Lov i civilno sluzenje vojnog roka
|
DakiNS |
Objavljen 15.11.2017. 20:40
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
andrijaijelena kaže:
DakiNS kaže:
Sine suviše si sitna duša da bih se sa tobom prepirao. Prvo jer nekorektno izvlačiš neke rečenice iz konteksta, zašto nisi citirao ceo upis? Drugo bez obzira na razloge , nikada nećeš imati moje poštovanje , ma kako pokušavao sitnim zlobama i pokušavanjem izvrtanja mojih reči da opravdaš sam sebe . Toliko je dovoljno .
Ja ni jednu rec nisam izvrnuo, a to moze da se proveri citanjem par strana unazad. A to sto me zoves sine, i to ti nije na mestu jer si isto pre par strana napisao da da ne znas da li bi ti sin bio sin da se odlucio za civilno slizenje vojnog roka. O tome da necu imati tvoje postovanje ne znam sta da napisem posto nije uspeh imati postovanje od gospodina koji to moze da izjavi za rodjeno dete. Toliko, i izvinjavam se kolegama za smaranje, ovde zavrsavam. Pozdrav.
Mislio sam da ne odgovorim , ali moram priznati da si u jednom u pravu . Nije svako vredan da ga nazovem sinom , a što se tiče mog sina sa ponosom to naglašavam.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
Zhile |
Objavljen 20.11.2017. 11:31
|

Mlađi član

Upisa: 19
Pristupio: 25.10.2017. 17:17
|
Covek pita jedno, vi mu odgovarate drugo, pocinje rasprava, kritike, svadja, uvrede. Dobrog lovca po meni cini mnogo vise od toga da li si sluzio vojsku ili ne, jedno je i postovanje drugigih kolega lovaca.
Svako ima svoj razlog zasto je i kako sluzio vojsku, i to je njegovo, na drugima je da se svidi ili ne. Zasto kritikovati kad se danas vojska i ne sluzi.
Ja sam bio zadnja generacija koja je civilno sluzila vojsku, ubrzo posle je obavezno sluzenje vojnog roka i ukinuto. Prigovor savesti nisam ni pisao, niti su tad trazili. Vojska je grcala u dugovima i nije imala para ni za te vojnike koji su redovno sluzili, civilno sluzenje je zbog lose finansijske situacije i uvedeno.
U mom slucaju civilno sluzenje je bio jedini izbor kako bi zadrzao posao koji sam par meseci pre toga teskom mukom dobio, i budala bi bio da nisam uradio tako!
Za sve one koji se pitaju da li je civilno sluzenje vojnog roka prepreka za dobijanje lovacke dozvole, a preskocili bi ovu raspravu odgovaram da u mom slucaju nije bilo! A da sam administrator ili bi zatvorio ovu temu ili pobrisao neke postove. Sto se mene tice tema je zatvorena i vidimo se u nekoj civilizovanijoj. Pozdrav! |
|
|
|
SharpShooterSer |
Objavljen 25.11.2017. 00:41
|

Član

Upisa: 73
Pristupio: 01.03.2011. 18:57
|
Slozio bi se sa kolegom Zhile-tom. Vojsku cenim i postujem. Dok sam bio mladji, imao sam zelju da budem profesionalno vojno lice, ali po ispunjavanju uslova za upis u vojnu gimnaziju, moj otac, koji ceo zivot radi sa vojskom, nije hteo da mi potpise potrebna dokumenta da bih istu upisao. Zavrsih srednju, i fakultet, civilni. Zapoceh privatni biznis po zavrsetku faksa i ulozih gomilu para. Posle dva i po meseca, stize poziv. Normalno, bio sam prisiljen da jurim opciju za civilno sluzenje, i da pisem prigovor. Svi koji bi bili u mojoj kozi bi postupili isto, garantujem zivotom. I dan danas imam zal sto nisam sluzio kako je trebalo. Makar da naucim da logika ostaje napolju, i da je nesto nelogicno sasvim logicno. Zivot bi mi bio laksi.
O svemu tome sto se tamo uci i radi, teorijski, a i prakticno, znam dosta, mozda i bolje od onih koji su sluzili. Ne dao Bog da mi/nam zatreba to znanje ponovo.
Prozivke ovih sto su sluzili za nas koji su posle ko zna koliko vremena od tog trenutka krenuli da se bave lovom ne razumem, i ne mogu da podrzim. Da se razumemo, neko se do nekog trenutka u zivotu moze plasiti necega, pa da se oslobodi tog straha. Eto, ja sam se veci deo zivota plasio pasa, a sad ih se ne plasim ni malo. Pobedio sam taj strah. Tako i neki, koji su se mozda realno plasili oruzja, su prebrodili taj strah, pa se danas bave lovom? Sve je moguce, tako da prozivke nisu na mestu
M48 - 8x57
Browning XPR 243 - Leupold VX-3 3.5-10x50
K98 - 6.5x47 Lapua - Vortex Golden Eagle 15-60x52
CZ527 .223 - Hawke 6-24x56
Browning 425 20/76 cal.
Suhl 127 - 12 cal.
Uherski Brod 585-06 mod 2 16 cal.
AR15 22lr - Falcon 18+ 4-18x44
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 25.11.2017. 07:37
|

