Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: "Grom" iz Užica

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Lovačke kamere GAMEKEEPER

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
"Grom" iz Užica
draza
 danas sam nasao u jednoj prodavnici dve kutije abc hinterbergera u kalibru 30 06 po ceni od 20 evra po kutiji
Taj metak bi trebao da bude uzor gromu steta sto se vise ne proizvodi

canis aureus
 drazo pravi si srećnik što si naleteo na Hirtenbergerov ABC!! i po toj smešnoj ceni!!
Odličan metak!!!B) i u pravu si što kažeš "steta sto se vise ne proizvodi" Prava šteta!

draza
 sasvim slucajno sam ih nasao bile su 4 kutije dve sam uzeo ja a dve drug koji je bio samnom mislim da su bile poslednje

vlada lovac
 PPU Grom u Nišu za 8x57 JS po ceni od 90din, ja kupio pre desetak dana, a dugo na nije bilo, probaćemo ga ovih dana na strelištu

Patan
 A jel' tacno da "Grom" vise ostecuje cev od drugih zrna? Svasta covek moze da cuje od drugih pa ako neko ima iskustva sa "Gromom" neka da odgovor nama manje iskusnima.

Sniper Hunter
 Patan ko ti je to rekao? zasto bi ostecivao vise cev i kako sta si cuo pojasniGrin

Patan
 To sam cuo od nekih mojih kolega a i procitao sam na nekim forumima, kao zato sto je tvrdo zrno a ima veliku brzinu vise haba cev. I meni je to cudno ali kao sto rekoh ljudi svasta pricajuConfused

Sniper Hunter
 Pa i da je tacno da je tvrdje koliko ces metaka da ispalis manje nego sa "meksom "municijom ? Peglaj groma i cisti pusku redovno i ne brini nece joj nista biti ako je cistis a ako ne cistis pucao ili ne ishabace seGrin

vuk71
 ja se nisam odusevio sa gromom, uzeo sam ga kao tvrdo zrno koje daje izlaznu ranu, odstrelio 12 ds i samo jednom dobio izlaznu ranu na nazimetu od 60 kg, ostale ds nije probio a zrno sam svaki put nasao na istom mestu...sa druge strane od ulaze rane do koze, kao da fali jedno 15 posto snage da napravi izlaznu ranu...

canis aureus
 vuk71 potpuno se slažem sa tvojim upisom pošto su i moja iskustva slična. Ne koristim Groma zbog loše preciznosti (iz mog karabina) tako da nemam iskustva koliko ti ali sam ga takođe isprobao u lovu ...
Ovaj je uspešno "odradio" svoj posao i odigrao svoju uloguB)
-na 60-70m DS od 100-110kg je pogođena u prednji deo visoke plećke. Pogodak je odnet sa mesta nastrela 30tak metara. Zrno pronađeno sa druge strane u plećki pod kožom!(kao što ti reče fali mu malo snage ...)
i51.tinypic.com/14scp4y.jpg

Na ovoj slici je "Grom" koji mi je poslužio za samilosni hitac.
Posle uspešnog pogotka(prostrela) DS od 80tak kg na 130-140m sa RWS TIGom, u predelu visoke plećke, DS je ostala na mestu nastrela zbog oštećenja kičme ali je rana bila nedovoljna za brzi "odstrel". Nakon prilaska na 10-15m Grom je bio upućen u glavu. Nađen je u trbušnoj duplji.
i52.tinypic.com/de2qvb.jpg

