308 win.
|
Podunavac |
Objavljen 11.02.2016. 19:51
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
kempi kaže:
Podunavac sa postovanjem moram ti reci da mnogo gresis sto se koraka tice. Najbitnija stvar i za lov jeste bas uparivanje tezina projektila u odredjenom kalibru sa korakom puske.Sam prelazni konus je bitniji zbog neceg drugog a sto ovde nije tema a ima veze samo sa procesom opaljenja samog metka mislim sa unutrasnjom balistikom. napisacu dole za najcesce kalibre koji se kod nas koriste u Zastavinim karabinima koje su tezine idealne a sve ostalo je improvizacija
222rem 50gr,22-250 52gr,223 55gr,243 85gr,25-06 100gr,270win 140gr,7x57 160gr,7x64 175gr,308 165gr, 8x57 200gr,30-06 200gr,7RM 140gr,300WM 200gr i tako dalje...
Sve ostalo je cista improvizacija sad i RWS pravi HIT metak sa monolitnim zrnima koja su laksa nego standardna da bi dobio malo na brzini kalibara koji su po meni ne srazmerni u odnosu kalibar i korak.U Evropi je recimo sauer prvi napravio 30-06 sa korakom 1u12 kao sto je kod 308 standardno i puska radi savrseno i na mnogo vecim daljinama od onoh koje ti zoves lovackim. Zivio....
Kolega kempi uz dužno postovanje, koliko je rasipanje pogodaka na daljinama do 200-250 m zbog neusklađenosti težine zrna sa korakom uvijanja cevi? Toliko da može da se promaši vitalna zona divljači? Lično ne verujem. Druga stvar je takmičarska upotreba na daljinama preko 400 m. Tu je svaka sitnica bitna. Upucao sam mnogo pušaka sa različitim tipovima i težinama zrna i nisam primetio neku veću razliku u preciznosti na daljinama za koje su predviđena. I sada biram zrno po divljači koju ću da lovim a ne po koraku uvijanja cevi. I nemam problema. Ali da budem iskren ja ni ne pucam na daljine prako 200-220 m. Ali o tome sam i pisao. Za mene su to lovačke daljine. Sve preko toga sa standardnim kalibrima i optikom je što ti reče improvizacija.
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 11.02.2016. 20:21
|
Lovčina
|
Znači da se razumemo. Ne tvrdim da nema razlike, nego tvrdim da se ta razlika vidi tek na daljinama koje nemaju veze sa lovom. Bar što se tiče evropskih shvatanja lova. Možda u americi love i na tim daljinama. Ali sa odabranim kalibrima. Jer na kraju krajeva nije bitno samo pogoditi vitalnu zonu divljači, nego zrno u tom momentu mora da poseduje i određenu količinu kinetičke energije za siguran odstrel divljači. Kod lova štetočina i srneće divljači još i može da se kalkuliše sa daljinom gađanja, ali kod lova DS i jelenske divljači o ovome i te kako mora da se vodi računa.
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 11.02.2016. 21:03
|
Moderator
Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Podunavc negde je 300m neka normalna daljina na koju mora da se puca ili taj dan a ni sledeća 3 možda nećeš uspeti da se privučeš na 200m ...e za te situacije svaka sitnica igra ulogu i sa puškom koja pravi grupu od 10cm na 100m tu nema šta da se traži po meni....neznam možda grešim ima tu iskusnijih kolega od mene neka i oni kažu po neku ,etika je etika ali kada sam prevalio 300km u jednom pravcu da bih lovio i onda ne pucam na divljač jel nisam proverio pušku i izabrao municiju koju najbolje nosi ili pucam pa ranim ....neznam ja sam mišljenja da bi svako trebao da makar proba pre lova u metu i da bude 101 % siguran pa tek onda u lov .
