Imam oba i 7x64 je fantastican lovni kalibar ali 308win je jedan od naj svestranijih i najupotrebljivijih kalibara.
Ja danas gotovo iskljucivo koristim 308win iz vise razloga a jedan od njih je upravo karca cev.
Precnik ili diametar kada je lov i terminalna balistika u pitanju ide u korist 308 tj 7,62 kontra 7,00 mm tih 0,62 puno znaci kada je u pitanju terminalna balistika.
308 ima daleko veci izbor kugli i jedan je od najrasprostranjenijih kalibara u svetu ( ne bez razloga ) dok je 7x64 rasprostranjen samo u podrucjima koja su bila pod historijskim uticajem Njemacke
Kako sam izbor kugle tako i cena uvek ide u prilog 308. ista izrna ako se u opste mogu naci za 7x64 su ne retko duplo skuplja kod 7x64 nego kod 308win. Masovna proizvodnja kugli u 308 znaci da se cena zbog samog volumena moze spustiti nize.

Sada da se vratimo na duzinu cevi koja je kod stuc karabina 51cm.
308win koristi kratku cauru i brzogoruci barut tako da odlicno podnosi kratku cev, dok je slucaj potpuno obrnut za 7x64 koji koristi progresivan barut i idealno bi trebao imati duzu cev od standardne koja iznosi 60cm tj idealna duzina cevi za kalibar 7x64 je 65cm

kraca cev nece uticati na preciznost vec na brzinu kugle, tako da ce kugla gubiti otprilike 4m/s ma 1,0 cm skracene cevi

Drugim recima ako ce mo za primer uzeti P.Partizan SP kuglu od 11,2 grama koja ide V0 780m/s sto je samo po sebi relativno sporo ona ce u samom startu dodatno pasti za 36m/s zbog krace cevi
Tj V0 ce u tom slucaju iznositi 744 m/s
Sto ce znatno utecati kako na trajekcionu tako i na terminalnu balistiku.

U sustini ako su u pitanju kratke distance nece biti vecih problema, a i sam stuc je napravljen upravo za lov u sumi na kratkim distancama, ali ce se vec na daljinama preko 150m jasno pokazati manjkavost uticaja krace cevi.

Usudio bih se reci da su 6,5x55 i 7x64 dva kalibra koja najlosije podnose kratku cev jer progresivan ( sporogoruci ) barut i dizajn caure zahrevaju dugu cev da bi naduvali idealan pritisak.

Tebi kolega srecno ma koji kalibar da si odabrao

Planinko011
 Dodao bih jos jednu prednost kalibra .308 u odnosu na 7x64 ali koja je za Srbiju irelevantna zbog propisa a to je da .308 je pogodan za prigusivanje pucnja sto je vidljivo najvise u skandinavskim zemljama, SAD i jos nekim kod lova na predatore gde se u jednom lovu na elektricnu vabilicu odstreljije i nekoliko sakala.

Koliko se sakala namnozilo pa vec po novinama imamo svaki mesec po neku stetu, mozda nekom padne na pamet nekada i da pusti odobrenja za prigusivace makar za LU za organizovani lov na predatore da se zaduzuju pri ulasku u loviste a razduzuju pri izlasku kod lovocuvara.

E sad zloupotreba moze biti a izlozena je srneca divljac, prasad, i nazimad najvise jer prigusena municija i nije dobar izbor za vepra, krmacu i jelensku divljac.

Finnskogen
 To je tacno, ali ne zbog toga sto jedan ili drugui kalibar bolje pasu kada je u pitanju prigusivac, nego upravo zbog skracivanja cevi i cinjenice da s se montiranjem prigusivaca balans samog oruzja pomera unapred ili drugim recima orizje postaje nebalansirano gde je teziste na cevi umesto obrnuto u kundaku.
Upravo iz tog razloga se kood montiranja prigusivaca cev skracuje cak na celih 47cm sto je zakonska regulatuiva u kada je u pitanju skandinavija, jer stro bolji ( veci i tezi ) prigusivac sama ravnoteza ili balans puske biti ce pomerena unapred sto je zaista neprakticno.

Sto se tice suzbijanja barutnih gasova, precnika zrna i vrste baruta koja se korist neke vece razlike nema

Sto se tice same upotrebe prigusivaca mislim da je sama svrha vise da cuva samog lovca nego bilo sta drugo.

Iz licnih iskustava jer lovim i sa i bez prigusivaca znam da ako je u pitanju jedan pucanj i ako posle njega nema dodatnog uznemiravanja to nece u mnogome utecati na okruzenje.
U praksi znao sam sa iste ceke otstreliti 4 -5 grla svinjske, jelenske ili druge divljaci jer nisam pravio buku posle pucnja, bez obzira na to da li sam koristio prigusivac ili ne.

Drugim recima, mada je to zaista pogresno pisati na otvorenim forumima ali je cinjenicno stanje, zlatno pravilo krivolovaca je jedan pucanj, jer nikada niko nije u stanju da odredi odakle dolazi iznenadni prasak.
Tek kada se paznja koncentrise i sekvenca ponovi moguce je generalno utvrditi pravac i distancu.
To je fakta kako kod ljudi tako i lovne divljaci

Planinko011
 Pa meni neki pametnjakovici rekose da su neki kalibri koje ja imam npr 30-06 i .243 poznati kao praskavi i da nisu bas pogodni za prigusenje a da npr .308 i 8x57 jesu. Pri tom su mislili na praskavost pucnja.
Doduse kad se kaze da .308 trpi kracu cev to mu takodje donosi prednost pri manipulaciji oruzjem.

