Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Kreja(Sojka)

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Kreja(Sojka)
Lovac iz Vrbova
 Još da dodam da se poznaje po beloj trtici,da često u proleće zna da pojede sopstvene ptiće,jer je natera glad.Smile

Lovac iz Vrbova
 Da priložim sliku,jer slika uvek govori više od reči:uF

sremskesume
 Po pravilniku o proglašavanju lovostajem zaštićenih vrsta divljči kreja ili šojka ili sojka ( Garullus glandarius ) se lovi od 01.08.-28.02.
lovacsrbijalovpuc pucpucanje
homo homini lupus est!

arnotije
 Kazu da je supa dobra,stari ljudi su ih ranije hvatali u zamkama preko zime.Nisam probao ali sam cuo,ima li ko iskustva?

petar
 [xhide]Za supu ne znam, ali znam da je strogo zabranjeno hvatanje divljaci u zamke! No no no[/xhide]
Just like old times!

duskov
 Ovo je jestiva ptica iako je iz porodice vrana. Dok sam bio mali na selu lovljena je na "tonote". Šta su tonote!?
Tonote su jedna povelika bukova grana bez lišća koja se "okiti" zamkama od dlake konjskog repa. To se sve stavi na zemlju i pospe sa sa piljevinom i slamom ali se stavi i žita kako bi se privukle kreje. Na ovaj način je lovljeno najviše kreja ali i golubova pećinara, divljih, ali i pokoji golub grivaš. Odavno više toga nema.

DakiNS
 Nikada nisam pomislio da je jestiva,Kada sam bio klinac čitao sam neku knjigu za lektiru koja je opisivala doživljaje naših ljudi za vreme ofanzive na Kozaru u II sv ratu, gde je opisivan lik ulovio kreju i pojeo ali samo zbog prevelike gladi, inače napisano je da je meso odvratno, žao mi je što se ne sećam naslova knjige.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

duskov
 Dosta je ukusna. Obzirom da sam eksperimentisao i probao sve i svašta ona spada u ona ukusnija "Jela". Vranu sam ulovio i kuvao 12 sati ali se nije skuvala. probao sam je i bila je ukusna kao opanak ali kreji-kapa dolje!

PEZ
 Kod mene na jugu je poprilicno ima i pojedini ljudi koriste njeno meso u ishrani,doduse ne tako cesto, ali kazu da je veoma ukusno,licno nisam nikad probao.
Postoji verovanje da sojka zna 99 jezika(imitira druge ptice ili zivotinje) neznam koliko je to tacno za svih 99 ali sam imao prilike da je cujem kako kao macka mjauce,pisti kao misar,kresti kao svraka...i jos poneke zvukove od kojih su neki vise nalik nekakvom izmotavanju pa otuda verovatno i izreka koja je cesta u mom kraju"krevelji(izmotava) se kao sojka".Prilicno je oprezna ptica i retko joj se moze neopazeno prici ( sto rekose neke kolege "sumski policajac" ja bih dodao "strazar") jedino na kraju zime posle snegova kad ojuzi ova se ptica nekako opusti na suncu i onako bezvoljnoj joj se moze prici vrlo blizu opet se iz ovog njenog ponasanja "rodila" izreka pa za nekog bezvoljnog,nezainteresovanog kazu "Drema kao sojka na jugovini"(dosadih vam sa ovim izrekama Chut)
Lov na ovu pticu(bar u mom kraju) nije posebno zastupljen mada bi mogao da bude prilicno zanimljiv.Licno odstrelim nekoliko komada, obicno na pocetku sezone,zbog perja, i dobro dodje kao trening mada nije neka teska meta jer joj let nije brz.
Pozdrav

arnotije

duskov kaže:
Ovo je jestiva ptica iako je iz porodice vrana. Dok sam bio mali na selu lovljena je na "tonote". Šta su tonote!?
Tonote su jedna povelika bukova grana bez lišća koja se "okiti" zamkama od dlake konjskog repa. To se sve stavi na zemlju i pospe sa sa piljevinom i slamom ali se stavi i žita kako bi se privukle kreje. Na ovaj način je lovljeno najviše kreja ali i golubova pećinara, divljih, ali i pokoji golub grivaš. Odavno više toga nema.

Za ovo sam znao, jer mi je deda pricao da im je majka (moja prababa) tako hvatala i kuvala corbu od njih, to je bilo 30 i 40 godina proslog veka, kaze da je bilo dobro da se "prsti polizu". Mada ja ne bih imao pretranu zelju da je probam, ipak su to bili godine siromastva i okupacije, tako da ...
" Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da ga damo...? Ako je njihovo, zasto ga otimaju...? A ako vec mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustrucavaju... ? "
Matija Beckovic

Lovac Stari
 Probajte mlade Vrane (Gacac) ili Sive pred izletanje iz gnezda!
Bese to u proslom veku delikates!
Dobar pogled.

duskov
 Ja sam se suviše žrtvovao za nauku i upozvananje novog. Jedna vrana je sasvim dovoljna!

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 20
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,463
Najnoviji član: tijanalovkinja

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,575,851 posete www.srbijalov.com