Lov na Fazana
|
mrwa22250 |
Objavljen 18.10.2018. 08:51
|

Lovčina

Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
Eh,da predatori.Daleko sam od toga da sam ih ocistio.Naceli smo ih dobro,ali ja po obicaju nisam zadovoljan i ima tu jos posla,pogotovo sto je moj revir mali(600ha),a okolni reviri ne odstrele ni pola od tog broja pa novi stalno pristizu.
Drzanje populacije predatora(svih vrsta)je jedna od najvaznijih mera u gazdovanju fazanskom i ostalom sitnom divljaci.Nazalost,cak i tamo gde ima zainteresovanih za taj vid lova,isti nailaze na prepreke raznorazne od komplikovane procedure izdavanja dozvola,do potpune obustave izdavanja istih iz raznoraznih razloga.Kad vec nema otkupa krzna i nema nagrade za malobrojne lovce na predatore,lokalna rukovodstva moraju maksimalno olaksati izdavanje dozvola za lov istih jer su sve cesci atari gde su samo predatori i ostali,a koliko smo za trenutno stanje sami krivi,procenite sami.
Kad smo vec na temi o fazanskoj divljaci,pored lisice,sakala pa i jazavca treba akcenat staviti na smanjenje brojnosti sive vrane,a narocito svrake koja u gubitcima kod fazana ucestvuje vise nego svi drugi zajedno,unistavajuci jaja i pilice narocito u prvoj nedelji po izleganju.Tu smo i mi totalno podbacili i brojnost svrake je jeziva.U susednoj Madjarskoj imaju solidan ucinak koristeci tzv.ladder traps,klopke za svrake i vrane,ali ovaj nacin lova kod nas na zalost nije dozvoljen pa nam ostaje da pokusamo pronaci neko drugo zakonski prihvatljivo resenje.
Neko rece u nekoj od diskusija da je dobro staniste jedan od najboljih nacina da se divljac zastiti od predatora i to je tacno.Dovoljno mesta za sakrivanje,naleganje i bezbedno izvodjenje pilica su upravo ono sto divljaci treba i misljenja sam da u tom pravcu mora krenuti borba za povecanje zalosno losih fondova sitne gajene divljaci.Vec smo diskutovali na temu hiljada evra koje odlaze na unos fazana iz volijera svake sezone,a skoro ni dinara za poboljsanje stanisnih uslova sto je samo po sebi apsurd i naravno da ne daje nikakve rezultate.Korisnici lovista mogli su da predaju zahteve za dobijanje sredstava za raznorazne LTO,volijere,bunare,a atari goli kao tepsija.Eto ideje za neku narednu raspodelu novca iz budzetskih fondova za razvoj lovstva.Korisnicima lovista treba ponuditi mogucnost da kupe ili zakupe zemljiste na kojem bi bile podizane dugogodisnje remize ili barem polja za divljac,sto je dugorocno sigurno bolje resenje od forsiranja discipline"streljanje kokice iz gajbice".Ovo se narocito odnosi na lovista u Vojvodini gde su se zec i donekle srna navikli na uslove agrarne stepe,ali je gazdovanje fazanom i poljskom jarebicom u takvim uslovima neizvodljivo.
Poslednje,ali sigurno ne i najmanje bitno.Kalendar lova na fazansku divljac odredjuje resorno ministarstvo,a na nama je da odlucimo kad poceti i koliko loviti,postujuci planska dokumenta i ono najvaznije STANJE NA TERENU.Prekomerni izlov da bi se zadovoljilo sve nezadovoljnije clanstvo je pucanj u sopstvenu nogu i moze biti ona poslednja kap koja ce preliti casu,pa smo svedoci pustih,a ne tako davno bogatih lovista.
Kad se sve sagleda,gazdovanje bilo kojom vrstom divljaci je veoma kompleksan proces i zahteva celogodisnje zalaganje.Odstrel je slag na torti tamo gde su kuvari tortu spremili,a gde torte nema.....
Dobar pogled
 dok pametni popustaju,budale zavladase
|
|
|
|
lovac junior |
Objavljen 20.10.2018. 14:53
|

