Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: RIS

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
RIS
tetrao

1. orđe Mirić (1987):Sisari (Građa za faunu sisara Durmitora),Fauna Durmitora, sveska 2,Titograd.
2. orđe Mirić (1978): Balkanske populacije risa, SANU, Beograd.

duskov
 Poštovani Tetrao,
podaci koje si naveo iz svesaka orđa Mirića su tačno preneseni. Neke podatke i ne sporim niti sam kompetentan da to uradim jer je orđije, ipak autoritet, ali se ipak tu ne završava priča. Ima onih za koje ja tvrdim da bolje znaju ovu tematiku od mene ali bogme i od orđa Mirića.
Ja sam se u životu trudio na učim od onih najboljih.
orđije jeste dobar ali ne i najbolji poznavalac ovoga o čemu nas dva pričamo.
Bez obzira što sam se trudio da učim od najboljih ja nijesam postigao ono što sam želio u ovoj oblasti. Ostao sam "kratak" i to priznajem. Određeni životni vjertrovi su me nosili u drugom pravcu...
Da sumiram. Zadivljujuće da si našao podatke iz svesaka orđija Mirića i to je potpuno tačno. Ali ja sam za te podatke znao i prije nego sam pisao o risu u Crnoj Gori ali sam imao i one druge kojima sam više vjerovao.
Stvar procjene...

tetrao
 Ris je odstreljen 1974 godine na Lisi, u ataru sela Slatina, na teritoriji Srbije, verovao ti meni ili neverovao Smile

kelt

petar kaže:
[xhide]Ne znam i ne verujem da ga imaju u zooloskom vrtu, ali ja sam Dare u upisu napomenuo u prirodi a ostalo me ne zanima...Pfft[/xhide]
imaju risa na kalisu evo ja ga slikao samo sam ga ovako video kroz zicu, a verujem da sam u vecini lovaca koja nije videla nikad risa u prirodi
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

DakiNS
 Iskreno sumnjam da ću ga ikada i videti u prirodiVrlo tuan
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

huntinggirl1
 divne smaragdno zelene oči, kao deca kada crtaju sunce, oprezan, ...divna životinja, videla sam je u prirodi Daki!!!
Pas Kuca Pas 2 živim za njih, moji psi su moj život, lov bez njih nije lov!

DakiNS
 Nisam ni sumnjaoCvee
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

duskov

tetrao kaže:
Ris je odstreljen 1974 godine na Lisi, u ataru sela Slatina, na teritoriji Srbije, verovao ti meni ili neverovao Smile

Tetrao, vjerujem ti!
Pozdrav!

nenadx
 ma ga kad ima u Vojvodini,ima ga u Crnoj Gori iha....
i42.tinypic.com/34qpjl5.png
Dobar pogodak

tetrao
 Kakva je ovo karta? Okolo pa na mala vrata,ovi Beograđani hoće preko Zemuna da budu Vojvođani Smile .Što se tiče vojvođanskog risa samo da ga povežemo sa crnogorskim i Grin

duskov
 Koliko vidim ova karta je iz 1848 godine. Možda je tada u Vojvodini bilo risova. Predpostavljam da ga je tada u dobrom broju bilo i u Crnoj Gori. Da li među njima ima sličnosti treba pitati nauku i kompetentne ljude koji dobro znaju lovišta.
Otprilike te godine je bilo risova u Lisi i Slatini.
To kažu oni koji profesionalno love po ovim terenima i koju znaju mnogo. U stvari mnogo bolje od stručnjaka za endemske rovčice i "grivaste miševe"!
Pozdrav!

nenadx
 Karta pokazuje, da gde se Beograd umesa to se smanji,ali po sistemu spojenih sudova on se siri.xaxaxa.za sve drugo izvinjenje u vezi sa kartom.(nisam obratio pažnju).Sustina je da pokaže lokacije gde se ris u novije vreme pojavljuje,oko Vrsca I u Deliblatu,sto znaci da ako ima uslova,sa okolnih stanista se može brzo popuniti prazan prostor.Tako da je to slucaj I sa Crnom Gorom.Inace Dusko,sto bi smo pitali nekoga nesto sto znamo(kad neznamo,pitamo,ali nesto slabo imamo odgovore)kao I za endemske rovcice, Tetrao pricali smo o tome ranije,ali verujem da mnogi smatraju da bi bilo bolje zaustaviti im spajanjeznas za one projekte spasavanja balkanskog risa..koji ga ogranicavaju severno, na C.Goru, Makedoniju i Kosovo 
Dobar pogodak

