Dilema pri odabiru kalibra
|
Planinko011 |
Objavljen 02.11.2022. 18:20
|
Lovčina
Upisa: 1031
Pristupio: 08.06.2011. 12:45
|
Laicki gledano zapitao bih se da li pri nasim gadjanjima je uopste realno da ustvrdimo posle grupe od 3 ili 5 metaka da li se ta dimenzija kruga grupe pogodaka mogu uopsre definisati da li nastaju bas zbog cevi a zanemariti razlicite elemente same municije poput sitnih varijacija u barutnom punjenju, savrseno identicnim zrnima, zatim imamo razlicite zagrejanosti cevi prilikom svakog sledeceg opaljenja a na kraju i nasih licnih greskama pri pucnju.
Eto nekoliko puta mi se desavalo sa mojim M707 kada dam drugaru koji je vrhunski strelac (i pre 3-4 godine prvak drzave u trostavu vojnickom puskom cini mi se) da sa fabrickom PPU SP 9.7gr jednostavno siri rupu od metka sledecim metkom ali sa dva metka. Vec 3, 4 idu malo sire..
Ja verujem da je nasa greska i zagrejanost cevi od veceg uticaha na grupu od samog koraka uvijanja i sl. |
|
|
|
kolega_LOVEc |
Objavljen 02.11.2022. 19:02
|
Veteran
Upisa: 664
Pristupio: 19.02.2012. 22:14
|
Ma ja nisam ni mislio konkretno na cev..više kao cev/ oružje..i to u .30 🤠 državno-kaubojskoj iz 1906. sa bilo kojim zrnom iz bilo kog oružja.
Ostale pominjane kalibre, imao sam prilike da vidim ponekad odlične grupe al 06 nikad , samo solidne.
Vim vi repellere licet
|
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 02.11.2022. 20:06
|
Veteran
Upisa: 579
Pristupio: 19.10.2012. 21:42
|
kolega_LOVEc kaže:
Čitam upis@ Finnskogen i nešto mi se mota po glavi, nikada nisam video ni jednu baš preciznu cevku u 3006.
Baš me zanima jer imao neko od vas iskustva sa karabinom u 3006 koji pakuje ispod 25 mm?
Ja imam odlicnu cev u kalibru 30-06 na mom Heym SR30 concorde karabinu, cev je debela kratka ( 51 orginalno sa guscim korakom ) i konacno kanalirana sto sve skupa daje odlicnu preciznost, i kada stvari idu kako treba naravno ne svaki put mogu da uguram kuglu na kuglu,to naravno ne znaci kroz istu rupu vec da su sve rupe satavljene.
ali kada je to receno moram da dodam da je jedan od osnovnih uslova da je municija rucno punjena i to na donjoj granici, tj da je punjena tako da je propisana kolicina baruta na minimalnoj a ne na maksimalnoj razini.
Drugim recima kugla ide sporoje.
Iz licnog a pre svega poucen iskustvima drugih mogu da konstatujem da je tada 30-06 naj precizniji.
Imam dvojicu lovnih kolega sa kojima godinama lovim u Svedskoj i koji su vrhunski pucaci i instruktori kada je u pitanju streljastvo u Skandinaviji.
Ono sto je meni zaista zanimljivo a upravo sam u zadnjem zajednickom lovu pre dve nedelje pricao sa njima o tome jeste cinjenica koju su njih oba izneli da je 308 precizniji na distancama ispod 500m dok je 30-06 precizniji preko.
To naravno nema veze sa trajektorijom, jer MOA je MOA i klik gore dole ne igra nikavu ulogu. |
|
|
|
kolega_LOVEc |
Objavljen 05.11.2022. 00:37
|
Veteran
|
Mnogo je to ugodjaja za dobijanje rezultata, uzimajući u obzir da šest i po' švedjoslava koriste neki za takmičenje hraneći ga fabričkom normom ili lapuom.
