Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: RIS


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
RIS
duskov
 ajde ovako pozdrav iz okoline Podgorice, Stara Varoš 2012.godina
 
nenadx
 Lep pozdrav,ali verovatno sa iberiskom podvrstom
i40.tinypic.com/p6qnr.jpg
balkanska je više žuta,ponekad bleda sa manjim sitnim pegama kod nekih primeraka i brojno manjim.Pozdrav
Dobar pogodak
 
nenadx
 Naravno boja krzna nije siguran pokazatelj,jer se u istoj populaciji mogu naći različite jedinke...no svejedno.Gilić je inače imao prepariranog risa kojeg je odstrelio još sedamdesetih na lokaciji...i nadmorska visina?Ali je suština da ih treba sačuvati,kada se budu počeli ukrštati(što se možda i dešava sa ovim iz R.Srpske i Srbije osvešiće se i krv pa se i tu stvoriti preduslov za poboljšanje populacije.Bar tako mislim..Evo šta se dešava sa risom u Hrvatskoj.Brojnost opada-naravno od krivolova su procene da je to na godišnjem nivou oko 80%,od svih stradalih,ali i smatra se dosta zbog slabe razmene gena....
Dobar pogodak
 
duskov
 Ako se u Srbiji i Crnoj Gori ne povede računa o risu onda će biti teško. I to, naravno, na državnom nivou.
Nenade smatram da ste u pravu kad kažete da se miješanjem jedinki iz raznih krajeva popravlja genetska podloga, ne samo balkanskog risa već i svih ostalih ali to jeste samo jedan od preduslova da bi spriječili njegovo izumiranje.
Krivolov je osnovnu uzrok njegovih problema, nakon toga i nedostatak divljači sa kojom se hrani, pa potom uništavanje šumskih prostranstava, pa naravno i genetska jednoličnost i parenje u srodstvu kada se kote neotporne jedinke sa raznim deformitetima i manama...
Onoliko koliko se može vidjeti iz naučnih radova ranijeg datuma, risa ima u Crnoj Gori i to oko pet-šest komada. Da li je toliko risova dovoljno da prežive, ne znam. Ali država mora preuzeti odgovornost na sebe. Tamo gdje ima risa ima i prave, divlje prirode!
 
nenadx
 Duško slažem se sa Vama,a da bi ova razmena mišljenja bila konkretnija između ostalog evo jednog kraćeg mišljenja.Po prirodnim zakonima plena ima onoliko koliko im između ostalog i predator dopušta (uzajamna veza:lovac-plen).Ako čovek pretenduje da bude faktor koji kontroliše taj process,nemože se ponašati po njima,već intelektom i razumom uzdići i kontrolisati nagoneTaj nagon za odstrelom se dugoročno može zadovoljiti,samo planiranjem i predviđanjem koja je i uzdigla ljudsku vrstu nad ostalim.
Da nedužim važno je naterati lovce da se okanu neselektivnog ubijanja.Ovo naterati navodi na prisilu,što se pokazalo kao mera koja daje loše rezultate na ovim prostorima,pa se treba pristupiti adekvatnijim rešenjima .Po mom mišljenju treba objasniti lovcima važnost ispravnog odstrela divljači,koji vremenom može povećavati brojnost divljači,pa samim tim i odstrela i prostora za zveri.Za ovo je potrebno vreme,ali bolje ikad nego nikad, ujedno bi se stvorio kult ispravnog odstrela (bilo lgalno ili nelegalnoi to je moguće),što je možda i važnije u ovim i budućim vremenima. .Nasumičnim odstrelom,koji se uupražnjava u lovokrađi(a često i u redovnom lovu) se prave ogromne štete na lovnim vrstama Ovo sem trenutnog ,ima dugotrajni uticaj na njihov kvalitet i brojnost,što smo malo dotakli,na temi povezano sa d.svinjama,ali je primenljivo na svim vrstama.Poručio bih pritom i onima koji ilegalno odsteljuju divljač,da nekontrolisanim izlovom ugrožavaju i svoj interesjer šta će i na takav način odstreliti,ako nema divljačida nepominjemo kakav to lovac ulovi nešto,a kasnije krije i nesme da se pohvali i priča o tome,čak bez zalaženja u pravne okvire.Čak ću se usuditi da kažem da su pravni okviri promenljiva kategorija,a prirodni večni...Znači stvaranjem saznanja i spoznaje formira se i svest za malo više pažnje pri odsrelu, a sve je povezano,direktno ili indirektno sa risom.Možda pojedini delovi rečenog deluju kontraverzno,ali bar ja verujem u njihPozdrav.


Dobar pogodak
 
duskov
 Ne krijem, uvijek mi je zadovoljstvo pročitati post (tekst) čiji je autor Nenad.
Što ne znači da o mnogim stvarima mislim(o) isto ili slično. Naime, kada govorimo o krivolovu ili lovu moramo uzeti u obzir realnost koje nas očekuju i koje odslikavaju stvarno stanje u našim lovištima. Mislim, prije svega na Crnu Goru jer tu, igrom sudbine, živim i lovim. U Crnoj Gori krivolov je vrlo uvriježena aktivnost, posebno u organima vlasti koji sebe smatraju iznad zakona. To je posebno veliki problem jer za očekivati je da postoji određena društvena struktura koja je spremna da ispoštuje zakon (bilo koji i bilo kad). Ili bi trebalo da postoji.
Nije suština problema ni u normativnom zaokruživanju lovstva već u tradiciji nepoštovanja svega što na zakon(e) liči.
Nekontrolisano ubijanje divljači (krivolov) je društveni karcinom sa veoma poznatim i preciznim posledicama.
Ako pričamo o zaštiti rijetkih i vrijednih životinjskih vrsta, moramo uzeti u obzir realno stanje na terenu koje je-katastrofalno! U predhodnom postu ili nekim ranijim nijesam krio želju da sakrijem što više podataka da u Crnoj Gori ima risa upravo iz tog razloga jer srazmjeran broj lovaca u Crnoj Gori nesrazmjeran je broju onih koji bi pucali u rijetku i zaštićenu zverku! Ovih drugih ima mnogo više i oni razaraju ne samo divljač več i, konačno, prirodna staništa mnogim vrijednim životinjskim vrstama koja podrazumijevaju i eventualni plijen, čistu i potpuno ekološku, divlju sredinu...
Ondje gdje je ris tu je sredina u potpunosti zdrava i poprilično očuvana. A toga je vrlo, vrlo, malo u Crnoj Gori...
 
