Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: kal 223

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
kal 223
brzi
 Evo drugari zainteresovao sam se za kal. 223 kada sam video da ima više gramaža zrna. Naime ja imam taj karabin već deset god. i nisam znao da postoji 4 tipa zrna koje proizvodi PPU. U nekim ranijim temama gde smo pričali o srnećem kalibru Nenadex mi je rekao da je bolje da koristim zrno od 4g. To me je zaintrigiralo pa sam otišao na sajt PPU i vidi čuda tamo piše da prave četiri tipa zrna za 223.
SP 55gr. 3,56g. 990m/s 1740J
FMBTJ55gr. 3,56g. 990m/s 1740J
FMBTJ62gr. 4g. 930m/s 1730J
HP BT75gr. 4,86g. 830m/s 1670J
E onda sam počeo da zovem prodavnice lovačke opreme i svi imaju samo SP 3,56g. Kada sam im rekao da postoji još tri vrste zrna za dotični kalibar svi su bili vrlo iznenađeni i niko nije imao pojma o tome.
E onda sam ja lepo poslao mejl gos. direktoru marketinga PPU Slobodanu Staniću i on mi je odgovotio da za zrna od 3,56 i 4g. treba da budu cevi sa korakom uvijanja od 12cola a za zrno od 4,86 treba da bude cev sa korakom uvijanja od 7-9cola. A za to što nema svih vrsta municije okrivljuje distributere. Istina dao mi je telefon od prodavnice sport iz Užica.
Na kraju molim Nenadeks-a da malo iskomentariše sva ova zrna za kal.223

nenadx
 eksNenad ce ti odgovoriti druze,ali ne preterano. Imas taj kalibar 10tak godina....Postavio si i pitanje zasto nema drugih laboracija u trgovinama i zaista je to pitanje za distributera,a mogao bi da potrazis od svog trgovca da naruci tebi odgovarajuci.Ja licno nemam iskustva u sve 4 gramaze(mada PPU ima jos dve u RMA(match line)pa bas da dodam i SS 109)Mogu ti reci uopsteno misljenje,ali ces pravo saznanje morati da steknes sam.Ovo iz vise razloga.Spomenuo si korak uvijanja a ja cu to reci na svoj nacin.Recimo zastavin LK u 223 ima korak u 305mm i sa 6 je zljebova.Izmedju ostalog duzina cevi,korak,zljeb...uticu na brzinu,preciznost..Razlicite gramaze...u istoj cevi se ponasaju razlicito pa je to potrebno prilagoditi,radi postizanja(iskoriscavanja) najboljeg efektaOvo se recimo odrazava i na kasniji prelazak iz supersonicne u subsonicnu brzinu,koja se mora desiti u pravom trenutku,opet radi trazenog najboljeg rezultata.To bi bio komentar na odgovor iz PPUa.Inace vidimo tri konstrukcije SP,FMJ i HP(poznate su ti) u tri tezine,sa razlicitimbrzinama pa samim tim su energije izracunate i odgovarajuce prikazanim merama.Ja licno sam ti preporucio mekse PPU zrno u 4gr.Prvo PPU zrna su sva meka,vise ili manje(pa FMJ,odgovara za krznasice)u 4gr ima tezinu i to je.Ako zelis nabaci kompletne vrednosti za sva zrna(100.200,300m,E,V..)pa mozemo analizirati zajedno,ali odmah napominjem da su to orijentiri.Za pravi ucinak je potrebno jos mnogo vise podataka(video si samo korak,uvijanje...)Ali sto da ne.
Dobar pogodak

brzi
 Jedino što sam još saznao o ovim zrnima (za sada) je da su ova ostala sem SP sa celom košuljicom. Naime zvao sam Sport iz užica i ispostavilo se da su oni glavni distributer za PPU. Čovek mi je objasnio da su zrna FMJ sa celom košuljicom a da je oznaka BT rupica na vrhu zrna. I dogovorili smo se oko nabavke.

