Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: kal 223

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
kal 223
sheytan
 Sve OK, ali el moraš baš sve stvari u životu koristiti, da bi znao da ne valjaju??? Smile

A veruem da ćeš se složiti da bi ipak izabrao neki drugi qliber, kada bi lovio prevashodno srnećinu... iveli 3
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

mrwa22250
 Verovatno 243,ali posle 7 god druzenja sa zujalicom ne bih ga menjao.Bas mi je lego ko lego kockaGrin
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

sheytan
 To je i najbitnije, kd legne, kd je merak, kd je samopouzdanje! Bravo 2

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

ssekir75

arsa kaže:
Juce sam cuo u jednoj prodavnici lovacke municije da je 223 dobar srneci kalibar ali samo za jutarnji lov???

а, истина је, да можеш да приђеш срндаћу док се не разбуди HaHaHa каква одвала... Krsti
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Podunavac
 Kalibri 223 Rem. i 22-250 Rem. su za predatore odlični. Mogu dobro da posluže i za srneću divljhač, ali nisu idealni. Kao namenski za srneću divljač 243 Win. je ipak daleko bolji izbor. Iako kalibar 22-250 Rem. ima veliku početnu brzini i položenu putanju, ta mu velika brzina u kombinaciji sa mekim i lakim zrnom često dođe i kao mana. Na svaku i najmanju prepreku koju naiđe zrno menja smer, a često puta se i otvara ili jednostavno rasprsne. I bočni vetar ima značajan uticaj na većim daljinama zbog lakog zrna. Ali ni jedan kalibar nije savršen, svaki ima svoje prednosti i mane. Bitno je da strelac (korisnik) poznaje mogućnosti puške, kalibra i svoje lične, pa da ga upotrebi najprimerenije terenu i divljači koju lovi.
Tri prsta 2Kolce

canis aureus
 Podunavche Bye
... ma šta ti sadE tu ... 22-250 je odlJičan ... sve obaljuje na leđa.
Jaooo

...za predatore ok ali za srnećinu ga ne bi' preporučiJo ni najvećOm neprijatelju!
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

mrwa22250
 Iz razloga?

canis aureus
 ... pa recimo, zato što je jedan od najlošijih za tu svrhu! Confused
Dim

nidzamotocross
 22-250, izlazna veličine teniske loptice, ali meko zrno, promenilo smer, fragment završio u drugoj plećki i napravio užas unutra. Inače pogodak iza plećke, 120m.

www.dodaj.rs/f/n/SI/9hsb10Z/102694736992267767897693.jpg

Fotografija sa hrvatskog portala.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

canis aureus
 ... baš tako!
Moj drugar s kojim često lovim je imao slične odstrele srnećine i "kasapljenja" ko na tU pictures Stari
a po visočiju travu i kadE duva vetar takijeh promašaja/pogodaka je im'o da je bilo zaista čudno da je tako što mogućO Jaooo
... čuvo ga malo za lisa i šakala pa na kraju, nezadovoljan, prodade ga.
Dim

mrwa22250
 A inace svima omiljeni 243 kad pogodi u plecku ne pravi haos(al kad bi se zayebavali).Svako brzo SP zrno kod pogotka u tvrdo daje mleveno meso,a inace je plecka jedno od najgorih mesta da se plasira hitac.
Nidzo,ovom kolegi iz HR je pogodak pao iza plecke,ali one koja je ostala cela,a posto je izgleda bilo iskosa,pri izlasku je zrno zakacilo lakatnu kost(jednu od najtvrdjih) i tu eksplodiralo(veruj da bi je 243 razneo kod ovakvog pogotka isto ili gore).Imao sam i sam nekoliko takvih(losih)pogodaka sa velikom destrukcijom tkiva,ali zato zadnjih godina dosta peglam po papiru i ne pucam ako nisam siguran u dobar pogodak(visoko,iza plecke po rebrima)i veruj mi steta na mesu minimalna,a divljac pada u vatri ili posle kraceg trka(do 30m).
Pored malise imam i 30-06 i iako pucam iskljucivo GROM-a svaki pogodak u plecku rezultira bacanjem obe.
Poenta price je u preciznom pogotku,a los pogodak pravi haos cak i sa najboljim kalibrom.
Ovo za vetar i prepreke stoji,ali je ne tako davno neko pisao o tome koliko vetar na 100m pomera i 308,pa i tu treba ili vezbati ili ne pucati kad nema uslova za precizan hitac.Korekcija po pravcu nista se ne razlikuje od korekcije po visini,sa nekim drugim kalibrima,ne tako polozene putanje.Vezba,vezba,vezba....pa tek onda u lov.

sheytan
 Što se tiče korektzije zbog vePra, ona nije toliko bitna za lovačke potrebe, na nekim razoomnim daljinama. Evo, ovde, na norminom sajtu/kaljqljatoru, možete se malo igrati sa veProm i sl.: http://www.norma....cs/iframe/

Ako pucamo, znači, iza plećke, ako nam zrno od vePra ode i cca. 10cm u neq stranu, opet nije tragedija, i divljač će ili pasti kao gromom pogodjena, ili ćemo je lečka tražiti(možda i dopucavati), ali će biti pogodjena relativno solidno. Mnogo veći problem je kada imamo problem po vertikali, sa npr. 8x57, a loše smo procenili daljinu... Ali, udaljismo se od teme, pardoniram se! iveli 3

Inače, Mrwa, za daljine do npr. 200m, Grom u 30-06 je vrrrrlo lep izbor, po meni! Odobreno Ali, pošto loviš u ravnici, verujem da 22-250 ima svojih prednosti, za podalje...

