Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: RIS

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
37% [21 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
33% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
12% [7 Glasa]

Glasova: 57
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
RIS
nenadx
 Eto sad ce evropljani da kazu ovi Srbi bi da nas biju.Mesaju se u nase unutrasnje stvari.....Shock
Dobar pogodak

zoranp
 Najnovij broj ZOV-a naslov Malo zeca,višak svinja i mnogo šakala, a između ostalog citiram... Brine nas pojava većeg broja Vukova, a viđeno je i ŠEST Riseva. PITANJE Da li se time nešto remeti u prirodnoj ravnoteži među divljači? Biće sigurno štete u brojnom stanju Srnećeg podmlatka.Ris,kao i Vuk, mnogo su opasni za Srne,pa ćemo tek na proleće da sagledamo ŠTETU koju su ovi predatori naneli srnećem potomstvu...kraj citata.
Znači podmaladak srne u jedanaestom mesecu,znači ovi su vukovi i risevi sa neba pali odjednom,jer sad će uništit srne,a dok su se toliko legli onda nisu uništavali, i na kraju to su štetočine jer papaju srne...pa ljudi meni je ovo stvarno smešno, pa zar je ovo jedno stručno štivo u nekom listu koji treba da edukuje lovce i usmerava njihov pravac razmišljanja....Cry
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

nenadx
 Izbegavam zov,mada se moze naci po neki tekst...ali verovatno autor predvidja sta ce se desiti.Pretpostavljam da se radi o Karpatskom delu Srbije,pa NP Djerdap ili Homolje,ostatak nije imao stabilnu brojnost...Ali ako je na manjem prostoru 6 jedinki bice veselo.O pojmu stetocine smo vise puta pisali da ga koriste odredjene interesne grupe i privremenog su karaktera,a svakako neodgovaraju sagledavanju prirodnog okruzenja....
Dobar pogodak

zoranp
 Pa sad šest riseva ...... Hmmm Ris koji je poznat po velikom životnom arealu (od 5 do 100 kilometara kvadratnih) i po tome da netrpi pripadnike iste vrste na svom teritoriju...mislim da tu nemože doći do neke velike štete na srnećoj divljači na nekom manjem prostoru....a termin štetočine, pa na tu lepu terminologiju sam otvorio temu na forumu Divljač...pozdrav
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

nedzad
 ne diraj te ris-a osim onog sto mozete da kupite u trafikama i apotekama SmekoSmeko
Drugarski Pozdrav

nenadx
 Ne znam o kom terenu se radi,ali sam rekao ako su na malom prostoru.Ove teritorije se preklapaju,a trpe se kada ima plena za sve.O prehrambenim potreba sam pisao,to su zvanicna istrazivanja,pa sam rekao veselo.Sirovo ali realno ako tih 5 na odredjenom prostoru pojedu 100 300 srnece divljaci nije nista strasno.Sta ako tu nastrada i neki zlatni srndac,koje ministarstvo zna da je tu,pa za to optuzi lovce...itd itd
Dobar pogodak

tetrao
  Voleo bih da upoznam tog čoveka ili te "čoveke" koji su uspeli da vide i prebroje svih šest zverkica u svom malom ali bogatom srnećom divljači lovištu. Priča iz ZOV-a da nije opasna bila bi smešna. Ris je na prostoru Južnih Karpata uspeo da preživi sve pošasti 19 i 20 veka, pa su shodno tome i sve vrste koje on lovi dobro upoznate sa njegovom taktikom i nisu mu lak plen. Šta je čovek koji je izneo te podatke hteo da kaže mi možemo samo da nagađamo.
Što se tiče ministarstva oni po običaju neće saznati ništa, a i ako nastrada zlatni srndać onda on i nije bio zlatan ili je lovac-ris bio takođe zlatan ali sa više "karata".

nenadx
 Zanimljivo je ovo mislenje,(ako sam dobro razumeo)o zlatnom srndacu i risu.Moze se pricati i raditi u tom pravcu.Nova vremena nastupaju.Ranije se islo u drugom pravcu,pa sada nastaju odredjene kontraverze na relaciji priroda=divljac=lovstvo.Da prekratimo muke sa tim.Lovstvo je dugo uz blagoslov drzavnih interesa,strategija... isla ka povecanju brojnosti plemenitih vrsta(citaj jestivih)Ovo je imalo svoje opravdanje da pojednostavljeno narod treba prehraniti u uslovima....Da odmah razjasnimo,ovo nije nas izum,vec naprednih zapadnih,koji su naravno u mnogo cemu efikasniji i temeljniji,pa su velike predatore uglavnom istrebili sa prostora gde ih nisu hteli......Sada se namece teorija da ih pre svega treba sacuvati tamo gde ih ima pa ce se dalje raditi na tome.....E sada ja imam svoje misljenje o tome,ali nemoram sve da kazem,a verovatno imam i zastarela shvatanja.....,Znaci pre svega zaokruzen prirodni lanac pa korekcija istog ili ostatak lovcima.I sa pocetka recenog,zlatni ris bi po mojoj od oka matematici trebao u tom slucaju da kosta od 30'000evra pa navise.Moze i ta ekoloska trzisna ekonomija,a lovci da pocnu na ispitima da polazu finansiske a ne balisticke isl tablice
Dobar pogodak