Admin

|
Potpuno je razumljivo što podržavaš . Svi koji misle drugačije nisu u pravu.
|
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 25.11.2017. 08:50
|

Lovčina

Upisa: 1295
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
Ko je nama kriv sto nismo bili biznismeni pa smo morali otici u JNA sad treba da se pokrijemo usima i da cutimo!Ajde sada svi mi koji smo casno sluzili psttttt jer cast je na nekom drugom mestu! |
|
|
|
krilas |
Objavljen 25.11.2017. 13:09
|

Veteran

Upisa: 611
Pristupio: 02.11.2013. 17:40
|
^Zao mi je reci , ali logika je skroz pogresna. Ne meri se sve licnom merom, jer su one sve razlicite, zato postoje zakoni i pravila, i mere, e sad..., one mogu biti i naopake, pogresne, neodgovarajuce itd, itd, ali su takve , svidele se nama ili ne. Ako je tako onda trebamo MI da ih promenimo, a ne da se ljutimo ,zalimo ili kukamo. I nije kriv niko DRUGI, vec MI, kao sto smo i odgovorni MI za ovakvo stanje. Ne bih vise, jel to vec postaje dosadno i zamorno.
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 26.11.2017. 03:04
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Мислио сам да прескочим ову тему, али не могу. Прво хоћу да кажем да не прозивам и не осуђујем никога, само износим своје мишљење. Људи не желе да служе војни рок да не изгубе посао. А шта је са нама који смо добровољно отишли у рат где смо могли да изгубимо здравље или главу? Мање смо битни од нечијег посла? Држава и народ су по скали приоритета иза плате? Да су нам овако преци размишљали данас бисмо били нечији робови без права гласа и репа без корена. Јако смо пропали као друштво. Деца нам се од војске сакривају, али је модерно подржавати геј параду, истосполне бракове и остала либерална срања. Баш ме занима како ће ова држава и нација да изгледа за наредних 50 година.
|
|
|
|
krilas |
Objavljen 26.11.2017. 09:27
|

Veteran

Upisa: 611
Pristupio: 02.11.2013. 17:40
|
Zorane, da nisu mladici od 18 godina stvorili takvu situaciju u drazvi i narodu ?!? Jesu li oni odgovorni za ovakvo stanje ? Sta ko njih pita ? Imaju li oni iskustva i znanja da donose dalekosezne odluke ? I jel su oni vecina u ovoj drzavi i narodu ?
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 26.11.2017. 09:57
|

Lovčina

Upisa: 1049
Pristupio: 08.06.2011. 12:45
|
Kolega Podunavac sumorna je situacija u koju ulaze na pocetku svog radnog zivota za mlade od 20-25 godina a mnogo ruznog su videli i u vreme odrastanja.
To vazi za sve zemlje nastale iz SFRJ osim Slovenije.
Da ne drljam mnogo ali ogoljeni i finansijski kriminal, protekcija, korupcija, nemoral i nedostatak vere svuda. A mi najmanje sa nedovoljno snage za borbu protiv toga.
Meni je zao onog entuzijazma, vedrine, optimizma pa i patrotizma koji sam imao u tim godinama. Odazvao bi se vojnom pozivu i danas ali bez vere u to st radim tj u one koje me vode.
Ajd iskreno nek svako pogleda medju nama koji smo sluzili vojsku koliki je bio odziv na mobilizaciju 90tih. Kazu 30tak posto.
Oni nisu imali taj prigovor pa su bezali kud su stigli a neki su mozda i loovci. Na prste ruku su oni koji su dosli iz inostranstva sa plate 2-3 hiljade maraka da se bore i 91 i 99te.
I sta su ova deca kriva? Dolazimo do kraja, imamo strance da nam vladaju , za vojsku nema ima samo za kineske kredite sa dobrim provizijama.
Omladitu treba osposobiti za vojsku i za cuvanje glave u ratu a kako ima ko da resi. Ili nema?
Bolje celu ovu uzaludnu temu brisati. |
|
|
|
SharpShooterSer |
Objavljen 27.11.2017. 18:21
|

