Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Medved

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Medved
Lovac1
 Ja mislim da u celoj Evropi prevladava ZELENO ozračje, jer je to tamo IN , i tu se vrti velika lova koju su nanjušili i naši dr. Mr. Prof. i oni polako sišu tu lovu i pričaju prićice kako je vuk i medo domaća životinja, Lepo je imati i vučka i medu u svojim prostorima , ali sve neka bude u granicama normale.
Samo čekam kad nam poćnu naturat da uzgajamo poskoke i šarke jer su jako ugrožene, jer bi netko za to dobio lepa poticajna sredsva.( Nepovratna).

Lala

Lovac1 kaže:
Samo čekam kad nam poćnu naturat da uzgajamo poskoke i šarke jer su jako ugrožene, jer bi netko za to dobio lepa poticajna sredsva.( Nepovratna).

Smeko Bravo 2Njanjanja
Svaka čast za digresiju Grin
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

neso
 Poštovani kolege, o jadu me zabaviste, samo čitam i gledam kako lovite. Ja neznam šta je sa nama u Crnoj Gori.

SVE JE ZABRANJENO LOVITI !

Lovna sezona počinje 01.10. i traje do 31.12. i tada je dozvoljeno loviti zeca, lisicu i DS. Vuka sa dozvolom L.S ako napravi štetu u kakvom selu. Medvjeda sa dozvolom ministarstva poljoprivrede ako napravi VELIKU štetu. Divokoze trajno zabranjene. Šumske koke tetrijeb gluhan, tetrijeb ruževac i lještarka trajno zabranjeni. Srneća divljač trajno zabranjena. Jelen lopatar trajno zabranjen.
Porodica sokolova trajno zabranjeni. Orao trajno zabranjen.

E sada jarebica kamenjarka može 2 komada po lovnom danu a lovni dan je samo nedelja. ( za svu divljač ).

Patke su takođe zabranili iako nam dolaze stotinehiljada iz Evrope i Azije na Skadarsko jezero, jer pucanj uznemirava pelikane.

E možemo slobodno da lovimo VRANE I SVRAKE.

Možemo lako sračunati koliko mi imamo nedelja u tri lovna mjeseca, 13 nedelja. Znači 13 izlazaka u lov. A kiša i nevrijeme, nemogućnost samog lovca da svake nedelje izađe u lov. I ono najgore list još nije otpao i ništa se nevidi.

Lovac 1 preporučeno nam je ne ubijati poskoka i šarke nego hvatati radi proizvodnje protiv otrova.

Ja vam tvrdim da divljči ima mada je kod nas zbog konfiguracije terena teško prebrojati. A onda smo sve planine pretvorili i Nacionalne parkove. Nema prebrojavanja divljači ali mi lovci znamo dali je ima. Jednom su prebrojavali ptice selice na Skadarskom jezeru kad se pojavio ptičiji grip, pa su prebrjali samo Divlje patke, patke - krža i patke zviždarke nekoliko stotina hiljada, naravno taj podatak kriju iako se zna za njega jer su se velke pare uzimale od INO-lovaca.

Nemojte se žaliti drage kolege na vaš Zakon o lovstvu jer vi lovite svu vrstu divljači tokom čitave godine.

