Da li ste culi da su, kako kazu, greskom zastitili Svrake i sive vrane u celoj Srbiji? Tao da...;)
Ja licno imam svraku kao ljubimca, kad sam ga odhranila (posto je muzjak u pitanju), ''ozenio'' se, pa se kasnije vratio, ne izbija mi iz dvorista, cesto udje sam u kucu, odlicno mi se slaze s mackom i psima, i mogu vam reci da u zivotu nisam imala zanimljivijeg ljubimca!
Evo i jednog snimka kako se igra.. http://www.youtub...njxS2SegKU
A Gavrana i vrane sto se tice, takodje sam cula da su odlicni ljubimci, Gavran mi je cak i omiljena zivotinja, tako da ako neko naidje na pile i odlucni da ga spase, slobodno moze da mi se javi, raaaado bih ga odhranila!
Nopo kaže:
Da li ste culi da su, kako kazu, greskom zastitili Svrake i sive vrane u celoj Srbiji? Tao da...;)
Ja licno imam svraku kao ljubimca, kad sam ga odhranila (posto je muzjak u pitanju), ''ozenio'' se, pa se kasnije vratio, ne izbija mi iz dvorista, cesto udje sam u kucu, odlicno mi se slaze s mackom i psima, i mogu vam reci da u zivotu nisam imala zanimljivijeg ljubimca!
A Gavrana i vrane sto se tice, takodje sam cula da su odlicni ljubimci, Gavran mi je cak i omiljena zivotinja, tako da ako neko naidje na pile i odlucni da ga spase, slobodno moze da mi se javi, raaaado bih ga odhranila!
Koleginice da li ste ikada videli fazanske piliće ili pile od jarebice ? Kako su tek oni lepi a svrakama i vranama slatki.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Jesam, imala sam fazane, ne bih mogla reci da su pitomi kao svrake. Razumem da cesto stvaraju problem, ipak su grabljivice, al' s druge strane zabranjeno je ubijati ih, i eto ja se ponudih sto se tice pilica takvih grabljivica ;)
Zakonom je zabranjeno prikupljanje jaja, mladih i odraslih divljih ptica u prirodi.
Lepo je voleti životinje, pa bih predložio da se javite ove zime, kad sneg zaveje, u najbliže lovačko udruženje, i da im pomognete kao volonter u akciji iznošenja hrane za divljač. Time ćete mnogo više doprineti dobrobiti životinja nego da sedite kući i mazite tvora, ili se igrate sa svrakom.
Nopo vidi se da jako voliš životinje i da uživaš u njihovom prisustvu, to je izuzetno lepo i korisno..kamo sreće da bude što više takvih ljubitelja!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
prema nekim istrazivanjima svraka i siva vrana u gubitcima mladih kategorija fazana i poljske jarebice ucestvuju sa preko 50%.neki ljudi kao ljubimce gaje lisice ,vukove pa cak i pacove ali to ne znaci da njihov broj ne treba na neki nacin regulisati.siva vrana a narocito svraka nisu ugrozene vrste tako da ne znam koji ih je biser stavio na listu.svi znamo da lova na fazana ima samo tamo gde ima dovoljan broj ptica iz prirodne reprodukcije,a sve cesce vidjamo koke bez pilica.ako vrana i svraka uniste 1/4 populacije mladih fazana treba li nam bolji razlog ?
Kod mene je drugačija situacija. Na svraku i sivu vranu nema lovostaja, osim kad hrane mlade i leže na jajima. Međutim u mom društvu sam ja jedan od retkih, a možda i jedini koji puca na ove dve grabljivice i štetočine. Ostali lovci ne pucaju. Nekima izgleda žao metka, a neki tvrde da su one poželjne u ataru pošto love miševe, koji uništavaju useve.
i sta bi sad, jesu li ih makli sa liste zasticenih ili ne? malopre sam iso na jedno mesto gde se puca, gadjali smo "letece" flase. posle prvog pucnja diglo se zilion vrana. rado bih se pozabavio s njima, bolje lete od flasa
svrake sam kao klinac tamanio vazdusarom, bilo je dosta oraha u ulici. tukli smo ih iz nezavrsenih kuca, ili iz parkiranih kola kroz otovrene prozore, a specijalitet mi je bio da ih gadjam iz sopstvenog kreveta kroz otvoren prozor i odmaknutu zavesu pa komsija lovac odnese nogice, dobije municiju, a nama kupi dijabole i da caure da se igramo. iiih, srece do bola
nego, jedno pitanje: da li su slepi misevi zasticeni? znam da se ne love jer nema ni razloga ni potrebe, a i korisni su. vidoh malopre jednog pa mi cisto palo na pamet...
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
Nopo kaže:
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?