Veteran

Upisa: 538
Pristupio: 27.07.2012. 10:56
|
Mrwa slazem se sa tobom. Problem je kod nas sto nasi lovci kada nema zeca hoce vise nedelja da bi imali mogucnost da ga odstrele. Cuo sam tu recenicu bezbroj puta. Ovo je samo primer za ovo. Niko nece da se pomuci, pravi hranilista, lovi lisicu... svi bi samo da nedeljom izadju i odstrele sve sto izadje na nisan. Licno sam prosle godine izlazio kad god sam mogao na lisicu, iznosio hranu, ja isao da pustam fazane jer niko ne moze. Nase udruzenje je korektno sa izdavanjem dozvole za predatore, greska poeni je jer se lovi samo od decembra do marta. Lisica ima bas mnogo, vidjam ih stalno kada vozim nocu auto po seoskim putevima, ali srecom vrane i svrake nemamo mnogo, ali koliko sam cuo one su zakonom zasticene. Kuda ide ovo nase lovstvo, ne znam, ali ako ovako nastavimo, na dobro da izadje, nece.
Sutra lovimo, ako ne bude kise, bice odlican lovni dan
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 20.10.2018. 19:05
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
од свега ми је најслађе да уловим свраку и лисицу, али јадац је у томе што не могу сам, а често они који би ишли не могу због обавеза. ипак, током чекања свиње видо сам само две (прошле године само ја сам смакао 7, а и остали су прашили, није да нису. а колико их је било далеко за пуцање или смо промашили то нисам бројао). јуче поменем то ловочувару, а он ми каже, јес тако, чудно колико их мало, а и кој ће нам к...
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 21.10.2018. 19:16
|

Lovčina

Upisa: 2425
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
Данас је дан био много бољи него прошле недеље када је баш било претопло за псе. Ерос је опет био једини пас у нашој групи. Учинак као и обично, одличан. Сви по петла и три лисице. Две је он подигао. Занимљиво је колико смо кока подигли а веома мало петлова. Како само мали зна да буде упоран и да не одустане када осети фазана да је то право чудо 
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 21.10.2018. 20:43
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
ми кренусмо данас. исти случај и код нас. три петла и неких 15-20 кока. нисам ни бројао.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
|
|
|
lovac junior |
Objavljen 22.10.2018. 17:07
|

Veteran

|
Jucerasnja nedelja odlicna. 3 fazana sam imao odstreljena, lep lov, jos da me Cezar nije nervirao ujutru, bio bi jos bolji.
|
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 22.10.2018. 22:43
|

Lovčina

|
I kod nas juce loodnica u pravom smislu te reci.Jutro oblacno sa veoma jakim severnim vetrom nije obecavalo nista dobro,ali....
Na s pet sa pet pasa od cega dva stenca od 13 meseci(dva Aresova sina),fazani u velikim jatim po 15-20 jedinki,brisu nogama kao da je januar.Zbunjenost gomilom mirisa kod pasa i ne bas nastelovane nisanske sprave rezultiraju da do dorucka samo ja imam petla na visku.Posle dorucka jos vise ptica,ali i dalje bezanija nogama.Mnogo marki na svez trag ali nikako da ih sustignemo.Kada smo bili sasvim blizu zice na Madjarskoj granici,polece jedna koka,pa druga,pa treca,pa jos dve,pa dva petla,pa u grupi tri koke i tri petla,pa jos dva pa jos.....kao u volijeri.Naravno,svi kao po komandi lete preko zice u EU,ali neka njih ima tek smo poceli.Do kraja lova jos dosta akcije i svi po petla uz jednog prekobrojnog.Ja sam i ovaj put imao"srece"pa odstrelih tri petla,a evo i jedne fotke te moje "srece",ljubi ga mrwa.
|
|
|
|
lovac junior |
Objavljen 23.10.2018. 14:47
|