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 11.02.2016. 21:36
|
Lovčina
|
Sniper Hunter kaže:
Podunavc negde je 300m neka normalna daljina na koju mora da se puca ili taj dan a ni sledeća 3 možda nećeš uspeti da se privučeš na 200m ...e za te situacije svaka sitnica igra ulogu i sa puškom koja pravi grupu od 10cm na 100m tu nema šta da se traži po meni....neznam možda grešim ima tu iskusnijih kolega od mene neka i oni kažu po neku ,etika je etika ali kada sam prevalio 300km u jednom pravcu da bih lovio i onda ne pucam na divljač jel nisam proverio pušku i izabrao municiju koju najbolje nosi ili pucam pa ranim ....neznam ja sam mišljenja da bi svako trebao da makar proba pre lova u metu i da bude 101 % siguran pa tek onda u lov .
Бата Деки колико ловаца може на 300 м са својом оптиком (и пушком) да погоди виталну зону дивљачи? И хоћеш ли са 308 Win. да пуцаш на крупан примерак ДС (или јелена) на 300 м? Зато постоји етика и кодекс. Због оних 10-ак посто који могу да погоде на 300 м (и оборе) дивљач, треба дозволити и оним 90 % који не могу да то раде?
Са остатком уписа се слажем. Треба пробати различиту муницију, редовно вежбати и проверавати склоп пушка-муниција-оптика на стрелишту.
|
|
|
|
Barbarosa |
Objavljen 12.02.2016. 00:06
|
Stari član
Upisa: 245
Pristupio: 24.09.2012. 20:21
|
Kolega Klajo, bilo u Snajperu krajem prošle godine kada sam pitao Norma Orix 10,7g, al' mu cena 390din ...možda ga još imaju?
Inače i ja pucam 9,7g za sada i ne žalim se...ali treba probati |
|
|
|
Barbarosa |
Objavljen 12.02.2016. 00:31
|
Stari član
|
Podunavac kaže:
Sniper Hunter kaže:
Бата Деки колико ловаца може на 300 м са својом оптиком (и пушком) да погоди виталну зону дивљачи? И хоћеш ли са 308 Win. да пуцаш на крупан примерак ДС (или јелена) на 300 м? Зато постоји етика и кодекс. Због оних 10-ак посто који могу да погоде на 300 м (и оборе) дивљач, треба дозволити и оним 90 % који не могу да то раде?
Са остатком уписа се слажем. Треба пробати различиту муницију, редовно вежбати и проверавати склоп пушка-муниција-оптика на стрелишту.
Kolega Podunavac može i ovako da se postavi pitanje: da li zbog onih koji ne mogu i ne znaju, treba zabraniti i onima koji mogu i znaju? |
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 12.02.2016. 06:15
|
Moderator
Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Kolega barbarosa prema svecu i tropar što kaže naš narod logično je da svako iole pametan neće da puca sa 308 na DS na 300m ali zato se na primer divokoze pucaju redovno na tim daljinama ,a negde je čak i srnećoj divljači nemoguće prići na manje daljine ,nemam nameru da puzim po blatu 100m , odgovarajuća puška pravi odabir kalibra i municije dobra optika , i trening ,u mnogim zemljama te i ne puštaju u lov ako ne možeš da prođeš obavezan test na 100m koji se obavlja pre svake sezone ,kada bi se tako nešto uvelo kod nas bilo bi više onih koji pogađaju sigurnije na preko 200m .
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 12.02.2016. 07:48
|
Lovčina
|
Bata Deki o tome se i radi. Više puta sam pisao da opravdavam pucanje na daljine do 300 m prilikom lova divokoze i muflona na nepristupačnom terenu. Pa i na srneću divljač u ravničarskim lovištima kad atar ostane go i čist pa ne postoji mogućnost prilaženja divljači na uobičajene distance. Kao i prilikom odstrela štetočina. ALI !!! Sa dobro ukomponovanim sklopom puška , kalibar, optika, montaža i uvežban strelac. Uz upotrebu daljinomera i dobro poznavanje trase zrna na daljinama do 300 m. Kao i čvrst oslonac za pušku prilikom gađanja. Koliko naših lovaca zadovoljava ove parametre? Možda 2-3 %? Maksimalno 5 %. U mnogim evropskim zemljama je zakonski ogranočena maksimalna daljina gađanja za određenu divljač. Npr. u RH je maksimalna dozvoljena daljina gađanja 150-200 m u zavisnosti od divljači koja se lovi.