Pozdrav,

nenadx
 Pa druze,bolje je da se zalimo pa cemo imati vise...Inace tacno je da se na takvim terenima nemoze utvrditi tacno brojno stanje,pa se u te svrhe koriste sabloni.Tada je to procena i sluzi kao orijentir......A to se dalje moze koristiti po potrebi i nahodjenju,mislim da se tu mozemo sloziti? Medved.Na avataru mi je,dedu mi je u borbi isterao oko udarcem sape,pa mozda imam naglaseno intimniji stav o njemu.Trebamo ga imati,ovi prostori balkanski su oduvek i njegovi,ali u ogranicenom broju.Ovo nema veze sa lovom,cak bi lovcima veci broj odgovarao.Ali ostalim ljudskim aktivnostima ne...Ili recee tetrao na drugoj temi,putevi...Uskoro ce ih i kod nas biti mnogo vise,onih autoputeva,ogradjenih...Presecanje tradicionalnih putanja,kojima divljac migrira,dovodi do mnogih poremecaja i nezeljenih desavanja.Mozemo i o tome,ali evo primera.Ove godine je kvota za odstrel u Hrvatskoj 100 primeraka.Do sada je odstreljeno 40.Stradalo je 15 od cega 12 u prometu(pola na prugama,pola na putevima)Inace neki prosek je da godisnje ovako strada 20tak.Statisticki to je skoro polovina odstreljenih trenutno(Lovac 1 nam je izneo da se skoro nikad neodstreli dozvoljena kvota)Ovakve primere treba uzimati u obzir pri buducim planiranjima naseljavanja,ali i izbora stanista,da se nebi reklo eto nema ih zbog lovaca.Itd,itd... i35.tinypic.com/1qlvg5.jpg
Dobar pogodak

tetrao
 Lov na mede je samo za hrabre, spretne i sposobne (kadre stići i na strašnom mestu postojati i po potrebi uteći), možda je to razlog što u Hrvatskoj ne ispune kvotu. Meni je deda pričao kako je pre II SR učestvovao u hajci na medveda. Podigli su ga u dolini Lima i gonili sve do Kamene gore, a na Kamenoj je meda ušao u strašnu šumu Pribojinu i dalje niko nije smeo, čak ni kerovima se dalje nije išlo, pa su odustali. Inače medved je stalno prisutan već duži vremenski period na terenima oko Prijepolja.

Boban
 Steta da na ovakav nacin stradaju Medvedi,
ovaj sa Golfom je i dobro prosao kako je mogao da nastrada.$aAa

neso
 Pa ovo rade neljudi,:

img826.imageshack.us/img826/6757/picture467.png

nenadx
 Koji komentar ovde dati....Sve bi bilo samo ponavljanje po automatizmu.Priroda se mora doziveti i osetiti.Nije puska za svakoga
Dobar pogodak

gorskikotar
 Ja živim u Gorskom Kotaru u Hrvatskoj gdje po stručnom proračunu živi oko 1000 jedinki smeđeg medvjeda.. U RH je dozvoljen lov Smeđeg medvjeda temeljem "Akcijskog plana gospodarenja smeđim medvjedom u Republici Hrvatskoj", na cijelom teritoriju RH obitava oko 3000 jedinki medvjeda.
Problem koji se javlja kod ne izvršavanja odstrijela je taj da se medvjed lovi samo sa čeke u razdoblju od 15.03 - 30.04 i 01.10- 15.12 tekuće godine i u pravilu se lovi samo za vrijeme mjesečine što znači dvije mjesečine u proljeće(kada je najbolje) i tri u jesen(Ako je rodna godina medvjedi slabije dolaze na mrciništa).
Većina lovačkih društava ima medvjeda za komercijalni lov i tu se prodaju većinom medvjedi u medalji. Sva društva bi htjela zaraditi što više novaca pa se čeka što veći medvjed i zato se ne odstrijele sve jedinke. Nije problem u brojnosti medvjeda nego u komercijalnom lovu.

nenadx
 Kolega,da nije malo preterana ta cifra,o brojnosti.Velika i Mala Kapela,Velebit,risnjacko sneznicki masiv...su zaista izvanredni tereni za zivot medveda...ali???
Dobar pogodak

gorskikotar
 Što da ti kažem. U mojem lovištu od 3980 hektara mečimo medvjeda za komercijalni lov samo na jednoj čeki gdje u jedenoj noći u proljeće dolazilo po 15 različitih medvjed, a kada je gost pucao bilo ih je 9 istovremeno. Što medvjedica sa mladima , što trogodišnjaka i veći medo na kojeg je gost pucao,ali ga je ranio i tražili smo ga drugi dan 8 km po usjecima. bilo je snijega 40 cm i nismo ga pronašli. Zato je sada u jesen jedan naš član odstrijelio medvjedicu od 230 CIC točaka.
Ako si zainteresiran za odstrijel medvjeda javi se.

