Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: 300 win. mag.

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
300 win. mag.
Vuja
 Mozda nije do municije?? Mozda treba beding da se uradi?? Kakva je cev?? Svi odmah skacemo na municiju a mozda je nesto drugo.
Jedan koji hoce uvek je jaci od dvojice koji moraju!! Vojvoda Zivojin Misic!!

ssekir75
 вујо, никола је у праву. не носи свака цев исто сваку муницију. рецимо многи гракћу на грома, а мени је супер. неки се куну у сако, други у норму, геко... треба пробати. тек ако се са сваком муницијом исто понаша онда се гледају друге ствари.

никола, је ли пуцао неко други из те пушке? можда је до тебе. 300 мангуп уме да се рита, па можда ти подсвесно грешиш приликом гађања. нека проба неко други са ппу, а затим са другом муницијом. метак јесте скуп, али сам си бирао калибар. знао си цене и о томе си требао да размишљаш раније. сад ти само преостаје да пронађеш шта твоја цев воли и надаље пазариш само то.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

tomo vrbas
 Proveri zazor izmedju cevi i kundaka,cev ne sme da se oslanja nigde na kundak sve do lezista metka.

Vuja

ssekir75 kaže:

вујо, никола је у праву. не носи свака цев исто сваку муницију. рецимо многи гракћу на грома, а мени је супер. неки се куну у сако, други у норму, геко... треба пробати. тек ако се са сваком муницијом исто понаша онда се гледају друге ствари.

никола, је ли пуцао неко други из те пушке? можда је до тебе. 300 мангуп уме да се рита, па можда ти подсвесно грешиш приликом гађања. нека проба неко други са ппу, а затим са другом муницијом. метак јесте скуп, али сам си бирао калибар. знао си цене и о томе си требао да размишљаш раније. сад ти само преостаје да пронађеш шта твоја цев воли и надаље пазариш само то.

Znam ja da moze da bude do munucije ali to probaj ovu municiju probaj onu je malo skuplja varijanta ja bih proverio zazor izmedju cevi i kundaka ako je to ok dal je cev ok a onda trazio municiju. Sto da potrosi sanduk metaka ako se cev i kundak dodiruju i to pravi problem??? A kad resi taj problem ispostavi se da mi ppu lezi, zato sam odmah na to posumnjao i rekao
Jedan koji hoce uvek je jaci od dvojice koji moraju!! Vojvoda Zivojin Misic!!

kolega_LOVEc
 Kundak od drveta hoće da "radi" i da stvori tačke pritiska na odredjenim mestima što može da dovede do rasipanja grupe.
Drugo tanke cevi u magnum kalibrima mogu imati problem kad su "slobodno plivajiće" zbog vibracija koje se prostiru kroz cev oružja.
Ukoliko se već ide na doradu zarad povećanja preciznosti ja bih proverio kundak i gde sve dodiruje kundak, kao kod pasovanja nekom bojom ili garavljenjem metala. Zatim spojiti magacin sa akcijom bez kundaka zajedno sa zadnjim odstojnikom iz kundaka i proveriti da izmedju ima bar pola mm prostora . Ako je sve u redu probati dva tri strelca sa istom cevkom i municijom i uporediti grupe, ukoliko sve grupe imaju istu sliku pogodaka onda greške pripisivati oružju i municiji.
Beding pomaže oko glavobolje pasovanja.
Možda bi moglo da se podmetne nešto kao parče kože ispod cevi da pritiska i probati tako grupu.
Teško je odrediti bilo šta ako su u grupu uključene mnoge varijabile.
Vim vi repellere licet

mihailo

NikolaORIJEN kaže:

Zdravo kolege, nedavno sam kupio veoma povoljno Zastavin karabin za Englesko trziste Interarms. U kal 300 win mag. Sa Šulovom montazom '' kozije nožice'' i Zeiss Diavare 2,5-10x52 west Germany... Odlicno je upucan ali ne mogu da postignem grupu bolju od 6-7 cm na 100 m za sada sam probao PPU 10,7 i 11,7. Takodje isprobao sam i Fiocchi EPN 180 gr slična grupa.... Municija je jako skupa narocito strana, tragam za metkom sa kojim cu svesti grupu makar ispod 5 cm. Čitao sam predhodne komentare video sam da je bilo polemike da je cinev jako zahtjevna... Svaka pomoc je dobrodosla... Kupio bih po par metaka ako neko bi prodavao od svih proizvodjaca. Da li je neko isprobao iz istog oružja nešto od Rws?