Oba su se "rascvetala" kao onaj reklamni ljiljan što je za svaku pohvaluBravo 2
Već sam navodio jednu od zamerki -"izuvanje" tj odvajanje olovnog dela zrna što je veći nedostatak jer sem što zrno gubi težinu koja je važna za dublji prodor kroz tkivo, gubi i težinu u prednjem svom delu pa dolazi do tumbanja zbog narušenog balansa a samim tim do promene pravca, većeg oštećenja na tkivu, slabije penetracije ... tako da po mom mišljenju tih 15-20% snage koja mu nedostaje upravo je tu gubi zbog ovoga što navedoK
i54.tinypic.com/33w2lci.jpg
-sve u svemu Hmmm "u igri je, u prvoj ligi" -služi što znači korisno je!
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Podunavac
 Kod takve konstrukcije zrna kao što je Grom i njegov stariji brat ABC ispadanje olovne jezgre posle otvaranja zrna je neminovno. Ako su već nekoga kopirali prilikom izrade zrna (ABC) onda bi bilo bolje da su napravili zrno sličnije Barnes-ovom MRX zrnu. Olovna jezgra se nalazi u donjem delu zrna, i kod otvaranja gornjeg tvrdog dela ne cepa se do olova i zadržava svoju težinu.
i56.tinypic.com/awfbzp.jpg

Ili kao Barnes X zrna gde je celo zrno izrađeno bez olova sa malom rupom kroz špic za otvaranje.
i52.tinypic.com/2ih7yf4.jpg

Sve pohvale Gromu za pravilno otvaranje zrna, kao na reklamnim slikama. Ni meni nije jasno zašto ne pravi izlaznu ranu? Za Canisa pretpostavljam da ga je koristio u kalibru 8x57, a za Vuka u kalibru 30-06. Obadva metka imaju dovoljno snage, tako da je ova pojava stvarno začuđujuća.
Tri prsta 2Kolce

canis aureus
 ... gubi i težinu u prednjem svom delu pa dolazi do tumbanja zbog narušenog balansa a samim tim do promene pravca, većeg oštećenja na tkivu, slabije penetracije i dubljeg prodora ...
I sam si druže naveo Barnes MRX koji je bolje koncepcije!, ne gubi težinu i čak šta više ta težina zadnjeg dela ga gura dalje a i održava balans, samim tim održava pravac kretanja kroz tkivo i ne dozvoljava tumbanje ...
Dim

Podunavac
 Da, ali prednji deo nakon otvaranja praktički i ne postoji. Olovna jezgra se odvaja a deo od legure bakra se cepa i povija prema nazad. Zadnji deo koji ostaje u komadu daje mu balans pošto je teži i veći od prednjeg koji se otvorio. Premda uvek postoji mogućnost tumbanja, pogotovo ako zahvati neku kost, ali to se ponekad dešava i sa boljim konstrukcijama zrna.
Tri prsta 2Kolce

canis aureus
 ...
i ovo je isti proizvod istog proizvođača. GROM PPUa
-malo se razlikuje od prethodnih ali ...
i53.tinypic.com/2mgm349.jpg
i53.tinypic.com/qy7o8n.jpg

-na daljini od blizu 200m jednogodišnji veprić 60tak kg, zastaje, na tek posejanoj kukuruzom, parceli kao da je primetio nešto sumnjivo iz pravca čeke, možda nanjušio opasnost ... Gleda ka čeki i ne miče. Možda je daleko, možda nije. Karabin je kal. 7x64, optika na njemu 8x56, a upucao sam ga pre par dana na +4cm na 100m(GE=180-190m) sa GROMom i siguran sam da je B) ...
Jedan metak i "k'o gromom pogođen" pada u vatri!!
-pogodak između vrata i plećke a zrno pronađeno u butu po dijagonali

U ovoj prilici zrno nije izgubilo mnogo od svoje težine a i olovo je ostalo gde je proizvođač zamislio ili bar izreklamiraoConfused
(ZCZ M70 u kalibru 7x64 je pokazao odličnu preciznost sa PPUovim Gromom i na strelištu sam na 100m dobijao grupe od 25 do 35mm što je B) , a naročito ako bih te rezultate poredio sa dobijenim iz moje 98ce u 8x57JSIznenadjen)
Dim