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

arsa
 A zbog radi cega kad god se pomene neki srneci kalibar i ukaze na neku njegovu manu ,odma' sledi: "Pa vidi i 243 nije nesto,ni on ne valja" ???
lovac Joca i Luka srbijalov

Barbarosa
 Nema kalibra koji ne valja. ika

Podunavac

mrwa22250 kaže:
A inace svima omiljeni 243 kad pogodi u plecku ne pravi haos(al kad bi se zayebavali).Svako brzo SP zrno kod pogotka u tvrdo daje mleveno meso,a inace je plecka jedno od najgorih mesta da se plasira hitac.

Zemara nemoj da se srdiš ali velika je razlika između zrna promera 5,6 mm, težine 3,5 grama i početne brzine 1137 m/s i zrna promera 6,1 mm, težine 6,5 grama i početne brzine 935 m/s. Kalibar 243 Win. će ipak napraviti manju štetu prilikom pogotka u isto mesto, a odstrel će biti efikasniji i divljač će pre pasti u vatri ili će manje odneti sa mesta nastrela. Isto tako je manja osetljivost na prepreke i bočni vetar.
Kalibri 223 Rem. i pogotovo 22-250 Rem. su pravi Varmint kalibri, što će reći za odstrel sitnije divljači (prvenstveno štetočina tipa lisice i šakala), ali mogu da posluže i za odstrel srneće divljači. Dok je kalibar 243 Win. primereniji za odstrel srneće divljači, a odlično može da posluži i za odstrel jelena aksisa, muflona i divokoze.
Mnogi govore o odstrelu divljači na 300 m sa kalibrima 223 Rem. i 22-250 Rem. ali zanemaruju jednu stvar. Za odstrel lisice i šakala ovi kalibri postižu dovoljnu kinetičku energiju, ali za odstrel srneće divljači su na samoj granici (ili ispod nje), jer im je kinetička energija na toj daljini ispod poželjnih 1000 J. U stvari kalibar 223 Rem. na toj daljini postiže skromnih 620 J, a 22-250 Rem. 730 J. Dok kalibar 243 Win. na 300 m postiže čitavih 1300-1480 J.
Tri prsta 2Kolce

canis aureus
 "visoko,iza plecke po rebrima"

tako je moj prika pre 15tak dana pogodio srnu u selektivnom lovu sa .308Win(PPU SP9,7g) na nekih 70m ... jedva je pronađosmo posle tročasovne potrage i na daljini od oko 350-400m od mesta nastrela. Čak je zrno vrlo malo doitilo kičmu sa donjU stranU.
Možda je to mesto idealno za pogodak sa .22-250 ali ... ma ajde.
Dim

canis aureus

arsa kaže:
A zbog radi cega kad god se pomene neki srneci kalibar i ukaze na neku njegovu manu ,odma' sledi: "Pa vidi i 243 nije nesto,ni on ne valja" ???

More bit, da zato što je bolji za tu namenu pa ajd malo da ga popljunemo kako bi ove lošije približili njemE Confused
Dim

Kile_
 I sta sad ispada da 223 nije dobar za srnecu divljac?
Moja neka vidjenja i iskustva sa tim kalibrom konkretno u lovu na srnecu divljac su skroz pozitivna.
Samo 300 i 4x4

mrwa22250

canis aureus kaže:
"visoko,iza plecke po rebrima"

tako je moj prika pre 15tak dana pogodio srnu u selektivnom lovu sa .308Win(PPU SP9,7g) na nekih 70m ... jedva je pronađosmo posle tročasovne potrage i na daljini od oko 350-400m od mesta nastrela. Čak je zrno vrlo malo doitilo kičmu sa donjU stranU.
Možda je to mesto idealno za pogodak sa .22-250 ali ... ma ajde.

Onda slobodno upisite taj pogodak u rubriku,verovali ili ne,jer pogodak u kicmu(pa makar je samo okrznuo)na 70m i ona otisla 350-400m,ma ajde tiJaooo.Upravo sa te donje strane kicme prolaze i veliki krvni sudovi koji krvlju hrane zadnje ekstremitete,pa ne postoji teoretska sansa da ih je zrno promasilo(cak i da se radi o vojnom zrnu tj. siljku).Pored svega toga svaki takav pogodak,neminovno ostecuje pluca ili plucnu maramicu(ako je vise prema trbusnoj duplji),a srna koja odvuce toliko sa rupom u plucima,verovatno je pogodjena prilikom konzumiranja velike kolicine kokaina i to direktno iz Kastrove cinije=nema teorijeika
A posto vidim da volis terati kontru,jedan moj pobro pogodio lisa u celo sa 8x57,nasli ga posle tri sata,presao 1500m i ni tu nebi stao nego ga Madjarska patrola zaustavila,misleci da je ilegalni emigrant.Ajd uzdravlje Bye

mrwa22250

arsa kaže:

Arso,nisi me razumeo.Samo sam hteo da ukazem da ce svako brzo SP zrno,pri udaru u tvrdo,narocito do 150m,da napravi haos.Ako pogledas moj raniji upis upravo bi mi 243 bio favorit da sam birao kalibar iskljucivo za srnecu divljac.

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,448
Najnoviji član: zlatiborac3006

Poslednje vesti
ОДРЖАН ПАРАСТОС КРАЉУ МИЛАНУ
LU "Kraljevo" - Kraljevo
Naknada štete od divljači
Orlovo oko
Pirot

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,699,596 posete www.srbijalov.com