Nismo pokrenuli temu o najvecoj macki evrope.Na Balkanu ga ima u skoro svim zemljama.U Sloveniji je naseljen 1973,pa se odatle rasirio u Hrvatsku i BiH.Ta populacija je poreklom iz Slovacke,ako se nevaram.Autohtona podvrsta balkanska se ocuvala na prostoru Makedonije,Albanije i jug Srbije,verovatno i Crna Gora bar granicni delovi sa okolnim zemljama.Na istoku Srbije je verovatno Karpatska podvrsta,koja nastanjuje Rumuniju,odatle se siri i u Bugarsku.U Grckoj se povremeno javi da se pojavi u granicnom delu prema Bugarskoj,ali to nije sigurno.Kod nas je zanimljiva ova populacija sa NP Djerdap,Homolje,Kucajskih planina...koja se polako ali sigurno siri i pored cestih odstrela,pa se sve cesce spominje prisustvo i na dosta udaljenijim mestima od ovog uslovno receno baznog.Takodje,nemam podataka,ali bi bilo zanimljivo proveriti da li su ipak ovi starosedeoci ili pristigli sa Karpata.Pregledom par lobanja se navodi da su Karpatski,ali to nije dovoljno.Recimo Slovenci su upotrebom najnovijih metoda istrazivanja genetskog koda(razvijenog pre 20tak godina) dosli do sumnje da je uopste bio istrebljen autohtoni ris..Ima se tu dosta pricati,mozda je malo dosadno,ali smatram da treba znati sta lovimo i imamo u svojim lovistima,bar okvirno.
Ris je najveća evropska mačka, izuzetno snažne građe. Ris naraste u visini do 75cm. a u dužini 130cm. Rep mu je u odnosu na tijelo kratak i dužine 15 - 20cm i na vrhu ( 1/3 ) crn. Dostiže težinu i do 30 kg.
Ris je isključivo mesojed. U potrazi za hranom kreće se duž ivice šume, grebena, kakva šumska puta ili staze, tiho, gotovo nečujno. U toj potrazi može preći i do 25 km. Njegov plijen ljeti su pretežno glodari, zimi zec, srne, divokoze i dr. kao jarebice, lještarke i tetrijeb.
U Crnoj Gori je istrijebljen i ja lično ga nikada ga nijesam vidio ali nijesam ni čuo da ga je neko odstrijelio. U N.P. Sutjeska sam dobio informaciju da je zadnji ulovljen 1914 god.
Ako neko ima informacije želio bih rado pročitati. Znam da ih ima na Šarplanini - Makedonija. </noscript>
Najmanje informacija imam iz Makedonije,ali ih imaju oko 20,uglavnom na Korabu i Jablanici.Mozda bi MAKEDONAC mogao da nam da neku informaciju.U Sloveniji oko 100,(po nekima 50 do 70)zanimljivo je da je ovaj broj od naseljenih 1 muzijak i 2.zenke,1973.Jos zanimljivije je da se ova brojnost odrzava vec 10.tak godina(mozda i vise)ali se rasirio i na Hrvatsku(narocito,Gorski kotar),pa cak i BiH(zapadni delovi)U Hrvatskoj je do 2001.stradalo 211 risa.Procena je da ih je sada 90 do100.Evo matematike za tu populaciju od 6 primeraka za 30 godina produkovano je 500 jedinki(LJ.M.)U Srbiji brojnost nikada nije bila velika.Recimo po zapisima 1829.,kada se godisnje u istocnoj Srbiji lovilo po 60 do 100 medveda,risa je tek nekoliko.Mada kasnije ta brojka se penje na desetine,ali varira.Posle drugog s.rata,trovanje vukova je svakako uticala i na risa.Evidencija nije vodjena,pa tek 1983,prvi obradjeni,sa Deli Jovana,gde se utvrdjuje da je Karpatska podvrsta.I pre toga sedamdesetih su primecivani na Mirocu i Kucaju ali i odstreljeni na Bukoviku i Tupiznici,Krivi Vir....Rep.zavod za zastitu prirode 1985 ovu planinu iznad 1000mnv.proglasava rezervatom risa.Ovo je dalo koliko toliko rezultata pa se recimo od 1990 do 2000,belezi 40 primeraka.Od 2000.do 2007. 52 i 5 odstrela evidentiranih,ili ukupno preko 30 stradalih za period pracenja o ne evidentiranim netreba trositi reci.Reklo bi se ipak stabilna populacija u tom delu Srbije.Takodje sve cesce se primecuju ka Staroj planini ali i Kozjak,Kukavica,Radan planini...ali tu je verovatnije rec o balkanskoj podvrsti......
