mečku sa dva mečeta sam video jednom u zaplanju. mislim da je to bilo 1990-91. išli smo sa bratom u pečurke, tačnije vraćali se. ne sećam se tačno kad je bilo, negde jun-jul. brat je tad imao 9-10 godina, slučajno je pogledao na tu stranu i iznenadjeno je uzviknuo "pogle mečka!" mečka se gegala lagano uz potok i s vremena na vreme se osvrtala ka mečićima koji su se usput nešto kao koškali. bili su relativno daleko od nas, a ja sam, kao stariji i malko obavešteniji odlučio da sednemo i propustimo ih. negde sam bio pročitao da ti se medved neće skloniti s puta, pa bi u nekom susretu bilo pametno otići na svoju stranu ne obraćajući pažnju na njega (hehe, aj da vidim tog junaka ). u svakom slučaju, otišli su ka suvoj planini, ne obraćajući pažnju na nas. najverovatnije je da su tu došli iz bugarske.
deda mi je pričao da su nekad negde radili (bio je gradjevinac) pa su krenuli po kruske. covek iz kraja ih je upozorio da je moguće da sretnu medvede, ali da se ne plaše jer su to "kruškari". navodno nisu opasni. zna li neko koji su ti medvedi kruškari? po opisu to je jedino crni medved, ali ne znam da on živi kod nas.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
Svaka čast ovom majkanu! Šta su ti mediji, baš ga pretjeraše. Po jednima je iz sela Izgori, po drugima iz sela Vrba. Napisaše da je rukama zadavio medvjeda, a čovjek lijepo kaže da je medvjeda srušio sjekirom. Sreća njegova te je udario gdje treba inače bi se drugačije završilo.
Što jo kaže moj dobri zemo Nenad...zovi me profesore, da idemo na pecanje!!...aj što veliki broj lovaca nema ni elementarno poznavanje o vrsti divljači koju navodno uzgaja i štiti, ali ubiti znaju, pa znaju!!...
...evo malo druge strane medalje o tom "junaku", a volio bih da neko napiše koliko su to ljudi napali medvedi (izuzev medvedice koje vode mlade, ili ranjenog medveda) u prošlosti???..ja neznam, za nijedan slučaj osim jednog na Plitvicama, koji se nikada nije potpuno dokazao, jer se sumnjalo ipak na medvedicu sa mladima!..
skinuto sa fecebooka-a!!
NI MRTAV SE MEDVID NEDA DIRATI..!!!!Čitajući i slušajući svakodnevno o čovjeko koji je golim rukama zadavio medvjeda,a znajući da je to laž ,krenuo sam malo u istraživanje slučaja ,preko ljudi koji se nalaze na "licu mjesta" ,i koji mi mogu dati informaciju iz prve ruke...Prenosim vam dio pisma ,koje je grupa lovaca iz Gacka ,danas uputila Lovačkom Savezu RS-a..,citiram :"Uvaženi rukovodioci LS ,obraćamo vam se povodom laži koje se prikazuju u javnosti ,u vezi slučaja Blaže Grkovića iz sela Vrba ,opština Gacko.Slučaj i priča koja se desila oko ubijanja medvjeda tesarskom sikiricom je čista laž,i mazanje očiju javnosti ,u želji prikrivanja istine o samom slučaju.Čitav grad bruji kako je medvjed nastradao u krivolovu ,koji je mogao završiti kobno ,a da dotični gospodin nebi morao sam plaćat liječenje i kazneno odgovarati ,komisija koja je izišla na uviđaj ,je tesarskom sikiricom rasjecala ulazne i izlazne rane ,nastale od vatrenog oružja."završen citat...Ovo je samo mali dio pisma upućen LS-u,čak ga nisu ni potpisali ,bojeći se osvete pojedinih općinskih čelnika ,koji su i sami krivolovci....
AKO JE OVO ISTINA ONDA STVARNO NEZNAM VIŠE ŠTA DA KAŽEM!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
zoranp kaže:
Što jo kaže moj dobri zemo Nenad...zovi me profesore, da idemo na pecanje!!...aj što veliki broj lovaca nema ni elementarno poznavanje o vrsti divljači koju navodno uzgaja i štiti, ali ubiti znaju, pa znaju!!...
...evo malo druge strane medalje o tom "junaku", a volio bih da neko napiše koliko su to ljudi napali medvedi (izuzev medvedice koje vode mlade, ili ranjenog medveda) u prošlosti???..ja neznam, za nijedan slučaj osim jednog na Plitvicama, koji se nikada nije potpuno dokazao, jer se sumnjalo ipak na medvedicu sa mladima!..
skinuto sa fecebooka-a!!
