Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: 308 win.

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
308 win.
davorcalic
 Hvala na svetima...treba ce mi... a pusku sam video,nije korišćena,neznam koji je model... kad dođe do mene postavljam slike i videćete...cena je 12.000 din...to mi komšija pilot u penziji prodaje...lepo izgleda,lepo održavana... i lep je to kalibar 308win..
Žena mi Makedonka....ena Shock

klaja
 Canis,gde ima da se kupi PPU PSP BT za 308win. Po radnjama u N.Sadu nisam vidjao da ima.
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic

galjaman
 Cekaj do marta, tada stupa na snagu novi zakon o oruzju i municiji i trebalo bi da prenos oruzja kosta 5.000 din, ovo se odnosi samo na uniformisana lica koja su oruzje dobila u sluzbi i vodi se kao sluzbeno oruzje. Reci komsiji da se proseta do narodne milicije i potvrdice ti ovaj info.Trenutno je veoma skup prenos. u tvom slucaju skuplji od puske. Inace sto se tice kalibra nema greske.

galjaman

klaja kaže:

Canis,gde ima da se kupi PPU PSP BT za 308win. Po radnjama u N.Sadu nisam vidjao da ima.

Canona NS ima 85din.

Kolega red bi bio da se predstaviš !

Srbijalov Admin Tim

ssekir75

galjaman kaže:

Cekaj do marta, tada stupa na snagu novi zakon o oruzju i municiji i trebalo bi da prenos oruzja kosta 5.000 din, ovo se odnosi samo na uniformisana lica koja su oruzje dobila u sluzbi i vodi se kao sluzbeno oruzje. Reci komsiji da se proseta do narodne milicije i potvrdice ti ovaj info.Trenutno je veoma skup prenos. u tvom slucaju skuplji od puske. Inace sto se tice kalibra nema greske.

ту постоји лечка за*ебанција. војна лица су по престанку војне службе дужна да "службено" оружје пререгиструју на цивилно. нико сем њих то не може да уради, и наравно у року (сем у случају не дај боже). е сад, има друга за*ебанција. много њих то није урадило, просто јер није знало. у међувремену су војни спискови уништени (за неке знам проверено) и пушке су фактички на црно. неће нико због тога на робију, али немогуће их је пренети на цивилну дозволу. то сам ја добио упозорење од нашег референта кад сам куповао карабин. тако да пазите шта радите.

да поновим, карабине војна лица и цивилна лица на служби у вј нису добила него купила. добијали су појединци пиштоље и карабине за одлазак у пензију,али то је већ друга категорија. ове карабине о којима је реч су купили, тј уваљено им је од стране државе и то по "пристојној" цени. распитајте се ако мени не верујете.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

canis aureus

klaja kaže:

Koliko se sJećam reče mi u Kanoni a onda i sledovanje 60kom ponovo kod njih na sajmu u NS(Loristu)
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

canis aureus
 Uglavnom sam viđao te "vojne" da su na sanduk m48 navijali cevku u .308Win istu kao na l.k. m70 ..... naravno, pored 8x57JS(7,9mm) koji je bio najzastupljeniji

Svojevremeno sam planirao nabavku tako nekog "vojnog" pa da ga preuredim ... čak i navijem .243Win od 50cm ...
kraći sanduk pa bi baš čučnuo ...
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

klaja
 Hvala drugari na inf. Čekam mart pa da probam,do sada sam pucao Igman,Ppu 11,7gr i 9,7gr koristim trenutno. I uglavnom sam bio zadov.preciznošcu pogotovo sa 9.7gr. 11.7gr pravi jako puno štete na srnećoj dok je 9.7gr odličan,naravno u zavisnosti od mesta pogotka.
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic

klaja
 Dvojica drugara su kupili od vojn.penz.karabine M48 u kal.308win,potpuno novi . Uradi se zamena leptir kočnice,čekiranje i blago korigovanje drveta,beding,bajcovanje i karabin bez mane. Jedino što nema obrazinu na kundaku.

davorcalic
 Sve je komšo sredio,šta mora da plati-platiće,samo da je se reši...
Šeki,u pravu si nije je dobio nego je kupio u Kragujevcu... mora da plati oko 5000din za prenos sa vojne na civilnu... i u pravu ste,nit je legalno nit na crno,morali su odmah u roku od 30 dana od odlaska u penziju, da srede dozvole...al rešava se to.... gadno je sa pištoljima koje imaju...
Žena mi Makedonka....ena Shock