Lala
 Brzi, već sam negde ovde na forumu objasnio: FMJ je skraćenica od Full Metal Jacket (puna metalna presvlaka). BT je, pretpostavljam, Broken Top (zalomljen vrh).
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

brzi
 Lalo izvinjavam se što nisam pročitao ali ima toliko puno postova a ja sam relativno kratko na forumu. Ipak puno vam hvala na trudu i strpljenju sa novim članovimaBravo 2

Lala
 Nema razloga da se izvinjavaš, čoveče Grin.
Pa ovde smo da razmenjujemo znanje, ti znaš nešto, ja znam ponešto, svako ima svoje znanje, ali niko ne zna sve Grin
Pa i ja sam, čitajući postove ovde, naučio mnogo.

canis aureus
 FMJ BT
Full Metal Jacket -tvrdo zrno pune metalne kosuljice
Boat Tail -zrno je izgleda camca tj zadnji deo zrna je suzeniji te izgleda tako a to mu dosta doprinosi u preciznosti, u brzini a samim tim i donosenju vece energije na cilj.
To zrno je vojno "spicasto" i koriscenje u lovu nije dozvoljeno.

HP BT
Holow Point -meko zrno sa rupom na vrhu
Boat Tail -zrno izgleda camca...
Koristi se za lov, veoma je mekano i pri velikim brzinama ovog kalibra, nanosi velika ostecenje na cilju. Odlicna mu je preciznost(neki strani proizvodjaci svoju takmicarsku (Match) municiju pakuju bas sa ovakvim zrnima)

brzi
 E pa drugari sadsam već svašta naučio o kalibru i njegovoj municiji. Eto imam ga deset godina i pucam samo sa SP zrnom. Ali nikad nije kasno da se nešto dobro nauči. Hvala na prenetom znanjuB)

Lala
 Evo canisaureus me ispravio, nisam dobro pretpostavio šta znači BT skraćenica Smile. Nije loše, učim se, učim Grin
Hvala na objašnjenju canisaureus!

canis aureus

Lala kaže:
Nema razloga da se izvinjavaš, čoveče Grin.
Pa ovde smo da razmenjujemo znanje, ti znaš nešto, ja znam ponešto, svako ima svoje znanje, ali niko ne zna sve Grin
Pa i ja sam, čitajući postove ovde, naučio mnogo.

...ni da se zahvaljujes
Tu smo da se pomazemo!Yes
Bravo 2

nenadx
 Brzi zaplivao si u te vode i to je dobro.Ali me zabrinuo c.aureus,rekao bih da zna dosta i moze doprineti vecem saznanju mladim lovcima.Zasto nisi reagovao na preporuku FMJ.
Dobar pogodak

brzi
 Nije mi jasni ako je zrno FMJ BT vojno i nije dizvoljeno u lovu zašto su mi ga ponudili u slobodnoj prodaji. A koliko sam razumeo čoveka iz PPU zrno
HP BT se radi samo u težini od 4,86g. i za njega trebaju cevi sa korakom uvijanja od 7-9cola. Ja imam
LK zastava 223rem. i mislim da je kod njega korak ubijanja 12cola

Lovac sa NLT-om

brzi kaže:
Nije mi jasni ako je zrno FMJ BT vojno i nije dizvoljeno u lovu zašto su mi ga ponudili u slobodnoj prodaji. A koliko sam razumeo čoveka iz PPU zrno
HP BT se radi samo u težini od 4,86g. i za njega trebaju cevi sa korakom uvijanja od 7-9cola. Ja imam
LK zastava 223rem. i mislim da je kod njega korak ubijanja 12cola

korak ubijanja ili korak uvijanja?????? Grin

canis aureus
 Jedino lovacko karabinsko zrno koje radi PPU a da je, nazovimo ga, FMJ je zrno SOLID(jednodelno zrno izradjeno od "tombaka bez olova" ) koje je predvidjeno samo za lov "Big Five" tj najtezih i najtvrdjih zivotinja crnog kontinenta. Zbog te namene i radi ga samo u .375H&H, a za sve ostale kalibre FMJ je "humano" vojno (spicasto) zrno ne dozvoljeno za lov zbog slabijeg ucinka na cilju i postojanja velike mogucnosti da dodje do rikoseta pri udaru u tlo i pod vecim uglovima. Pored vojne upotrebe, municija sa tim zrnima se koristi i u sportskom streljastvu te se zato moze naci u prodaji!!(distributerima, prodavcima je vazno da se roba prodaje a sve ostalo...)
U nekim zemljama sveta pa i naseg blizeg okruzenja se koriste najtvrdja zrna za lov krznasica zbog sto manjeg ostecenja krzna ali drugacijih konstrukcija od FMJ BT!

