Rakunopas
|
nenadx |
Objavljen 03.04.2010. 17:42
|
Moderator
Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Ovog predatora ne spominjemo.Nije valjda da je istrebljen.Kod nas je prvi registrovani odstrel bio 1978 kod Negotina.Sledila je ekspanzija ove zverke.Poreklo Kina,Koreja...Ovaj je prepariran,pa deluje vitkije.Obicno se krece oko vodotoka....
Dobar pogodak
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 03.04.2010. 21:52
|
Moderator
Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Nikad video!
Jel neko odstrelio ovu zverku? Da li spada u predatore, kako se lovi, gde ga ima?
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
Boban |
Objavljen 04.04.2010. 10:21
|
Lovčina
Upisa: 2540
Pristupio: 21.09.2009. 18:04
|
I ja nikad cuo ni video,pomalo mi lici na omanjeg rakuna u glavi. |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 04.04.2010. 19:53
|
Moderator
|
Izmedju 2 rata rusi ga preneli u evropski deo zemlje.Od tada se brzo sirio ka ostatku Evrope,pa ga sada skoro sve zemlje imaju.Latinski Nyctereutes procyonoides,porodica Canidae,rod kunopasa.Tezina 5 do 8 kg.Duzina 55 do 65cm,plus rep 15 do 20cm.Jedini iz porodice pasa provodi neku vrstu zimskog sna.Voli sume,ali ne velike i guste,mocvarne terene,trskare.Ishrana mu je kao u vecine predatora,primereno velicini i brzini.Osamdesetih godina su odsreli bili veoma cesti,ali eto izgleda da ga nema ili je veoma proredjen.
Dobar pogodak
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 06.04.2010. 21:56
|
Moderator
|
Evo jos jedne slike
Dobar pogodak
|
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 07.04.2010. 15:47
|
Lovčina
Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
Pre kratkog vremena sam imao priliku videti odstreljeni primerak u Austriji!
Nemacka ga ima jako dosta, nezna se sta ima vise Rakunopsa ili Americkog Rakuna.
Ps neznam da li ste mozda culi ikada za istiniti dogadjaj kada je jedan Rakun preziveo u kontejneru Prekookeansku plovidbu od mesec dana. Mesec dana je ziveo u kontejneru jeduci suvu hranu za kerove i pijuci pivo iz dozni!
Sigurno mu je svanulo kada je stigao u Nemacku luku?
Dobar pogled.
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 21.06.2010. 17:47
|
Moderator
|
Neverovatno mi deluje da ove zivotinje izgleda vise nema kod nas...Dobro,nije ni neka steta,samo nam je jos on trebao.Ali evo zanimljivog podatka.Pre 8 do 9 godina u Nemackoj je primecen veci broj uginulih..zakljucak je nakon analiza bio,da su otrovani bufoeretrinom,otrovom koji se nalazi u davzdenjacima.U ishrani rakunopsa su ukljuceni i gmizavci,pa eto moguceg odgovora za nestanak ili veliko smanjenje brojnosti rakunopsa kod nas.;)
Dobar pogodak
|
|
|
|
Lovac iz Vrbova |
Objavljen 08.01.2011. 22:21
|
Stari član
Upisa: 275
Pristupio: 17.12.2010. 19:33
|
E evo ja sam malo istraživao,pa sam nešto našao o ovoj životinji,za one kojie žele da znaju više...
Prosek njegove mase je 7kg.Hrani se voćem,insektima,beskičmenjacima,nekad malim sisarim i pticama.Hranu "uzimaju"sa zemlje,ali zanju da se penju i po drveću.Nešto su poput medveda,u jesen sakupljaju svoje "naslage"kako bi prezimili.Monogamne su životinje,tj.za opstanak životinje je potrebna i muška i ženska jedinka.Prvobitno je naseljavao daleki istok,Kinu,Japan,severnu Idokinu.Kasnije između 1931 i 1955,nastanio se u evropskom delu,bivšeg SSSR-a.Ima vrlo kvalitetno krzno.