Према критеријумима за прецизност које користи Застава
пречник групе погодака од 5 метака до 7цм-оцена прецизности је врло добро.

ssekir75
 јесте, михаило, али то важи за 100м. на 100м 3 цм тамо-вамо ништа не значе. али јадац је у томе да је ово 300 мангуп, а са њим се ваља потегнути бар три пута даље. а на ту даљину ово расипање значи промашити бивола.

никола, знам да је скупа варијанта, али пошто си установио да није до налегања, остаје ти сам ода пробаш ово што сам ти предложио. а зашто сам то предложио... елем, јако давно појави се у мом окружењу заставин 357мангуп (тад је био чудо невиђено). власник, зача са питај бога колико испаљених метака из тече, купио га присилно кад било оно пребијање дугова државе према војсци па им увалили гвожђурију уместо заосталих плата. одемо да пробамо и то чудо, и зача повео неког свог колегу логистичара. гађа зача, одличмна група. гађа мој ћале, солидно. гађам ја (клинац од 15 година), солидно. гађа логистичар, нигде поготка. знајући да овај није баш на прст у буљу са гађањем, наговори га зача да гађа из тече, као да види како гађа. човек је промашивао целу мету и са течом. и тад се зача досети у чему је виц. ископа негде из кола пар школских метака за течу, напуни, и да му да вежба окидање. препуни опет, па опет, па опет... и одједном бууум! погодак!!! овај стао, трепка ко сојка на југовину, заглеђује течу, ништа му није јасно, а зача да цркне од смеха. између оних школараца увалио му бојеви метак. каже, све је јасно, човек очекује пуцањ и зато греши. кад није очекивао пуцањ, јер је знао да је школска муниција, погодио је добро. тако и ти, навикао си на трзаје нормалних калибара и на њих не обраћаш пажњу, али 300тка се рита ко магаре и могуће је да ти подсвесно правиш грешку. зато кажем, најбоље да проба неко други, по могућству неко ко већ користи мангуп калибар, или тај чича сенсеи на снајперисти... тек после тога може да се види шта даље.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

mihailo

ssekir75 kaže:

јесте, михаило, али то важи за 100м. на 100м 3 цм тамо-вамо ништа не значе. али јадац је у томе да је ово 300 мангуп, а са њим се ваља потегнути бар три пута даље. а на ту даљину ово расипање значи промашити бивола.

никола, знам да је скупа варијанта, али пошто си установио да није до налегања, остаје ти сам ода пробаш ово што сам ти предложио. а зашто сам то предложио... елем, јако давно појави се у мом окружењу заставин 357мангуп (тад је био чудо невиђено). власник, зача са питај бога колико испаљених метака из тече, купио га присилно кад било оно пребијање дугова државе према војсци па им увалили гвожђурију уместо заосталих плата. одемо да пробамо и то чудо, и зача повео неког свог колегу логистичара. гађа зача, одличмна група. гађа мој ћале, солидно. гађам ја (клинац од 15 година), солидно. гађа логистичар, нигде поготка. знајући да овај није баш на прст у буљу са гађањем, наговори га зача да гађа из тече, као да види како гађа. човек је промашивао целу мету и са течом. и тад се зача досети у чему је виц. ископа негде из кола пар школских метака за течу, напуни, и да му да вежба окидање. препуни опет, па опет, па опет... и одједном бууум! погодак!!! овај стао, трепка ко сојка на југовину, заглеђује течу, ништа му није јасно, а зача да цркне од смеха. између оних школараца увалио му бојеви метак. каже, све је јасно, човек очекује пуцањ и зато греши. кад није очекивао пуцањ, јер је знао да је школска муниција, погодио је добро. тако и ти, навикао си на трзаје нормалних калибара и на њих не обраћаш пажњу, али 300тка се рита ко магаре и могуће је да ти подсвесно правиш грешку. зато кажем, најбоље да проба неко други, по могућству неко ко већ користи мангуп калибар, или тај чича сенсеи на снајперисти... тек после тога може да се види шта даље.