duskov
 Ne želim nikako da sebe predstavim kao nekoga ko zna sve ili bar dovoljno. Što se tiče lova u Crnoj Gori, divljači, o prirodi i mnogim drugim stvarima vezanim za te teme znam dovoiljno iako mi to nije profesionaqlno opredjeljenje. Čak penzionerski položaj mi izbija iz ruku svaku profesionalnu ili poluprofesionalnu ambicuju.
Na lijep i korektan način pokušavam da kažem da o risu u Crnoj Gopri mogu raspravljati sa vama, da ne ponavljam ono što sam o ovoj temi već rekao.
Svako prisustvo risa u Crnoj Gori me, lično, raduje, jer to pokazuje povratak jedne divne vrste na ove prostore. Ja prostor Srbije takođe doživljavam kao svoj može to nekome da smeta ali to i nije tema ovoga što pričamo.
Smatram da mnogi ljudi ovdje na portalu o temama o kojima govorim i pišem mnogo više znaju od mene ali ja nijesam na naučnom simpozujumu već na lovačkom portalu iako nekim kolegama zavidim na znanju i ljubavi prema prirodi.
da opet budem jasan i direktan. Imam bolje izvore i podatke od onih koje je iznio Tetrao o risu u Crnoj Goru, osim za lov u Lisi i lovištu u Prijepolju.
Tu nijesam ni tvrdio ali to nikako ne smije biti povod za podrugivanje. Tvrdim ono što znam i dalje stojim iza toga.
Pozdrav!

nenadx
 Verovatno isto,ili bar slično mislimo,ali to drugačije kažemo.Misljenja sam da je tema ris specificna,jer je malo ko imao I ima sanse loviti ga,pa se većina upisa ogranicava na pokusaj sto veceg upoznavanja sa ovom lepom zverkom.Ovo činimo ličnim saznanjima i oslanjanjem na strucne tekstove(kojih je kod nas u skromnom obimu I kvalitetu),bez bilo kojih drugih pretenzija,pa možda ti pokusaji zvuce drugacije...Tako smo u ranijim upisima na ovu temu pokusali doci do opsega rasprostranjenosti risa,za obe podvrste koje se javljaju na nasem zajednickom-jedinstvenom prostoru,kombinujuci usmene I zapisane vesti o novim pojavama,ali I prenoseci iste zapisane ranijetako da verujem da nam je bar cilj isti.
Evo klaja je pre par dana upisao da ris selektuje divljac,te tako daje bolju trofejnu vrednost istihI to je neko napisao nekada,kasnije su drugi nastavili da prenose tu tezu (možda zapisanu u širem kontekstu)a ljudu normalno veruju autoritetima,prenoseci je kao primarnu,iako samo u promilima tačnu(da ne kažem netacno) Zato smatram kao dobre sve razmene misljenja I saznanja. Pozdrav

Dobar pogodak

nenadx
 Podaci od pre nekoliko godina,za Crnu Goru.Trougao označava nađene odstreljene,,Krugovi evidentirane u tragovima ili zabeleženi viđeni...
i40.tinypic.com/zve683.png
Kod Danilovgrada na planini Studenovo je odstreljen 2001.godine....1 do 2 žive na Kameniku.Prema V.Giliću par risa žive u Piperskoj reci(pritoka Morače(bar tokom 2000g)....
Republika Srpska ima stabilnu populaciju na zapadu region oko Banja Luke,Šipovo,Ribnik,Glamoč,MrkonjićGradLisina Grmeč...,ali i redovno se beleže na istoku-Zelengora,Treskavica.oko Višegrada
Dobar pogodak

