Lov na divlje svinje
|
Planinko011 |
Objavljen 15.06.2023. 23:07
|
Lovčina
Upisa: 1032
Pristupio: 08.06.2011. 12:45
|
Pa kazu da u Jabuci ima africke kuge a da je Tamiski deo lovista ugrozen pa je prvo bila ideja da se smanji broj svinja lovom ali je sutradan zabranjen bilo kakav ulazak u loviste.
Kad tome dodam veliku vodu u plavnom delu Dunava gde ja lovim i plus sumare koji cekaju da se voda povuce da bi nastavili secu topooljaka oko moje ceke mislim da ovu sezonu mogu da se posvetim gledanju lova na youtobu.
Nadam se da necemo prisustvovati pomoru, svinja posle vec skoro 15tak bericetnih sezona.
Eto neka su nam bar iz Al Dakre zadovoljni mada su oni presli dosta sa kukuruza na lucerku zadnje dve godine. |
|
|
|
kimi |
Objavljen 16.06.2023. 13:14
|
Veteran
Upisa: 751
Pristupio: 14.08.2011. 10:46
|
U Jabuci ima samo crv!
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita
|
|
|
|
rk |
Objavljen 21.06.2023. 08:31
|
Stari član
Upisa: 465
Pristupio: 08.05.2010. 21:54
|
Kolko sam ja cuo pojavila se s. Kuga zabranjeno je svako kretanje kroz loviste pronadjeno je vise desetina uginulih svinja. Pretpostavka je da je uzrok od domacih svinja.
RK
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 02.08.2023. 21:20
|
Lovčina
|
Crne slutnje ispadose crnje od najcrnjih tako da je zasada sigurno da nece biti lova ove godine a realno je i 2-3 sledece godine.
Kako je moj kompanjon u 68oj i takvog zdrastvenog stanja da cemo tesko nastaviti da lovimo na taj nacin kao prethodnih ja 23 a on i 30 godina.
Svaki proces u prirodi ima svoj neki ciklus pa ce valjda i ova posast proci. Kada sam 2000te upao u grupu svinjara svinja je bilo mnogo manje a mi smo glumili indijance koji prate tragove i sadaju pored njih i to i nije bilo uspesno. Bilo je 2-3 sanse godisnje a ja kao trapavko bi imao jedan promasaj. Tek posle 7-8 godina kad se grupa izdelila ostali smo nas dvojca i napravili ceke i krenuli sa laganom primamom 2-3 puta nedeljno po 7-8 kg kukuruza po ceki i uspeh nije izostao.
Nejveci eticari i protivnici primame su bili oni sa cekama kraj kukuruza PKBa.
Uglavnom u deset poslednjih godina retki su bili dani da nije bilo aktivnosti svinja i da one makar nisu prosle kroz sumarak pored ceka.
Mogu reci da sam lovio sa jednim od najostrasenijih lovaca u Srbiji i njegov entuzijazam na radu i lovu je neverovatan pa sam jedno 30% izlazaka isao bez volje cisto njega da ne izdam.
Eto da je ova supercelijska oluja i tornado zajedno na dan lova on bi rekao da je sada sjajno da idemo jer svinje krecu posle kise a mozda nam tornado ubaci neku u kola.
Poslednji lov smo se zaglavili a umesto da bezimo od grmljavine mi smo docekali da se nadjemo u centru opita dostojnog Nikole Tesle i pod pljuskom trceci pod munjama koje su dobovale po topoljaku sa puskom u rukama se oprastao od zivota.
Kada bi Dunav poplavio pa bi samo ribarskim cizmama mogli i to bi mu bio sjajan trenutak da gacamo u novembru po vodi jer nema ni jedne druge budale u lovu a mozda ce i neki saran da upadne u ranac.
Malo je drazi nestalo kad smo nabavili dzipove i probili put do ceka pa vise nije bilo vuce svinje kroz sikaru po 3 sata do kola pozdravljajuci se sa zivotom.
Taj ciklus je zavrsen na najruzniji nacin pa se nadam da cu opet videti svinje u znatnom broju pa nek neki novi klinci love samo da ne budu neki koji su sa svinjama vise bili u ratu nego u sportskom nadmudrivanju |
|
|
|
Vuja |
Objavljen 03.08.2023. 16:22
|
Stari član
Upisa: 204
Pristupio: 15.07.2011. 14:55
|
Kolega jer to zbog kuge ili je neki drugi problem ispao?