Vim vi repellere licet
|
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 05.11.2022. 02:40
|
Veteran
|
Mislim da ovde u Skandinaviji retko ko ko se i malo bavi streljastvom kupuje gotovu municiju, pa cak i amateri.
Kucno punjenje municije je ovde veoma rasprostranjeno, mnogo jeftinije i daje bolje rezultate od gotove municije.
U Norveskoj je uslov da se izadje u lov sa karabinom dva odvojena izlaska u streljanu sa po najmanje 15 ispucanih metaka po treningu i onda polaganje testa od 5 metaka bez naslona na 100 metara u onaj krug sto se vidi na mojoj profil slici po svakom oruzju koje se koristi zasebno.
Tako da cak i dobrih rekao bih 50% lovaca koriste rucno punjenu municiju, jer cak i ako sami ne pune uvek neko zna nekoga ko to radi iz hobija.
Sve moguce kompnente se mogu kupiti u svakoj radnji gde se prodaje oruzje i municija, i ne bilo kakve komponente nego najrenomiranijih proizvodjaca.
Caure se mogu koristiti vise puta sto dodatno smanjuje troskove i ono sto je jos vaznije posle prve upotrebe caura se deformise prema lezistu puske u kojoj je koristena sto dodatno daje preciznost.
I na sve to, ovde zakon dozvoljava privatne streljane. Tako da svaki drugi seljak na svom posedu ima svoju privatnu streljanu koje su ne retko bolje opremljene od nasih javnih
Statisticki Norveska ima najvise lovnog oruzja po glavi stanovnika u Evropi |
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 05.11.2022. 08:20
|
Lovčina
Upisa: 1291
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
Али смо само ми Срби трн у оку са оружјем! 😡 |
|
|
|
kolega_LOVEc |
Objavljen 05.11.2022. 18:32
|
Veteran
|
Naravno da za ozbiljne rezultate neophodno je puniti municiji, medjutim zapitkivao sam tu i tamo skandinavce koji su imali volju da odgovaraju i tako sam čuo priču o dve iste puške i korišćenja fabričke municije ,prvo kao trening opcije a zbog kvaliteta i na ponekim takmičenjima. Kalibar je taj baš zbog većeg izbora i zastupljenosti a fabrička municija zbog toga što su prezauzeti da pune, što ne znači da za ozbiljna takmičenja ne rade to. Nešto kao lični balans izmedju vremena i cene municije.
Naravno možda reklamiraju i sponzore,to već nisam siguran .Do pre neku godinu moglo se ćaskati po raznim svetskim forumima i upoznavati makar informativno sa svetskim trendovima.
Medjutim iz naše zemlje više nije moguće pristupati na mnoga mesta uz obrazloženje " vaša zemlja podržava terorizam". Nekada sam mislio da se i kod nas može nešto tako razviti zbog dostupnosti tehnologije i većeg broja ljudi za diskusije, medjutim za tako nešto treba kultura "ljubavi" prema oružju.
Vim vi repellere licet
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 05.11.2022. 22:06
|
Lovčina
Upisa: 1031
Pristupio: 08.06.2011. 12:45
|
Kad se vec razvila prica sa punjenjem municije na ovoj temi zanima me da li je kolega Finnskogen imao iskustva sa punjenjem RWS caura srednjih i magnum kalibara.
Naime ja sam skupio nekolioo desetina caura za moj 8x68s nadajuci se da cu uspeti da mi neko to napuni ne bi li pristedeo ali mi je jedan " poznavalac" ustvrdio da RWS caure nisu podobne za ponovno punjenje.
Doduse meni i deluje da PPU ima deblji zid caure kad poredim sa caurom 30-06 i da postoji mogucnost da su Svabe namerno optimalizovali caure da ne bi gubili zaradu.