duskov
 Mislim da su ovi podaci više za turističku propagandu.Imam samo neke principijelne primjedbe. Kod Danilovgrada ima planinma Studeno a Rijeka piperska je više geografski pojam. Rijeka je samo suvo korito koje je isklesano u pravcu Morače.U Rijeci piperskoj i Kameniku kao i Studenom provodim mnogo vremena u šetnji i posmatranju. Sreo sam mnoge ljude ali još nijesam vidio ni ovu mapu ni ove podatke. Rijeka piperska i Kamenik pripadaju piperskom plemenu dok Bjelopavlićima pripada Studeno. V. Gilić nije baš pouzdan kod ovih mapa i mjesta gdje su risovi viđeni i gdje su nađeni mrtvi!? Ili ulovljeni. Taj dio mi nije baš jasan.
Ali ako čovjek misli da su tu, neka misli. Nije zabranjeno a i ja bih volio da je on u pravu i da bar jednom dokazom rasprši moju skepsu i sumlju.
Teren u Rijeci piperskoj i Kameniku kao i na Studenom je tako pregledan da je nemoguće da risa ima a da ga ljudi ne vide, posebno što se tu stalno nalazi i mnogo ljudi, zimi lovaca a ostalim godišnjim dobima stočara i poljoprivrednika...

nenadx
 Ovo je rad jednog autora kojeg poznajem.Sticajem okolnosti znam i njegovu posvećenost poslu koji obavljaali znam i da je zaista problem prikupiti materijal, kroz ankete selektovati ih i prezentirati na način koji bi bio prihvatljiv, te ostao kao validni trajni zapisZato bih ostavio mogućnost da tu verovatno ima,pogrešnih ili nedovoljno proverenih informacija na koje ukazujete.U vezi sa tim imao sam prilike uveriti se da je pri maloj brojnosti risa,veoma teško doći do dokaza o njegovoj prisutnostiili evo drastičmijeg primera_Pre dvadesetak godina lovočuvar koji je živeo u lovištu(karpatski deo Srbije) nije uspevao da vidi medveda iako je povremeno dobijao informacije o susretima ili posetama na košnicama i voćnjacima, a sam uspeo jednom da nađe tragneko bi rekao loše je radio svoj posao ali zanemarimo za sada to.Činjenica je da je prostor C.G jedno od potencijalnih uporišta ugrožene podvrste risa L.l.martinoi i ako se sada nesačuva,stvoriće se uslov za prodor ovih unešenih u Sloveniju,koji se prema pokazateljima izvanredno šire(možda I zbog mešanja sa zaostacima starih dinarskih populacija) preko Hrvatske,zapadne,centralne BiH i evo ih izgleda i kod nas (sa te strane,,)Lično nemam kapacitet (znanje) da ustanovim kolike su i kakve posledice toga,ali se populariše očuvanje autohtonih genotipova.i uopšteno gledano tu je glavni problem,a možda i tzv,oveženje krvi poboljša genetiku Ris u Crnoj Gori, kao vrsta se može brzo i adekvatno obnoviti sa smanjenjem njegovog progona i obezbedenjem dovoljno odgovarajućeg plena za balkanskog risa.U Srbiji se populacije mešaju,pa će priroda učiniti svojeZamiranjem ruralnih delova zemlje,daje se prostor risu.Plena ima, a ograničava ga samo progon i najverovatnije konkurencija u ishrani (konkretno vuk)O bolestima mi nije poznato da je rađena neka opširnija studija, mada su beleženi retki slušajevi besnila,leptospirozenose trihinelu isl.a netreba zanemariti još mogućih(toxoplazma g.)
Dobar pogodak

duskov
 Teren koji ste označili kao potencijalno nastanjen risom( ili Vi ili V. Gilić) nema dovoljno divljači koja bi mogla hraniti ovog predatora. Drugo,na ovim terenima ima dosta vuka koji u nedostatku srneće divljači, zeca pa i drugih vrsta to nadomjesti upadom u seljačke torove...
Neki mladi lovci koji su pročitali Vaš post o risu već me pitaju: da je to moguće da tu, nadomak Podgorice ima primjeraka ove prelijepe divljači!?
Iako Boga molim da ste u pravu(Ili V. Gilić) ja sam potrošio mnogo vremena da ih razuvjerim da ih tu uopšte ima.
Sada da Vam kažem i zašto!
Ova naša priča bi samo podstakla neke lovokradice da krenu u hajku na risa. Ako ga ima on je toliko rijedak i dragocjen da predstavlja ogromnu vrijednost naših šuma.
Znam neke ovdašnje "lovce" koji bi bili bar godinu dana ponosni kada bi ulovili risa. Ja bih zbog te iste činjenice bio nesrećan za stalno.
Devedesetih godina prošlog vijeka iz usta jednog "lovca" sam čuo da je "pucao na risa i to na vrhu planine Brotnjik" iako je lovio DS.
Nakon pucanja, tog risa niko i nikada nije vidio ni živog ni mrtvog iako je čovjek koji je to uradio poprilično pouzdan(da mu ne spominjem ime). Imali smo nakon toga žustru raspravu jer taj njegov gest nikako i nikada ne mogu da opravdam.
Prokletije su relativno blizu i one teritoriju SO Podgorice povezuju sa kanjonom rijeke Cijevne. U Albaniji i na Prokletijama, risa ima i to je sigurno, prema tome...
Zimus sam imao informaciju od lovaca iz Rožaja da su primjetili risa u njihovom lovištu. Tamo je već sasvim druga priča. Ogromni i nepregledni šumski kompleksi, sve više srneće divljači, dosta divokoze, zeca i tetreba...