Jedan koji hoce uvek je jaci od dvojice koji moraju!! Vojvoda Zivojin Misic!!
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 03.08.2023. 18:23
|
Lovčina
|
Da. Zbog kuge.
Clanovima nije dozvoljen ulaz u loviste ni po jednom osnovu.
Mnogo svinja je izneseno a to su verovatno samo one koje su uginule na vidnim mestima.
Izgleda da je steta totalna. Ocekuje se kraj epidemije polovinom septembra kao priprema za lov na fazana. Ako to tako bude moglo.
A svinje su izgleda samo lepa uspomena.
Videcemo kad krenemo na teren jer tek kad lovci sa psima krenu pa ataru sta ce se videti. |
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 03.08.2023. 19:59
|
Lovčina
Upisa: 1291
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
Најгоре што угињавају до воде. |
|
|
|
Vuja |
Objavljen 05.08.2023. 13:46
|
Stari član
Upisa: 204
Pristupio: 15.07.2011. 14:55
|
Auuu pa to nije dobro nikako.
Jedan koji hoce uvek je jaci od dvojice koji moraju!! Vojvoda Zivojin Misic!!
|
|
|
|
rk |
Objavljen 07.08.2023. 07:49
|
Stari član
|
Ja mislim da u Beogradskom nema lova ove sezone mislim i na lov fazana. Ogromna je koncetracija svinja bila i bice jako puno uginuca. Dva meseca od poslednje pronadjenne svinje nema lova.
Pustanjem u lov, kretanjem kroz loviste stvara se mogicnost da se zaraza prenese u neko drugo loviste.
RK
|
|
|
|
@andjelkovic |
Objavljen 08.08.2023. 12:37
|
Član
Upisa: 107
Pristupio: 19.09.2017. 12:44
|
Na osnovu rešenja uprave za veterinu, proglašava se zaraženo područje dela teritorije, ili celokupna teritorija lovišta, odnosno opštine.
Jedna od mera jeste obustava lova svih vrsta divljači u trajanju od 60 dana, od pojave prvog slučaja AKS-a. Ako kontrolni nalazi posle 60 dana, ukažu i dalje na prisustvo zaraze AKS kod DS, zabrana se produžava za dodatnih 30 dana, ali samo na lov DS.
Po isteku 60 dana, lov se može sprovoditi, uz blagovremeno javljanje lovnom i veterinarskom republičkom inspektoru, najmanje 48h pre početka lova, uz pridržavanje svih biosigurnosnih mera.
Lov nije naše bogom dato pravo, već obaveza, pa se u skladu sa tim i treba ponašati.
|
|
|
|
hercegovac |
Objavljen 09.08.2023. 07:53
|
Stari član
Upisa: 394
Pristupio: 16.05.2011. 20:37
|
rk kaže:
Ja mislim da u Beogradskom nema lova ove sezone mislim i na lov fazana. Ogromna je koncetracija svinja bila i bice jako puno uginuca. Dva meseca od poslednje pronadjenne svinje nema lova.
Pustanjem u lov, kretanjem kroz loviste stvara se mogicnost da se zaraza prenese u neko drugo loviste.
Izgleda da samo kretanje lovca širi zarazu. Ostali se uredno mogu kretati kako i kuda hoće... |
|
|
|
rk |
Objavljen 10.08.2023. 07:57
|
Stari član
|
Malo vise odgovornosti nam treba mozda nije lose imati u vidu odedbu cl.270KZa
Prenošenje zaraznih bolesti kod životinja i biljaka
Član 270
(1) Ko za vreme epidemije neke bolesti životinja koja može ugroziti stočarstvo ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama kojima se određuju mere za suzbijanje ili sprečavanje bolesti,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.
(2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kazniće se i ko za vreme postojanja opasnosti od bolesti i štetočina koje mogu ugroziti biljni svet ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama kojima se određuju mere za suzbijanje ili sprečavanje bolesti odnosno štetočina.
(3) Ako je usled dela iz st. 1. i 2. ovog člana nastupilo uginuće životinja, uništenje biljaka ili druga znatna šteta,
učinilac će se kazniti zatvorom do tri godine.
