Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov na Fazana


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov na Fazana
Lovac Stari
 

Lovac sa NLT-om kaže:
Lovac Stari jel si isao kojim slucajem u komercijalnom lovu u Suboticu,LU Sedlare??
Pozdrav


Nisam isao ali su isli neki moji poznanici.
Neznaci da necu sledece jeseni.
Puni su sitne divljaci i imaju jak Srneci fond.
Dobar pogled.
 
Lovac sa NLT-om
 Da....puni su ko brod....B)
Samo NLT..... B)
 
nenad_franc
 Red: galliformes kokoske

Ptice ovog reda imaju krupno sdepasto telo sa snazno ravijenim nogama za hodanje. Tri prsta njihovih nogu su okrenuta napred,dok prvi prst koji se nalazi pozadi,lezi nesto vise od ostalih. Iznad ovog zadnjeg prsta na nogama kod vecine muzijaka postoji obicno I jedan trnoliki nastavak na pisku presvucen roznom materijom,koji se naziva ostruga ili mamuza. Kandze su jake,slabo povijene I tupe I prilagodjene su za kopanje. Na glavi mnogih vrsta ovog reda postoji kresta ispunjena vezivnim tkivom I bogata krvnim sudovima. Ove ptice zive u manjim zajednicama,vecinom u poligamiji,jedan muzjak I nekoliko zenki,ali su dosta cesti slucajevi I monogamije.

Porodica: phasianidae fazani

Ovoj porodici pripadaju kokosi I fazani,kod kojih je vecinom jasno izrazen polni dimorfizam. Muzjak je obicno krupniji od zenke I ukrasen je divnim perjem kroje se preliva u metalnim bojama. Nozdrve I prsti nisu prekriveni perima ili cekinjama I nemaju rese. Zive uglavnom u poligamiji.

Rod: phasianus fazani

Obican fazan phasianus colchicus colchicus

Obican ili pravi fazan je bez okovratnika. Osnovna boja muzjaka je bakarno crvena,bez nijanse sive boje. Glava mu je tamnozelenoplava,a na usima ima upadljeve tamnozelene mrlje,vrat mu je tamnoplav sa zelenim metalnim sjajem,ledja su crvenomrka sa zlatnim do bakarnim sjajem,a pojedina ledjna pera sa crvenim vrhom. Naramenice su zutomrke do bakarnocrvene,grudi crvenomrke sa crvenim percima a trbuh crveno siv. Rep je crvenomrk sa crvenim rubom,a na oba srednja pera ima uske poprecne crne pruge koje se na crhu sire. Kljun mu je zut do svetlomrk,a vrh svetlosiv do mrkozut.

Prosecna tezina muzjaka je oko 1150g. duzina sa repom mu je oko 800mm,a samo rep je dugacak 420mm. Raspon jednog krila fazana je 250mm.

Ledja zenke su pescano mrka,a krila mrka sa nepravilnim poprecnim prugama. Na vratu I prednjem delu ledja perje je boje crvenog vina sa ljubicastim nijansama,koje nekada prelaze I na bokove. Grudi I trbuh su svetlomrki sa sitnim tamnomrkim mrljama.

Prosecna tezina zenke je 850g.

Najradije zivi na poljoprivrednim zemljistima pored reka,u ravnicama I nizim brdovitim krajevima. Spada u tipicne svastojede,jer ne bira hranu. U proseku voli lako svarljivu energijom bogatu hranu. Mladi fazancici do cetiri meseca starosti hrane se prevashodno insektima. Rano ujutru uzimaju hranu,posle toga narocito u suvim predelima traze vodu,a ostatak dana provode u hladovini. Uvece opet traze hranu. Prenoce na drvecu I ispod gustih zbunova.

Za vreme parenja(april-maj) petlovi brane teritoriju od uljeza(drugih petlova) I osnivaju hareme. Harem cine 4-6 koka I jedan petao. Za veme udvaranja petlovi mlataraju krilima I oglasavaju se. zenka pravi gnezdo na zemlji u koje snese 10-16 jaja I na njima lezi 24 dana. Ako nastrada prvo gnezdo zenka pravi drugo u koje snese 5-9 jaja, a po nekad se desi da pravi I trece gnezdo(kad joj strada drugo) u koje snese 3-6 jaja.