tetrao
  Prisustvo predatora kao sto su: vuk, medved i ris u lovistima mogu znaciti samo jedno, a to je da na tom prostoru ima dovoljno hrane. Veliki broj srna znaci i veci broj predatora, a to znaci kvalitetniju divljac. Kvalitetnija i brojnija divljac znaci vise novca (nekada davno vise mesa).Ali nije sve u novcu ima nesto i u lovi.

nenadx
 Tacno je to,ali nemoj lovci da se zale,nema srna,jelena,zeceva,,,i to ce se poremetiti u jednom trenutku.Mora da se odluce.Hoce li se teziti gazdovanju kao do sada ili drugacije.Sa ovim novim sagledavanjem divljaci,mnogo toga se menja.Pa nemoze se ocekivati veci broj tih plemenitih......Ili da li moze i pare i jare?Zdravija,kvalitetnija populacija divljaci?mozemo samo o tome.......Hajde
Dobar pogodak

nenadx
 Zapostavismo risa.
Eksluzivno,samo na srbijalov portalu,primenom metode registrovanih visegodisnjih zapazanja,broja stradalih,lociranja...te stope prirasta,moze se govoriti o vise od 200 primeraka risa na prostoru Srbije.
i55.tinypic.com/n5l9xj.jpg
Dobar pogodak

nenadx
 I da dodam doprinos javnijoj raspravi o risu u Srbiji(i Okruzenju)pa necu vise,.Ris je kod nas zanimljiv i bice tema vecih rasprava i proucavanja.Istocna populacija u karpatskoj Srbiji pripada podvrsti L.l.carpathica,u juznom delu L.l.martinoi(balkanica)a ovi zapadni???Niko tacno nezna.Doduse Grubac ih je 2000.opisao,naveo oko 6 primeraka,mada su prva opazanja zabelezena 1990.Strucna rasprava se vodi,jedni misle da je nadiruca populacija iz BiH,ali postoji prazan prostor od preko 90km,a primecivani su i dok je razmak izmedju ovih populacija bio dosta veci.Druga teza je da su pristigli sa juga L.l.martinoi.I treca je da su to ostaci dinarske koja je zivela na tim prostorima,ali istrebljena(navodno).....Svaki podatak o risu,dobro bi dosao.i55.tinypic.com/30dh5zd.jpg
Dobar pogodak

Dare_Makedonija

nenadx kaže:
Najmanje informacija imam iz Makedonije,ali ih imaju oko 20,uglavnom na Korabu i Jablanici.Mozda bi MAKEDONAC mogao da nam da neku informaciju.U Sloveniji oko 100,(po nekima 50 do 70)zanimljivo je da je ovaj broj od naseljenih 1 muzijak i 2.zenke,1973.Jos zanimljivije je da se ova brojnost odrzava vec 10.tak godina(mozda i vise)ali se rasirio i na Hrvatsku(narocito,Gorski kotar),pa cak i BiH(zapadni delovi)U Hrvatskoj je do 2001.stradalo 211 risa.Procena je da ih je sada 90 do100.Evo matematike za tu populaciju od 6 primeraka za 30 godina produkovano je 500 jedinki(LJ.M.)U Srbiji brojnost nikada nije bila velika.Recimo po zapisima 1829.,kada se godisnje u istocnoj Srbiji lovilo po 60 do 100 medveda,risa je tek nekoliko.Mada kasnije ta brojka se penje na desetine,ali varira.Posle drugog s.rata,trovanje vukova je svakako uticala i na risa.Evidencija nije vodjena,pa tek 1983,prvi obradjeni,sa Deli Jovana,gde se utvrdjuje da je Karpatska podvrsta.I pre toga sedamdesetih su primecivani na Mirocu i Kucaju ali i odstreljeni na Bukoviku i Tupiznici,Krivi Vir....Rep.zavod za zastitu prirode 1985 ovu planinu iznad 1000mnv.proglasava rezervatom risa.Ovo je dalo koliko toliko rezultata pa se recimo od 1990 do 2000,belezi 40 primeraka.Od 2000.do 2007. 52 i 5 odstrela evidentiranih,ili ukupno preko 30 stradalih za period pracenja o ne evidentiranim netreba trositi reci.Reklo bi se ipak stabilna populacija u tom delu Srbije.Takodje sve cesce se primecuju ka Staroj planini ali i Kozjak,Kukavica,Radan planini...ali tu je verovatnije rec o balkanskoj podvrsti......