Veteran

|
Izgleda da je ovakva situacija u vecini lovista, bar po pricama koje sam slusao, ima dosta divljaci, ali svi se dizu bas daleko i bez iskusnog psa koji zna da ih blokira i isprati nema uspesnosti. Cezar ujutru trcao kao na utakmici, cak se i izgubio na neki 10-15 minuta, tu sam vec prekipeo, pa je radila tigrova dresura, posle cega se smirio i nastavio normalno da lovi i omogucio mi odstrel 2 od 3 fazana. Psi bez kondicije, ujutru se isforsiraju pa brzo klonu i posle se vuku. Valjda ce sledece nedelje biti bolje
|
|
|
|
davorcalic |
Objavljen 23.10.2018. 21:50
|

Veteran

Upisa: 753
Pristupio: 14.02.2012. 16:25
|
Sad fazana ima svukuda a čim zazimi i padne sneg nema ih ko ni korova...
Gazimo ceo dan i nijednog onda naiđemo na manju remizu uz neko trnje i eto desetak komada... Moj Labrador me sve više oduševljava... Dvojica iz moje grupe imaju NKD, psi rade vrhunski, bez greške al ovaj moj će ih prešiša ove sezone u radu itekako...
Još jednu stvar kod nas sam primetio, kad naiđemo na fazane ili su sve koke ili svi petlovi u većim grupama...
Mi nepuštamo fazane, kod nas su pravi divljaci sa repovima ko sablje, lepi, debeli a lukavi i prepredeni kako samo znaju da obrlate kera da ga zavuku pa to je strašno....
Kod nas ako nemaš baš dobru keru možeš slobodno uzeti štap umesto puške i polako u šetnju...
Žale se neki kako nema fazana tu kod nas a ustvari nema dobrih kerova....
Sigurno je tako i kod vas....
Žena mi Makedonka.... 
|
|
|
|
lovac junior |
Objavljen 23.10.2018. 22:34
|

Veteran

|
Ma ima divljaci, ali se izvlci, bezi, kao da je kraj lova, da su ostali oni iskusni. Tesko ih je realizovati. I kod mene su divljaci, pa to dodatno doprinosi car lovu. Vise volim tako da ga lovim, nego da zavrsim lov do 10sati.
|
|
|
|
Djurovic Djordje |
Objavljen 24.10.2018. 08:46
|

Stari član

Upisa: 206
Pristupio: 07.02.2011. 01:20
|
Cekamo nedelju da pocne kod nas pa da vidimo. Fazana ima i kod mene dosta, ali posto sam kera obucio da ide 30-40m od mene ne moze ih sve pronaci jer ima zaraslih bagremara pod kupinom i po 300-400m, a ja bas i ne volim da glumim kera i da zalazim u vrzinu. A izgleda mi da smo sa zecom bas slabi, cak i drugar koji je u obradjenom delu, pored morave kaze da nemaju zeca.
Svi smo mi ljudi, ali retko ko je čovek.
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 24.10.2018. 12:44
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Gledao sam pre desetak godina u Baču kako fazan lakše ranjen u krilo, beži pred mojim Zikom po oranju. Za neverovati je koliko je brz , stigao ga je pas ali posle pedesetak metara, A bretoni su baš brzi , posebno na kraće distance.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 28.10.2018. 15:29
|

Lovčina

|
Данас исто, на 20-25 дигнутих кока један петао. Наилазили смо доста младих неоперјаних петлова. Иначе време је било од врућине са спарином до хладњикаво са пљуском. Еросу то није представљало већи проблем и до поднева нас је све намирио са петловима.
Нових паљевина и даље на све стране
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
|
|
|
|
davorcalic |
Objavljen 28.10.2018. 16:12
|

Veteran

Upisa: 753
Pristupio: 14.02.2012. 16:25
|
Kod nas bilo toplo, pocrkašmo.... Još vetar bio baš jak... Fazana ko drva, nismo znali više odakle poleću.... Lov počeli u osam a završili u petnaest do deset... Više sam se umorio za ova dva sata nego da smo lovili zimi ceo dan...
Što se tiče stanja brojnosti fazana nikad ih od kad pamtim nije bilo ovoliko... Nije bila suša i dosta pilića je preživelo, kanali su bili sa dosta vode.... Opet da ponovim, nepuštamo fazane sve divljaci...
Žena mi Makedonka.... 
|
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 28.10.2018. 18:18
|