I dalje tvrdim da prosečno opremljen i obučen lovac nema šta da traži na daljinama preko 200 m. Pa čak i manje.
Lično imam mnogo iskustva iz svog vojno-policijskog staža i dobar komplet optika karabin. Ali ne pucam preko 200-220 metara. Za mene je to stvar poštivanja divljači i lovačkog kodeksa.
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 12.02.2016. 08:03
|
Admin
Upisa: 10233
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Kolege koliko ste do sada puta čuli da je neko od lovaca priznao da nešto ne može da pogodi? Ako se i maši, slede pravdanje da puška ili optika ne valjaju , ali to je samo loše pravdanje za vlastiti nemar ili nemogućnost. U osnovi kod nas najviše nedostaje znanje o vlastitoj cevki ili sredstva za nabavku kvalitetnije cevke ili optike. Pitajte kolege u lovu bilo šta vezano za njihovo oružije , mislim na dužinu cevi , brzinu municije koju koriste i slično , verujem da će odgovore znati jedan ili dvojica od deset pitanih. Iskreno kolega Sniper me je oduševio svojom voljom , željom i radom na sticanju znanja. Sredstva koja je utrošio na sve ovo nisu zanemariva i malo je nas u situaciji da tako nešto može , ali je zato sve snimao i kačio ovde na forumu i tako nesebično podelio saznanja. Setite se samo serije ispitivanja sa hronom kada je merio brzine pojedine sačmene municije.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
kolega_LOVEc |
Objavljen 12.02.2016. 09:29
|
Veteran
Upisa: 664
Pristupio: 19.02.2012. 22:14
|
Samo znanjem i razumevanjem procesa koji se desavaju prilikom upotrebe oruzja, moze se doci do realne procene gresaka i ispravno pretpostaviti uzrok.
A posto je pomenuto, kolege koje su radile i pisale na temi o punjenju sacmene municije su napravili i vise nego odlican posao.
Upravo zbog te teme sam i postao clan foruma(skriveni upisi) a procitao sam bar tri puta i nisam nasao nigde bolje obradjenu temu vezanu za lov na nasem jeziku.
Vim vi repellere licet
|
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 12.02.2016. 20:10
|
Veteran
Upisa: 579
Pristupio: 19.10.2012. 21:42
|
ako bih smeo da kazem uz duzno postovanje svima koji se sa takvim misljenjem ne slazu ali za mene sustina lova nije pucanje divljaci na 300 metara ( iako postoje forme lova gde je su takve daljine uobicajene zbog konfigurtacije terena ili specificnosti divljaci koja se lovi npr kozorog divokoza itd ) niti je sustina odstrel divljaci po svaku cenu, za mene je sustina lova sam izlazak u prirodu i tim pre ako to situacija zahteva puzanje 100 metara po blatu. Odstrel divljaci je za mene najtragicniji trenutak samog cina.Uz svu tehnolosku nadmoc koju danas posedujemo ono sto sam sebi postavio kao minimalan uslov pre nego sto se odlucim da povucem obarac jeste da budem koliko je to moguce siguran da se zivotinj na koju pucam nece nepotrebno patiti. Radije cu puzati ne 100 vec 200 metara po blatu nego slusati ciku divlje svinje pogodjene kroz kicmu ili butove ili gledati srndaca kako pokusava da pobegne na zadnjim nogama i njusci, ne kazem da mi se to i samom nije desilo ali poucen upravo takvim iskustvima ne mogu samome sebi opravdati pucanje na daljinama od 200 + metara ikako ne smatram da sam los strelac i da nisam u stanju da pogodim metu ali sam rizik nije vredan onoga sto sledi ako do nesrece dodje.
Pucanje na 300 metara je zabavno ali za mene licno taj sport se zove streljastvo i neije kod kuce u sumi vec u kontroliranim uslovima na streljani.
