Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Zastava M70


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Zastava M70
rk
 Kvalitet i funkcionalnost lovackog karabina je u bliskoj vezi sa zavrsnom obradom i kontrolom samog proizvoda.
Zastava nazalost ne moze ili ne zeli da to uradi na neki adekvatan nacin.
Pre nekog vremena jedan od nasih najpoznatijih mozda i najboljih puskara/konstruktora je proveravao kontrolorom cevi procenat onih koje ispunjavaju standard se merio nazalost u promilima.
Ovo Govorim kao neko ko ima puno pusaka u pojedinim trenutcimami do 40, imam od zastave preko nekih rucnih radova, do blasera zastava.
Definitivno moze da bude dobro oruzje al tesko da
To moze da bude odmah iz radnje. Posebno danas mislim da nije konkurentna kadaImate puske od 1000e koje pucaju grupe 1 inč.
Zatava sto da ne al samo kao polazna osnova a onda samo probajte da izracunate kolko bi to kostalo i sto je jos vaznije da linimate nekog ko to moze adekvatno da vam sredi.
RK
 
mihailo
 Kolega rk,ovo što ste napisali je veoma ozbiljno!
Na svakom oružju koje proizvede Zastava stoje utisnuti žigovi ZIŽ-a,tako da je ispitivanje oružja izvršeno u ovlašćenoj instituciji,a ne od strane najpoznatih a možda najboljih puškara/konstuktora.
 
arli
 Ipak je zastava pravljena kako bog zapoveda-kovani sanduk,malo glodanja,stara mauzerova škola,radi posao...Da se ne osvrćemo na bergarino pucanje spojnice,i na blazerove probleme,a za koje pare?! Prema tome sve je to super,može završna obrada da bude bolja,a da li je grupa na 100m 2 cm ili 5cm,divljači je najmanje bitno...
 
tomo vrbas
 Па баш да није битна група 2 или 5 цм не би рекао. Ако је на 100м 5цм грпа, на 200м је то већ 10-15цм па када срндаћа погодиш у вишљу плећку он падне ти дођеш до њега, а он скочи и нема га више. Или погодак по стомаку или ногу па га не нађеш или нађеш кад већ црви обаве своје. Једноставно за те паре то мора бити много боље.
 
Scorpion Hunter
 Tu grupu od 10-15cm na 200m nosi slobodno i lovi do mile volje, sa tom grupom na 150m pada sve od Lisice do Divlje svinje.

I ovi izvikani karabini na 200m ne prave mnogo bolje grupe ako puca prosecan strelac.

Zastavi M70 kakva god bila. Ne mogu da pariraju po ceni skuplji Sabati Rover. Jos skuplji PLASTIKANAC winchester XPR. Bergara koja je jos skuplja. Pa ni ona jad i beda od Mausera M18!

Jedino Tikka sto vidno ostavlja konkurenciju iza sebe a i kosta kao 3 zastave...


Jedno vreme sam trazio da kupim kip lauf. Gledajuci klipove po youtubetu zapalim se za bergarin kip i ako ga pre toga nisam uzeo u ruke.
Gledao po radnjama- mehanicki nisani krivo postavljeni cev za kljuc ni manje ni vise nego zavarena. Braveci kljuc zavaren solidno, ali kljuc gde zabravljuje potkundak, tuzno pogledati koliko je to lose zavareno. Znaci zavareno za cev bem ti tehnologiju.
Kad hvaljena bergara izbaci na trziste kakav krs od karabina znaci da ni ostali modeli nisu mnogo kvalitetniji, stvar sminke...
Ali to niko ne zamera zato sto je zasrava dezurna za pljuvanje...
 
dzudzubajac
 Imam 2 zastavina karabina i na oba sam morao koješta da ispravljam, naročito je bolno bilo što na 243 sanduk nije bio lepo urađen (poliran iz ruke) i nisam mogao da montiram pikatini šinu.
Sada lepo pucaju, ali kad staviš na papir koliko je truda,vremena, goriva i para utrošeno, bolje je uzeti nešto kvalitetnije i ne zaCenzurisanovati se.

Kome je dovoljno da puška pogađa A4 papir na 100m a neće da se cima, zastava je odličan izbor. Ko hoće nešto bolje, može da budži zastavu ili da kupi nešto kvalitetnije, izbora sad ima.
Inače karabini u cenovnom rangu 80-120k su konfekcija, da je zastava normalna firma i njihovi karabini bi koštali toliko.
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.
 
rk
 

mihailo kaže:

Kolega rk,ovo što ste napisali je veoma ozbiljno!
Na svakom oružju koje proizvede Zastava stoje utisnuti žigovi ZIŽ-a,tako da je ispitivanje oružja izvršeno u ovlašćenoj instituciji,a ne od strane najpoznatih a možda najboljih puškara/konstuktora.


