Pozdrav ja sam novopeceni nazovi lovac. Isao sam u nekoliko lovova na fazana i tu sam video da je pas neophodan, e sad ja nemam psa niti uslove za drzanje psa.
E sad moje pitanje je dali da nastavim sa lovom ili da bataljujem I dali se moze loviti bez psa i sta i kako?
Pas je u lovi svakako veliki plus i pravo uzivanje je loviti sa dobro obucenim psom isto tako ozbiljno maltretiranje je loviti sa neobicenim, sta vise mislim da je mnogoo gorene nego loviti bez psa. Ovo prethodno jasno ulazuje da je sasvim moguce loviti bez psa. Ukoliko se u opste razmisljas da li da “bataljujes” lov zbog tako neceg onda mozda i treba da ga “batalis” . Loviti se moze vrlo baviti i bez psa.
Loviti ptice bez psa nema smisla po meni, prvo to nije taj doživljaj, drugo mnogo je teže locirati divljač. Druga je priča ako imaš grupu gde bar neko ima psa, pa onda je već ok. Ja lovim u grupi sa još dvojicom drugara, nas dvojica imamo pse, tako da i kad je neka situacija (pas bolestan npr) opet može lepo da se lovi.
Ako već niko u grupi nema psa uvek se može preorjentisati na drugu divljač, predatori, svinje. Ja sam više godina lovio samo svinje i predatore dok nisam uzeo psa.
Definitivno je prava stvar tek kada uložiš napor da obučiš psa, izvedeš ga u lov i vidiš kako guta teren, markira, pa sekundira, aportira... Ja više i ne pucam fazana kada ga pas ne markira, jednostavno nije to to, nije kompletan doživljaj.
Jako mnogo vremena sam utrošio na treninge, ali na kraju se to isplatilo i sad uživam 100%.
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.
Evo kolega NenadK17 da se i javim kao predstavnik onih lovaca koji su bez psa da ti prenesm utiske. Prvo zavisi gde i na kakvom terenu lovis i koju divljac lovis.
Sa jednim dobrim naucenim psom mogu lepo da love cak tri lovca, sa dva pet lovaca (sa strane po jedan lovac).
Normalno pozeljno je da svaki lovac ima psa ali ako nemas uslove za drzanje psa to je visa sila.
E sad podrazumeva se da bez psa moras zagaziti dublje i snaznije u trsku, trnje a meni se desavalo da na terenu gde su prosli i tri psa ja dignem fazana.
Tamo gde je tesko bez psa je kada odstrelis fazana, pogotovo ako je ranjen i ima snage da se izvlaci nogama pas je nezamenljiv u potrazi i aportiranju divljaci.
Takodje barsko podrucje bez psa je za nas rezervat a kada lovis patke pretragom kanala moras se uzdrzati od pucnja ako plovka leti iznad ili preko kanala.
Ja sam uvek uzivao vise u gledanju pasa mojih drugara nego u samom odstrelu (bio sam srecan i kad je kosarkas Jaric ozenio Adrijanu Limu) a i element setnje u lovu kao rekreacije mi je uvek bio vazan.
Cak i pored puno lovova na krupnu divljac meni je jedno jamarenje gde mi je pripala lopata od oruzja sigurno u tri lova u zivotu po adrenalinu i visednevnom osecaju srece posle lova. U grupi su drugari imali tri NLT koji su se krvili sa malim i velikim jazavem (koji se dva puta oteo) a unistili smo i leglo lisica taj dan da ne pominjem prase i gajbu piva posle lova.
Iskreno u lovu na zeca na ravnicarskom terenu gde sam lovio nekako je pas vise smetao nego koristio jer zeca dizu 15-20m ispred nas (nekad i vise) a onda ga gone pa ne mozes pucati na zeca.
Iskreno procenat pasa pticara koji su zaista obuceni, u fazi pretrage i aporta nije preko 40%. Moze se loviti i sa psom koji nije bas obucen a trenutno drugar se ljuti na svog bretona sa koji uopste nije radjeno a on za divno cudo za sada bar markira fazana ali potraga za palim fazanom i aport su mu mislena imenica.
Za drzanje psa u stanu, iako to mozda neko ne gleda tako, je pre svega potrebna velika ljubav i tolerancija za nesto necistoce za dlake i nered koji vlada.
Ja sam drzao bretona 9 meseci i bio sam svestan potreba mog psa za kvalitetnom hranom i kretanjem pa sam ga setao dva puta dnevno ujutru oko 45 min a popodne sat - sat i po pa su i kolena pocela da mi otkazuju. Zena i deca bi ga izvodili par puta zbog radi potreba.
