Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: 7,62x39

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Lovačke kamere GAMEKEEPER

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
7,62x39
canis aureus
 Lalo, ne malo nego totalno bzvz a to je više mogućnosti za korišćenje "rupa" u zakonu i nepoštovanja istogConfused

270
 Da je dodata klauzula u vezi kinetičke energije zrna na 100m 7,62X39 bi momentalno ispao jer nema teorije ni u jednoj elaboraciji zrnima težim od 9gr. da na 100m dostigne 2500J!
Za podmlatke svih vrsta po zakonu je dozvoljen i 223rem. e sta se sad smatra podmlatkom? samo prase ili i nazime?
Do koliko kilograma ili do koje starosti je prase, kad prelazi u nazime a kad u svinju???
Ja ne znam niti je to zakonom određeno a ako ima nekog ko zna neka se javi!

AcaNik
 znaci opusteno mogu da gadjam podmlatke sa 243 i ne krsim zakon?
hm
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.

Podunavac
 Smatram da 7,62x39 definitivno nije kalibar za odstrel DS, ali ljudi koriste rupe u zakonu pošto je zakon nedorečen. U Hrvatskoj je to drugačije rešeno . Za svaku divljač je određena najmanja dozvoljena kinetička energija, težina zrna i maksimalna daljina gađanja. Npr. jelen obični, jelen lopatar i divlja svinja:
- najmanja dozvoljena kinetička energija na
100 m 2500 J
- najmanja dozvoljena težina zrna 8,2 gr
- najveća dozvoljena daljina gađanja 150 m
Što se tiče municije sa teškim zrnima 7,62x39 za upotrebu sa prigušivačem ona su najgori mogući izbor. Kod te municije je povećana težina zrna a redukovano barutno punjenje da bi se dobila podzvučna brzina zrna i tako što bolje iskoristio prigušivač. Ta zrna imaju malu kinetičku energiju koja je dovoljna za neprijateljsku živu silu na kraćim distancama ali za lov nikako. Kalibar 7,62x39 može da posluži kao srneći, ali nikako iz PAP-ovki. Zastava radi karabine M 85 u tom kalibru pa ko voli nek izvoli.

petar
 Nije valjda za lopatara, za jelena evropskog i za DS ista ogranicenja, aj za jelena evropskog i za DS jeste, ali sta ce lopatar u toj prici...Confused
Just like old times!

Podunavac
 Jeste kolega ista kategorija. To je treća kategorija po potrebnoj snazi kalibra. U četvetoj je samo medved. U drugoj muflon, divokoza i jelen aksis. U prvoj srna obična i mladunčad ostale krupne divljači. Ako te interesuje mogu da ti napišem podatke o kalibru i snazi za svaku kategoriju.

petar
 Nema potrebe da skrecemo sa teme, razumeo sam...B)
Just like old times!

270
 Podunavac mislim da je hrvatski zakon bolje rešio ograničenje kalibara za određenu divljač nago naš!
Hrvatskim su za sve osim medveda dozvoljeni i odlični 6,5X57 i 6,5X55SE kao i drugi iz ove kategorije! Možda za pogon i nisu naj srećnija konbinacija ali za čekuB)
Na žalost kod nas mogu da se protnu i drugi mnogo lošiji kalibri od gore navedenih a ovi ispadaju iz konbinacije pa će im zbog toga na žalost i popularnost u Srbiji biti mnogo manja što smatram da je prava šteta!

Podunavac
 Mislim da je problem u tome što zakone pišu pravnici koji nisu lovci ni stručnjaci iz oblasti oružja i municije i nemaju pojma o pojmu. U pisanje zakona bi trebao biti uključen lovači savez, streljački savez i neko od sručnjaka balističara. Nisu ni u hrvatskoj svi zakoni sjajni, i tamo ima propusta ali su neke stvari korektno rešene (što se tiče oružja i municije).

Max011
 Kad su sovjetski vojnici stigli do Berlina malo su ganjali ženskinje a stradala je i po koja muškinja ostali koji nisu bili tako dokoni vatali su nemačke naučnike . Tako je navatana i ekipa koja je dobro poznavala nemačko oružije. Posebno je bila tada interesantna automatska jurišna puška kalibra 7.92x33 Stg 44. Na bazi ove puške uz svesrdnu voljnu i nevoljnu pomoć naučnika koji su shvatili da su pogrešili čika Kalaš razvija svoj AK 47 sa metkom 7.62x39 u želji da SSSR bude spreman za eventalnu odbranu od novih neprijtelja. Tako je rođeno čedo a valjalo ga je ljuljati. Ako meda ima u izobilju što bi se koristio šećer pa je tako i ogromna produkcija Ak 47 i prateće municije uvukla ovaj kalibar u lovne vode . Da li je dobar ili loš nije važno ali je toliko jeftin i lako dostupan da se svi derivati oružija počinju koristiti u lovu i to u matičnoj zemlji i bratskim zemljama a po padu SSSR dotični stiže i do najvećeg tržišta na svetu tj do SADa ostalo je manje više poznato ... toliko od mene ovaj put srbijalov
Sad ću ja samo tetki lek da dam! Dikh tu kava ?!