Да тако је колега, заборавио сам да напишем да је тест прецизности на 100 метара.Фабрички захтев.

mihailo

NikolaORIJEN kaže:

Svakako se slažem, da bi trebao još neko da proba 😁👍 Dva drugara iskusni lovci i dobri strijelci nagrdiše arkadu 👌
Kako se oduševe kad vide metak tako se razočaraju kad ih ritne 🤣

Него,колега Никола јеси ли пуцао преко механичког нишана? Какве су групе у поређењу оптика механика...дали није грешка у оптици или монтажи без обзира на квалитет исте?

canis aureus

mihailo kaže:

Према критеријумима за прецизност које користи Застава
пречник групе погодака од 5 метака до 7цм-оцена прецизности је врло добро.

Ovo sam već pisao na temi "zastava m70" i vrlo je bitno ako se već navode kriterijumi i preciznost Zastave jer ovako dobijamo lažnu sliku i Zastavine karabine koji bi služili samo za pritke za paradajz....

Da bi slika bila kompletna moramo da naglasimo uslove testiranja preciznosti a ne samo krajnji rezultat...
1. Gadjanje se vrši iz puške sa pripadajućim nišanima odnosno u 99,9% slučaja pucano je mehaničkim nišanima na 100m.
2. Pucano je samo jednom vrstom municije koja se koristi i za viziranje (upucavanje) pušaka-karabina, za lovačke karabine to je npr 243Win. PPU SP 6,5g ; 7x57, 7x64 PPU SP 11,2g; 7mm RemMag PPU SP 9,4g; 308win, 30-06, 300 WinMag PPU SP 11,7g; 8x57IS PPU SP 12,7g...
3. Grupa se računala sa 5 uzastopno ispaljenih metaka bez hladjenja cevi.
4. Novi karabini su mogli da napuste krug samo sa ocenom odličan ili vr.dobar (rastur 5-7cm) ostalo važi za kontrolu korišćenih pušaka i karabina ( najčešće vojnih) odnosno one sa ocenom dobar (rastur ispod 10cm) mogle su da se i dalje koriste ili samo izvrši delimičan remont dok one koje to nisu zadovoljavale morale su na generalni remont (zamena cevi itd.).
Šta ovo govori?!?!
Svaki lovački karabin koji u ovakvim uslovima (korišćenjem mehaničkih nišana, pucano jednom vrstom municije, uzastopno bez hladjenja cevi, sa 5 hitaca) ostvari grupu ispod 7cm, samo dodavanjem optike i izborom prave laboracije municije, bez ikakvih dorada, pretvara se u SUB MOA karabin!!!
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

kolega_LOVEc
 Mislim da jedna grupa ne daje pravu sliku preciznosti nekog oružja.
Mogu u zastavi da otpucaju i 15mm grupu, upakuju sve i prodaju. Verujem da to oružje ima vrlo malo šansi da ponovi istu grupu još jednom u svom životnom veku.
Vim vi repellere licet

NikolaOrjen1
 Pozdrav kolege. Danas sam konačno testirao preciznost mog M70 300 win mag. Već sam pisao o problemu sa slabom grupom na 100 m koristeci PPU 11,7 g. Bilo je tu dosta komentara ovo je ono je... Testirao nekoliko razlicitih proizvodjača i mogu reci da sam malo razočaran.
Prvo sam testirao Fiocchi EPN 11,66g grupa od 12,5 cm, zatim probam po preporuci Geco teilmantel 11 g grupa katastrofalna od čak 22,5cm.... Već isfrustiran i nervozan pitam se šta se dešava sa puškom... Da li je optika sve mi pada na pamet.
Na kraju otvorim kutiju koju sm dobio na poklon Seiller Bellot Siera STB teško zrno od 13 g....i postignem grupu od 4cm.
Evo i slika...
Nikola Mojdež Kalanjikov

NikolaOrjen1
 [[img][/img]
Nikola Mojdež Kalanjikov

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,448
Najnoviji član: zlatiborac3006

Poslednje vesti
ОДРЖАН ПАРАСТОС КРАЉУ МИЛАНУ
LU "Kraljevo" - Kraljevo
Naknada štete od divljači
Orlovo oko
Pirot

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,699,644 posete www.srbijalov.com