Član

Upisa: 73
Pristupio: 01.03.2011. 18:57
|
Samo da se nadovezem, iako nema svrhe, jedni u klin drugi u plocu...
moj upis i moji postupci, desavaju se po zavrsetku ratnih zbivanja, tako da o tome ne mogu da sudim. sta cu kad sam bio maloletan dok su vama glave bile u torbi. ipak, cenim i postujem vase cinjenje i zrtvu.
M48 - 8x57
Browning XPR 243 - Leupold VX-3 3.5-10x50
K98 - 6.5x47 Lapua - Vortex Golden Eagle 15-60x52
CZ527 .223 - Hawke 6-24x56
Browning 425 20/76 cal.
Suhl 127 - 12 cal.
Uherski Brod 585-06 mod 2 16 cal.
AR15 22lr - Falcon 18+ 4-18x44
|
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 27.11.2017. 22:56
|

Lovčina

Upisa: 2425
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
Било је код нас и малолетних ;) А неки су и главом платили.
И Бошко Буха што га уби Јово Ненадовић на Јабуци је био малолетан ;)
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
|
|
|
|
Djurovic Djordje |
Objavljen 27.11.2017. 23:47
|

Stari član

Upisa: 206
Pristupio: 07.02.2011. 01:20
|
Sta god pricali svodi se na jednu istu stvar, a to je da onaj ko je dozvolio tj uveo prigovor savesti, pa pre 10 godina i ukinuo obavezno sluzenje vojnog roka je kriv za sve ove nase diskusije i rasprave ovde, da je obavezno kao nekada svi bi sluzili i molim lepo.
A danas nam dobrovoljno vojsku sluze uglavnom oni koji nemaju sta drugo da rade, ali kako mi rece jedan pukovnik, vojnik ne treba da bude pametan nego poslusan, drzi pusku meta je tamo(tj eventualni napadac) cev u tom pravcu i molim lepo.
Svi smo mi ljudi, ali retko ko je čovek.
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 28.11.2017. 00:06
|

Admin

|
Neće biti baš tako. Itekako je potrebna i pamet i marljivost .Ono što se nauči o naoružanju i opremi , pamti se jako dugo , a u neprilici zlata vredi i spasava glavu. Okrenuti cev i pucati je malo žešća glupost, izrečena od onoga ko nikad nije cev upotrebio , osim na svadbi ili na meti.U lovu koristite jednu ili dve cevke a često ne znate ni domet ni koju municiju da kopristite, što je samo smešni delić onoga što na ovom našem jadnom Balkanu jednostavno moraš znati , ako ništa drugo zbog sebe i svoje porodice.
|
|
|
|
Djurovic Djordje |
Objavljen 28.11.2017. 00:15
|

Stari član

|
Bilo nekad, dok je bilo srecnih vremena i obaveznog vojnog roka. Niko pametan nece sad u vojsku za 15000 mesecno, cast izuzetcima alo veoma mali broj, znam ih 10 koji su otisli dobrovoljno, a da vam ne pricam koliko su nesposobni bili, a da ne kazem i glupi, malo je ruzno. Sto se mene licno tice ja sam za da se vrati obavezni vojni rok.
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 28.11.2017. 00:22
|

Admin

|
Mlad si i kratko pamtiš ali si trebao biti pažljiviji na časovima istorije , Srbe ratovi često posećuju . Na žalost svi bi hteli da nas gaze , a tako će na žalost biti u budućnosti . Kada ti ne daj bože bude zatrebalo znanje koje jedan vojnik ima, videćeš da ga nećeš moći kupiti ni za sve pare ovog sveta. Tvoje pisanje u kojem omalovažavaš i potcenjuješ one koji su odslužili vojni rok nije lepo , a svaki od njih u eventualnom sledećem sukobu će biti mnooogo sposobniji i vredniji od onih koji su izbegavali vojsku..
|
|
|
|
Djurovic Djordje |
Objavljen 28.11.2017. 00:32
|

Stari član

|
Kolega ja nisam rekao da nisam sluzio vojni rok, bio je obavezan kada sam ga ja odsluzio dobrovoljno, a malo posle toga je i ukinut.
|
|
|
|
@andjelkovic |
Objavljen 28.02.2018. 13:14
|

