RIS
|
nenadx |
Objavljen 01.09.2010. 16:59
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Strmosten 2007.I ranije je bilo ovoga na tom prostoru,ali je vaznije da je i u vreme,kada se ris nije pominjao kao vrsta koja egzistira na tim prostorima bilo prica o odstrelima velikih macaka,retko ali dovoljno.......
Dobar pogodak
|
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 01.09.2010. 19:55
|

Lovčina

Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
Ovu fotku sam vec video na jednom kompu u Neg Krajini!
Dobar pogled.
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 01.09.2010. 22:34
|

Moderator

|
I ovde je sve moguce,ja je nasao,povezano sa beljanicom,zagubicom i strmosten je navodno u pitanju.Vazno je da ga ima i da se lovi,sem ako nije podmetnuta,jer na netu svacega ima.Najbolja su licna saznanja i ulovi.Sem susreta i malo pracenja vise od toga nemam.Ako bude nesto,javljam.
Dobar pogodak
|
|
|
|
tetrao |
Objavljen 02.09.2010. 08:12
|

Član

Upisa: 99
Pristupio: 12.07.2010. 09:20
|
Jeste važno da ga ima, ali je loš način da se dokaže da je ris prisutan u našoj prirodi tako što će mo ga odstreliti. Postoje drugi načini da se to uradi. Lov na risa je zabranjen, pa je ovo sa fotke stečeno u krivolovu. |
|
|
|
Boban |
Objavljen 02.09.2010. 14:51
|

Lovčina

Upisa: 2540
Pristupio: 21.09.2009. 18:04
|
Ekstra lepa sara.B) |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 02.09.2010. 16:22
|

Moderator

|
Moram da budem precizan,ovo sto sam rekao( ....lovi),je provokativno sa dozom ironije receno(mali test).U cemu je stvar...Nigde se nekaze da je ovaj nastradao od puske,ali prva pomisao je ta...Vidite Petar je prethodno spominjao Spaniju i Portugaliju..kaze se nestaju ali nema primera lovokradje.Fin narod a druge stvari uticu na smanjenje brojnosti.Kod nas,uz casne izuzetke,takoreci niko nebrine o njima,lovokradja na sve strane..a brojnost se povecava,,,,pomalo ali primetno.Ovo kazem jer mi je licno preko glave optuzba na racun lovaca,cak se toliko prica o tome,da ispada jedini problem puska..Lovac sam dovoljno dugo,te pamtim sta je bilo,...Tvrdim da divljaci ima vise negoli pre trideset,40 godinai o tome mozemo na odgovarajucoj temi ...risa isto...Lopovluka je bilo i bice od kad je ljudi,zato postoji zakon...Ali,kako ono bese 100puta ponovljena laz,postaje istina...verujem da 90% njih koji vide ovu sliku,pomisli na lovokradju,a ne da ga je pregazio kamion.Po meni ovo je validan dokaz o prisustvu,a lovci sa mogucom negativnom pricom nemaju mnogo veze.
Dobar pogodak
|
|
|
|
tetrao |
Objavljen 02.09.2010. 19:56
|

Član

|
Priznajem naseo sam na provokaciju. Istina je da je sve veća povika na lovce, pa ispada da je glavni faktor za "smanjenje" broja divljači krivolov. Ja imam utisak da se stanje sa divljačju popravlja za poslednjih 40 godina barem kada je u pitanju jugozapadna Srbija. Lovci i lovačke organizacije se moraju svojim odgovornim ponašanjem izboriti za svoj položaj, što u budućem periodu neće biti lako, jer je veliki pritisak koji vrše razne organizacije uz svesrdnu pomoć nekih kriminalaca koji za sebe tvrde da su lovci.
Što se tiče onog risa sa ograde zar ne bi, kao ugrožena i zaštićena vrsta ti ostaci trebali da završe u Prirodnjačkom muzeju ili u Zavodu za zaštitu prirode gde bi mu uzeli mere i slično, ili se kamiondžija uplašio da će odgovarati za "zločin iz nehata" pa pobegao sa mesta nesreće , a neko drugi se sada kiti tuđim perjem? |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 02.09.2010. 22:11
|