E sad dok je bio manji pustao sam ga sa povodca relativno blizu kuce po Kosutnjaku ali kako je rastao uvideo sam da mu je radijus kretanja povecan a samim tim i mogucnost istrcavanje na ulicu pod kola pa sam morao da ga odvozim van naselja u loviste koje i nije bilo u tadasnjem LU. Frustrirajuce je bilo sto sam znao da je setnja na povodcu nista za njegove potrebe a tada sam tek video koliko je grad prljav i koliko ima kostiju sa kojima moze da se ugusi i povredi a na sve to je neka budala pocela da seje otrov po naselju.
Da bi zastitio namestaj od glodanja i dok se nije naucio da koristi nosu psa sam drzao na terasi a u stan je ulazio samo kada smo i mi tu. E tu mozda nastaje problem jer breton je lepo odlakan ali svaki pas kada mu je hladno protrci i u boxu da se zagreje a za pse kratke dlake je to verovatno veci problem.
Daki je jadan bio i vise od vremena drzanja bio dnevno na vezi sa mnom i nista mu nije bilo tesko (nadam se) da me on line uci azbuci od A do S ili mozda neko slovo pre jer mi je breton imao neki urodjeni problem sa kicmom zbog cega je zabacivao noge u trku pa po oceni veretinara nije bio za lov.
E to jutro posle snimanja kicme i kukova nikada necu zaborviti jer sam morao da popustim i da ga udomim kod brata mog drugara koji je lovac u penziji i takodje je drzao bretone godinama pa mu je sada dvoriste vocnjak od pola hektara okruzen lovistem i fazanima i po pola dana dnevno u marci kako cujem. Pored toga me Daki dodatno ukanalio sa onom pesmom o psu koju bih namerno citao zeni (uvek bi smrcala) da joj nabijem osecaj krivice zbog agitovanja protiv Lokija.
Na kraju krajeva taj pas je meni i deci mnogo vise dao nego ja njemu (i pored toga sto smo bili samo u dva lova zajedno). U telefonu imam folder sa njegovim slikama i video zapisima, ponekad ga i obidjemo, prisetim se njegovog temperamenta i snage zbog cega je i Daki sumnjao da cu ga obuzdati a posto je bio ko i svi Cacani malo tvrdji nikada necu zaboraviti kako bi se na zvuk pistaljke vracao bez greske a kad bi sa 10m video da u ruci nema kesice sa slaninom (dzaba keksici i kolacici|) obavezno bi skretao i trcao u drugom pravcu. Uzgred od granula, valjda zbog geografskog porekla, vise je voleo prasetinu, trubace i vatromet oko Nove godine. Drugar se cudio kako moj Loki netremice gleda vatromet dok on svoje ne moze da nahrani i vidi u dvoristu do kraja januara.
PS za ove tri godine deca su porasla i zena i ne mora da uci sa njima, terasu sam zastaklio a poceo sam pregovore sa zenom da joj kupim masinu za susenje vesa u zamenu za terasu za novog bretona.
Da bi držao psa u stanu prvo moraš imati saglasnost u stvari oduševljenje ukućana. Sledeće je mesto gde će pas da bude. Zatim pravilan odabir rase , tj rasa koja nema izražene lojne žlezde da ne bi sve smrdelo na psa ili da takvu rasu stalno moraš zbog mirisa kupati , time ćeš samom psu najviše nauditi. Treba odabrati rasu koja gabaritom ne premašuje veličinu stana po osobi na kvadratnom metru. Sledeće je volja , spremnost i mogućnost žrtvovanja slobodnog vremena zarad rada sa kučetom( obuka , šetnje, kućno vaspitanje) I najbitnija stvar je znanj kako obučiti psa za sve to. Neke rase ne traže nešto mnogo kretanja za razliku od engleskih rasa i bretona koji kao da su u struju uključeni ( to me je pitala jedna gospojica kad sam bretona postio na peščanoj plaži : Jel taj pas na struju - rekoh jeste upravo sam ga skinuo sa punjača.) E sad ako ispunjavaš ove uslove , svi ukućani a i pas će uživati.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
" Da bi držao psa u stanu prvo moraš imati saglasnost u stvari oduševljenje ukućana"
E to je vec ozbiljno tacna definicija situacije. Pogotovo sto ja nisam bas bio zaduzen za higijenu u stanu.
Moj problem je sto dok nisam dobio decu nisam nikada bio siguran da li se i kada vracam kuci i da li cu spavati kod kuce ili ne. Pas zahteva uredan zivot onih koji su zaduzeni za njega. Npr sada su deca dovoljno porasla da mogu da obidju blok sa psom na povodcu.