Nazalost zakon je pomenuo mogucnost propisivanja uslova za punjenje , misleci pri tome na streljacke klubove ali nista od tih pravilnika a ni od kupovine materijala u radnjama. |
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 06.11.2022. 00:43
|
Veteran
|
Planinko011 kaže:
Kad se vec razvila prica sa punjenjem municije na ovoj temi zanima me da li je kolega Finnskogen imao iskustva sa punjenjem RWS caura srednjih i magnum kalibara.
Naime ja sam skupio nekolioo desetina caura za moj 8x68s nadajuci se da cu uspeti da mi neko to napuni ne bi li pristedeo ali mi je jedan " poznavalac" ustvrdio da RWS caure nisu podobne za ponovno punjenje.
Doduse meni i deluje da PPU ima deblji zid caure kad poredim sa caurom 30-06 i da postoji mogucnost da su Svabe namerno optimalizovali caure da ne bi gubili zaradu.
Nazalost zakon je pomenuo mogucnost propisivanja uslova za punjenje , misleci pri tome na streljacke klubove ali nista od tih pravilnika a ni od kupovine materijala u radnjama.
RWS caure su odlicnog kvaliteta iz jednog jednostavnog razloga, RWS ne pravi svoje caure. Norma proizvodi kao deo RUAG AMMOTEC grupe caure za RWS, a Norma proizvodi ako ne naj bolje caure onda svakako jedne od najboljih caura na svetu.
Kvalitet caure se ne ocitava njenom debljinom nego kaviletom materijala od kojeg je napravljena.
Caura treba da je idealno napravljena od cvsceg celika u zadnjem i mekseg u prednjem delu da bi funkcionisala pravilno.
Zato je kvalitet materijala jako bitan da bi se caura koristi vise puta pogotovo u prednjem ili meksem delu caure.
Caura ce se pri koristenju siriti i na posletku i suzavati i ako je metal u prednjem delu caure pre tvrd doci ce do pucanja a ako je pre mekan nece se dovoljno skupiti nakon ispaljivanja kugle i zato ce kvalitet a ne debljina caure odrediti njenu upotrebljivost.
Ono sto je sada vazno jeste da caure treba drzati pod striktnom evidenecijom i to ne samo zbog toga da bi mogli odrediti zivotni vek caure.
Posle svakog koristenja caura ce se dodatno deformisati i mora se trimovati pre nove upotrebe, zato je vazno savaki batch drzati za sebe jer iako nije opasno pomesati dva razlicita batca caura posle svake upotrebe volumen caure ce se promenuti i ta razlika u unutrasnjem volumenu caure uticace na sagorevanje baruta i na posletku trajektoriju kugle.
Usporedbe radi nekakav normalan zivotni vek PPU caure je x3 dok je to za Normu x7 |
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 06.11.2022. 01:28
|
Veteran
|
Doduse RWS caure su nesto drugacije, tvrdje od onoga sto Norma prodaje ali i dalje odlicnog kvaliteta |
|
|
|
kolega_LOVEc |
Objavljen 06.11.2022. 22:53
|
Veteran
|
A jer životni vek tih čaura podrazumeva obradu žarenjem posle svakog pucanja, koriste li se FL matrice svaki put ..
Koliko može da varira životni vek čaure u zavisnosti od njene pripreme za ponovno punjenje?
Ima raznih priča kako produžiti vek čaure od žarenja preko minimalnih pomeranja zidova čaure u odnosu na ležište u cevi , neck matrice, do punjenja tek iznad P min. .
Vim vi repellere licet
|
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 07.11.2022. 00:02
|
Veteran
|
Zarenje ce dodatno produziti vek caure, e sada koliko to je sada zavisi od puno stvari izmedju ostalog i koliko je majstor strucan. Neki kazu da se tako obradjene kvalitetne caure mogu koristiti po 20 -30 puta |
|
|
|
kolega_LOVEc |
Objavljen 13.11.2022. 23:07
|
Veteran
|
Motaju mi se neke izrečene zanimljivosti, heym ima kratku cevku i * brži* korak...brži od 1/10?? I koliko kugla od 220 grejna može da potrči sa minimalnim punjenjem iz takve cevi..oko 650m/s??