NI MRTAV SE MEDVID NEDA DIRATI..!!!!Čitajući i slušajući svakodnevno o čovjeko koji je golim rukama zadavio medvjeda,a znajući da je to laž ,krenuo sam malo u istraživanje slučaja ,preko ljudi koji se nalaze na "licu mjesta" ,i koji mi mogu dati informaciju iz prve ruke...Prenosim vam dio pisma ,koje je grupa lovaca iz Gacka ,danas uputila Lovačkom Savezu RS-a..,citiram :"Uvaženi rukovodioci LS ,obraćamo vam se povodom laži koje se prikazuju u javnosti ,u vezi slučaja Blaže Grkovića iz sela Vrba ,opština Gacko.Slučaj i priča koja se desila oko ubijanja medvjeda tesarskom sikiricom je čista laž,i mazanje očiju javnosti ,u želji prikrivanja istine o samom slučaju.Čitav grad bruji kako je medvjed nastradao u krivolovu ,koji je mogao završiti kobno ,a da dotični gospodin nebi morao sam plaćat liječenje i kazneno odgovarati ,komisija koja je izišla na uviđaj ,je tesarskom sikiricom rasjecala ulazne i izlazne rane ,nastale od vatrenog oružja."završen citat...Ovo je samo mali dio pisma upućen LS-u,čak ga nisu ni potpisali ,bojeći se osvete pojedinih općinskih čelnika ,koji su i sami krivolovci....
I meni je tu nešto bilo sumnjivo, ali znam da se nekad čuda stvarno dešavaju. Dobro sam pregledao izjavu koju je Blažo dao za TV (postavljena na You Tube) i tu on jasno kaže da je lovac. Sudeći po bespuću po kojem čuvaju stada (Volujak je dosta visoka i "divlja" planina, koga zanima, neka pogleda http://volujak.org/sr/transverzala-vo...oogle-maps), skoro da sam siguran da su čobani često naoružani vatrenim oružjem, tako da me uopšte ne bi začudilo da je na medvjeda pucano vatrenim oružjem. Ako je ovaj gore navedeni citat prepisan od slova do slova (tako bi trebalo, ako je citat), onda mi ni on ne djeluje vjerodostojan. Gačani nikad ne govore (pišu) "Blaže" u genitivu, a ne kažu ni "sikirica".
E sad, što se tiče napada medvjeda na čovjeka, ostao mi je u sjećanju jedan prepričani događaj koji se zbio negdje u Lici za vrijeme ovog nesrećnog rata. Djevojka je čuvala krave, zbog okolnosti i čisto iz navike ponijela je oružje (automatsku pušku). Tu je napadne medvjed i ona oplete po njemu. Od cijelog okvira, pogodi ga sa 17 zrna i usmrti. Znam da su ljudi skloni pretjerivanju, tako da ne znam kako je tačno bilo, ali ću se probati raspitati gdje se događaj zbio.
Razne priče kruže,ali istina je tu negdje između.Moj lični pogled je da riječi kojima je pisano ne odgovaraju tom podneblju dešavanja,dobro je kolega zapazio.Ja samo mogu reći da je trebalo imati snage i hrabrosti prići ili sačekati medvjeda sa sikirom iako tvrde da je ranjen,a nevidim razlog ako bih prilazio pod oružjem ranjenom medvjedu da dozvoli da mu toliko medvjed priđe i još ga napadne da se Blažo ne brani hitcem.....
Sve u svemu ja gledam od sebe,treba imati kockasta m..a pa prići sa ili bez vatrenog oružja ranjenoj divljači....to je samo moj stav gedajući po sebi.
Pa i onaj jedan postavio sajlu da uhvati nesto od plemenite, (isti kraj-isto podneblje). Otisao jaran da obidje zamku i kad tamo zatekao mladu Mecku(3-4god), uhvacena za kukove, sta ce jadan, nije smeo pucati pa onda otisao i prijavio da se uhvatio Majkan od 300kg. Kada su nadlezni izasli na lice mesta, ono mlada Meckica. Jedva je oslobodili sajle.
Tako da neverujem ni u ovu pricu!!!
Vise bi odgovaralo da je u lovokradji ranio(napucao) pa krenuo po krvavom tragu i onda ga sacekala negde.
Svojevremeno jedan Bg prijan napunio i donji ves a i procurelo do carapa , isto potraga za ranjenim
Medved je otišao ali zato što je još sve sveže pitanje je šta će biti kada se ohladi, da li ima slomljenih rebara, unutrašnje povrede. Tako veliku životinju odbaciti desetak metara može samo velika masa i brzina
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Kako god da je nije dobro ni jednom . Ovakve masovne probleme imaju u Svedskoj sa losovima .Kad sam video tamo automobile kako izgledaju posle bliskog susreta sa losom nije mi bilo dobro .
zoranp kaže:
skinuto sa fecebooka-a!!
Svašta se dešava: u nekim medijima ovog čoveka proglašavaju herojem, junakom, a ima i dosta onih koji sumnjaju u istinitost priče, naročito kad se ima u vidu da medvedi zaista ne napadaju ljude nego ih se klone, osim ako je u pitanju odbrana mladunčadi, ili eventualno odbrana života medveda zbog ranjavanja.
Evo kako je ekipa legendarnog serijala emisija 'Državni posao' RT Vojvodine danas obradila ovu temu, na zaista zanimljiv način, kroz fenomenalan humor i satiru, koji otvara mnoga pitanja:
[movie=youtube]RoGs4yG5uPs[/movie]