Malo latinskog:
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Mammalia
Order: Carnivora
Family: Canidae
Genus: Nyctereutes
Species: N. procyonoides
|
|
|
|
Lovac iz Vrbova |
Objavljen 08.01.2011. 22:25
|
Stari član
Upisa: 275
Pristupio: 17.12.2010. 19:33
|
Evo i preseka njegove lobanje
Lovac iz Vrbova priložio:
|
|
|
|
zoranp |
Objavljen 08.01.2011. 23:01
|
Lovčina
Upisa: 2484
Pristupio: 13.11.2010. 09:37
|
Bitno je da su njega naši stručnjaci stavili van režima zaštite,odnosno može se lovit tokom cele godine kao i npr. veverica, siva čaplja...zaista par štetnih vrsta divljači.. ..ja neznam koje to određivao,ali ja tu nevidim nikakve logike osobito za ove tri vrste divljači..
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 05.04.2011. 08:15
|
Admin
Upisa: 10247
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Pre desetak godina ulovljen je jedan rakunopas u okolini Surčina bilo je objavljeno u štampi pošto nisu znali koja je to životinja
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
jakajez |
Objavljen 30.08.2011. 21:04
|
Mlađi član
Upisa: 16
Pristupio: 17.02.2011. 19:22
|
Moj kilega lovac je u našem lovištu pronašao uginulog rakunopasa,pošto je zvao lovaćkog inspektora,je on zvao naravoslovni muzej u Ljubljani i tako je pas završio tamo.telo mu je bilo neoštećeno i nikakvih znakova od poškodbi.
lp |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 01.09.2011. 14:09
|
Moderator
|
Evo malo zanimljivosti oko rakunopsa.Vukovi su najvažniji predatori rakunopasa. U Tartarstanu se smatra da vuk usmrti 55,6 % rakunopsa, dok je u severozapadnoj Rusiji to 64 %. Lisica ubija mladunčad, mada je poznato da ugriza I odrasle do smrti. To radi i jazavac ako rakunopsi ulaze u nastanjene jazbine. Rakunopsi su plen i orlova, ali i napustenih pasa. Od risa stradaju, ali beznacajno.
Rakunopsi su važni nosioci besnila, trihineloze., nose 32 različita parazitska crva, uključujući osam vrsta trematoda, 17 vrsta nematoda , 7 cestodes a posebno Echinococcus multilocularis, parazit opasan za ljude. Zatim 6 vrsta buva. Postoji teza da je sa rakunopsom u Evropu donet zaraženi krpelj sa virusom azijskog meningoencefalitisa.Zabeleženo je da nose paratifus ,antraks i tuberkulozu. Iako mogu biti zaraženi šugom (Sarcoptes), to ne predstavlja značajnu pretnju kao što je to slucaj kod lisica.
Rakunopsi su štetni za pticije populacije, posobno u mocvarnim i priobalnim stanistima, gde se hrane gotovo isključivo jajima i mladima u vreme reprodukcije. U takvim podrucjima udeo ptica u ishrani iznose 15 -20 % u Litvi, 46 % na reci Oke i 48,6% u oblasti Voronjež . Znacajne stete mogu biti u vocnjacima, vinogradima, povrtnjacima, kao i kukuruzu,zobi i ovsu. Obično se lovi od novembra do jace zime,cesto noću. Na Dalekom Istoku se lovi sa lajkama i mešancima, ali najcesce slučajno pri lovu na druge vrste. Lov sa psima ima uspešnost od 80-90 %, zamkama 5-7%... Zamke i cekanje se izvode pored jazbina, duž obala oko močvara i bara-naravno u nasoj zemlji je ovo zabranjeno.
Rakunopsa još uvek najčešće uzgajaju za krzno u Finskoj, U Japanu, krzno i dlake se koriste u proizvodnji kaligrafskih četki, plišanih igrački. Cena krzna je u porastu u posljednjih nekoliko godina.