nenadx
 I meni je uvek drago naići na nekoga sa zajedničkim interesovanjima,a različita mišljenja (argumentovana)mogu samo obogatitiDa, primetio sam izbegavanja navođenja lokacija i pojava.Ilegalni odstrel je svakako trenutno jedan od bitnijih razloga malog broja populacija i jedinki a posebno je opasan organizovan-sistematski, koji je verovatno kao takav podržan od strane vlasti ili njenih organa (u bilo kom obliku), a verujem da najvećem broju lovaca ovo nije uobičajna aktivnost.Recimo na svim našim prostorima ris je nestao početkom 20.veka,a u većini Evropskih zemalja dosta ranije.Povremene pojave su ipak postojale,a zadnjih dvadesetak godina su učestale i zauzimaju ogroman prostor,što se sveukupno može okarakterisati kao pozitivno,mada svakako nedovoljno..Bilo bi možda pretenciozno da mi ovde sagledavamo sve uzroke za to,ali verujem da će neka bolja vremena,doneti i povoljniju klimu,rasterećenu od ove sadašnje socijalno-kulturološke praznine.Do tada pokušajmo primerima(pa i ovim pisanjima)ukazati na alternativne mogućnosti,možda mlađi budu pametniji od nas,pa urade nešto kvalitetnije za sebe i svoju decu.. 
Dobar pogodak
 
duskov
 Prije desetak dana dok sam boravio na planini ( blizina Hajle) rečeno mi je, iz pouzdanih izvora viđen ris. Pošto sam boravio bčlizu te lokacije obišao sam teren i u blatu vidio tragove. Nijesam vješt sa mob. telefonom ili bolje rečeno sa fotgrafskim aparatom u njemu tako da to nijesam fotografisao. Nažalost. Ali sam svojim očima vidio trag i bio radostan. Dobro je.
 
Vuki
 Planina Stogovo, kod sela Ososoje
http://www.image-...11/284.jpg
 
Brka bez brkova
 kad je slikano i gde?
 
temudjin
 Skopje, Republic of Macedonia
February, 28 - March2, 2013
Holiday Inn

14th Meeting of the CIC Coordination Forum for Central Eastern Europe

Balkan Lynx Conservation and Sustainable Hunting Tourism Workshop

THE SITUATION OF THE BALKAN LYNX IN SOUTH EAST EUROPE
 
nenadx
 Nadam se da će se i neki naš rad pojaviti .....
Evo zanimljive slike napada na kera i odbrana....
i56.tinypic.com/15g5ton.png
Dobar pogodak
 
duskov
 bio sam prije mjesec dana u nacionalnom parku Biogradska gora. Lovočuvari (ne jedan) su mi se kleli da na tom prostoru ima bar dva risa. U šumi koja se ne smije sjeće stotinama godina, gdje ima izobilje krupne divljači (jeleni, srne DS) ris se pojavljuje kao kruna i dokaz da se na tom prostoru čuva priroda...
 
nenadx
 i42.tinypic.com/1zz0x9d.png
Prati se stanje na svim frontovima...
Dobar pogodak
 
Deki Nes
 Ovo u Fojnici nije za komentar.Glupost ili bezobzirnost pojedinaca uništava sve oko sebe pa i ovu veoma ugroženu vrstu.
Ako je to tamo prekršaj nadam se podnošenju prekršajne prijave i na osnovu toga trajnom oduzimanju oružja svim licima koja su u lovu učestvovala.
To nikako neće vratiti odstreljenog risa , ali će te lovce zauvek sprečiti da i dalje ,,love,, na ovakav način.Tako bio trebalo ako tamo sistem imalo funkcioniše.
 
duskov
 ovo što je objavio nenadx je tokliko sitno da ga nikako ne mogu pročitati!
 
ssekir75
 

Deki Nes kaže:
Ovo u Fojnici nije za komentar.Glupost ili bezobzirnost pojedinaca uništava sve oko sebe pa i ovu veoma ugroženu vrstu.
Ako je to tamo prekršaj nadam se podnošenju prekršajne prijave i na osnovu toga trajnom oduzimanju oružja svim licima koja su u lovu učestvovala.
To nikako neće vratiti odstreljenog risa , ali će te lovce zauvek sprečiti da i dalje ,,love,, na ovakav način.Tako bio trebalo ako tamo sistem imalo funkcioniše.


деки, да ли ти мислиш да ће одузимање оружја У БОСНИ неког спречити да лови? у босни, где су војници и полицајци давали деци паповке да се играју (м48 да и не помињемо), где се муниција за исте куповала на канте и бурад, где свака кућа има неколико генерација оружја од босанских буна па наовамо? ако тако мислиш, много си велики оптимиста.

да се разумемо, људи су дебело погрешили и требају да буду кажњени. али да се та казна не претвори у нешто још горе. што рече један мој друг, прекршили су једну одредбу закона, лако могу да прекрше и другу.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer
 
Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,306,920 posete www.srbijalov.com