Dobra kob.

nenadx
 Svaka cast,to je veoma visoka koncetracija na malom prostoru.Kontaktiracemo se na PP,mada bi bilo dobro za siri krug lovaca da nam priblizis malo uslove isl.cujem da moze biti povoljno.
Dobar pogodak

slavko75
 img130.imageshack.us/img130/5746/medved2.jpg

Uploaded with ImageShack.us

evo jedne slike iz lova na medvede gde sam i licno ucestvovo 2006 godine a medveda odstrelio moj kolega i prijatelj milenko ,a odstreljen je u Sekovicima Republika Srpska
UZIVAM U LOVU Tri prsta 2

gorskikotar
 Mogu reći i previsoka koncentracija, veći medvjedi nam prave i štete na automatskim hranilicama za divlje svinje. Prošle godine nam je medvjedica s dva mlada razbila vrata jednog podruma. 
Dobra kob!

petar
 Kod kuce mog dede, u okolini Sipova, BiH, se vec nekoliko nedelja pojavljuje medved. Mnogi stariji ljudi tamo zive i plase se da normalno izlaze na pasnjak ili sumu po drva ili da napasaju stoku. Redovno vidjaju tragove, ali dosad nije zabelezena neka materijalna steta...Ne-ne
Just like old times!

nenadx
 Savko,krupan meda.Cestitke na odstrelu.Iz tvog kraja nemam dovoljno informacija o stanju medveda,ali im se brojnost na ovim prostorima povecaa.Posebno u Hrvatskoj,u Srbiji se ocekuje,ali iz nekih razloga za sada se cini da je status kvo.....
Dobar pogodak

slavko75
 sto se tice mojih krajeva od Sekovica pa do Skelana u toku ratnih i posleratnih godina nije ih nilo zbog ratnih dejstava a i sto su ih ubijali za vreme rata ali poslednjih 4 do 5 godina primecen je veliki povratak medveda na te krajeve ,prosle godine u julu mesecu sam imao priliku ja i moj kolega milinko djukanovic smo imali priliku da ga primetimo kada smo izlazili na jutarnju ceku u lovu na srndace ai mnogi lovci su ih primecivali i imali bliske susrete

tetrao
 Tim medama mora da je mnogo dobro u Hrvatskoj kad ne migriraju na jug.
Populacija u Srbiji je procenjena ili potcenjena na 230 primeraka. Stanje u jugozapadnoj Srbiji se za poslednjih 40 godina bitno izmenilo, pa je davnih 70 tih godina prošlog veka medved u ove krajeve zalazio lutajući, a već 80 tih je redovan. Danas on čvrsto drži svoju teritoriju i pomalo pravi štetu, uglavnom se žale ljudi sa Zlatara (pčelari a i poneki stočar), na Kamenoj gori nema prijavljene štete, a mede su redovne. Voleo bih kada bi nam drug Nešo napisao kakvo je stanje u Crnoj Gori.

Jank
 Ja sam rođen u Medveđi, južna Srbija, legenda kaže da je naselje dobilo ime po brojnim medvedima koji su naseljavali okolne planine Goljak i Radan. Ali vremena se promeniše pa su nas učitelji vodili u BG da vidimo Mecu......U prirodi ga nisam video a ko ima sreće neka lovi.....B)
Lov je stil mog života...Pas]yoursmiles.org/msmile/animal/m0218.gif

slavko75
 img706.imageshack.us/img706/1931/meedved1.jpg

Uploaded with ImageShack.us

evo jos jedne slike tog mede kada je izvlacen iz te litice a samo izvlacenje je trajalo oko dva sata zbog jako teskog i neprohodnog terena a meca je tezila oko 200 kg ako se secam dobro, medved nije bio nesto veliki,a osudjena zbog nanosenja stete u okolnim selima

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
MEDVED /Ursus arctos/ STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 9 12.05.2012. 18:28
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,710,400 posete www.srbijalov.com