A sto se tice lovokradica stoji to za jedan pucanj ali u lovistu bilo u grupnom lovu bilo pojedinacnom retko kad pred kraj lova kad obavestavam lovocuvara o ucinku i potrebi za obelezavanjem divljaci uglavnom zna da li sam pucao jednom, dva ili tri puta.
U planini opet se pucanj nadaleko cuje pa je dovoljno da se alarmiraju lovocuvari. U mom drustvu su cascavali gorstake koji zive u planini da ih zovnu kada cuju pucanj.

Ja sam u lovu na ceki koja je samo 200m udaljena (sa dve strane sume) od mog drugara sa kojim lovim i kada je samo jedan metak cuje cesto promasim da li je on pucao ili neko drugi, pogotovo kad se nista ne desava pa malo i zadremam.

Da, desava se i u lovu na svinje da se puca 2-3 puta za jedan lov ali to tamo gde ima vise krda u pokretu pa prodje neko vreme a za predatore uglavnom u vreme njihovog parenja.

Finnskogen
 Igrom slucaja posedujem i 7x64 308win 243win 8x57 i 30-06 Smile

Od gore pomenutih 308win i 243win odlicno podnose kratku cev tj odlican su izbor kada je prigusivac u pitanju.

8x57 je sasvim ok dok 30-06 i 7x64 lose podnose kracenje cevi

Sto se tice suzbijanja barutnih gasova i precnika zrna razlike nema, preciznost ce takodjer ostati nepromenjena.
Samo da napomenem kada kazem preciznost mislim na grupaciju pogodaka, ali ce se se trajekcija kugle promenuti.

Razlika izmedju kalibara koji dobro podnose kratku cev ili ne je u tipu baruta koji se koristi tj brzo ili sporogoreci i nekakav indikator treba da bude kratka caura je punjena brzogorecim dok je duza caura punjena sporogorecim barutom. To bi bila nekakva smernica mada nuzno ne mora uvek biti pravilo, primera radi 6,5x55 ima relativno kratku cauru ali je punjen sporogorucim barutom i lose podnosi kracenje cevi.

Drugim recima kada kazem da 30-06 nije idalan izbor kada je prigusivac u pitanju to ne znaci da prigusivac nece funkcionisati vec da ce se zbog kracenja cevi izgubiti na brzini kugle drugim recima od 30-06 dobiti cemo nesto sto vise lici na 308win nego na 30-06

Sto se samog praska tice prigusivac kada je u pitanju lovna municija nikada u potpunosti nece utisati pucanj vec ce eliminisati do odredjene mere u zavisnosti od kvaliteta prigusivaca barutne gasove.

Ono sto mi cujemo kao jedan pucanj ili prasak u stvari je sastavljeno iz dva dela. Prvi deo praska stvara se pri izlasku barutnih gasova iz cevi i taj deo se moze suzbiti montiranjem prigusivaca ali drugi deo koji nastaje kada kugla zbog svoje brzine probija zvucni zid se ne moze suzbiti montiranjem bilo kakvog prigusivaca.
Da bi se suzbio taj drugi deo praska koji se iako slabije i dalje dobro cuje potrebno je koristiti subsonicnu ili podzvucnu municiju.
Tj municiju slabijeg punjenja koja ne probija zvucni zid sto je 340 m/s drugim recima potpuno ne prikladno za lovne upotrebe.
Zvuk koji se stvara kada kugla visestruko probija zvucni zid moze bez problema da se cuje na vise kilometara udaljenosti.
Tako da kao sto sam i rekao upotreba prigusivaca ili ne nece ostaviti neki veci utisak na okolis/ divljac ako se posle samog pucnja podrucje dodatno ne uznemirava.

Sto se krivolova i zloupotrebe tice to necu niti komentarisati jer mislim da nije tema

kolega_LOVEc
 Čitao sam pre neku godinu nagadjanja o ruskom 12.7 x55 i zrnu od preko 1000 grejna...
Što se tiče energije takav kalibar bi završavao lovačke potrebe ,negde preko 3000J , a ispunjava kriterijum podzvučnosti.
Kad se već govori o mogućnostima prigušivača i kalibara...
Vim vi repellere licet

kolega_LOVEc
 Čitam upis@ Finnskogen i nešto mi se mota po glavi, nikada nisam video ni jednu baš preciznu cevku u 3006.
Baš me zanima jer imao neko od vas iskustva sa karabinom u 3006 koji pakuje ispod 25 mm?
Vim vi repellere licet

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Municija kalibra 30-06 MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 115 15.11.2022. 22:30
Izbor kalibra LOVCI POČETNICI 460 14.10.2013. 13:59
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 17
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,448
Najnoviji član: zlatiborac3006

Poslednje vesti
ОДРЖАН ПАРАСТОС КРАЉУ МИЛАНУ
LU "Kraljevo" - Kraljevo
Naknada štete od divljači
Orlovo oko
Pirot

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,699,548 posete www.srbijalov.com