Prosto neznam ali sada ste me zainteresovali da se raspitam o Risu šta se tačno dogodilo da ga više nema kod nas ali je stvarno nezamislivo da ga bar nema u Prokletijama.
Nacin zivvota i teritorija koju drzi jedan pripadnik ove vrste,navode na brzo sirenje i osvajanje novih pogodnih terenaNebi me cudilo da se ove dve populacije sa zapada i istoka balkana za desetak dvadeset godina spoje,naravno i sa juga balkanska podvrsta.A na Prokletijama mora da ih ima i u C.G.A evo par zanimljivosti.2007.u Hagu na nekoj konferenciji za ocuvanje vrsta,nasi pametnjakovici kazu...dve vrste risa bitne za ocuvanje u Srbiji,Pa navode Lynx lynx i L.rufus.Zanimljivo je da ova druga podvrsta zivi u Americi,a da smo je naselili nije mi poznatoI jos nesto nevezano sa tim.Nisu mi poznati podaci napada,ili stete na domacim zivotinjama od risa,kod nas????Clanovi iz CH bi mogli da nam daju podatke o desavanjima u vezi sa ovim iz te zemlje.
Sa risom je situacija slična skoro kao sa velikim tetrebom. Bilo ga je svuda pa i u Vojvodini i onda oko II svetskog rata on se povlači-nestaje sa većine svojih staništa. U drugoj polovini 20 veka beležen je na visokim planinama Makedonije, Kosmeta i duž granice Crne Gore i Albanije (Mirić 1978). Pojedinačno su prema ovom autoru viđani i severnije, ali su ovi primerci smatrani kao jedinke koje lutaju. Da li su ovo lutalice ili pripadnici populacije koja je ipak živela i na drugim planinama Srbije i Crne Gore danas je teško utvrditi. Kada stavim u isti koš: Slovenačku genetsku analizu, primerak viđen na Burenj planini 1976 god.(kod Tomaševa u C.G.), odstreljenu životinju na Lisi 1974 god. (kod sela Slatine u Srbiji), uočeni tragovi u kanjonu Dubočice na obroncima Ozrena i sl. čini mi se da je ris i u to vreme bio šire rasprostranjen nego što navodi Mirić, ali je zbog skrovitog načina života i malog broja istrživača ostao neprimećen.
Situacija je mozda bila slicna sa tetrebom i risom u nekim segmentima,ali sada je drugacije.Ris je dobio sve potrebne uslove za razvoj i to se desava.Zauzima sve vecu teritoriju,mada mi se cini da to procentualno neprati i brojnostN.Na terenima koje sam obilazio nije ga bilo ni u tragovima sem po toponimima.Sada u kontinuitetu se primecuju vec 15 do 20 godina,cak se i dalje sire pa se belezi skoriji slucaj prisustva na Juhoru,sto je veoma zanimljivo.Slozio bih se sa ovim ...ostao neprimecen.Sklon sam ovoj tezi,posebno za severnoistocnu populaciju ali je na jednoj lobanji pregledom morfoloskih karakteristika utvrdjeno da se radi o karpatskoj podvrsti.Sve juzno i jugozapadno je balkanska podvrsta.Ove dve populacije se sve vise priblizavaju...Kada je ris ziveo u Vojvodini?
Čitam ovo pa razmišljam, recimo, godina 2053., upis na forumu Srbijalov: 'po nekim podacima (Nenadx, Tetrao, 2010.), prepelice (ili zečevi, srndaći... ubaci divljač po želji) su vidjani početkom 21. veka, na teritoriji Srbije, i onda su polako nestajali...
Mala digresija na vaše komentare za risa, tetreba, leštarku, vuka, medveda... Za sve vrste koje su ugrožene, ili nestale sa naših prostora.
Ja zamisljam ovako.2053 Lala pise na Srbijalovu..Posle teske i duge borbe sa medvedom Nenadx nastradao negde u sumama oko Tise,a ja mu govorio ajmo na tetreba u Bac..kim sumama$aAaTetrao,sada si me podstakao da to malo ispitam,svacega je bilo na F.Gori i ovim sumetinama luznjaka.
