Juče su moji psi priredili za mene jedan zaista lijep lovački doživljaj. Dugotrajno gonjenje uz lijepu muziku urodilo je plodom.
Pozdrav za sve!
Čestitke na odstrelu ali i na radu vernih pomoćnika!
Vidim da si sezonu na lije uveliko otvorio.. Nama brane lov sa goničima na lisicu sve dok se ne završi sezona lova na zeca..
Hvala vam obojici na lijepim čestitkama!
Jovice, mladu kuju sam poklonio kolegi s posla, da je čuva i da lovi s njom i takođe imam u planu (bože zdravlja i sreće) da je u dogledno vrijeme iskoristim za reprodukciju...
Pročitao sam tvoj lovački doživljaj i zaista mi je drago da si imao tako dobru priliku da uživaš u radu svojih pasa i da sve to kruniše odstrelom - nagradom i za pse i za tebe. Lov lisice sa goničima ima posebnu čar baš zbog tih momenata koje si opisao. Što je teže i neizvjesnije, to je i veće zadovoljstvo u samom ulovu.
Dule baš mi je žao i šteta je što vam brane lov sa goničima i zaista ne vidim razlog za tako nešto. Naše lovište je prilično siromašno zecom i smatram da je upravo zbog toga poželjno ranije dozvoliti lov lisice goničima, jer su mlade lisice dosta aktivne, osamostaljene, love sitnu divljač i njih jedino ima smisla loviti goničima, odnosno rijetko su u jazbinama da bi ih lovili jamarima...
Često se lovac vrati iz lova praznog ranca, ali punog srca, jer se naslušao pjesme goniča!
Dule baš mi je žao i šteta je što vam brane lov sa goničima i zaista ne vidim razlog za tako nešto. Naše lovište je prilično siromašno zecom i smatram da je upravo zbog toga poželjno ranije dozvoliti lov lisice goničima, jer su mlade lisice dosta aktivne, osamostaljene, love sitnu divljač i njih jedino ima smisla loviti goničima, odnosno rijetko su u jazbinama da bi ih lovili jamarima...
Ograničenje zakonsko ne postoji, ali jednostavno ne žele nikome daju dozvole pre decembra, a razlog je strah od eventualnog nezakonitog lova zeca. S jedne strane razumem bojazan, ali krivolov je moguć i posle decembra. A da bi bilo više divljači u lovištu, ukoliko bi nam dozvolili lov lisice sa goničima i ranije, to se apsolutno slažem sa tobom. Neću samo da ih kudim, jer ruku na srce, naši članovi uživaju mnoge privilegije. Zeca ove godine lovimo 5 nedelja, što nije slučaj u okolnim udruženjima gde je broj izlazaka limitiran na dva ili eventualno na tri izlaska na zeca.
Nego, ima li ko od vas goničlija savet kako da ukrotim mladu ženku srpskog goniča? Na terenu je odlična i vrlo je verovatno da će biti možda i najbolji pas kojeg sam imao, što se lovnih osobina tiče, ali ima jednu veliku manu. Već tri puta je pojurila koze a jednom i ovce iako to ranije nije radila. Morao sam dooobro da je disciplinujem odmah nakon tih ispada. Juče sam je vodio preventivno među domaće životinje i nije pokazala interesovanje, ali u poslednje vreme se tresem svaki put kad pusti glas ako su u bizini nečije koze.
Nego, ima li ko od vas goničlija savet kako da ukrotim mladu ženku srpskog goniča? Na terenu je odlična i vrlo je verovatno da će biti možda i najbolji pas kojeg sam imao, što se lovnih osobina tiče, ali ima jednu veliku manu. Već tri puta je pojurila koze a jednom i ovce iako to ranije nije radila. Morao sam dooobro da je disciplinujem odmah nakon tih ispada. Juče sam je vodio preventivno među domaće životinje i nije pokazala interesovanje, ali u poslednje vreme se tresem svaki put kad pusti glas ako su u bizini nečije koze.
Ja sam imao taj problem sa svojom kujom. Takođe zbog njenih osobina koje su ukazivale da će od nje postati dobar terenac nisam htio da je se odreknem. Nisam se mnogo bavio ''odvađanjem'' od tih navika plašeći se da bi kroćenje možda izazvalo smanjenje lovnih nagona. Jedino o čemu sam mnogo vodio računa je da je nikada u lovu ne puštam blizu takvih mjesta gdje bi mogle biti ovce, koze... Tek kada bi se dovoljno udaljio od takvih mjesta, onda bih je puštao i lovio. Uz to sam praktikovao da prilikom povratka (kada je ona umornija) prođem kraj takvog mjesta, gdje ima ovaca dok je ona vezana povocem i kada pokaže interesovanje prema ovcama onda bih je trgnuo sebi i samo nastavim putem bez zastajkivanja. Vremenom je shvatila suštinu lova...
Često se lovac vrati iz lova praznog ranca, ali punog srca, jer se naslušao pjesme goniča!
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?