Moze da bude ispitano od koga ggod hocete kad nesto ne valja ne valja. Nesto sumnjam da im ZIŽ vraća puno sa zigosanja u suprotnom ne bismo ni imali ovu temu. Otidjite malo do zastave nek Vas provedu kroz radionicu pa sami izvicite zakljucak kako to sve izgleda.
RK
 
ssekir75
 застава има две мане. прво, контрола квалитета је изгледа испред радње на пиво, а друго, на њој пише произведено у србији. а опште је познато да је у туђега татка поголема патка, бар код нас...
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer
 
Planinko011
 Drage kolege kupio sam do sada tri Zastavina karabina dva M 70 i jedan M 707 prvi 1990, drugi negde 2002 i treci 2005 mozda, i stoji da ima malo prefinjenosti cuskije sto se tice okidanja, klizanja zatvaraca i kocnicea na jednom je bila jako ozbiljna primedbe.
Te primedbe bi bila da su mi u .243 stavili magacin od srednjih kalibara pa kod brzanja u punjenju municijom i brzog rada zatvaracom pri prepunjavanju se metak bukvalno okretao u magacinu i imao sam zastoje sto je u lovu katastrofalno.
Tu je i stari problem sa losim nagibom prelaznog dela pri uvodjenju metka iz magacina u cev zaostao od vojnih verzija a zbog cega se krza olovno zrno i gubi na preciznosti.
To su neotklonjivi problemi.
E sad kocnicu moras da zapnes da oslobodis i moze divljac da je cuje a pogotovo predatori a klizanje zatvCenzurisanoa se poliranjem popravlja ili dugogodisnjom upotrebom.
Moj rodjak polira i okidanje i pravi takmicarsko ali ja to ne bi preporucio cak ni kod nasih puskara.
Sto se tice cevi i grupe ali nikakvih prigovora nisam imao cak me cudi to o papiru A4 na 100m jer su sva tri mogli da siju metak u metak ( pogotovo kad dam drugaru koji je bio prvak drzave).
Mi moramo prihvatiti da Zastava nema sta da trazi medju karabinima cene od oko 1000e i da masovna proizvodnja ne dozvoljava rucni rad za cenu od 500-600$ ili koliko vec fakturisu Amerima.
A da ne valjaju ne bi preko bare isli ni za 100$.
Znaci ko zeli bolje mora kod dobrog puskara i sigurno ce sa 1000e ulozenih dobiti pouzdaniju pusku od nekih sa plasticnim insertima.
 
canis aureus
 Pred početak lovne sezone, da ne kažem "pre neki dan" montirali smo optčke nišane na tri Zastavina M70 karabina. Pikatini šine i odgovarajući prstenovi, uglavnom domaće proizvodnje... i sve je to leglo baš kako treba, nije bilo problema sa rupama na sanduku i sl.
Sva tri su sa plastičnim kundacima, fabričkim, jedan je samo "ofarban" u varmint kamuflaž style. Cevi ne dodiruju kundake.
Malo škripuću zatvarači prilikom manipulacije ali nema većih problema prilikom uvođenja metka u cev.
Jedan je u 7x64 drugi 308win i treći u 30-06spr
Na strelištu vrlooo dobri! Sa PPU SP (7x64 9g a 308 9,7g imislim da je tako bio i 30-06) grupe od 3 metka na 100m su bile od 20mm do 35-45mm u zavisnosti od ugrejanosti cevi i strelca pošto je bilo više strelaca i nije se uvek čekalo da se skroz ohlade cevi... sve u svemu vrlo dobro!
Taj dan je na strelištu bilo još nekih stranih karabina iz cenovnog ranga 1000+200(300)e i sa raznom "biranom" municijom višestruko skupljom od PPU i na "famoznih" 100m ništa bolje grupe pogodaka nisu ostvarivali. Dešavalo se da neki ppu "feler" izleti iz grupe ali to nije tema...
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim
 
Scorpion Hunter
 @Canis aureus


Da li su karabini novije proizvodnje? Ovi na koje svi nesto kukaju?


Imas li iskustva sa M70 sa bttue nisanima, kracom cevi od standardne? (mislim Hmmm 51-52cm) ako se ne varam. Kakve su grupe na 100-150m (naravno sa optikom ne onim mehanickim nisanima)? U kalibru 9.3x62...
Da sluzi kao jedan "univerzalni" karabin pogon +ceka prvenstveno divlja svinja i ponekad srndac...
 
canis aureus
 Da, novije su proizvodnje ... verujem 2015+ kupljeni zimus i dva ove godine
Kukanje!? i zamerke se mogu odnositi na tu završnu obradu gde fali tog "ručnog rada" i poliranja da ne "škripi" ... ovi nisu bili birani u fabrici pa pasovani i slagani preko veze nego odobrenje-prodavnica pa šta bude i pokazali su se ok.