Podunavac
 Vidim da me mnogi ovde pogrešno protumačiše. Dal slučajno ili namerno nebitno. Iako me mrzi da pišem preko mobilnog jer mi nešta rikno kompjuter evo da razjasnim moj prethodni upis.
Kada sam rekao sa čim se opterećujete nisam mislio na municiju nego na korak cevi. Kod lovačkih cevi korak je tako urađen da odgovara rasponu lovačke municije koja se u tom kalibru koristi. Kao što sam već pisao kod upotrebe municije početne (najmanje) i završne (najveće) gramaže zrna je bitan prelazni konus cevi. Tu su ameri bolje odradili posao i njihove cevi dobro nose i laka i teška zrna. Švabe imaju drugačiji pristup i njihove cevi više vole duga (samim tim i teža) zrna. Nije lovačka cev kao vojna pa je korak uvijanja podređen određenoj municiji. Kao što su ameri napravili na M 16. Pa sad imaju stari i novi model koji međusobno imaju lošiju balistiku kod promene municije.
Izbor zrna zavisi od divljači koja se lovi a ako je u pitanju jedan karabin sa kojim se lovi sva divljač treba napraviti kompromis. Lično smatram da ko lovi DS treba da koristi teža zrna jer je manja greška lakšu divljač loviti težim zrnima nego težu divljač lakšim zrnima.
I naravno da nije svaka municija ista i da ko može da si priušti nešta kvalitetnje to treba i da uradi. Ali nema potrebe da se potcenjuje PPU municija koja je solidne kvalitete i koju koriste i u zemljama sa daleko višim standardom od našega.
Tri prsta 2Kolce

kolega_LOVEc
 Sto se mene tice nema tu nista da se ospori, a ni razloga za to.iveli 3
A nama kojima je to zanimljivoi volimo da zagrebemo po balistici, sa onoliko znanja koliko posedujemo, sve sto se napise na tu temu je razlog da se doda jos po nesto.
Mislim da je i forum zato tu, svako doda po neku informaciju na temu koja mu je zanimljiva, tacnu il manje tacnu nebitno, draz je u komunikaciji i novim saznanjima.
Iskreno meni je dojadilo da sva pitanja na temu oruzja, municije, optike budu tabu, odnosno odgovori strucnijih ljudi kod nas skoro uvek zvuce..."tako mora"."ne moze"
"nije po zakonu".
Tako da i nebitne stvari mogu nekome biti bitne,(dok ne promeni misljenjeGrin) pa ako pise o tome nek pise, sto kvariti srecu nekom...sve dok se drzimo "apsolutno tacnih" i "nepromenljivih" postulata koji su nam servirani, nece biti napretka u onome sto znamo ili zelimo da znamo.
Moje izvinjenje ako je ovo mozda of topic....
Vim vi repellere licet

klaja
 Nema u Canoni,provereno..

kempi
 Podunavac sa postovanjem moram ti reci da mnogo gresis sto se koraka tice. Najbitnija stvar i za lov jeste bas uparivanje tezina projektila u odredjenom kalibru sa korakom puske.Sam prelazni konus je bitniji zbog neceg drugog a sto ovde nije tema a ima veze samo sa procesom opaljenja samog metka mislim sa unutrasnjom balistikom. napisacu dole za najcesce kalibre koji se kod nas koriste u Zastavinim karabinima koje su tezine idealne a sve ostalo je improvizacija

222rem 50gr,22-250 52gr,223 55gr,243 85gr,25-06 100gr,270win 140gr,7x57 160gr,7x64 175gr,308 165gr, 8x57 200gr,30-06 200gr,7RM 140gr,300WM 200gr i tako dalje...

Sve ostalo je cista improvizacija sad i RWS pravi HIT metak sa monolitnim zrnima koja su laksa nego standardna da bi dobio malo na brzini kalibara koji su po meni ne srazmerni u odnosu kalibar i korak.U Evropi je recimo sauer prvi napravio 30-06 sa korakom 1u12 kao sto je kod 308 standardno i puska radi savrseno i na mnogo vecim daljinama od onoh koje ti zoves lovackim. Zivio....

Barbarosa
 ^ Kolega Kempi Bravo 2
Kao što sam napisao u prethodnom postu u 308win i korakom 1:12 najbolje bi trebalo da radi zrno težine 10,7g.
iveli 3

klaja
 Gde kupiti 10.7gr,naučna fantastika

Darko Milosevic
 PPU pravi 10,7,e sad ako ga nema po prodavnicama mozda moze da se naruci.

klaja
 Da pravi PPU ali pitao sam na par mesta i niko ga nema a navodno nisu nikad ni imali. Ima za 7x64 ali za 308win ne.

Darko Milosevic
 Ako bas nema nigde probaj neku drugu gramazu,mozda se prijatno iznenadis.Ne pravi se za svaku gramazu posebna cev,ne opterecuj se bez potrebe.To je vaznije za streljastvo,u lovu sam strelac pravi mnogo vece greske od mogucnosti oruzja i municije.

klaja
 Koristio sam 11.7gr a jos uspešnije 9.7gr,ne opterećujem se već sam hteo da probam i vidim da li ima neke veće razlike ili su samo nijanse u pitanju.

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,448
Najnoviji član: zlatiborac3006

Poslednje vesti
ОДРЖАН ПАРАСТОС КРАЉУ МИЛАНУ
LU "Kraljevo" - Kraljevo
Naknada štete od divljači
Orlovo oko
Pirot

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,699,555 posete www.srbijalov.com