Lovčina

Upisa: 1297
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
Kod nas prvi lovni dan isto prvo oblacno i hladan neki vetar,a posle ogrejalo.Divljaci bilo svi su imali sanse ali su se od velike zelje mnogi i ispromasivali i kuci otisli bez divljaci.Fazani su razvili novu strategiju manje letenja,a vise trcanja pocinje sve da mi lici kao lov iz crtaca Pera Kojot i Ptica Trkacica!Ja sam imao prvi radni dan cak sam sa vatrogascima ucestvovao u gasenju lovista i sreca sto sam okrenuo da obidjem taj deo terena inace bi nam izgoreo veci deo tog lovista.Neko namerno zapalio rastinje i suvu travu na staroj Becejskoj pruzi,a do pruge nam se naslanja 13ha trske koja je puna fazanske divljaci i odlicna remiza sa ostalu divljac srecom steta je izbegnuta,a pocinilac je pobegao ali neka ceracemo se mi jos. |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 28.10.2018. 19:17
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Tomo , taj skot će ponovo da pali, nažalost.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 28.10.2018. 20:01
|

Lovčina

|
Ово као да се организовано пали на све стране! За не поверовати је колико је тога изгорело за ово време што је отворена сезона.
Данас да је неко палио било би весело уз дивни банатски ветар
|
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 28.10.2018. 20:39
|

Lovčina

|
I nas je danas vetar pokidao.Psi izbezumljeni,suvo i toplo u pi..u materinu.Fazani brisu nogama kao sumanuti i od 10-tak vidjenih na svega tri smo uspevali pucati.Za razliku od prosle nedelje,kao da sam bio u drugom ataru.Jedino lepo su bile dve Bebine marke na jarebice i jedna u povratku na koku u tandemu sa jednim vizlanom,ali je moj podmlatkar uvek kasnio sa fotoaparatom.Jednog ranjenog petla trazili smo dobrih pola sata u nekih 30-tak kvadrata trske sa gustim podrastom rogoza i tu mi je moja cokoladica pokazala da ne odustaje do poslednjeg atoma snage po cenu da posle lova skoro i da nema dlake oko ociju,jer je trska suva i ostra kao zilet.
Sve u svemu izuzetno naporan i kilav lov,a meni posle pet godina prvi u kom nisam opalio metak.
Bice bolje,tek se zalecemo,a bice valjda i koji dan bez orkanskog vetra.Dobar pogled.
P.S.Evo nam konacno i malo kisice koja ce ako nista drugo,spreciti stoku piromansku da se izivljava paleci sve sto se moze zapaliti.
|
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 29.10.2018. 01:21
|

Lovčina

Upisa: 1297
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
Ma ne znam ove godine je preterano sa paljenjem pre par dana nam izgoreo dobar deo mlade sume po onoj najvecoj kosavi covek upalio njivu i pobegao.Na kraju su vatrogasci ulazili brentacama da gase nema gde nam nije loviste osakaceno paljevinama i ovako se sve svelo na trstike uz kanal i po koja aluga sad i toga nema,a fazanske divljaci nikada kao sad sto imamo i na kraju ce i to pobeci(migrirati) kad atar ostane skroz go. |
|
|
|
Djurovic Djordje |
Objavljen 29.10.2018. 14:31
|

Stari član

Upisa: 206
Pristupio: 07.02.2011. 01:20
|
Kod nas 17 stepeni jutro, pretoplo sa blagim vetrom koji povremeno dune malo jace.
Oskudna grupa, velika vrucina, psi bez kondicije, podignutih preko 20 koka, i samo 3 pevca, odstrel ovoga puta izostao, ja nisam imao priliku za pucanje, otac promasio dva pevca i drugi kolega jednog.
Mislim da bi mozda trebali bar jednu nedelju loviti i koku, posto ih ima mnogo vise od pevaca, ali kod nas se nikad nije lovila.
Svi smo mi ljudi, ali retko ko je čovek.
|
|
|