Pre tri godine cerka koja je ponavljala godinu dana Hocu psa zateknem da se igra sa igrackom Lusi kucom a pas na terasi a ja pobesnim u sebi naravno. Ili izvede psa da mu olaksa posle kise i vidim sa prozora da drzi psa u sred nekog blata a ona zvera svuda samo ne u njega. Ni jednom mi nije bilo tesko da izvedem psa u 5 ujutru -poslednju setnju bi vodila zena oko 22h.
Po meni pticar iz stana bez tri izlaska u loviste na istrcavanje nedeljno ne moze biti po meni u zadovoljavajucoj formi. Mada sam ipak ja objektivno laik za drzanje pasa.
Nego ako mi uspe ovo trabunjanje sa novim psom nadam se da neces menjati broj ili me blokirati jer se nekako osecam kao i kod drugog deteta kad sam dobio a to je da sam sve zaboravio o nezi bebe.
Lovim nesto manje od 20 godina, bez psa. Da li bi voleo da imam 50/50 je odnos. Uvek neko u grupi ima psa kad lovimo fazana, sve cesce lovom komercijalne lovove na fazane tu cesto u organizaciji imas i njihove pse tako da mi nista ne nedostaje. Istovremeno mislim da je mevidjeno maltretiranje i mnogo gore od nemanja psa lose obucen pas, neko je napisao da nema vise od 40% dobro obucenih pasa, nema ji 20%. To je kao sa rakijama svi hvale rakije a cesto je djubre.
Da rezimiram sa psom je lepo loviti ako je pas dobro obucen, sve ostalo je budalastina.
Није толико ни битно да ли је добро или не обучен пас када он повуче куле и забоде марку. Тада све стане Тај осећај и када дигне на команду, је нешто што се не може описати. Још када одради апорт преко воде или трске. Или некуда где немаш појма ни где је пао а он се само појави са петлом у устима
На жалост, Тодор све ради одлично сем тог апорта Предивну претрагу има и водљив је одлично, иде у воду.... прођу после паса и нађе га. Претпрошлу недељу је подигао из марке и одмах га нашао. Почео као да га черупа, на команду га узе и понесе једно два метра и пусти. Опет команда, понесе и после два метра пусти. Бацим му, исто. Реко сада ће он следеће недеље да одради све како треба. Нађе га у великој и густој трави. Подигне га, дође до њега када падне, гурне га њушком и оде. Неће да га узме. Демон
Две године је већ напунио. Када до сада није, неће никада А опет не могу да га одбацим.
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
Није толико ни битно да ли је добро или не обучен пас када он повуче куле и забоде марку. Тада све стане Тај осећај и када дигне на команду, је нешто што се не може описати. Још када одради апорт преко воде или трске. Или некуда где немаш појма ни где је пао а он се само појави са петлом у устима
На жалост, Тодор све ради одлично сем тог апорта Предивну претрагу има и водљив је одлично, иде у воду.... прођу после паса и нађе га. Претпрошлу недељу је подигао из марке и одмах га нашао. Почео као да га черупа, на команду га узе и понесе једно два метра и пусти. Опет команда, понесе и после два метра пусти. Бацим му, исто. Реко сада ће он следеће недеље да одради све како треба. Нађе га у великој и густој трави. Подигне га, дође до њега када падне, гурне га њушком и оде. Неће да га узме. Демон
Две године је већ напунио. Када до сада није, неће никада А опет не могу да га одбацим.
Sta tacno tu nije dobro obucen pas? To sto ne radi aport, da radi rekao bi jbg ne radi iz vode, da radi oz vode rekao bi nece kad hladno, … nece kad je led. Ovo sto si opsiao na pocetku je obucen pas, marka dizanje na znak… ja pricam o dzukelama koje jurcaji kao sumanute, dizu na sto i vise metara od lovaca, jurcajj za srnama zecom beskonacno takvih ke nazalost najvise. Ne znam ni sam Kolko puta mi se neka dzukela zaletela u noge … to nisu nikakvi lovacki pai o da je srece ne bi ni bili u lovu.
9 их је дигао данас. сем једног, све што је пуцано је што је он подигао. Марка му је одлична. Још не прави разлику у старости мириса али то долази са искуством. Имао је 3 предивне марке. Оба петла су пала. Коке не пуцамо.
Опет је облајавао зеца
Апорт баш ништа ни да оњуши
Нема разлике између њега и немаца у високој трави колико је то лудо створење. Само тај апорт
А да, то је необучен пас.
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?