Ima ga u nacionalnim parkovima Mavrovo i Galicica i u lovnom rezervatu Jasen. Brojnost je procenjena na okolu 30 primeraka

temudjin
 Sto se tice populcije risa koja se siri sa zapada na istok to je deo prvobitnog naseljavanja risa iz Slovacke u Sloveniju i ista populacija nije dobrodosla na teritoriju Srbije. Zasto, zato sto imamo dve autohtone populacije od kojih se jedna siri na istok i jug - karpatska dok je balkanska ugrozena granicnim tumbanjima na administrativnoj granici Sredisnje Srbije i Crne Gore potom AP Kosova i Metohije i BJR Makedonije.
Osnovni zadatak biologa je da se spreci preklapanje areala ovih populacija na nacin da se zastite u svom prirodnom populacionom podrucju a da se na prostoru van toga slobodno love i na taj nacin zastite. Zanimljivo da je lov odnosno konkretno odstrel u sluzbi zastite vrste - podvrste.
Ovo samo kratko, mozemo natenane o bioloskoj rezervi, jestivim vrstama i drugo...
Vrlo zanimljiv podatak - ris je registrovan u Deliblatskoj pescari (video tragove) a jedna baka mi je pricala za zverku u Tometinom polju, sine pegav kurjak na drvetu... i sikce....

tetrao
  U Srbiji, a i na prostoru bivše SFRJ postoje dve autohtone podvrste: karpatska i balkanska, pa je i ona u Sloveniji koja potiče iz Slovačke ustvari karpatska. Ove dve podvrste su se i ranije na rubovima svojih staništa susretale i međusobom mešale("ukrštale"), što za podvrste nije "zabranjeno", šta više poželjno je. Pre svega uslovi staništa određuju (izgrađuju) karakteristike vrste i podvrste. Treba imati na umu da je ris sve vreme živeo na prostoru jugozapadne Srbije, severne Crne gore i jugoistočne BiH (Hercegovina), on nikada nije bio brojan, ali susreti sa njim, posmatrani tragovi kao i odstreljeni primerci iz ovog regiona svedoče da je ris tu bio prisutan i u vreme kada je on naseljavan u Sloveniji.

nenadx
 Makedonija je risa postavila za svoj simbol,ako se nevaram i krenulo se sa ozbiljnijim pracenjem......Sto se tice podvrsta,forsira se ocuvanje lokalnih genetskih potencijala,sto je pomalo cudno i kontradiktorno....Ti slovenacki su karpatska podvrsta,ali su novija istrazivanja pokazala da ustvari nisu ni bili istrebljeni autohtoni.Slazem se sa tetraom da su ustvari svo vreme na ovim prostorima prisutni,sto se moze povezati sa velikim i brzim sirenjem....Na delu ovih mapa ima zabelezen i taj iz deliblata(ili ka Vrscu)-gde je to Tometino polje?
Dobar pogodak

temudjin
 Tometino polje opština Požega zapadno od Suvobora i južno od Divčibara. Prema proverljivim podacima ris je vidjen: Tara, Šargan, Jelica, (povezan lokalitet Tometino polje) -Čemerno-Golija, Mojstirsko-Draške planine, Crna Gora itd. Prostor Zapadne Srbije.
Dobar pogled!

Dare_Makedonija
 Tacno da je Makedonija postavil ras kao svoj simbol na parama( na monete od 5 denara). Inace areal gde zivi ris kod nas je veoma ogranicen, t.j. proseze se na nacionalne parkove u Zapadnoj Makedoniji, na Sar Planina i u Porece. Pre nekoliko godina bilo je neko obiljnij pracenje risa u Mavrovo ali kasnije se nesto odustalo. Razlog o tome nije mi poznat. Inace kod nas najugrozeni vidovi su ptice grabljivke (beloglavi sup, zutoglavi sup, kraljevski orao itd). Mada su zaonom najstroze zabranjeni za ubijanje, neki "genijalac" pre par godina je postavio mrsu filuvanu sa cijanid u jedno od stanista ove ptice i skoro unistio njihovu populaciju. A gde su tada bili oni mali "zeleni"?

nenadx
 Istrazivanja do 2007 kazu da ih ima u Makedoniji do 35.Od 2007.se vrse pracenja fotozamkama i ogrlicama
Dobar pogodak

Dare_Makedonija
 Hvala na Info. kolegaB). Nisam znao. A stanista su te koje sam prethodno naveo

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,458
Najnoviji član: gorstak1972

Poslednje vesti
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara
Lovna sezona u Srbiji

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,389,172 posete www.srbijalov.com