zoran panic
 koristio sam 7,62 x 39 m85 ove godine u lovu na srndaca i mogu reci da me je odusevio svi su ostajali na mestu jedan je zbog loseg pogodka odvukao se 30 m i pao zrno ppu 8g psp

car2
 Kal 7,62x39 za srdaca i prejak al za DS bilo pucanja pa ranjavanja i kazu ma slab metak,delimicno se i slazemPravilo
E ovako ako krenete sa 7,62 x39 na Divlju Svinju idealan pogodak u glavi i iza uveta ,nema beganja i ranjavanja.
Ovo sam izneo cinjenicu ko nema drugi karabin u jacem kal,to su neka moja zapazanja i praksa ,Kalanjikov

zoran panic
 slazem se da je i prejak lovio sam sa 30 -06 grom zrno samo ga prosvira ovaj psp 8g pravi dosta stete izlazna rana je velika a za divlju svinju mi i netreba imam drugi karabin

gruja
 Pre nekoliko godina u lovu na divlje svinje upoznao sam coveka koji koristi ovaj kalibar za lov istih i kaze da je zadovoljan.Radi se o karabincicu koji,po tvrdnji vlasnika,datira jos iz Drugog svetskog rata.To je verovatno prepravljeni engleski Lee Enfield u 303 British,jer su na tim terenima Englezi bacali padobranima pomoc u oruzju i opremi partizanima(a mozda i cetnicima?).Koliko sam zapazio,prednji nisan mu je zastavin a zadnji diopterski sa rupicom i to izvorni,vidi se da je star.Nisam siguran da li uopste moze da se prepravi puska na ovaj kalibar te molim da mi se ne uzme za zlo ako se slucajno radi o nekom drugom modelu.Puskica je kratka i vrlo lepo lezi u ramenu,a vlasnik mi je tvrdio da je oborio dva vepra od po preko 150 kila na daljinama preko sto metara.Jednog iz prve u glavu,a drugog iz treceg pogotka.Teren retka bukova suma,pokazao mi mesta,idealno za pucanje.Pucao je VOJNIM zrnima a ja nisam hteo da komentarisem,jer je covek pripadnik policije,a ko od nji bolje poznaje zakon?!Posle tog lova pokazao mi je covek i sliku jednog od tih odstreljenih veprova koja mu se nalazila u Nivi, i stvarno se vidi krupan primerak.
Ipak ...
Secate se onog primera kad je u Kursumliji novinarka autom Fiat(Tipo,Punto...)ubila iz prvog ,,hica"vepra kapitalca,pa ipak iako Fiat ispunjava sve parametre i po tezini i po precniku,nije bas adekvatno ,,oruzje"za krupnu divljac Pozdrav

ssekir75
 što se tog pandura tiče, njegov kolega će meni napisati prijavu bez obzira da li znam zakon ili ne. nepoznavanje zakona ne oslobadja odgovornosti. tako da nije ni on imun. no dobro, bilo pa prošlo...

kolega max, ak 47 nema veze sa stg. samo fizički liče. sustem zatvarača je drugačiji i nikako se ne može reći da je ak stvoren na osnovu stg. ideja automatske puške postojala je još pre rata, ali je problem bio teška kontrola rafalne paljbe. zato su još u toku rata rusi koNJstruisali 7,62x41, koji je ubrzo skraćen na 39mm.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

zoran panic
 ja sam cuo od coveka da je sa svojim 223 pucao vepra iza uveta i da je pao na 120 m pa kad padne od 223 ima logike i da ga 7,62 x 39 zaustavi a sto se tice nepostvanja zakona secam se jednog clanka u lovackim novinama gde se rade lovocuvar iz beogradskog lovackog udruzenja hvali odstrelom kapitalnog vepra i to se sve jos objavi u lovackim novinamaPravilo

zoran panic
 zaboravih da kazem da mu je sluzbeni karabin 223Smile

car2
 Pa lovackom puskom i sacmom se odstreli DS ,sad je zabranjen PP,a nece kao moci sa 7,62x 39
Misim da je ipak bolja opcija od lovacke puske inace kod nas je mali izbor municije vecina je soft point ,meka je za crnu divljac treba tvdo zrno, idealna je WOLF municija sa supljim zrnom u rodjaceZivioRodjo to obara i dovoljno probija.
Al ja nabavio 30/06 dojadilo mi da se jurim sa svinjamaRaanj

bullet
 7,62x39 Ne-ne Po meni bi jedinu primenu mozda imao u lovu na predatore i ne bih ga koristio na bilo sta drugo.

PEZ

zoran panic kaže:
ja sam cuo od coveka da je sa svojim 223 pucao vepra iza uveta i da je pao na 120 m pa kad padne od 223 ima logike i da ga 7,62 x 39 zaustavi a sto se tice nepostvanja zakona secam se jednog clanka u lovackim novinama gde se rade lovocuvar iz beogradskog lovackog udruzenja hvali odstrelom kapitalnog vepra i to se sve jos objavi u lovackim novinamaPravilo

Ja sam citao neku pricu iz Afriq gde je neki lovokradica "ubijao" slonove sa .22 Short znaci li to da je to adekvatan kalibar za tu vrstu divljaci...svakako ne.
Kolega Panicu ovaj moj upis nije nikakva prozivka upucena tebi ili bilo kome vec sam se samo nadovezao na diskusiju.iveli
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Kalibar 223 vs 7,62x39 iskustva i mišljenja MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 20 27.06.2013. 13:38
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,448
Najnoviji član: zlatiborac3006

Poslednje vesti
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
55. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA
ПРОСЛАВЉЕНО 120 ГОДИНА ЛОВА У ГРУЖИ
ОДРЖАН ПАРАСТОС КРАЉУ МИЛАНУ
LU "Kraljevo" - Kraljevo

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,786,150 posete www.srbijalov.com