Moderator

|
U pravu si,zato na ovoj temi i trebamo da ukazemo na neke stvari,da bi ih lovili jednog dana legalno.Lovci su oni koji po logici imaju najvise sansi da dodju do dokaza prisustva risa.Jedan deo nije upoznat sa vaznoscu ispitivanja ostataka pa nebi bilo lose,bar deo toga ovde izneti.Sa njima struka moze da naknadno ukaze na daljnje korake u kako se grozno kaze,gazdovanje ovom,ali i drugim vrstama sa slicnim statusom...I izvini za test,namera mi je bila da ukazem na uticaj...na koji smo svi podlozni,bar u trenutku.Dodao bih i ovo.Steta sto strucne sluzbe,nerade malo vise na planu struke.Kod nas su one vise okrenute ka finansiskim ciljevima i jeste to potrebno,ali....mogu se naci modeli za finansiranje jedne osobe koja bi pratila,primala,obradjivala podatke sa terena o stanju itd.divljaci i okolisa...u recimo nekom LU.Dalje prosledi to ustanovi koja to analizira,prouci i daje daljnja uputstva...To je od nacionalne vaznosti,malo uprosceno ali bitno i potrebno,ne samo zbog prirode,divljaci...vec i zbog uloge lovaca u vremenima koja dolaze.Lovci su sada na raskrscu koje im dodeljuje po meni dva puta,Jedan je uloga potrosaca,kupca..ogranicenog zakonom ponude i potraznje.Druga je,aktivni ucesnik u desavanjima,sa mnogo vise obaveza,ali i prava....E otera ga,,,ali mislim da se razumemo,jer se nadovezuje na tvoj prethodni post
Dobar pogodak
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 14.10.2010. 17:57
|

Moderator

|
Lovci,vidja li neko,cuje li nesto,o ovoj macki.
Jeste tema lov,a risa ne lovimo jer ga je malo.Da bi ga imali moramo ga sacuvati,ali i ishraniti....Neka istrazivanja na ovim prostorima kazu ovako.Ishranu risa cini 80%papkara,uglavnom srne i jelena....I sad ima tu detalja da nedavim,matematika u sprezi sa istrazivanjima kaze ovako.Jedan ris pojede dnevno 2 kg mesa,pa ulovi srnu,jede je 7 dana....Realno meso pretvoreno u srne,za godinu dana 42 grla...I sada neko proceni na osnovu lepih zelja da bi kod nas trebali imati do 100 primeraka risa...Brojnost neke vrste se predvidja na osnovu prehrambenih mogucnosti..Znaci risu odvojiti 4200 srna.Dalje vuku.......Pa recimo hrvati su u jednom strucnom tekstu naveli da je br prikazanog odstrela isti koliko i onaj neprikazani(verovatno lovokradja)Nevidim da kod nas nije taj slucaj.Pa zamislite koje su to cifre u pitanju.Koliko to mi divljaci ustvari imamo ili treba da imamo.....Odvojih se od risa,ali sve to ima veze sa brojnoscu
Dobar pogodak
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 14.10.2010. 19:16
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
nenade pa ne jede samo srnetinu ?$aAa ako dodamo i ostale zivotinje koje ris koristi u ishrani smanjuje se broj pojedenih srna smuci mu se valjda ponekad srnetina?
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 14.10.2010. 19:17
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Čim neko pomene krivolov, ja odmah dobijem srčanu aritmiju. Ukratko: da ne mlate krivolovci srne kao mahniti, bilo bi ih i za redovni odstrel u lovu, a i za risa. Ovako... jbg! Pa i ovde na forumu je bio upisa u stilu 'zveknem je ako izadje, pa šta, ja sam ČLAN! (zamisli jbt. član LD?!?). Takvi 'zveknu' sve što izadje, a tek što bi sa apetitom 'zveknuli' risa, samo da mogu, baš bi im lepo stajao u uglu sobe, kao trofej, retko ko ga ima... OPET LAJEM!!!!
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
petar |
Objavljen 14.10.2010. 21:10
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
Cini mi se da ce Lalo takvih biti sve vise i vise, nazalost 
Indijanci...
Just like old times!
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 15.10.2010. 11:06
|