Ispiljeni mladi se prvih mesec dana hrane sa 90-95% zivotinjskom hranom(mravlja jaja,mravi,bubice, crvici,glistem insekti I druge sitne zivotinje),a kasnije koriste semenje krovskih biljaka,zelenu masu I seme kulturnih biljaka. Odnos polova izlezenih fazancica je izjednacen,tako sto se izleze 50% petlica I 50% koka,plus ili minus 2-6% vise jednog od drugog pola.

Maksimalno zivi 10-15 godina.

Ovaj fazan se odlikuje velikom sposobnoscu prilagodjavanja tezim terenskim uslovima I vernoscu mesta naseljavanja,narocito u sumovitim predelima. Postojbina su mu istocna transkavkazija,obala crnog mora I dolina reke rion. U evropu je donet mnogo ranije od drugih dveju podvrsta.
 
nenadx
 N.franc,na kraju teksta si rekao U evropu je.....dveju podvrsta.Meni bi bilo(a mozda i drugima)interesantno da i o tome nesto kazes,posto sam citao o tome,ali cesto ima razlicitih tumacenja i podataka.B)
Dobar pogodak
 
nenad_franc
 ae otkucacu za mongolskog i ogrlicara,ali prvo polako da otkucam u word pa cu da iskopiram Smile
 
nenad_franc
 Mongolski fazan(mongolski pravi grivnas) phasianus colchicus mongolicus

Muzjak mongolskog fazana ima sirok beo okovratnik,koji je sa prednje strane prekinut. Peovladjuje kestenjastomrka boja sa lakim zelenkastim sjajem na ledjima. Glava je tamnometalnozelene boje sa ljubicastim sjajem,a usne mrlje su neznatne(ne primetne). Osnovna boja ledja je boja mahagonija. Naramenice su srebrnosive do cisto bele,grudi crvenomrke a bokovi svetlocrvenomrki. Rep je crvenkastomrk sa veoma uskim prugama. Kljun je siv.

Dugacak je oko 94cm,a sam rep je 48cm. duzina krila je oko 29cm.

Nesto je tamniji I po boji upadljiviji od druge dve podvrste. Ovo je najtezi fazan I muzjak je obicno tezak 1200 1700g,a dostize tezinu I do 2000g.

Zenka je slicna koki obicnog fazana,ali je veca I u celini ima svetlije perje sa metalnim sjajem na ledjima. Teska je 900-1300g.

Ovaj fazan je veoma otporan I dobro podnosi ostru kontinentalnu klimu. Od svih fazana je najplodniji I zato je pogodan za gajenje u volijerama. Pradomovina mu je severoistocni turkestan,a u evropu je donet tek 1900. godine.
 
nenad_franc
 Fazan ogrlicar(kineski pravi grivnas) - phasianus colchicus torquatus

Tipicna odlika muzjaka je grivna beli vidan okovratnik,spread a nekad I otpozadi,potpuno ili delimicno prekinut.

Glava je bronzanozelena sa belim prugama iznad ociju I crnim mrljama iznad usiju. Osnovna boja ledja je oker,rep zuckastomrk sa sirokom crvenim prugama I ljubicastocrvenim krajevima(rubovima). Naramenice sum u sivobele do sivozute,grudi purpurnocrvene,bokovi boje slame do mrkozute a kljun svetlo zut.

Prosecna tezina muzjaka je 1100g,a zenke 850g. ovaj fazan je dosta sklon lutanju.

Duzina tela mu je oko 90cm od cega rep iznosi oko 47cm,a duzina krila mu je oko 28cm. pradomovina mu je istocna kina.

Zenka je po boji slicna koki obicnog fazana,ali joj je prednji deo ledja crvenomrke boje. Vrat je cesto belicast do sivobeo.