Ma ja sam veciti optimista(i kad padam sa krova,)Ali vidi,kada zaokruzis te price,vidi se da imamo posle velikog pada i brojnosti i vrsta,ponovni uspon.Ma koliko se mi zalili tako je.Vidi brojnost srnece divljaci od pre 30 i vise godina u Vojvodini.....U donjem delu Srbije broj srna,jelena risa,medveda,d.svinja za isti period i sada ogromna razlika u plusu.....Neke vrste imaju ciklicno opadanje brojnosti,nekih,kao sto su sumske koke cini se popravlja i to je dobro da iznosimo,kao i razloge za to.Time cemo bar malo podici spoznaju lovaca o ovim vrstama.Moja je logika da se interes nesme zanemariti,to je u ljudskoj bar podsvesti,pa da lovacki interes bude bolje je ove godine neodstreliti 1 kom necega a sledece i narednih imace.Znaci stvoriti uslove za kontinuitet a proslost nam daje vazne podatke.Sad primetih voleo bi da si u pravu za 53cu ili medveda i slovima Hahaha
Pa voleo bi ti,ali prihvatam.Ali vidi kako je tetrao pristrasan...nebi ucestvovao u lov na Bac..kog tetreba.Ne da ga i to ti je...Izgleda da ce stradati Fruskogorski ris,eventualno Deliblatski
Evo citam danas trofej i tekst o risu(zato sam ga najvise i uzeo)Izmedju ostalog pada mi u oci par stvari.Prva je jedna od glavnih teza nestanak risa iz ist.Srbije.Navodi se naravno izlov i trovanje,koje je nastalo nakon IIWW.To bi bilo OK:Ali,trovanje je vrseno koliko mi je poznato po celoj bivsoj zemlji(ili gresim)Zasto nije istrebljen ris i na drugim prostorima,ili zasto nisu istrebljeni i drugi predatori na ovom prostoru...Dalje navodi se u tim tekstovima lovokradja...I cifre,koliko je odstreljeno.Zanimljivo,zna se da je lovokradja i broj..a niko nije kaznjen.....I sad i ja imam teoriju NVO ima neke programe(voleo bi da ih vidim)i svaka voda navodi na lovokradju.Mora da gledaju u bob,kada znaju uzrok,samo je slika nejasna pa se nevidi ko je....Takodje mi sve vise bode oci sama rec LOVOKRADJA,pa ako ima nekog lingviste da tu rec izbacimo,a uvedemo novu,koja nema prefiks LOV jer su asocijacije lako zloupotrebljive(Naravno ovo je za temu lovokradja isl.ali pomenuh,jer je povezana sa risom u tekstu)Ima tu dosta toga za diskusiju,pa ko je raspolozen da pricamo malo...
Nenadx, ja sam takodje u Trofeju nasao tekst o risu, ali u majskom broju. Govori o tome da ris polako nestaje u Portugalu i Spaniji. Dva mladunceta koja su rodjena u okviru programa ocuvanja tih zivotinja su uginula iz nepoznatog razloga. I to oba sedam dana nakon rodjenja. Ovde pise da je pocetkom 20. veka u Portugalu i Spaniji zivelo oko 100.000 riseva, a danas ih ima oko 200 u Spaniji, dok u Portugalu nijedan primerak u prirodi nije primecen od 2001. godine. i navodi se da kod njih nije zabelezena lovokradja, barem ne riseva, znaci da na neki nacin prirodno izumiru.
E sad, jeste da sam otisao van nasih zemalja, ali opet, mozda je to izumiranje i kod nas uzelo maha barem na nekom broju divljaci ako ne na vecini...
Drugovi moji,
Kada kažemo istočna Srbija mislimo na prostor od erdapske pa do Svrljiške klisure. Ko je bio na južnim Karpatima (Homoljske, Kučajske i ostale planine i BRDA) znaće da je to najnenaseljeniji predeo naše domovine, kako ove tako i svih prethodnih. Kako je u vreme posle II SR na tim prostorima, a i šire bilo svega 1 i slovima jedan istraživač, možemo mirne savesti reći da ris sa ovih prostora nikada nije izumro. Da je bilo trovanja bilo ga je, da je bilo nezakonitog odstrela bilo ga je, ali ris je sve vreme zahvaljujući svom skrovitom načinu života ostao neprimećen za naučnu javnost. Brojnost risa se na celom Balkanskom poluostrvu bitno smanjila krajem 19 i početkom 20 veka, kada poljoprivredne apoteke i slične ustanove u kojima možete kupiti otrov, nisu postojale ni kao misaona imenica, pa ta tvrdnja o trovanju može da se okači mačku o rep. Budite obazrivi ako nešto kačite da i vama neka NVO ne zakači tužbu zbog ratnog zločina i genocida nad mačkama. Možda je ovaj moj tekst smešan, ali je na žalost istinit. Danas se sve pretvorilo u puki materijalni interes, pa za lovu može sve. Oni koji bi trebali da se bave očuvanjem prirode stoje sa strane i gledaju "borce" kako štite platane po BG, a to što će od naših šuma i livada na kojima se "grade" silni autoputevi, putevi, koridori (vodeni, železnički, drumski i drugi), zatim te silne fabrike, pa vetrogeneratori, pa ko će znati šta se sve tu kod nas planira, ti "borci" ne idu van uređenih puteva, ali zato znaju da "sole svima pamet". Drugovi moji sve što ima vrednost danas je ugroženo, najbolji primer je najnovija seča šuma za rad novih žičara u Nacionalnom parku Kopaonik i onda je kriv preteran lov zašto na Kopaoniku nema risa,tetreba i drugih retkih životinja.