A što se tiče m70 battue u kalibru 9,3x62 nemam ličnog iskustva i mogu ti preneti samo iskustvo drugara koji ga je posedovao... nije bio zadovoljan preciznošću sa PPU mundžom pa je probao sa stranom do koje je mogao doći i uglavnom sa lakšim zrnima je bio precizniji. RWS i Norma su odlično grupisali ali zbog cene i zbog slabe ponude... zamenio je karabin. Moguće da je "korak uvijanja" ,moguće dužina cevi, a moguće je i da je zbog većeg trzaja zbog težih zrna došlo do tog rezultata Confused
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim
 
Scorpion Hunter
 Koja je razlika, tj da li uopste ima razlike u preciznosti kod battue modela u odnosu na klasican M70 u kalibru 9.3x62?
 
StefanS
 Pozdrav drugari! iveli 3
Razmišljam nešto o poliranju zatvarača na Zastavinom karabinu pa me zanimaju neka iskustva što se toga tiče. Da li poliranje ima još nekih prednosti osim lakšeg rada zatvarača i glatkijeg klizanja? Odnosno da li ima svrhe raditi to ako on i sad radi glatko bez nekih grebanja, zapinjanja itd...? I da li to ima nekih loših strana kao što su povećanje tolerancija i slično? Da li je zatvarač zaštićen nekim finišom koji bi se skinuo poliranjem pa bi se lakše hvatala korozija npr? Hvala unapred! Grin
 
kolega_LOVEc
 Velika zastava je mauzer pa kao takva akcija ima velike tolerancije i sam sistem nema benefita od poliranja tela zatvarača.
Neki zatvarači su brunirani pa se poliranjem brun skida.
Po meni poliranje tela zatvarača je estetika .
Poliranje izvlakača je estetika koja oslabljuje taj deo koji radi kao opruga i potencijalno stvara mogućnost pucanja istog.
Poliranje bravećih bregova se radi zbog povećanja naleganja bravećih površina, dovodi do povećanja čeonog zazora, pucanja čaura i visokih pritisaka, potrebno je ponovo podešavanje cevi.
Poliranje čela zatvarača i izvlakača ,delova koji su u dodiru sa dnom čaure se radi zbog bolje kontrole metka prilikom hranjenja, to se radi kad postoji problem ukoliko se polira kad su mere u redu nastaje problem u hranjenju.
Kod poliranja kritičnih mesta nije bitno samo pogoditi dimenzije koje se skidaju već i uglovi da bi sve funkcionisalo.
Vim vi repellere licet
 
kolega_LOVEc
 Ukoliko se glatkim radom smatra samo kretnja napre nazad, bolje je polirati površine po kojima se zatvarač kreće i kosu površinu na zadnjem delu donosača.
Ukoliko je gladak rad ceo proces kretnje hranjenja i bravljenja onda ima gomila sitnica koje treba pogledati.
Zidovi magacina moraju da budu pravi i donosač mora da klizi glatko i opruga da ga gura pravilnom putanjom. To su na zastavi površine koje imaju jako grube ivice i ožiljke od alata i dobar su kandidat za poliranje. Ukoliko se metak nekontrolisano gura u ležište iduće mesto za poliranje je čelo zatvarača i sam vrh izvlakača...metak mora lagano da udje u čelo ali ne sme da visi ili ispada.
Na kraju može se polirati i rampa na ulazu u ležiste.
Ako se polira zapinjača menja se ponašanje obarača i potencijalno bezbednost .
Ukoliko se poliraju kose površine na zadnjem delu zatvarača menja se zapinjanje, rad zatvarača u kretnji gore/ dole , postoji mogućnost da se skrati putanja zapinjače i onemogući zapinjanje.
To je otprilike sve što se dešava kod poliranja a da ja znam.
Možda će neko i dodati još po nešto .
Vim vi repellere licet
 
StefanS
 Pozdrav! Na sajmu lova i ribolova u Novom Sadu sam na Zastavinom štandu video lovački karabin M707. Na prvi pogled mi je delovao kao redovan M70 ali sa drugačijim finišem i debljom cevkom. Da li neko zna ima li nekih tehničkih razlika između modela M70 i M707 ili je samo cev razlika? Prvi put sam sada video ovaj model i delovao mi je interesantno, ali nisam našao nikakve informacije o njemu pa me čisto informativno zanima... Smile
 
Planinko011
 StefaneS da li se to radi o ovom poslednjem sajmu ili nekom ranijem?