Rakunopsi se ubijaju zbog mesa u određenim regijama na ruskom Dalekom istoku. Njihovo meso je vrlo hranjivo, sastoji se od 18 % proteina, 3 % masti , a ima oko jedan kilokalorije energije po gramu. Njihovo meso je delikates u Japanu a njihov prah pečene kosti su vredan lek . Krzno rakunaopsa za odecu se zove "murmansky" krzno.Najcenjenije vrste u krznarstvu su japanski rakunopas peltries (iako manji od drugih), zatim primerci iz oblasti Amura i severne Mandžurije, dok su Korejski i južno Kineski najmanje vrednosti. Rakunopas obuhvata 11 % svih životinja ulovljenih u Japanu, a 20 % celokupne proizvodnje krzna u Rusiji je od rakunopsa. Kineska "rakun krzna" se prodaju u mnogim centrima mode (Milano...)
U preporuci br. 77 Konvencije o zaštiti Evropskih divljih vrsta i prirodnih staništa (European Wildlife and Natural Habitats),rakunopas je naveden među nepoželjne invazivne vrste, koje su se pokazale opasne za biološku raznolikost i trebaju biti iskorenjene.
Dobar pogodak
|
|
|
|
duskov |
Objavljen 29.01.2012. 00:19
|
Lovčina
Upisa: 1159
Pristupio: 18.10.2011. 23:34
|
Izgleda da sam jedne večeri pijan u blizini sela Crvsko SO Sjenica vidio rakunopsa.
Prvi i zadnji put(za sada) sam vidio ovu životinju.
Kako se ona najbolje lovi. Da li je gone psi goniči ili je najbolje napraviti čeku?! |
|
|
|
sabatti |
Objavljen 29.01.2012. 00:22
|
Član
Upisa: 125
Pristupio: 27.12.2011. 20:08
|
duskov kaže:
Izgleda da sam jedne večeri pijan u blizini sela Crvsko SO Sjenica vidio rakunopsa.
Kako se ona najbolje lovi. Da li je gone psi goniči ili je najbolje napraviti čeku?! I bre kolega vozis pijan ,pucas na lopove iz lovacke puske... |
|
|
|
duskov |
Objavljen 29.01.2012. 09:29
|
Lovčina
|
sabatti kaže:
duskov kaže:
Kako se ona najbolje lovi. Da li je gone psi goniči ili je najbolje napraviti čeku?! I bre kolega vozis pijan ,pucas na lopove iz lovacke puske...
Sabatti, šta da ti kažem.!?
U pravu si ali je tvoj pokušaj vaspitanja za mene teško iskoristiv jer imam mnogo godina.
Ubijeđen sam da imaš najbolju namjeru ali sam još sigurniji da bih na lopove pucao iz haubice ako bih je imao. Pa kad treba da platim to što sam napravio, da platim.
Nego ti mene kolega , ako znaš, odgovori na ovo moje pitanje.
Inače, o kradljivcima kerova mislim sve najgore. Oni su gori od svih ljudi na svijetu. Njih treba da iskorijeni KZ i svi ostali "faktori" pa i lovci. Kako.
Metoda ima na pretek!
Jedan od načina da se sveže u lanac ukradenog psa i da se tako vuče terenskim vozilom po naselju dok ne počne da cvili... |
|
|
|
sabatti |
Objavljen 29.01.2012. 17:21
|
Član
Upisa: 125
Pristupio: 27.12.2011. 20:08
|
duskov kaže:
sabatti kaže:
duskov kaže:
Kako se ona najbolje lovi. Da li je gone psi goniči ili je najbolje napraviti čeku?! I bre kolega vozis pijan ,pucas na lopove iz lovacke puske...
Sabatti, šta da ti kažem.!?
U pravu si ali je tvoj pokušaj vaspitanja za mene teško iskoristiv jer imam mnogo godina.
Ubijeđen sam da imaš najbolju namjeru ali sam još sigurniji da bih na lopove pucao iz haubice ako bih je imao. Pa kad treba da platim to što sam napravio, da platim.
Nego ti mene kolega , ako znaš, odgovori na ovo moje pitanje.