Moderator

|
Druze s.hunter,ovo u vezi srne sam slikovito prikazao,da bi se imao uvid u moguce realne stete na krupnu divljac(papkare)naravno da nejede samo srne,plen su mu sve vrste za koje se specijalizuje i koje su mu dostupne,pri tom u 80 % slucajeva jede srnu i jelena.Naravno plen ce mu biti i divokoza,d.svinja...Od domacih zanimljivo manje ovce,ako moze da bira.Pojede i macku,kunu.....I u tim istrazivanjima se kaze sto krupniji to vise ovu krupnu divljac.Primerci preko 18kg cak love skoro iskljucivo srnu i jelena i to su vecinom muzijaci koji doguraju 30kg.....Ovo ostalo sto sam naveo,a iritira naseg druga Lalu je ustvari bas povezano sa brojnosti divljaci u lovistu i treba se i o tome pisati...Ali malo kasnije cu izvesti svoje misljenje,sada me zena zamajava....
Dobar pogodak
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 15.10.2010. 14:55
|

Moderator

|
Evo risa,koji dolazi na lesinu ovce.Ishrana se naravno menja zavisno od pristupacnosti plena,ali su u pitanju male razlike.Od domace stoke,najradije jede goveda,zatim konja,koze pa ovce...Udeo ovih zivotinja u ishrani risa ce zavisiti od pristupacnosti divljih,ako ih nema prebacuje se na domace...

Prisustvo risa se uocava i nalazom ostatka plena.Ris obavezno napada grkljan plena,a ponekad i vrat iza potiljka.Kada ga usmrti,jede od zadnjeg dela i uglavnom misicno tkivo,pa to izgleda ovako.
Dobar pogodak
|
|
|
|
Boban |
Objavljen 15.10.2010. 19:46
|

Lovčina

|
Gadna zverka ovaj Ris, |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 15.10.2010. 20:38
|

Moderator

|
Gadna a lepa 2in1.
E Lalo evo za tebe nesto,mislim ja na tebe.Ovde je prikaz,kao nekih grafikona iz Alpskih krajeva(Svis deo i ostali Alpi)Da neobjasnjavam mnogo,prikazani su uzroci stradanja risa u tim krajevima,pa se prikazuje izmedju ostalog,nepogode(lavina....)...saobracaj,ilegalan lov i legalni lov.Zadnja tri sam podvukao crvenim....Pa da vidimo po njihovim podacima koliko strada u ilegal killing,ili po naski lovokradja.To je svetlo plavo,ako se nevidi i pri kliku na slici.Nebih komentarisao za sada
Ovo desno na slici je Microsoft Access,,,,bla,bla bla.Sustina je koriste se mnogo na zapadu,zavisno u koje svrhe je namena,Foto zamke,za pracenje divljaci.E mogli bi da poredjamo to po lovistu,pa neka proba neko da prodje i uradi sto nesme,
ako sme
Dobar pogodak
|
|
|
|
tetrao |
Objavljen 16.10.2010. 08:03
|

Član

|
Mora da se bavio skijanjem van uređenih staza pa je pokrenuo te lavine. Ja lepo kažem da bi njemu bilo bolje na Kopaoniku gde je sve uređeno i sređeno, ali zapeo on hoće u Švajcarsku pa u Švajcarsku, voli on avanturu.
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 16.10.2010. 16:23
|

Moderator

|
Predatorima je avanturizam odlazak na zapad,Nastradaju siroti od lavine,polave,u saobracaju,bolesti....I cuvaju ih,paze,maze,a ne kao kod nas nesavesnih balkanaca.
Dobar pogodak
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 16.10.2010. 17:55
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Ilegal killing... ja bi tu ekipu što pravi takav killing, lepo legal u bajbok. Pa kad spakuješ u prdekanu 5-6 lopuža, onda ostali debelo razmisle.
Ponovo citiram jednog mog prijatelja: 'Ne boji se djavo Boga, nego batina!'
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
Boban |
Objavljen 16.10.2010. 18:21
|

Lovčina