Stvarno logičan setup za *gusto* i *veliko*
Vim vi repellere licet
|
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 13.11.2022. 23:23
|
Veteran
|
Brzi korak kompenzira kracu cev, a razlika izmedju donjeg i gornjeg punjenja nije toliko velika, kugla koju koristim ide nekih V0 780m/s
Nisam skroz siguran sta mislis sa gustim i velikim |
|
|
|
kolega_LOVEc |
Objavljen 15.11.2022. 01:13
|
Veteran
|
Hm..to je baš brzo, i neprijatno iz oružja manje mase. Zanimljivo mi je bilo koliko je korak jer nisam čuo za brži od 1/10 ,a bilo koji korak neće kompenzovati kratkoj cevi benefite brzine iz takmičarske cevi od 70cm
A gust je teren obrastao šumom , velika divljač i zveri koje se love...kompaktno oružje , teško i sporo zrno sa reputacijom odlične penetracije asocira na to....mada baš i nije nešto sporo zrno
Vim vi repellere licet
|
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 15.11.2022. 18:15
|
Veteran
|
kolega_LOVEc kaže:
Hm..to je baš brzo, i neprijatno iz oružja manje mase. Zanimljivo mi je bilo koliko je korak jer nisam čuo za brži od 1/10 ,a bilo koji korak neće kompenzovati kratkoj cevi benefite brzine iz takmičarske cevi od 70cm
A gust je teren obrastao šumom , velika divljač i zveri koje se love...kompaktno oružje , teško i sporo zrno sa reputacijom odlične penetracije asocira na to....mada baš i nije nešto sporo zrno
Ja ne posedujem oruzje manje mase, a usput nisam ni rekao koliki je korak. 1/10 je broj do koga si tio sam dosao, ja licno nikada nisam precizirao koliki je korak vec sam rekao da je brzi od proseka ili standardnog.
Svaka kugla koja u kalibru 30-06 koja ima V0 ispod 800 m/s moze se okarakterisati kao spora, V0 670 m/s u kalibru 30-06 je nesto sa cime se ja do sada nikada nisam sreo kao u praksi tako i u teoriji pa cak ni sa kuglama od 13g a ne sa 11,7 kakvu ja koristim.
Brzi korak ima za rezultat vecu rotaciju sto drugim recima znaci da ce kugli trebati duze vremena da izadje iz cevi sto opet znaci da ce sporogoruci barut imati vise vremena da naduva pritisak, sto ce kompenzirati kratku cev.
To je cista fizika, ako mi ne verujes na rec uzmi kronograf nadji pusku sa guscim korakom i kratkom cevi pa proveri sam. |
|
|
|
kolega_LOVEc |
Objavljen 16.11.2022. 12:34
|
Veteran
|
Većina cevi je 1/10..1/12 ima nemačkih i finskih 1/11 sporije od toga u fabričkom 06 prosto nisam siguran ni da postoji. Čak i walther u ponudi ima samo jednu .308 cevku sa korakom 203mm i napomenom *za . 300 whisper i blackout*. Iz tog razloga sam pitao i usput i pretpostavio .Brzine koje sam pominjao mogu se naći po literaturi a i u priručnicima za punjenje neke kugle 220 i 240 grejna i dan danas vihtavuori objavljuje podatke za barem dve takve kugle. Barnes je nekada imao 250 grejna kuglu u čauri 06. U praksi je možda i nemoguće naći tako nešto jer moderne kugle kvalitetom donose veće mogućnosti standardnije težine od 180 grejna što po sebi donosi druge benefite, brzinu, putanju, trzaj.
Naravno da verujem da će brži korak doprineti očuvanju brzine cevi ali to se dešava donekle i u malom opsegu, jer inače u bukvalnom značenju to bi značilo da cevi mogu biti neograničeno kratke iz uslov konstantnog povećanja rotacije kugle što naravno nije tačno.
Vim vi repellere licet
|
|
|