(4) Ako je delo iz st. 1. do 3. ovog člana učinjeno iz nehata,
učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine
RK
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 27.08.2023. 08:45
|
Lovčina
|
Vidimo na naslovnim stranama da se drustva i poljoprivrednici u Srbiji zale na stete od divljih svinja a i naknade stete koje ce morati isplacivati. Sad da im je to toliki problem LU bi pozvali zainteresovane lovce iz cele Srbije koji bi im pomogle ukoliko sami nemaju dovoljan broj lovaca da pokriju polja sa zasadjenim kukuruzom u nocnim dezurstvima.
To ako se zeli da se stvarno spreci veci deo steta.
To bi bila prilika i da se malo razvije seoski turizam gde bi lovci platili za konak i skroman obrok a sa turizmom i lovom otvore se i druge price.
Meso bi ostalo LU a lovci ne bi bar placali naknade osim ako rese da otkupe meso ili trofej.
Ta prilika u brdsko- planinskim podrucjima i ne traje vise od par meseci dok ne krene lov sa gonicima po zetvi.
Ovo sam se pitao i pre dvadeset godina a tako je i danas.
Licno sam ne bi isao ove godine, ali u mnogim drustvima znam da mnogi lovci u zivotu nisu videli divlju svinju a kamoli digli pusku na njih.
Vidimo po upisima kolege Finskogena ( koji je nestao na neko vreme) da se u Skandinaviji nije tesko dogovoriti sa vlasnicima zemlje koji em smanje stete em i zarade neku kintu i snabdeju se mesom divljaci.
Ako situacija ostane i nadalje takva ne bih bas zalio ta LU zbog isplate steta jer je to njihov izbor. |
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 27.08.2023. 23:43
|
Lovčina
|
То је и мени пало на памет, једне године да ли у, Бачу или, Каравукову једном пољопривреднику свиње нагрдили кукурузе, а њива огромна. Ишао у ЛУ ови немају пара за штету и дозволе му да доведе ловце са стране да их лове. Ишло доста ловаца из мојег ЛУ да их лове. Тако би требало и овде да одраде. |
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 28.08.2023. 09:56
|
Lovčina
|
Kada sam bio "mladjani" lovac, a mozda i pre toga, secam se kada je neko od stare garde govorio o prenamnozavanju lisica da ako lovci ne suzbiju prekomerno brojno stanje u nekom trenutku ce ih desetkovati neka bolescina. ranije je to bilo besnilo pa se neki genije setio da baca lisicama vakcine pa je tek sakal uspeo da potuce lisicu a sad sta li ce sa njim biti ostaje da vidimo jer objektivno ovim nacinom lova mi ne mozemo da mu pariramo.
E sad u mom LU a i podosta okolnih teko se desilo i sa divljom svinjom pa je ova africka kuga prekratilo ovaj period bericeta koji je vladao pa i 10-15 godina.
Moram da priznam da skoro da nije bilo izlaska u lov a da se nesto nije dogadjalo, makar da su svinje prosle kroz sumarak pored ceke. I to je dobra doza adrenalina za jedan izlazak sve i da ne pucas.
Elem, i mi smo imali znatne stete ali broj lovaca na svinje je dosezao i 200 tako da je i bezbednost bila na ivici pogotovo zbog 5-6 nestrpljivih pojedinaca koji su znali da sidju sa ceka i glume indijance po noci. Dosta je tu doslo i da kazem parajlija koji su placali preveliku upisninu i dolazili opremljenni sa termovizijama i drugom opremom kao da su u ratu sa svinjama.
Ono u cemu se mozda tada omanulo, iako smo mi u potpunosti ispunjavali kvote odstrela i dobijali dodatne, da se takodje lov odrzava i radnim danima svakodnevno od pocetka steta. Radjeno je to neko vreme ali samo za parcele nekadasnjeg PKBa (nadam se da ce to neko vratiti u predjasnje stanje).
Mislim da u pasivnijim krajevima, gde je kuga jos daleko, u drustvima sa manje clanova gde je isplata stete ceci procenat u budzetu, treba zaboraviti na komercijalni aspekt a da se izvuce benefit u smislu podsticanja boravka lovaca - gostiju i njihovu potrosnju u lokalu.