Eto meni je pripala cast (ili sta vec drugoHmmm) da budem vlasnik prvog serijskog karabina iz serije M707.

To se desilo tako sto sam takodje gledao karabin sa kanelurima, pepeljastom finisu, jednostrukom obaracom, kundaku fenomenalnih godova i sa podebljanjem - mislim da se zove dabrov rep u nekom africkom kalibru na sajmu i pitao tadasnjeg direktora marketniga da li Zastava moze to da ponovi u nekom drugom kalibru recimo 7mm remington.
I tako se mi dogovorismo ali sam cekao do sledeceg sajma gde mi svecano urucise levoruki karabin koga su tako nazvali M707 sa prvim brojem u seriji kako rekose. Kundak je isto bio sjajan od uvezenog turskog oraha vredan para datih za celu pusku. Mislim da ako je bilo tada tih 5 komada i nisam cuo da je serija nastavljena.

Pa za taj model su stavili tu bul cev zato sto na obicnoj ne mogu kanelure da glodju a moram priznati da sam to trazio kao kakva plavusa bez tehnickog znanja koja uzme crveni auto sa konjicem pa posle gleda kako ce sa rupama po putu i lezecim policajcima.
Elem, zbog deblje cevi a i masivnijeg kundaka puska je za nijansu teza od standardne ali moram da priznam da se mora vezbati pucanj iz ruke jer sto kazu stariji ljude, balans vuce na doleConfused.

Za pucanje sa ceke i sa stapa karabin je super ali gde idem u pirs slabo ga nosim. E zato na papiru cevka je sa ppu sp 9.7grama fenomenalna i bije uglavnom metak u metak na 100m.

Zao mi je sto nikako da se dokotrljam do Trstenika i probam sva tri moja karabina na 300m tj kako to izgleda na krajnjoj lovackoj daljini, kako kazu.
Jedno je racunica a drugo stvarnost.
Sto govorio moj drugar pri lovu pirsom alo bre ne pucaj u soljicu kafe nisi na strelistu, pucaj u tanjir. Ja se trudim bar u onaj desertni da pucam.

Toliko od mene koji bas nisam tehnicki potkovan a kao mali nisam rasrafljivao ni igracke da vidim sta ima u njima a kamoli karabine.
 
StefanS
 Da, o ovogodišnjem sajmu lova i ribolova u Novom Sadu se radi. Cena tog karabina je bila cca 78000 i bio je u kalibru .243. Cev je deblja nego standardna i imala je mehaničke nišane, kundak je bio montekarlo i imao je dosta lepši finiš nego što inače imaju standardni karabini koji se viđaju po radnjama. Posebno mi je bila interesantna ta debela cev i zato rekoh da se raspitam. Koja je kod Vas debljina cevi na ustima? I koja je dužina cevi? Imate li neku sliku karabina?
 
Planinko011
 Sad ne mogu da se setim tog karabina po cijem uzoru sam narucio karabin jer jje to bio da kazem prototip narucen po zahtevu nekog lovca koji se spremao za Afriku, pokazan na sajmu i dat posle vlasniku.

Moj nema mehancke nisane i dali su mi ga u 30-06 iako sam trazio u 7 rem magnum. Al nisam ja zakeralo, reko izvadio dozvolu a karabin mi se svideo.

Mislim da je duzina 600mm to sam negde vec pisao a slike sam stavljao na ovoj temi mislim.
Mada kad gledam Styera clasica koji 650mm cevku nisam siguran.

https://imgur.com...
u sredini karabin ako uspem sa slikom

E sad debljinu cevi ne znam a i nemam subler a i ne znam sa njim da merim iako sam ga ucio u skoli. Ne verujem da Zastava sad ima 5-6 debljina cevi.

Iskreno moj savet bi ti bio da se drzis standardnog zastavinog a i danas ne mogu da se otmem utisku da je moj prvii koji sam kupio 90te bio i najbolji ali sam ga poklonio drugaru koji ga ne iznosi iz kuce nazalost.
Nekad pomislim da mu kupim drugi a sebi da vratim svoj jer sam sa njim odstrelio svog prvog srndaca, vepra, jelena u medalji....
Cesto kazem ni jeftinije puske ni vise odstrela koji nadmasuju 20 puta dat novac za karabin.
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Zastava sa Battue nišanom KARABINI 75 24.06.2022. 13:29
ZASTAVA M85 KARABINI 48 11.08.2020. 12:51
Crvena Zastava - Puške sačmarice LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 375 13.09.2016. 15:02
Bokerica M80 Crvena Zastava LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 79 04.11.2013. 08:02
Zastava M24 (Kraljevina Jugoslavije) KARABINI 4 22.01.2011. 13:28
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,213,520 posete www.srbijalov.com