Ovaj fazan brze leti od obicnog fazana I cesce zivi u oblastima sa pretezno poljoprivrednim zemljistem.
 
nenad_franc
 napisacu i dve varijacije phasianus colchicus colchicus ali to ce malo da saceka Smile
 
Lala
 I sad bih ja trebao da skontam, kojeg fazana u stvari mi imamo u lovištu? Te sitne razlike možda znače stručnjacima, ja bih morao prvo da vidim jednog pored drugog poslagane, da bih ukapirao razliku.
Nenad_franc, da li znaš, koji fazan se proizvodi u našim fazanerijama? Nešto se prisećam, da sam odstreljivao i obične, a i ove fazane sa belom ogrlicom...
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Lovac sa NLT-om
 Veoma su slicni,kod mene ima ovih sA ogrlicom belom oKo vrata.....
Samo NLT..... B)
 
bela
 puno što šta nauči čovek čovek čitajući naprimer nisam znao da pravi i treće gnezdo 3-6 jaja . znao sam samo za prva dva, eto!! 
vižlan i terier
 
Boban
 Vrlo male razlike izmedju petlova,kod mene su takodje ovi sa belom ogrlicom oko vrata.
 
nenad_franc
 kod nas se obicno nalazi phasianus colchicus colchicus,ali sve vise ima i ova dva druga! sad trebate da vidite dal ti sa ogrlicom imaju bela pera na krilu ili ne,to je naj uocljivija razlika! sta bi ste radili da sam napisao i za ove dve varijacije od phasianus colchicus colchicusConfused Grin
 
Lovac sa NLT-om
 Citali bi smo.....kao i svaki drugi post.........Njanjanja
Samo NLT..... B)
 
nenadx
 Fazan se masovno prosirio u Evropu jos u 18 veku.U Ceskoj je 1845 god. vec bilo 188 fazanerija,a jos u to vreme je bilo iz rasa Colchicus(bezgrivnasi) i fazani sa grivnama torguatus i mongolicus,koje je priblizio n.franc.Oni su se ukrstali slucajno u prirodi,ali cesce namerno radi dobijanja hibrida pogodnih za vestacku proizvodnju.Tako se dobio fazan koje u Evropi a i kod nas jednostavno zovu lovni ili Ceski.On je poprimio osobine svih ali i dobio neke svoje,ali cesto povuce gene od predaka,pa se stvara zabuna.Crni fazan je nastao mutacijom lovnog.Ovi fazani su postali genetski manje otporni,jer su stvarani za sto bolju vestacku proizvodnju,pa se u Evropi i kod nas pocelo razmisljati o naseljavanju genetski cistih rasa iz Azije.Recimo postoje vrste koje zive u planinskim i sumskim krajevima,otpornih na zimu itd..Od ovoga se naajverovatnije odustalo iz prakticnih razloga.U svakom slucaju,meni je interesantno da ih uporedjujem posle lova,jer recimo mozemo videti koje gene vuce,pa vidimo ima usi,okovratnik..E takve smo ispustali pre dve godine.....Samo pisi,n.franc,ko zeli znace
Dobar pogodak
 
nenad_franc
 da,sto rece nenadx,dosta su ukrstani tako da tako reci nema ni jedna a u stvari imaju sve Smile
 
Lala
 Mene sad čisto zanima, koji petao od ovih vrsta ima najduži rep, to mi je merak! Reponja mene zanima, a da li ima ogrlicu ili ne, to mi je u drugom planu Grin
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
nenad_franc
 lalo,prema ovim podacima to je mongolski. prema tome njega trazi Grin
 
Cvele
 Lalo, imas vremena, do jeseni polako usavrsavaj Mongolski jezik, pa kad ides po polju ti ga zovi, a on ce se valjda odazvati Njanjanja Smeko
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov
 
Lovac sa NLT-om
 hahahahahha.....ako nece ti mu odepvaj malo.....mozda tako bude hteo da se javi..........Ogovaranje
Samo NLT..... B)
 
Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
14. Међународни сајам лова, риболова и ловног т...
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,409,664 posete www.srbijalov.com