Podunavac
 Kod dobrog pogotka u vitalne zone izostanak izlazne rane nije problem, pošto je zrno predalo svu svoju kinetičku energiju telu divljači, ali je problem kod lošijih pogodaka pošto je zbog izostanka izlazne rane otežana potraga za ranjenom divljači po krvnom tragu. Interesantna stvar da u svim kalibrima (8x57, 30-06 i 7x64) zrno ostaje na istom mestu i da nema izlazne rane čak ni na sitnijim primercima DS.
Tri prsta 2Kolce

canis aureus
 Ovo zadnje što sam predstavio u 7x64 nije ostalo "na istom mestu"!
Napravilo je bar duplo duži ustrelni kanal nego ona dva koja sam ranije "opisao" (ulazak na donjem delu vrata do plećke iznad grudi a zaustavilo se pod kožom na butu, po dijagonali -leva "plećka" desni but)
A i kod ovog trećeg se radi o mnogo većoj daljini nego kod prva dva ...
Dim

ohotnik
 Razlika u Gromu u 8x57 i 7x64 koji je dao bolje rezultate duzi ustrelni kanal i bolje otvaranje je samo u neujednacenoj seriji municije koja je boljka ppu.Zameni tu seriju u 8x57 sa drugom i probaj i ako ti da dobre rezultate kupi kod istog prodavca vise municije iste serije.

canis aureus
 Nije meni problem u neujednačenoj seriji municije, "otvaranju" i zadržavanju težine te municije već u preciznosti i grupisanju pogodaka iz mog karabina a probao sam sa više različitih serija i sve su se podjednako pokazale(neprecizno)
Dim

ohotnik

canis aureus kaže:
Nije meni problem u neujednačenoj seriji municije, "otvaranju" i zadržavanju težine te municije već u preciznosti i grupisanju pogodaka iz mog karabina a probao sam sa više različitih serija i sve su se podjednako pokazale(neprecizno)
Tu leka nema prosto nelezi tvojoj cevki Moras traziti drugu i probati dok nenadjes pravu.

Podunavac

canis aureus kaže:
Ovo zadnje što sam predstavio u 7x64 nije ostalo "na istom mestu"!
Napravilo je bar duplo duži ustrelni kanal nego ona dva koja sam ranije "opisao" (ulazak na donjem delu vrata do plećke iznad grudi a zaustavilo se pod kožom na butu, po dijagonali -leva "plećka" desni but)
A i kod ovog trećeg se radi o mnogo većoj daljini nego kod prva dva ...

Nisam obratio pažnju, mislio sam da je bila ista stvar. A u kom položaju se nalazio veprić u odnosu na nišansku liniju?
Što se tiče daljine na kojoj je postignut pogodak, često puta mi se dešavalo da na većoj daljini metak napravi dublju penetraciju (i izlaznu ranu) nego na kratkim distancama. Ali to mi se dešavalo sa SP zrnima. Po mom mišljenju zbog toga što zrno na većoj daljini ima manju brzinu i manje se deformiše prilikom udara u tkivo divljači, pa zbog manje deformacije ima manji otpor, a samim tim i dublju penetraciju. Kod malih daljina je velika početna brzina i zrno se odmah otvara i deformiše pa tkivo daje veći otpor, što rezultira kraćim ustrelnim kanalom. Ali to kod ovih zrna (Grom) nije slučaj pošto imaju kontrolisanu deformaciju, a i na slici se lepo vidi da su se sva zrna jednako otvorila (do kraja).
Tri prsta 2Kolce

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Susreti i druženja "forumaša" SVAŠTARA 4989 02.10.2022. 23:48
"Gebruder Merkel Suhl" LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 447 22.06.2021. 11:59
Grom Hunter sačmena municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 56 30.12.2019. 12:15
"Vojvođanski lovac" doo LOVAČKA UDRUŽENJA 475 17.05.2019. 23:58
LU "PANČEVO" LOVAČKA UDRUŽENJA 115 07.03.2019. 18:18
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,448
Najnoviji član: zlatiborac3006

Poslednje vesti
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
55. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA
ПРОСЛАВЉЕНО 120 ГОДИНА ЛОВА У ГРУЖИ
ОДРЖАН ПАРАСТОС КРАЉУ МИЛАНУ
LU "Kraljevo" - Kraljevo

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,795,931 posete www.srbijalov.com