Jedini način da se borimo protiv takvog običaja je saznanjem i znanjem koje nam mogu pružiti pravi lovni i naučni stručnjaci, kojih naša zemlja hvala Bogu ima.
Imamo par problema.Prvi je optuzbe NVO da lovci unistavaju divljac...Odmah bih rekao,da moramo kao deo velike organizovane skupine da odgovorimo,uvek i na svakom mestu,suprotnoj organizaciji koja predstavlja imaginarni broj ljudi.Nas interes je da lovimo(da nezalazimo u pobude),a da bi to radili moramo prvo da cuvamo,ocuvamo,umnozimo i gledamo godinu,10 i vise unapred.Da bi ovo ostvarili,moramo stvoriti i ocuvati zivotni prostor.....Ko tako nerezonuje nema pravo da sebe nazove lovcem.Po navedenom nevidim koje jos interesne grupe,pored lovaca,prakticno mogu sebe da nazovu epitetom,zastitara prirode.Dobro mogu preterao sam,ali su lovci u samom vrhu,pa napadi na njih su pogresno adresovani.NVO,ako hoce moze naci veliki broj onih koji unistavaju divljac,prirodu...ali su nekako meta lovci.Verovatno je u pitanju najlaksi plen......Petre,to je dobro.Treba upoznati situaciju u drugim zemljama.I dobru i losu,da nam nebi pricali kakvi smo,a njihov prljav ves stavljali pod tepih.U zapadnoj Evropi su unistili skoro sve vrste koje im konkurisu u ishrani,pa se sada kaju i dozvoljavaju im da zive gde oni hoce i u brojnosti koja im i dalje nije konkurencija za jestive vrste.Ovo ovako pisem,da nebih upao u licemerje....Ris,po procenama svake godine se na prostoru Norveske i Svedske nelegalno odstreli 10 procenata,celokupne populacije,malo li je.Ovo navodim,da se nebi pricalo,da smo mi...a oni...Naravno,ovo nije opravdanje za nase lose postupke.Ali opet ne lovaca,vec onih drugih,koje nazivaju lovokradice(opet,mislim,veoma los termin.Postoji rec dobar i njena suprotnost los,pa po logici ako se nekaze,nelos ili nedobar...Mozda los primer)Tetrao,slazemo se,imamo strucnjake i entuzijaste,ali se njihov glas necuje mnogo,ili bar ne u meri koja je potrebna ovoj zemlji i narodu.Lovim odkad znam za sebe,na tim planinama koje si spomenuo sam proveo 20tak godina,nocio po sumama....Ali sada kada posmatram taj period neznam dali sam se vise obradovao ulovu ili posmatranju divljaci i prirode.Da nepominjem trag risa,medveda ili susret sa njima..Ili razocarenje,kada vidim naidjem na cistu secu,ili nenadjem trag moga risa,jelena....za koje znam da moraju tu biti,a nema ih.....Sto se tice tvoje tvrdnje da ris nije ni nestao sa tih prostora,voleo bih da si u pravu,zato sam ranije reka,...bilo bi zanimljivo videti sta ce biti,kada se ove dve populacije spoje.I da li je ta ranija populacija bila balkanska podvrsta,ili karpatska,ili neka izumrla???To treba prouciti(ja bar nemam podataka).Recimo jelen koji je nastanjivao prostore ispod Dunava i Save(istrebljen pre stotinak godina)je bio potpuno zasebna podvrsta i sta se sada desava.....Dobra ti je ova B)sa platanima
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?