brzi ako si vec dogovorio nabavku HP BT uzmi manju kolicinu pa probaj na strelistu kako grupise pogotke na meti jer se radi o veoma preciznoj kombinaciji(sto sam i naveo gore da ta zrna pakuju u takmicarsku municiju) pa se i pored koraka uvijanja u cevi mozda pokaze preciznijom od SP zrna na lovnim daljinama.(dok ne probas neces znati sa sigurnoscu!)
-Licno iskustvo sa .223Rem imam iz pusaka M16, H&K G3A4, Colt M4A1, Sig 552 Comando... i sa svim laboracijama PPUa grupe na strelistu su bile zadovoljavajuce sem SP koji je pravio malo(al malo) vece grupe na meti od ostalih

-nenadx bila mi je cudna tvoja preporuka "mekse PPU zrno tezine 4gr" iako je u toj tezini kod PPU samo FMJ BT a tek ono za krznasice...Confused
i jos uvek mi nije najjasnijeConfused ili je to bila neka druga namera??

brzi
 Ono sa korakom ubijanja je bio lapsus lingve (mislio sam na korak uvijanja). E sada što se tiče zrna HP BT za njega sam na sajtu našao samo težinu brzinu i energiju. I tamo pišr da to zrno rade u 4,86g 830m/s i 1670J nigde nemogu da nađem parabolu leta zrna i energiju zrna na raznim rastojanjima.
Po ovim početnim parametrima HP BT zrno koje im je i najteže ima najmanju energiju prilikom uda

canis aureus
 brzi ako ne nadjes bal.tablicu sa trajektorijama zrna za par dana cu ti ispisati jer trenutno nemam kod sebe!, a napamet bi mi bilo mnogoYes

brzi
 Unapred hvala

nenadx
 C.aureus jeste mi bila druga namera ale ne zlonamerna,sto je veoma vazno.Informacije su bitne,ali je vazniji pravilan pristup i razmisljanje,tada se te informacije najbolje upotrebe.Inace negde sam rekao da mi se tvoj nacin razmisljanja svidja a baratas informacijamaB).FMJ zrna su i te kako delotvorna i u lovstvu,da li su zabranjena kod nas ne znam,ali vidimo da ih praviPPU unekoliko kalibara a u lovne svrhe.Takodje PPu zrna u vecini klasicnih laboracija imaju tanku leguru bakra za kosuljicu pa su po meni meka.pricacemo jos.brzi,vidi sad ovo,ako je zrno BT njegova prednost dolazi do izrazaja tek na vecoj daljini a HP ima najmanju pocetnu brzinu,samim tim i energiju,sta ce se desiti na cilju i zasto je ovako konstruisano.Ili da sacekamo tablice,pa mozda tada vidimo nesto jasnije.
Dobar pogodak

brzi
 Dali neko ima iskustva sa IGMAN metkom u cal.223 rem. Naime imam dve kutije tih metaka sa zrnom od 55gr. 3,56g. iz o1.1990god. Naime do sada sam uvek pucao sa PPU a ovo mi je stojalo i sad pošto je stara hoću da je koristim u lovu na srndaća. Na kutiji još piše da je početna brzina Vo 990m/s i da je energija Eo1745J. Piše i da se sa optičkim nišanom upucava na 150m a sa mehaničkim nišanom na100m
Distanca u met. 50 100 150 200
Trajektori cm +0,5 +1,8 +0 -6,2
Interesuje me dali je neko imao iskustva sa ovim metkom u lovu na srneću divljač

canis aureus
 PPU
SP 3,56g(55gr)

00m 999m/s 1776 J
25m 960m/s 1640 J
100 857 1307
200 727 941
300 613 669

25m 100m 200m 300m
1cm 0 -10 -39
4 -2 -27

-imam podatke za .223Rem PPU za FMJ BT 3,56g i FMJ BT 4,0g
Besan-tablicu za HP BT sam nekome pozajmio, a taj neko se ne javlja a ja zaboravio ko je taj!!!AngryBesan

sa Igmanom imam iskustva ali u kalibru 8x57JS(SP12,7g) iz ranih *90tih godina.
Preciznost na zavidnom nivouB) al veoma mekano!!(mekše od PPU) te malo više razbija

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,448
Najnoviji član: zlatiborac3006

Poslednje vesti
ОДРЖАН ПАРАСТОС КРАЉУ МИЛАНУ
LU "Kraljevo" - Kraljevo
Naknada štete od divljači
Orlovo oko
Pirot

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,699,879 posete www.srbijalov.com