Za mene je car lova izlazak u prirodu, nadmudrivanje sa divljaci, prikradanje, dozivanje, savladavanje terena ako je to put uz planinu, prelazak preko nabujalog potoka,gazenje blatne oranice, deset sati cekanja na -20, veslanje Dunavom izmedju ledenih santi, ili puzanje 100 metara po blatu ako to situacija zahteva... sto je put tezi to je zadovoljstvo vece kada se na kraju stigne do cilja.
Za mene car lova nije vozanje po ataru i pucanje sa krova automobila
Danas sutra kada budem mator i kada budem sa nekim od svojih kolega sedeo i prepricavao dozivljaje sa punim ustima cu da kazem secas li se kada smo zbog onog srnjaka puzali dvesta metara kroz blato ili kada nas je snezna oluja uhvatila na vrhu planine pa nismo dva dana mogli da se spustimo, svakako ne mislim da cu se prisecati kako sam srnjaku odsekao obe zadnje noge jer je bio u punom trku na 200m pa posle toga da stvar bude jos gora i prednju desnu jer je sledeci metak zavrsio pre nisko ili pucao irvasa kroz stomak jer je vetar duvao a ja sam pucao na trista metera, ne mislim da cu se zeleti da se prisecam takvih stvari to su stvari koje vec sada zelim da zaboravim.
Mislim da je obaveza svakog ozbiljnog lovca da se pridrzava lovacke etike i da se koliko je to moguce osigura da se divljac nece nepotrebno patiti
Pucanje na 300 metara je po meni krajnje neodgovorno bez obzira na to o kakvoj se opremi ili strelcu radi, ne kazem da to i sam nisam radio ali upravo zbog toga sam takvoga misljenja. |
|
|
|
Barbarosa |
Objavljen 12.02.2016. 20:20
|
Stari član
|
Uz dužno poštovanje svima, samo da podsetim tema je 308win.
|
|
|
|
klaja |
Objavljen 13.02.2016. 10:05
|
Lovčina
Upisa: 1332
Pristupio: 10.03.2011. 21:02
|
Snajper Beograd imam PSP BT 10.7gr PPU. Cena je 86 dinara.
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic
|
|
|
|
Barbarosa |
Objavljen 13.02.2016. 12:24
|
Stari član
|
^ Ovaj šiljasti SP Boattail bi trebalo obavezno probati...
Klajo hvala za info. |
|
|
|
klaja |
Objavljen 13.02.2016. 13:16
|
Lovčina
Upisa: 1332
Pristupio: 10.03.2011. 21:02
|
Nema na čemu.
Drugar puca Winchester xmax zrno šiljkan,grupise valda u 1cm,neverovatno al istinito. 20kom =50 eura
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 13.02.2016. 21:10
|
Admin
Upisa: 4112
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
klaja kaže:
Snajper Beograd imam PSP BT 10.7gr PPU. Cena je 86 dinara.
Da mi je u vlasništvu cevKa u .308Win ovo bi' obavezno probao!
Pisao sam o iskustvu sa strelišta ... vrrrlooo precizno! ...
a i cena pristupačna
The best of the World all game caliber 8x57JS
|
|
|
|
galjaman |
Objavljen 08.11.2016. 18:03
|
Mlađi član
Upisa: 45
Pristupio: 25.06.2014. 12:34
|
Jel ima neko iskustva sa ppu hpbt 12,3g u kalibru 308win |
|
|
|
galjaman |
Objavljen 08.11.2016. 18:09
|
Mlađi član
|
Ili bellot sp 11,7 sp? skuplji je za 70-80 dinara u odnosu na ppu 11,7 sp, jel bolji za toliko ili? |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 08.11.2016. 23:27
|
Lovčina
|
Nije bolji. Čak je i slabiji. Drži se PPU-a i ne brini.
|
|
|
|
galjaman |
Objavljen 09.11.2016. 06:25
|
Mlađi član
|
Tako sam i mislio |