Tu se stvore neka prijateljstva a ne mali broj lovaca bi se mozda snabdeo junetom, jagnjetom, mozda gradjom za kucu ili uspostavio neku saradnju sa lokalnim (poljo) privrednicima i zanatlijama. |
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 28.08.2023. 16:22
|
Lovčina
|
Шакале ће штенећака уништити и требало би их што пре заразити њиме. А ово што кажеш за ДС ако их сељаци притисну тужбама, ЛУ ће морати порадити на томе или ће их угасити као шибицу. Сада да потраже помоћ ја би узео годишњи и, одам запалио тамо да им помогнем у одбрани усева и домаћинстава. |
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 17.10.2023. 12:38
|
Lovčina
|
Posle epidemije africke kuge u LU Beograd komentari lovocuvara i lovaca koji su obilazili teren da u se ne moze vidte papak u blatu. Ne znam kakva je situacija u okolnim udruzenjima ka Rumuniji i ka Sremu i Backoj i da li je kuge i tamo bilo.
Sta ocekivati ubuduce ne znam ali pored ove posasti na oporavak DS ce uticati i sto je al Dahra smanjila polja pod kukuruzima mada mozda za sledecu godinu nesto i obnove ali sigurno svinja nece biti bar 5 godina u znatnom broju..
Poslednjih 4-5 godina sam razmisljao o prestanku lova, posle vise od dbve decenije, na ovaj nacin docekom sto zbog sati u osami a sto zbog onoga sto sleduje posle odstrela ali me je ipak adrenalin pucao kad god vidim da su svinje posecivale hranilista i kada se ugleda neki dobar trag kao i kada bi za vreme lova se culo krckanje suvih grana ili osecao da vetar donese miris svinja.
Takodje ono sto je kod nas u LU vrhunskilov to je bila DS, patke u preletu i sada nazalost sakal pa cu gledati da se preorijentisem na predatore ali me zeza sto nemam crvenu tacku na .243win a godinisa proslo pa nekako lepo kad se nocu nanese tacka na obris divljaci.
Mozda vidim pa i promenim jednu optiku kad vec se ne moze trgovati sa karabinima. |
|
|
|
rk |
Objavljen 17.10.2023. 21:28
|
Stari član
|
Auuu pa nije jedini lov na svinje, oporavice se i one al treba i tu da se radi.
Misljenja sam da lov DS u beogradskom doveo do velikih podela pa i da su usli mnogi ljudi kojima tu nije mesto pa ce ovo taman biti prilika malo da se stisaju strasti a i da odu oni kojima nije tu mesto.
Kad je lov DS nikad me narucito nije ispunjavao lov nocu upotrebom raznih tehnickih uredjaja, svinje volim da lovim u pogonu.
Ne volim velike pogone do 10-20 ljudi sa par kerova idealno.
RK
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 17.10.2023. 22:10
|
Lovčina
|
Ok, meni je isto privlacan lov u planini sa manjim grupama domacih lovaca ali bez jasnog sinocnog traga u snegu krda kada se opkoljava sumarak obicno je sansa da svinju vidis na necijoj slici.
Isao sam ranije na Staru planinu, Suvu planinu, Medvednik, Goliju i nigde ne bese odstrwla. Uvek je bio lep dozivljaj al od ulova nista.
Opet ovde na periferiji dvomilionskog grada u poslednjih 15 godina nije bilo izlaska bez pucnja, sanse, krsenja po sumi i neke sanse.
Gonici su u planini a u ravnici je docek sem komercijala grupa od nepoznatih lovaca od kojih je dosta da bude dva rizicna.
Sve u svoje vreme, ja sam se izdovoljio svinja i jedino mi zao sto nemam ni jedne dobre kljove iz mog lovišta. Bilo je teškaša ali su bili mladi.
Sto se tice kolega iz LU ne bih ja tu ljude kvalifikovao ovako ili onako, dosta njih je platilo astronomsku upisninu, bilo je gužve ali i nekorektnog ponašanja kad ti osvane ceka na 150m od tvoje bas na tragu svinja koje si ti primamio pred sezonu.
Ja termal nemam i nisam u ratu sa svinjama ali ne bih ni kudio one sto su dali i po 5000e.
Ja bih pre dao to za zlatnog vepra, srndaca, divokozu, vuka nego u optiku.
Ostaju uspomene, lov na drugoj strani ali i nada da ce mladi lovci jednog dana u ritu proziveti ono sto sam i ja za 22 sezone. |
|
|
|
Hunternight1 |
Objavljen 31.07.2024. 19:35
|
Mlađi član
Upisa: 12
Pristupio: 14.06.2024. 00:16
|
Lovcino na kom delu rita si proziveo te lepe trenutke? 🙂
Hunternight