Član

Upisa: 108
Pristupio: 19.09.2017. 12:44
|
Moja želja za bavljenjem veštinom lova je došla veoma rano. Od malih nog sam sanjao dan kada ću moći da idem u lov, da nosim lovačko oruzje, i uživati u toj branši u svemu što ona podrazumeva.
kada sam napuno 18 godina podneo sam zahtev, i na veliku moju sreću, nedugo zatim dobio sam tu čast sa jedne strane, a sa druge ogromnu dužnost i obavezu da posedujem lovačku pušku.
Kada je došlo vreme prijavio sam se u matični vojni odsek i zatražio služenje vojnog roka u uniformi kako to dolikuje. Referent u odesku me je lično ubeđuvao kao i jedan doktor na VMA da služim civilno. Za mene nije bilo upitno, jedno stavno sam morao da služim vojni rok pod oružjem i tačka. ( do tada sam imao tri kompleta niformi u ormanu, a o vojnoj doktrini sam čitao pored lovne literature u slobodno vreme ).
Po prijemu u jedinicu odmah sam prepoznat od strane starešina, kako je vreme prolzio dobio sam dobre personalne ocene, i ponuđeno mi je da završim ŠRO, što sam oberučke prihvatio, i tako sam dobio čin PPk u rezervi moje zadovoljstvo nije moglo bti veće do danas 
Moje mišljenje je da apsolutno postoji veza između bavljenja lovstvom rukovanje oružjem u mirodnopskim uslovima, i služenje vojnog roka pod oružjem. Pogotovo što se osoba upozna sa oružjem ( princim je sličan i sa lovačkim ) i stekne neku svest koju prenosi u civilni sektor, da ne pominjem u slučaju neke situacije u privatnom životu, koju lako možemo primeniti stečena znanja iz vojske ( prva pomoć, odnos rema oružju, itd ) ili ne daj bože rata .
Moj ličn stav je takav da nikako ne bih sebi dozvolio da ne služim vojni rok pod oružjem, imajući u vidu da su moji preci bili cenjeni vojnici koji su učestvovali u odbrani otađbine.
šteta je samo što vojni rok je bio 6 meseci..
Lov nije naše bogom dato pravo, već obaveza, pa se u skladu sa tim i treba ponašati.
|
|
|
|
sasaruma |
Objavljen 28.02.2018. 16:32
|

Stari član

Upisa: 375
Pristupio: 17.03.2016. 21:10
|
@andjelkovic kaže:
Moja želja za bavljenjem veštinom lova je došla veoma rano. Od malih nog sam sanjao dan kada ću moći da idem u lov, da nosim lovačko oruzje, i uživati u toj branši u svemu što ona podrazumeva.
kada sam napuno 18 godina podneo sam zahtev, i na veliku moju sreću, nedugo zatim dobio sam tu čast sa jedne strane, a sa druge ogromnu dužnost i obavezu da posedujem lovačku pušku.
Kada je došlo vreme prijavio sam se u matični vojni odsek i zatražio služenje vojnog roka u uniformi kako to dolikuje. Referent u odesku me je lično ubeđuvao kao i jedan doktor na VMA da služim civilno. Za mene nije bilo upitno, jedno stavno sam morao da služim vojni rok pod oružjem i tačka. ( do tada sam imao tri kompleta niformi u ormanu, a o vojnoj doktrini sam čitao pored lovne literature u slobodno vreme ).
Po prijemu u jedinicu odmah sam prepoznat od strane starešina, kako je vreme prolzio dobio sam dobre personalne ocene, i ponuđeno mi je da završim ŠRO, što sam oberučke prihvatio, i tako sam dobio čin PPk u rezervi  moje zadovoljstvo nije moglo bti veće do danas 
Moje mišljenje je da apsolutno postoji veza između bavljenja lovstvom rukovanje oružjem u mirodnopskim uslovima, i služenje vojnog roka pod oružjem. Pogotovo što se osoba upozna sa oružjem ( princim je sličan i sa lovačkim ) i stekne neku svest koju prenosi u civilni sektor, da ne pominjem u slučaju neke situacije u privatnom životu, koju lako možemo primeniti stečena znanja iz vojske ( prva pomoć, odnos rema oružju, itd ) ili ne daj bože rata .
Moj ličn stav je takav da nikako ne bih sebi dozvolio da ne služim vojni rok pod oružjem, imajući u vidu da su moji preci bili cenjeni vojnici koji su učestvovali u odbrani otađbine.
šteta je samo što vojni rok je bio 6 meseci.. Svaka cast kolega. |
|
|
|
kaludra |
Objavljen 28.02.2018. 23:01
|

Član

Upisa: 89
Pristupio: 13.10.2011. 22:05
|
 |
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 04.03.2018. 13:56
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
јел, мајке ти, а који ти је то чин ППк? јел то нешто по новом? у моје време се из шро излазило са чином потпоручника (ппор), а ппк је био валтеров модел пиштоља.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
|
|