Inače, o kradljivcima kerova mislim sve najgore. Oni su gori od svih ljudi na svijetu. Njih treba da iskorijeni KZ i svi ostali "faktori" pa i lovci. Kako.
Metoda ima na pretek!
Jedan od načina da se sveže u lanac ukradenog psa i da se tako vuče terenskim vozilom po naselju dok ne počne da cvili... nemam losu nameru sigurno salio sam se samo,i ne vaspitavam te pa prvi ja ne volim da me neko vaspitava prijatelju..vozim pijan pijem pre lova za vreme lova i posle lova to ne krijem,lov gledam kao druzenje a nema dobrog druzenja bez alkohola..a odgovor na pitanje ne znam i nisam ti ja neki lovac a ovo za terenac se slazem samo ga ne bi vuko po naselju |
|
|
|
Indjijanac |
Objavljen 29.01.2012. 19:32
|
Lovčina
Upisa: 2727
Pristupio: 09.03.2011. 18:00
|
već od prvog duškovog upisa sam posumnjao da se radi o rakunopsu samo nikako da to iskomentarišem,odma mi je to palo na pamet jer sam čuo još za par slučajeva a od njih neki su i u vojvodini,tako smo pričali i isčudjavali se za šakala pre 10 godina
|
|
|
|
Zuban |
Objavljen 29.01.2012. 21:38
|
Stari član
Upisa: 251
Pristupio: 27.09.2011. 18:08
|
Ja sam dosada odstrelio 4, Zanimljivo je znati da se stariji primerci uvek krecu u Paru. Moji Drugovi su takodje najcesce odstrelili ili bar videli po 2 zajedno. Pojedinacno se iskljucivo mogu videti/odstreliti mladi primerci. 2xpo2 sam odstrelio sa ceke za vreme Rike Jelena u Jesen. Prvo 1, a posle par minuta, dodje i (najcesce) Muzjak. Nisu neki veliki izazov i netraze neku posebnu spremnost ili oprez.Osim naravno upucano oruzje, dobro Oko i mirnu Ruku...
Vecina se odstreli u toku noci na Mesecini ili Navece u zanji zrak Dana.Iinteresantno je, da kada opali puska sacekaju kratko, pa nastave zapocetm putem dalje. Obicno po tragu zenke i bez obzira na udaljenost, od mesta odakle je potekao pucanj. Tako da se sa lakocom odstrele na par koraka jedan od drugoga.Nije mi niko poznat, ko selektivno lovi iskljucivo ovu Divljac, pa nebih znao kako se drugacije mogu Loviti. Kod Americkog Rakuna je to vec drugacije, njega je moguce mamiti Hranom. Ja sam "malom Kuglom" odstrelio verovatno vise od 50 Rakuna i to na mestu gde se hrane/primamljuiju Divlje Svinje. U okolini Kassel-a u Nemackoj ih ima najvise i tamo imam nekoliko poznanika, koji godisnje odstrele ili Klopkama uhvate, verovatno i vise od 200 primeraka godisnje itd.
...za sazaljenje nije potrebno nista.Njega dobijamo dzabe. Zavidnost se ne dobija na poklon. Zavidnost se mora radom zaraditi. A ja imam mnogo da radim...
...pusti zavidnike da zavide i mrznike da mrze. Sta mi bog dao, to covek nema pravo da mi uzme. Ja sam covek i imam svoj cilj. Ko me zato prezire, sam ne vredi mnogo...
|
|
|
|
duskov |
Objavljen 30.01.2012. 09:51
|
Lovčina
|
sabatti, nema grke,
nisam ljut ali pošto me žena kritikuje otkako se probudi pa dok zaspe, postajem tanak sa živcima. Šalim se, a da mi ti budeš dobro i zdravo i da u tom kraju budeš najbolji lovac! Moramo neđe popit rujnoga vina.
Inđijcu a posebno Zubanu, hvala na informacijama koje su korisne i meni znače!
Pozdrav! |
|
|