neso
 Ova karta nije tačna u dijelu centralne Crne Gore ( Piperi i okruženje ). Ako su informacije od pokojnog Vida Gilića kojeg sam lično dobro poznavao onda mi je to u potpunosti nejasno.
Dio istočne Crne Gore L.D. Plav, Rožaje, zatim sjever C.G. Pljevlja, N.P. Durmitor - kanjon tare, Plužine imaju risa čija su staništa ne visoko u planinama nego u kanjonima blizu rijeka i jezera.. Znamo da ženka okoti 2 ili 3 ali rijetko 5 slijepih mladunaca, sa takvom produkcijom brzo bi se raširili prostorom i morali bi se vidjeti obzirom da u potrazi za hranom pređe i do 25km. Naravno po dijagonali i vertikali 4 do 5 km. Međutim jako rijetko ih vide. Podgorica odnosno lokalna opština Tuzi, granica sa Albanijom -Božaj, 25 km. odstereljen je ris težine oko 21 kg. prepariran i izložen u jednoj kafani. Poznato je da je ulovljen ispred kerova goniča ali policija i inspekcija nijesu mogli dokazati i podnijeti krivičnu prijavu na lovca. Boja je malo čudna - pšenično žuta ali to je granica sa sa planinskim masivom Prokletijama.

Risa ima i nek se samo širi i zauzima teritorije.

Toliko od mene i pozdrav.

P.S. Ranije negdje sam rekao da je ris istribljen u C.G. ali na moje zadovoljstvo pogriješio sam.

nenadx
 Pojave risa,nemoraju značiti da se tu ustalio.Recimo zabeležen je slučaj pojave na planini Juhor(Šumadija)i ko zna kada će ponovo neki primerak preći Moravu i autoputPodatak Gilića je iz 2001,što je navedeno,a za verodostojnost nemogu ništa tvrditi,sem da je javno publikovan u studiji(prilažem deo strane)
i42.tinypic.com/fwqaet.png
Balkanski ris je ugrožen i procena je da ih ima oko 100 primerka ukupno(u Makedoniji,Albaniji,Crnoj Gori,Srbiji,Grčkoj )Tako da se i nemogu očekivati česti susreti sa njim.Recimo teze su da im je jezgro u Albaniji,a tek prošle godine je snimljen prvi kod njih u prirodi(imam sliku)....ujedno bih zamolio Vas kolege iz Podgorice,ako je moguće doći do jednog novijeg rada,koji bih rado pročitao,a ujedno i Vama to javljam,možda saznamo novije detalje.... Radi se o sledećem dana 07-03-2012 je objavljen na Prirodno-matematičkom fakultetu, Podgorica Magistarski rad pod nazivom "STATUS I DISTRIBUCIJA BALKANSKOG RISA (LYNX LYNX MARTINOI, MIRIĆ, 1978) I NJEGOV PLIJEN, kandidata Dimčeta Melovskog, dipl. biologa koji je dat na uvid javnosti u Univerzitetskoj biblioteci.
PS.Taj primerak je krupan za ovu podvrstu,a boja varira, te se javlja i takva bleda obojenost i sa malo tačaka.

Dobar pogodak

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,457
Najnoviji član: draganito

Poslednje vesti
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara
Lovna sezona u Srbiji
Vuci se baš odomaćili

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,253,130 posete www.srbijalov.com